Kan JFB luras vid felsökning?

02 jan 2013 17:16 #1 av Noah
Har en kollega som säger att om JFB löser ut och jag felsöker det fram till en viss säkring, så behöver inte felet ligga på den gruppen utan kan komma från någon annan grupp. Är detta möjligt? Detta trots att jag brutit säkringen och slagit på JFB igen, som fungerar som vanligt.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

02 jan 2013 17:22 - 02 jan 2013 17:28 #2 av Patrik Hedlund
Ja, det beror på... om felet är att jord och nolla har kontakt någonstans i anläggningen så innebär det att JFB kommer att lösa när man skruvar i säkringen för vissa grupper och andra inte. Det beror på om det är en grupp med en stor last eller liten. Är det endast ett lysrör t.ex. som är påslaget på en grupp så löser inte JFB, men när man kopplar in dammsugaren så löser den p.g.a. att det då går en större ström i nollan och som då leder över typ 20-30 mA till jord.

Vad finns det för laster på säkringen som du tror dig lokaliserat felet till? Vad finns det för laster för övrigt på centralen?

//Patrik

Fil bilaga:

Serviceelektriker som sysslar med KNX och annat kul!

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

02 jan 2013 18:50 #3 av Peder Myrne
Som sagt, när nolla har kontakt med jord någonstans blir det besvärligt att felsöka, enklast är att lossa nolledarna en efter en i centralen och megga mot jord.

OBS! Om du felsöker med spänning, bryt säkringen för vars grupp du lossar på nollan, för om det är en 2 eller 3-fasgrupp, kan det bli konstiga spänningar ut.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.084 sekunder

Från Facebook-gruppen