Warning: preg_match(): Compilation failed: unrecognized character follows \ at offset 24 in /home/mowininf/public_html/components/com_kunena/controller/topic/item/display.php on line 476

Energisparmodul

15 sep 2014 18:59 #1 av Jörgen
Energisparmodul till lysrörsbelysning, är det nått att satsa på eller är det helt ute nu?
Har en grupp lysrörsarmaturer på ca 55st 2x58w som sitter i relativt varm miljö, armaturerna är bara ett par år gamla. Investeringen betalar sig på mindre än två år och förhoppningsvis finns det bättre armaturer för värmemiljö och ännu effektivare när nuvarande gett upp. Den som tipsade mig påstår att man sparar 30% energi och förlänger livslängden på själva lysröret med det dubbla med minimal ljusförsämring. Men trots det känns det inte helt självklart att satsa på en sån lösning .
Finns det nån här som har erfarenheter av energisparmoduler som vill dela med sig av dem?

This message has an attachment file.
Please log in or register to see it.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

15 sep 2014 19:22 #2 av Niklas
Svar från Niklas i ämnet Energisparmodul
Skulle nog tro att detta kan funka men man kommer självklart få ett mindre ljusflöde med 195V till armaturerna. Vill man det?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

16 sep 2014 11:30 #3 av Torbjörn Forsman
Svar från Torbjörn Forsman i ämnet Energisparmodul
Man kan nog också vänta sig att funktionen i praktiken blir ganska olika beroende på om armaturen har reaktor + glimtändare eller HF-don.

Om den här "energispararen" i själva verket är en fasvinkelstyrande dimmer så kan man befara att förlusterna i gamla armaturers reaktorer ökar när dimmern är litegrann nerstyrd. De transienter som uppstår kring nollgenomgången skulle också kunna ge överslag och varvkortslutning i reaktorerna.

För moderna HF-don kan det hända rätt olika saker beroende på hur HF-donen är gjorda. Mer påkostade HF-don med effektfaktorkompensering är som regel stabiliserade så de lämnar samma effekt till lysröret oavsett om nätspänningen varierar (inom rimliga gränser). Enklare HF-don suger ibland åt sig energi under hela nätspänningsperiodern medan andra bara drar ström på topparna, den senare sorten reagerar alltså inte på en måttlig fasvinkelnedstyrning utan minskar sin effektförbrukningen först när dimmern har styrts ner mer än 90 grader så att topparna börjar klippas.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

16 sep 2014 16:58 #4 av Jörgen
Svar från Jörgen i ämnet Energisparmodul
Vad jag förstår så fungerar det bara med konventionella drosslar.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.059 sekunder