TN-C till TN-S

29 dec 2015 10:31 #1 av Lorik H
TN-C till TN-S skapades av Lorik H
El-centralen kopplas från TN-C till ett TN-S nät i bostaden.

Nu lossar anslutningen till nolledaren från sin koppling till PEN-ledaren i matningen. Alla nollor i bostaden är fortfarande sammankopplade med varandra, men har tappat kontakten med matande PEN-ledaren. Vad blir resultatet?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

29 dec 2015 12:17 #2 av Mats Jonsson
Svar från Mats Jonsson i ämnet TN-C till TN-S
Ja, det är väl det här man får lära sig i sin utbildning till elektriker. Förutsatt att man har lika stor ström i alla tre faserna händer ingenting.Då får man en neutralpunkt på elcentralens neutralledarskena, det vill säga den har potentialen 0 V och vi får potentialskillnaden 230 V mellan faserna och neutralledarskenan.

Om man lyckas skapa denna balans på strömmarna i fasledarna är det nu viktigt att behålla denna balans. Man måste helt enkelt få användaren att inte ändra på balansen. Om användaren vill stänga av t ex en spisplatta måste denne exakt samtidigt förändra strömmarna i alla fasledarna lika mycket. När jag skriver exakt samtidigt så menar jag just det. I annat fall blir det inte längre en neutralpunkt på neutralledarskenan och den kommer att anta en annan potential än 0 V och spänning mellan de olika faserna och neutralledarskenan kommer att variera och kan bli allt från någon enstaka Volt till nära 400 Volt.

Då mycket av vår utrustning som vi använder i vanliga uttag avsedda för 230 V inte tål så särskilt mycket högre spänning kommer sannolikt en del utrustningar att skadas. I värsta fall uppstår en brand eller elchock. Elchock kan uppstå om neutralledarskenan har förbindelse med skyddsledarskenan. Den förhöjda potentialen på neutralledarskenan medför att skyddsjordade föremål antar samma potential som neutralledarskenan och om byggnaden saknar ett skyddsutjämningssystem kan sålunda elchock uppkomma.

Mats Jonsson, Eltrygg Miljö AB
Följande användare sa tack: Micke, Ivar Ryding, tobi, Lorik H

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

29 dec 2015 15:28 #3 av Tobias
Svar från Tobias i ämnet TN-C till TN-S
Sådär ja. Jag älskar när vi får så kompletta svar som detta. Haha klockrent. :klapp: :tummeupp:

Doing fun stuff
Följande användare sa tack: Mats Jonsson, Micke

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

03 jan 2016 19:28 - 03 jan 2016 19:30 #4 av Stefan Ericson
Svar från Stefan Ericson i ämnet TN-C till TN-S
Bästa felet är väl när PEN är kopplad mot N i en JFB. Många powersuplies är anslutna till systemet och bränner nollan. All elektronik går sönder och El leverantören säger. Det har bara hänt hos er. Det är inte vårt fel. :)

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.101 sekunder

Från Facebook-gruppen