Vilket ska man ha?

29 maj 2014 20:07 #1 av Mikael Dalåsen
Nu har husrenoveringen börjat, och efter som att man e elektriker och gillar teknik så vill man ju såklart ha ett smart hem, men vad ska man ha?
KNX, jo visst, men det är dyrt, carlo gavazzi är ju inte heller gratis.
Såg eibmarkt.com, vad e det?
Sen finns det www.interaktivahem.se/ det verkar hyggligt, men faller på att det är trådlöst, jag vill ha trådat helst!

Så vad ska man ha om man inte vill lägga 100' extra!?

Kanske en zeliosoft?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

30 maj 2014 16:17 #2 av Robin Strandberg
Svar från Robin Strandberg i ämnet Vilket ska man ha?
Jag skulle rekommendera KNX men börja bygg det enkelt och uppgradera efter ni bott in er.

Exxact kronbrytare med puckar bakom är en billig lösning. Sen byta till knx-brytare där du ser behovet.
Förbered installationen med 7ledare från centralen till varje rum och 5ledare runt i vägguttagen så finns det möjligheter att styra i framtiden..

Projekt & Servicetekniker
Niko Home Control

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

31 maj 2014 10:23 #3 av Mikael Dalåsen
Svar från Mikael Dalåsen i ämnet Vilket ska man ha?
Ja det är väl så jag har tänkt, förbereda för att kunna i framtiden, samt att man gör det möjligt till en standard installation.

Kanske är det bättre att ta lite pö om pö istället för att ta allt nu.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

31 maj 2014 11:56 #4 av Joel Ingolf
Svar från Joel Ingolf i ämnet Vilket ska man ha?
Ett billigt sätt att framtidssäkra installationen är ju att helt enkelt fläska på ordentligt med kanalisation. Några extra 16/20 pipor till varje rum och mellan dosor kostar varken mycket pengar eller arbete i sammanhanget...

Man kan aldrig ha för mycket kanalisation så kör på bara! :).

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

31 maj 2014 16:38 #5 av Robin Strandberg
Svar från Robin Strandberg i ämnet Vilket ska man ha?
Kör på grövre kanalisation från centralen till första dosan i rummen. Ska du ha Led-belysning så sikta på att kunna montera drivdonen vid centralen eller i närheten. Det är en förutsättning att drivdonen styrs med 1-10V istället för push när det gäller att programmera scenarion senare. Dra kanalisationen för strömbrytarna i serie, montera inga apparatdosor för brytare i kombination. Det är få knx-brytare som kan monteras i kombination.

Skulle gissa att grundinstallationen för Knx ligger någonstans 25-35000kr ut till kund. Sen lite rabatter på det :tummeupp:

Projekt & Servicetekniker
Niko Home Control

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

31 maj 2014 20:54 #6 av Mikael Dalåsen
Svar från Mikael Dalåsen i ämnet Vilket ska man ha?
Slang blir det till att dra mycket extra.
Jag har ju firmans inköpspriser och kanske lite billigare om jag fjäskar med grossisten.
Och absolut kommer jag att sätta drivdonen i centralen.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

31 maj 2014 23:14 #7 av Martin
Svar från Martin i ämnet Vilket ska man ha?
Bygger man ett nytt hus idag så skulle jag nog gjort att varje rum får sin egen grupp.
Hit drar man även ett tomrör till varje takdosa.
undvik att dra uttag via apparatdosor där det sitter brytare.

Elcentralen gör man 3 gånger så stor som den behöver vara.

Detta för en kommande installation. Då har man ganska bra grund för att bygga på något annat senare.

42

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

02 jun 2014 17:26 #8 av Robert Nilsson
Svar från Robert Nilsson i ämnet Vilket ska man ha?
Jag använder själv Z-wave och det fungerar utmärkt. B) Köpt allt ifrån dem du länkade i OP:n för runt 15000kr och styr det mesta i mitt hem(belysning, temperatur, A/V). Började lite smått med några lampor och en styrenhet och utvecklade över månaderna. Jag själv har aldrig upplevt några problem med mottagningen på mina trådlösa enheter beroende på att Z-wave har mesh-teknik och om jag har dålig mottagning någonstans kan jag sätta en insticksenhet i väggen nära radioskuggan så att det täcker det området.

Slipper man dra nya kablar med KNX också!:klapp:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

02 jun 2014 20:20 - 03 jun 2014 05:30 #9 av Marcus Lundström
Hur man ändå ser det så är KNX garanterat den standard som kommer att överleva tidens tand. Tex. Schneider utvecklar inte längre sitt connect-system som byggs på z-wave, och det kommer att försvinna inom ett antal år. Kommer förmodligen ersättas av den trådlösa KNX-standarden som är ganska ny.
Att få möjlighet att dra det hemma hos sig själv är det bästa sättet att komma igång och lära sig. Trial-and-error tiden är väldigt svår att debitera som arbetstid mot kund.

Jag har KNX:at mitt boende hemma med bus-ledning + 230V i befintliga rör, sedan aktorpuckar i dosorna. I dolda utrymme, mindre normkapslingar. Alltså i princip helt decentralicerat.

Är man lite klurig så finns det sätt att få ner antal deltagare i systemet, några tips:

1. Display känns kanske lite 2005? Men tänk på att den (Schneider iaf.) har inbyggd logik, kopplingsur och scenarieknappar. Kan mao. skippa logikenhet, kopplingsur och ev. scenarieknappar. Display´n kan även användas som tidgivare för busen, hämtar tid via internet, (Om man använder den tidfuntion/visning i sitt system, slipper din-monterad tidgivare med ev. antenn. "DCF77")

2. Bryt-, dim- och jalusiaktorpuckar för dosmontage typ: uttag181.se/brytaktor/94-knx-brytaktor-16a-inf-2-binaring.html har förutom utgångarna även ingångar där man kan koppla slutningar/brytningar från whatever.

3. KNX-Dali gateway kan dra ner antal moduler ordentligt och ersätter all dimmring/bryt aktorer för LED-convertrar och HF-don såvida det underskrider 64st eller 16 grupper.

Slå ett getöga på begagnat material som emellanåt dyker upp på tradera, blocket eller knxforum.se, -Läge att fynda! Många får överblivet material från sina projekt.
Är du intresserad så har jag en hel del begagnat/nytt men ej monterat. PM:a i så fall.

Kolla lite udda fabrikat som kan ha betydligt billigare grejer som tex. uttag181.se/ingenium/684-rorelsedetektor-360ljussensor.html
Problemet är att de förmodligen inte har databas på svenska, eller i värsta fall inte ens på engelska.
Schneider är överlägset bäst vad gäller översättning till svenska och är i mitt tycke enklast att förstå. Har kört lite ABB och Hager också men de saknar Svenska och är lite klurigare att fatta inställningarna.
Följande användare sa tack: Bo Siltberg

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

03 jun 2014 11:32 - 03 jun 2014 11:33 #10 av Patrick Savinainen
Som representant för Eltako vill jag föreslå att du tittar på Eltakos trådlösa system, använder du aktorer för DIN-montage har du möjlighet att styra ditt hem med trådlösa (batterifria) tryckknappar och fjärrkontroller + trådbundna tryckknappar + BUS-tryckknappar med en 2-tråds BUS + app i din smartphone/surfplatta.

Säljs genom din elgrossist.

Eltako broschyr

Säljare Nord- och Mellan-Sverige.
Eltako Electronics.
www.eltako.se

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

03 jun 2014 18:05 #11 av Martin
Svar från Martin i ämnet Vilket ska man ha?
Har gått Kurser i KNX och gjort något enstaka installation.

Ska jag säga mitt så tycker jag att så systemet är gjort idag eller iaf mjukvaran så är det ren dynga!
Riktigt jobbigt att sammanföra och länka ihop olika delar. Har man bara ett par lampor/uttag som styrs så löser man det. Men börjar man dra till förregling och tidstyrningar eller städfunktion och bygger vidare så gäller det att man vet vad man gör. Det går snabbt att paja ett fungerande program. Dokumentation är viktigt ut i tåspetsen! Slarvar man med dokumentationen så är det mer eller mindre nästan bara göra om när man får bekymmer.

Själva Systemet tycker jag förövrigt känns riktigt slött och Det är mer regel än undantag att man lyckas hänga systemet eller inte få det att fungera! Detta med en helt fungerande programmering. Vet om flera tekniknördar som kört KNX där inte ens Proffs har fått saker att fungera. Några har använt 3dje parts programvara som de säger är både smidigare och snabbare eller framförallt jäkligt mycket lättare att sätta sig in i och ändra.

Jag hade aldrig i dagens läge rekommenderat eller ens satt in det i eget hushåll om jag så fick grejorna gratis. 2-3 gånger dyrare än en vanlig elinstallation tycker jag talar emot sig själv. Efter ett par år tröttnar man på att ändra och man vet inte och det kostar onödiga pengar. Finns Många Kontor runtom i Sverige som nyttjat liknande system som ingen ens vet hur de fungerar eller kan programmera om de. Nu är det Släck och tänd som gäller.

Att man har fördelar med ett smart hem tex inspelning av föregående vecka för att "spela upp" när man är på semester eller koppla det till hemlarm eller liknande. Visst. Men om inte jag är felinformerad så är det många som inte tillåter att man kopplar ihop KNX med sina system.

Talar vi om de grymt fula och plastiga knapparna så blir man ju snurrig av vad som tänder vad. Ett kort tryck tänder 50% takbelysning. Ett långt tänder 100%. Höger uppe vippa tänder fönster belysning. Höger nedervippa tända allt! Vänster nedre tänder X valda punkter och släcker övriga etc. Smidigt ur ett läge men jäkligt förvirrande tycker jag. Visst man lär sig efter ett tag förvisso när man använt sitt system.

Hur ter sig systemet mot ett åsknedslag? hur vet man vad som är tänt och släckt? Alla brytare har inte led eller funktioner påslagen för att visa att X lampa är tänd etc. På vanliga brytare kan man nästan alltid se på hur brytaren är ställd om strömmen har gått och man ändå vet att allt är släckt i sovrum osv. undantag är ju trapptändningar som vippan står fel oavsett.
Hur skoj är det när kontaktorerna mm börjar ge upp i elcentralen?

Finns det lämpliga ersättare om 10-20år? En vanlig brytare ska ju hålla i ca 40år och den kan man i princip byta själv om man vet vad man gör. Dessutom lagligt.
En smärre djungel att koppla bort en hel rad med tråd ur en kontaktor för att inte blanda ihop vad som är vad. Dessutom behöver nog programmet programmeras om när man byter någon enhet.
En del har ju industri storlek på centralerna hemma och har ändå värmeproblem i centralen.

Det var visserligen ett par år sedan jag läste men det har nog inte förändrat sig märkbart.
Men skulle någon vilja ha det så hade jag nog fått de att fundera om det verkligen är något att ha? Man kan givetvis förbereda för det installationsmässigt. Men då det är så pass dyrt för så liten nytta Svensson har så kan man undra.

Teknik är roligt men man måste nästan jobba med det eller har ett brinnande intresse för att få det att fungera och överleva. Ett hushåll kan ju vara svårsålt pga KNX med då ingen förstår sig på det.
Vilken elektriker som helst klarar av en vanlig elcentral och villa/kontors installation. Men är det KNX så tror jag många skulle börja flippa med mobilen och ringa dit någon annan.

Dyrt från början.
Dyrt under tiden.
Dyrt då man får byta till en normal installation igen :P

Nja

Ge tekniken en 5-10år till så priser går ner och programmen framför allt blir smidigare att hantera och förstå sig på så ska vi nog se att KNX eller liknande system börjar etablera sig i hemmen. Idagsläget tycker jag bara det "är en fluga".

42

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

03 jun 2014 20:16 #12 av Mikael Dalåsen
Svar från Mikael Dalåsen i ämnet Vilket ska man ha?
Verkar vara delade meningar, som vanligt!
Blir det KNX kommer jag nog att hålla mig så mycket det går till schneider, då vi har bra pris på jobbet på deras sortiment.

Eltako har jag inte så mycket erfarenhet av, men hört en del gott om det.
Finns det nån katalog att få? Gillar att bläddra!

Det viktiga är att det inte är massa batterier som skall bytas, sen om det är trådlöst kan jag leva med även om jag föredrar trådat.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

03 jun 2014 20:20 #13 av Viktor H
Svar från Viktor H i ämnet Vilket ska man ha?
Jag hade också kört KNX vid en större renovering.

Varför?

Det är en stor standard som lär finnas kvar många år

Stabilt; programmerar man rätt en gång så fungerar det hur bra som helst.

Långsamt? Jodå, busshastigheten kan kännas lite låg när applikationsprogrammet ska laddas ut första gången, men det är ju ingenting som påverkar det dagliga användandet.

Har aldrig varit med om att "hela systemet" hängt sig, hur det nu skulle gå till, då varje komponent sköter sig själv, däremot kan ETS krascha ibland :(

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

03 jun 2014 21:29 #14 av Marcus Lundström
ETS 4 var ett stort steg i smidigare programmering mot ETS 3 och till hösten kommer ETS 5 som jag hoppas blir enklare.
Hoppas verkligen att de implementerar en virtuell simulering så man slipper att ladda ut ändringarna i apparaterna när man provar sig fram.

Men jag håller med om att det är hög tröskel med programmeringen. Eller det är ju egentligen inte fråga om nom programmering utan inställningar och förbindningar.
Finns ingen direkt manual hur man ska använda alla inställningar och parametrar, man måste prova sig fram eller gå dyra kurser.

KNX eller EIB som det hette innan har ju funnits i ~25år och det finns många anläggningar som rullar ännu. Så fluga är väl lite att ta i. Dock har priserna sjunkit en hel del de senaste åren och det har blivit mer fokus på just KNX. IHC systemet som ELKO kör med är väl i princip utdött, i alla fall vid nyinstallation.
Åsknedslag ska väl det klara såvida man använder ösp. skydd.
Jag skulle tro att livslängden för i princip all KNX material är över 40år och det är ju fullt lagligt att byta, bara klenspänning ju?

Att inte alla elektriker reder ut KNX är ju ett argument för intstallatörer att sälja in. Då är sannolikheten att kunden återkommer större.

Finns både bra och dåliga sidor med all teknik och styrsystem för fastighetsautomation kommer nog aldrig att bli "standard". Ligger väl och väger någonstans mellan nytta och nöje beroende på vart det installeras.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

04 jun 2014 08:55 #15 av Patrick Savinainen

Mikael Dalåsen skrev: Verkar vara delade meningar, som vanligt!
Blir det KNX kommer jag nog att hålla mig så mycket det går till schneider, då vi har bra pris på jobbet på deras sortiment.

Eltako har jag inte så mycket erfarenhet av, men hört en del gott om det.
Finns det nån katalog att få? Gillar att bläddra!

Det viktiga är att det inte är massa batterier som skall bytas, sen om det är trådlöst kan jag leva med även om jag föredrar trådat.


Eltako-kataloger finns hos elgrossisterna, det är bara att gå in och hämta.

Säljare Nord- och Mellan-Sverige.
Eltako Electronics.
www.eltako.se

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

04 jun 2014 16:02 #16 av Viktor H
Svar från Viktor H i ämnet Vilket ska man ha?
Om man bortser från grundkunskaperna i hur KNX är uppbyggt och hur ETS fungerar, så blir många kurser att gå.
Minst en för varje tillverkare, om man ska kursa sig fram till kunskapen :)

Allt hänger ju på hur bra tillverkarna har dokumenterat sina produkter, samt hur supporten är... annars blir det mycket trial and error.


Åhå, ETS 5!
Ja, simulering är ju verkligen något som hade varit smidigt, man kan alltid hoppas att det kommer i 5an.


Får gärna krascha lite mindre ofta vid användning av plugins också, men där är säkert pluginsen den största boven

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

05 jul 2014 17:55 #17 av Eric Ericsson
Svar från Eric Ericsson i ämnet Vilket ska man ha?
Har liknande funderingar som trådskaparen inför en renovering.

Ni som kör KNX vilka tillverkare har ni använt och varför?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

06 jul 2014 03:17 - 06 jul 2014 03:18 #18 av Claes Börjesson
Svar från Claes Börjesson i ämnet Vilket ska man ha?
Vad tror ni om att ha fler elcentraler.

Varför dra alla kablar till 1 och samma central.

I mitt hus har jag 8 stycken centraler placerade på 5 olika platser. Från början hade huset 3 stycken sen har de ynglat av sig. Lite beror det på att huset är byggd på 30-talet och elsystemet är ombyggt i flera omgångar.

Men det har visat sig vara ganska praktiskt, när jag bygger om i ett rum och min fru vill ha nya uttag så är det nästan aldrig längre än 5 meter kabel.

Likaså är belysningen skild från vägguttagen, när en säkring eller JFB löser så slocknar inte belysningen (och tvärtom).

Jag skall strax sätt upp ytterligare en central, vid uteplatsen. Jag blir galen när jag inte kan köra brödrost/frityrgryta samtidigt som infravärmen, sonen vill även kunna använda varmluftsfläkten på grillen. Om jag drar ut 1 stycken 14 meters 5x2.5 och sätter en central så spar jag massvis av framtida kabeldragning.

Min pool som ligger 8 meter från huset hade tidigare en hel drös kablar, 1 för varje funktion. Cirkpump, jetpump, värme , belysning.
Idag i bara 2 kablar (1 power + 1 kommunikation) trots många fler funktioner, jag datorstyrning gentemot en IO-modul i poolens el-central.

Allt mer går via nätverk, satte för en tid sedan en relämodul för att enkelt kunna slå av och på strömmen på en TV-sändare. Modulen kostar 1300:- på Kjell & Co. LÄNK Fungerade mycket bra. Innehåller en egen webserver. Detta är vad jag tror på i framtiden, Ethernet i varje pryl. Allting uppkopplat. Tryckknapparna ligger i molnet som nås från "telefonen"

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

06 jul 2014 17:22 #19 av Marcus Lundström
Det fina med KNX är ju att man kan blanda fabrikat, plocka blåbären. Men min erfarenhet säger att om man ska köpa via svenska grossister så får man bäst pris på Schneider prylarna. Schneider har också bra support och alla produktdatabaser på svenska.
Emellanåt har jag dock sett att Storel kör ett KNX-driv med theben, Siemens eller abb.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

07 jul 2014 21:30 - 07 jul 2014 21:31 #20 av Joel Eljo
Svar från Joel Eljo i ämnet Vilket ska man ha?

Allt mer går via nätverk, satte för en tid sedan en relämodul för att enkelt kunna slå av och på strömmen på en TV-sändare. Modulen kostar 1300:- på Kjell & Co. LÄNK Fungerade mycket bra. Innehåller en egen webserver. Detta är vad jag tror på i framtiden, Ethernet i varje pryl. Allting uppkopplat. Tryckknapparna ligger i molnet som nås från "telefonen"

[/quote]


Det reläkortet som du länkar till är nästan vad jag letat efter. Trådbundet Webbserver och App perfekt!! Det jag saknar är fler ingångar,skulle vilja kunna läsa av några olika temperaturer. Det vore smidigt att bara ansluta en Pt givare direkt på kortet. :tummeupp:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.191 sekunder