KNX- Varför krångla till det?

07 nov 2013 19:50 #1 av Anonym Gäst
På 60 och 70-talen var det vanligt med köksspisar med en klocka som kunde styra en ”robotplatta” och ugnen. Att koppla ifrån uret så att det var inaktivt var enkelt men ändå oerhört lönsamt/kostsamt för installatörerna eftersom det var ett ständigt irritationsmoment att förklara hur dessa relativt enkla funktioner skulle hanteras. Tack och lov var det länge sedan elände försvann. Numera är spisstyrningarna bättre anpassade till människors funktion och det är sällan det blir obegripligt. Kanske för att tidsstyrning, (fjärde dimensionen) ofta undviks.

Vi får ofta höra att i Norge, där är det vanligt med KNX! Och man frågar sig varför?
Är norrmän smartare än svenskar? Nej det tror jag inte men på grund av utbildningssystemet och utbildningskraven i Norge, är det fler som sätter sig in i hur man hanterar KNX.
Och jag frågar mig själv! Varför skall det vara så förbannat dyrt och krångligt att tränga in i och begripa sig på ett så simpelt system som en busskoppling kan/borde vara?

Varför krångla till det från första början? Hur många har persienner och markiser som skall styras av sol- vind och väder, mätvärdeshantering och fjärrstyrning från andra sidan jorden eller i sängen?

Tacka för att både installatörer och människor i gemen drar sig för kostnader som mest verkar vara till för att krångla till tillvaron på ett närmast löjeväckande sätt. Kvar blir enbart ekonomiskt verklighetsfrämmande tekniknördar och folk med självhävdelsebehov på grund av mindervärdeskomplex. Därmed är KNX dömt att enbart fungera där det finns ett ekonomiskt behov av flexibla funktioner, Det vill säga; hotell, restauranter, skolor, kontor, samlingslokaler, biografer, muser och andra institutionella lokaler med varierad användning.

Skall det kosta 15.000,00 + moms för att elementärt begripa funktionerna så har man satt ribban för högt och detta helt i onödan.

Låt oss istället börja med enkla funktioner och enkla lösningar som steg för steg kan byggas ut. Det skall vara ekonomiskt försvarbart att inför KNX och det är behovet som skall styra men det förutsätter att det finns en yrkeskår som även behärskar det enkla.
Jag är intresserad, jag kan programmera PLC (Mitsubishi) och Excel i begränsad omfattning, jag har försökt att lära mig KNX via Schneider ”ETS3”… När jag sen laddar hem programmet kommer ”ETS4” som ser fullständigt annorlunda ut! Och jag begriper ingenting, därför att jag inte behärskar nomenklaturen, förstår inte vad som menas eller vad som händer.

Vad jag saknar är en gammal hederlig manual som steg för steg beskriver vad jag skall göra och det i en enkel och funktionell anläggning.
Vad jag hitintill funnit är ett skråtänkande och en övermaga attityd ägnad att hålla fattiga amatörer på plats och inte komma för att leka med de stora rika pojkarna.
Får vi be om en attitydförändring och därmed kanske också en framtid för KNX i Sverige

Detta inlägg är skrivet av en gäst eller en registrerad användare som vill vara anonym!
Vill du också skriva ett anonymt inlägg? Eller svara anonymt på någons fråga?
Använd funktionen "Skriv anonymt inlägg"
Följande användare sa tack: Tony

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

07 nov 2013 19:55 - 07 nov 2013 20:00 #2 av Martin
Jag har gått KNX kurser och jobbat lite smått med det. Men jag ser verkligen ingen stor framtid för systemet.
Tänk bara på alla andra "smarta" system det funnits. Hur många kan de systemen idag? hur dyra är det inte att uppdatera eller bygga ut dessa.

EDIT: Jag tycker ETS'en är krångligt och har testat 3dje part som man faktiskt förstår sig på. Man har även suttit och skrivit ihop koder eller programmerat spel mm. Tex Doombuilder 2. Hade upplägget varit smart så hade vem som helst kunnat ändra i systemet. för att inte tala om att lägga till händelser osv.

Ang spisen kommer det inte nya produkter eller lag på att spistimer ska finnas i varje nytt hus efter 2014?

42

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

07 nov 2013 20:13 #3 av Alexander N
Håller med om att det är både för dyrt och faktiskt ganska onödigt för en vanlig "svensson-villa". Som det är nu ser jag ingen anledning att installera om inte kunden har extrema krav på flexibilitet eller bara vill ha det som "en kul grej" (läs: för mycket pengar ;) )

Jag har bara jobbat med hagers system, då endast Tebis, och programmerat med handverktyget. Det är enkelt men begränsat. Inte så praktiskt att gör ändringar eller få en tydlig överblick på hela anläggningen. Alla scenario-knappar kan kunden programmera om själv efteråt om så önskas men tvivlar på att det hänt särskilt ofta...

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

08 nov 2013 15:54 #4 av Patrik Nilsson

Martin skrev: Jag tycker ETS'en är krångligt och har testat 3dje part som man faktiskt förstår sig på.


Vad är det för 3dje part du har testat på?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

08 nov 2013 18:35 #5 av Martin

Patrik Nilsson skrev:

Martin skrev: Jag tycker ETS'en är krångligt och har testat 3dje part som man faktiskt förstår sig på.


Vad är det för 3dje part du har testat på?


Tyvärr var det över ett år sedan men kunden som hade ETS'en först hittade något annat och kunde faktiskt med det programmet så jag fick en snabbkurs och jag insåg direkt att det finns bra mycket bättre program. Skulle jag stöta på han ska jag givetvis ta reda på detta.

42

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

10 jul 2014 11:47 #6 av Markus Nilsson
Det är med ETS som med allt annat; det är svårt om man inte kan det. Sen kan det göra så otroligt mycket så man blir lätt farträdd och ser inte skogen för alla träden, även om man kanske bara behöver använda en bråkdel av funktionerna. Hade samma problem när jag började använda t.ex. Photoshop.

Schneiders grundutbildning i ETS3 är grymt bra och det skiljer väldigt lite mellan ETS 3 och 4. Jag har också gått KNX-kurs men det mesta lärde jag mig faktiskt genom att gå igenom de videoguiderna flera gånger, och jag hade just ETS 4 till det.

Så ryck upp dig och prova igen ;)

/Markus

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

22 jan 2015 20:41 #7 av Jonas
Knx handlar inte om att krångla till det. Om det blir krångligare av det så är det programmeraren som har misslyckats. Jag anser att alla hus som byggs idag borde ha knx eller liknande system. Om i början bara i den enklaste utformningen för att senare kunna bygga på det.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

22 jan 2015 21:01 #8 av Lars Blomkvist

Jonas skrev: Knx handlar inte om att krångla till det. Om det blir krångligare av det så är det programmeraren som har misslyckats. Jag anser att alla hus som byggs idag borde ha knx eller liknande system. Om i början bara i den enklaste utformningen för att senare kunna bygga på det.

Varför?

Den som inte söker finner inga svar :) ibland

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

22 jan 2015 21:24 - 22 jan 2015 21:43 #9 av Martin

Jonas skrev: Knx handlar inte om att krångla till det. Om det blir krångligare av det så är det programmeraren som har misslyckats. Jag anser att alla hus som byggs idag borde ha knx eller liknande system. Om i början bara i den enklaste utformningen för att senare kunna bygga på det.Varför säger jag? Sälja in ett system ingen kommer att förstå sig på efter några år?
jag har själv kodat både hemsidor och spel/mappat för spel. Får jag säga mitt så är det grymt mycket lättare att få det rätt eller iaf förstå sig på vad som inte fungerar. KNX är ett helvete om det inte finns en dokumentation som är skriven av en person som inte har ett socialt liv.

Hade jag fått bestämma så hade ETS sett ut som ett datorspel. Det behöver inte vara snyggt eller ha några grymma effekter. Utan snarare bara att man kan göra x antal 4kantiga rum. Ett par fönster och dörrar för att origentera sig. Ett par punkter som man väljer till tex armaturer och sen kan man i lugn ro "gå omkring" i rummet och klicka på vald armatur som får ett unikt id nummer.
Kommer ihåg detta eller sätter ut sin knapp och skriver in nummret eller väljer en siffra bakåt i nummer serien så binds knapparna/armaturerna ihop. I knappen kan man kryssa för alternativ som förreglingar tex att lampan inte går att tända kl 04.00- 05.00. I en annan flik över knappen så kan man välja nästa vippa som styr en annan armatur och eller styr flera. Eller att man väljer om lamporna ska tändas med 50% eller 100% dvs. Har man en lista som är skriven ordentlige så man hittar den funktion man önskar så väljer man den i listan och vald knapp får den funktionen över valda armaturer etc.

I programmet så kan man välja om man vill se det i "sprängskiss" format från ovan eller om man knallar runt i rummen. hovrar man över en armatur så lyser den armaturen upp och de brytaren som styr denna. hovrar man över en brytare så lyser alla armaturer upp i olika färg eller med nummer så man vet vilken vippa som styr vilken armatur.

Kan man gå omkring i sitt hus och se vad som tänder vad och får en simulerad miljö så kan man lättare koda ihop något som fungerar och samtidigt att man ser vad som händer och vad som är i hopkopplat.

KNX är ett rörigt träd där man kan se alla löv men man ser inte på ett smidigt sätt vilka löv som sitter på vilken gren.

Jag står fast vid att KNX är onödigt svårt och långsamt att arbeta med.

42

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

27 jan 2015 05:48 #10 av Jonas
Med knx finns det ingen begränsning för vad man kan göra. Och det går alltid att bygga på löpande hela tiden. Nu är det också så att min chef är en av Sveriges bästa programmerare av knx så alla problem som blev med dom första Husen är borta nu. Men syftet är aldrig att kunden själv ska programmera någonting i huset. När huset är färdigt så kan kunden bara maila om han vill göra om något scenario eller funktion i systemet så programmeras det på distans. Varför ha knx? Jo för det är framtiden! Gör du ditt hus utan det så går det inte att göra om utan stora renoveringar. Om jag ska punkts bara några bra funktioner här så är det.
1. Släck allt funktionen.
2. Temperatur kan hämtas av brytare och integreras med uppvärmningssystemet.
3. Scenarion för att lättare kunna använda effekt belysningar utan att ha för många knappar.
4. Styr ditt hus på distans. Reglera allt du vill med telefon.
5. Funktion på knappar kan ändras på distans så att man får det precis som man vill ha det.
M.m

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

27 jan 2015 17:10 #11 av Robin Strandberg
Fördelarna går att göra oändliga! Jag tror att när man väl kommit in i arbetssättet vill man aldrig gå tillbaka. Jag räknar väldigt mycket på belysningsbyten nu och i alla projekt jag haft så har det varit föreskrivet konvetionell styrning av belysningen eller Dali. Men i alla fallen har Knx med Dali-gateway blivit billigare och bättre. Så hädanefter får vi mycket utan upphandling för att kunderna gillar vårat koncept.

En nyfiken fråga Jonas, vem är din chef?:)

Projekt & Servicetekniker
Niko Home Control

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

27 jan 2015 18:46 #12 av Jonas
Erik Lennartsson på PNL installation i Göteborg. Han åker bara runt och programmerar och projekterar åt olika firmor som det är just nu.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

27 jan 2015 18:52 #13 av Jonas
Försöker du beskriva något som är bättre än den produkt som är det absolut bästa som finns på marknaden. Jag köper inte alls det sättet att programmera som du beskriver. Det är inte så enkelt! Orkar inte ens beskriva hur många problem få skulle få med det upplägget.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

27 jan 2015 21:36 - 27 jan 2015 21:38 #14 av Robin Strandberg
Jag förstår inte hur du menar nu Jonas, föredrar du inte Dali GW? Det jag menar är en kombination av styrsystem där knx ligger överordnat och styr Dali via GW. Visst, det finns brister i vissa när det gäller avsökning och gruppindelning men annars en klockren lösning installationsmässigt. Hur styr ni annars LED-drivdon och lysrörsarmaturer?

Projekt & Servicetekniker
Niko Home Control

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

27 jan 2015 21:47 #15 av Viktor H
Tror att Jonas svarade på det Martin skrev tidigare :)


Utan DALI-GW tar man sig inte långt... jag menar, vem vill köra 1-10V ? ;p

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

28 jan 2015 21:26 #16 av Jonas
Stämmer bra det Viktor. Det var det som Martin skrev som jag inte höll med om. Varför tycker du inte om 1-10V dimringen? Blir billigare per utgång. Har bara gjort villor med knx vi är en liten firma så vi gör inte så stora jobb. Jag vet dock att chefen jobbar mycket med att kombinera Dali och knx. Blir stora centraler med 1-10 V dimringen och DIN monterade led drivdon men oftast kan man planera i en extra central någonstans i huset räcker ju med matning och en bus kabel dit så kan man bygga hur många tändningarna man vill där också. Brukar minska mängden FK och LED kabel en hel del.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.184 sekunder