Tips på motortestare

06 aug 2018 07:00 #1 av Ronnie Lidström
Jag letar ett bra instrument för att felsöka elmotorer. Finns ju riktiga "motortestare" som mäter induktans och mer eller mindre olika avancerade mätningar.

Priserna varierar mellan 3500 kr och 130 000 kr bara på de olika testare som finns på elma-instruments.se.

Någon erfaren motor-felsökare här som kan rekommendera vilket/vilka mätinstrument jag bör ha?

Fil bilaga:
Företagare, Elinstallatör Björks EL i Skellefteå AB

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

07 aug 2018 06:18 #2 av Matti
Svar från Matti i ämnet Tips på motortestare
Hej,
Tr 1000 på elma-instruments, finns även på Elfa-Distrelec, är fullt tillräckligt, finns ingen anledning att köpa en dyrare om man inte har speciella behov eller håller på med mycket motorfelsökningar, underhåll och analyser.
Mätningen görs som en jämförande mätning mellan lindningarna där man vill ha likadant mätvärde på alla tre, det går alltså inte att testa enfasmotorer. En viss skillnad i mätresultaten blir det alltid även på hela motorer beroende på skillnader i plåtpaket, hur lindningen är gjord men oftast främst på grund av rotorn. Därför är det bra att sakta snurra på rotorn under en mätning för att se hur mycket mätresultatet påverkas av rotorn, på så sätt kan man även påvisa rotorfel (inte så vanligt men förekommer). Det kräver lite vana för att lära sig vad som är normalt men ett statorfel syns i allmänhet tydligt, det är främst rotorfelen som är svårtolkade

/Matti

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.081 sekunder

Från Facebook-gruppen