Kontroll av kontinuitet

20 dec 2013 19:04 #1 av Dan
Kort o gott.
Kan man med gott samvete skippa en regelrätt kontinuitetsmätning vid en utökning av exvis ett uttag på en befintlig omständigt dragen gruppledning om man gör en kontrollmätning av felkretsimpedansen (L-Pe)?
Kan man missa något? Är gruppledningen skyddad av JFB ska det ju vara ok, men saknas JFB så kan det ju bli fel.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

21 dec 2013 13:26 #2 av Bo Siltberg
Svar från Bo Siltberg i ämnet Kontroll av kontinuitet
De beror på. Du måste först och främst uppfylla Elinstallatörsförordningens krav på kontroll innan ibruktagning, dvs kontrollen ska vara tillräckligt betryggande för att få slå på strömmen.

Kontrollen av kontinuiteten syftar inte bara till att det finns kontakt, utan även att denna kontakt sker via PE-ledaren hela vägen till centralen och ingenting annat. Det kan innebära att man behöver bryta JFBer och kanske koppla loss fast ansluten utrustning just för att ta bort alternativa vägar för PE.

En mätning av felkretsimpedansen ger inte denna kontroll, men den ger o andra sidan en kontroll på att kontinuiteten är god.

Så jag tror inte man allmänt kan skippa kontinuitetsmätningen, utom i enskilda fall där man anpassat kontrollen därefter. Du har full frihet(?) att prova så som du finner nödvändigt för att det ska vara betryggande enligt Elinstallatörsförordningen. Allt ska ju föregås av en inspektion. Det är där man helst ska hitta felen.

www.fluxio.se/forum/6/12542-regler-vid-m...-av-kontinuitet.html
www.fluxio.se/forum/27/3534-utfoerande-a...nuitetsmaetning.html
Följande användare sa tack: Mats Jonsson, Dan

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

21 dec 2013 18:13 #3 av Dan
Svar från Dan i ämnet Kontroll av kontinuitet
Skrev ett långt inlägg men blev utloggad under tiden, så.. jaa..

Mitt exempel var inte tillräckligt informativt. Kontinuiteten var säkerställd fram till kopplingspunkten varifrån en ny kabel dras. Inga främmande ledande delar finns. Lite samma som om man drar en ny enfasgruppledning skyddad av JFB till en bod 35m bort. 2 kopplingspunkter. Ny kabel.

Det mesta tas ju upp i länkarna ovan. Mats J svarar ju även i ett inlägg på det jag undrade över.
Marcus Lundström skrev:

1.
Att kontroll av jordslutningsimpedansen (Z loop) i uttag eller anslutet objekt kan garantera god jordförbindelse eftersom mätningen sker via jordledningen, därför behövs då ingen speciell kontunitetsmätning av jordledaren?


När det gäller renodlade uttagsgrupper kan detta vara en möjlighet. Man bör beakta att kontroll nu sker efter spänningssättning. Man bör även beakta att de flesta instrument som mäter felkretsimpedansen kan göra detta med två olika provströmmar. Dels med en högre ström, normalt 0,8 - 4 A, dels med en ström som är mindre än 15 mA. Det senare fallet för att inte lösa ut eventuella jordfelsbrytare. När mätning utförs med den lägre provströmmen uppfyller man inte fordringarna på testström. I båda fallen är provspänningen högre än de som anges i SS-EN 61557-4, det vill säga 4-20 V. Men detta får väl ingå i elinstallatörens riskbedömning.

Om kretsen innehåller mer lättåtkomliga utsatta delar är det dock lämpligt att provningen utföras innan spänningssättning sker. //Mats J

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.109 sekunder