Flera trefasmatningar i samma kabel??

19 maj 2021 16:01 #1 av Micke
Hej forumet!

Vi installerar mest el på lantbruksanläggningar. Bland annat på nya spannmålssilos med omrörningssystem.

I silon roterar en bom med tre skruvmotorer.Allting är monterat på en swivel med släpskor och det kommer ut en mångledare i toppen med typ 20 ledare. Normalt sett brukar den vara en meter lång så vi brukar sätta en kopplingslåda med plintar i toppen och sedan dra upp en separat kabel för varje motor till kopplingslådan.

Vi har nu en till silo på gång men den här gången är kabeln från toppen typ 25 meter lång. Varvid den snåle bonden naturligtvis undrar om det inte går att dra den direkt till manöverskåpet nere på backen.

Vad ska man svara på det?

Det är då fyra trefasmotorer, tre omrörningsskruvar och en spridarmotor, samt en enfas drivmotor till bommen, som går i samma kabel. Motorerna är vardera på ca 3.5 ampere. Dessutom används tre ledare till en lägesgivare. Den är mekanisk så det är ingen risk för störning i ledningen och kabeln är mantlad och godkänd för utomhusbruk, ingen vanlig gummikabel, och hänsyn måste naturligtvis tas till sammanlagrings faktor m.m. men är det godkänt över huvud taget?

Har letat febrilt efter ett svar, men de flesta frågor rör ju bara enfasgrupper på en trefasmatning. Här är det en helt annan sak.

Micke

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

20 maj 2021 07:59 #2 av Bo Siltberg
Jag ser inga hinder för detta. Det är tillåtet med flera olika kretsar (grupper) i samma ledning, t.o.m olika spänningsband, även om det är något man väldigt sällan praktiserar. Så jag ser ingen snål bonde här. Vilka hinder ser du framför dig?

Givetvis finns det lite förbehåll om spänning, åtskillnad och dimensionering. Du uppger dock inga faktorer som behövs för att kunna bedöma det. Om vi antar att med medföljande kabeln från tillverkaren uppfyller kraven i hela sin längd så finns inte så mycket mer att säga. Det gäller bara att hitta en bra anslutningsdosa, eller om då är ett manöverskåp avsett för detta. där eventuellt givarkretsen behöver lite åtskillnad mot andra kretsar, och märka upp.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

21 maj 2021 19:18 #3 av Ronnie Lidström
Går motorerna samtidigt? Vad är det för area på ledarna i kabeln? Skulle de kunna dela på samma 3fasgrupp?

Blandar man flera grupper i samma kabel/dosa/osv måste det vara väl uppmärkt. Vid service ska den som utför service fatta att han ska bryta flera grupper.

Fil bilaga:
Företagare, Elinstallatör Björks EL i Skellefteå AB

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

22 maj 2021 14:06 #4 av Micke
Hej!

Alla motorer går samtidigt, men är ingen är större än 4 ampere. Arean är 1.5mm2 och längden Ca 14 meter.
Alla motorer matas från samma manöverskåp, så slår man av huvudbrytaren är allting dött. Däremot är motorskydden separata naturligtvis. Den enda givaren som finns är en vinkelgivare och den är mekanisk. Ingen risk för störning alltså.

Micke

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

23 maj 2021 18:33 #5 av Ronnie Lidström
Det är väl egentligen maskintillverkaren du ska snacka med. Den är ju konstruerad på detta sätt.

Fil bilaga:
Företagare, Elinstallatör Björks EL i Skellefteå AB

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.055 sekunder

Senaste foruminlägg