Finns det regler om att en infälld dosa ska vara fastsatt?

01 jul 2020 13:27 #1 av Jonas
Min firma har stött på att en elektriker som monterat dosor i vägg på ett ovanligt sätt. Det handlar om ett nybygge och elektrikern har inte satt fast dosorna i väggen. Oklart om dosorna hänger helt lösa eller bara är lösa i största allmänhet. Problemet blir då att det inte går att fästa uttagen i dosorna. Det har elektrikern löst genom att fästa uttagen i gipset runt dosan visa skruvar i uttagens hörn.

Elektrikern hävdar att det är rätt utfört. Vi anser att det är fel.

Nu är frågan, vem har rätt? Vilka regler går att luta sig emot att det är felaktigt utfört? Alternativt, anser ni att elektrikern gjort rätt så säg det!

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

02 jul 2020 07:55 #2 av Bo Siltberg
Följer det med en bruksanvisning för en infälld dosa? Finns det anvisningar om att fullkoppla ett perilexuttag? Nej, det finns massor av oskrivna självklara regler om inte borde behöva skrivas. Det är visserligen tillåtet att söka alternativa lösningar som uppfyller alla (självklara) krav, och det är dessa ställningstaganden som denna elektriker så behöver presentera.

Av den info som finns så anser jag att han gjort fel. Om dosan sitter så löst att den inte går att få tag på (skruvarna) för att montera ett uttag så uppfyller inte dosan kraven på´en kapsling (kapslingsklass, isolation/skyddsjordning, brandtålighet, mekaniskt stabil och alla annan relevant yttre påverkan som nämns i bilaga 51A/51ZA och kapitel 522. Jag hittade också en specifik regel om kapslingar:

526.7
Där en anslutning görs i en kapsling ska kapslingen ge ett mekaniskt skydd mot den yttre påverkan
den kan komma att utsättas för.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.092 sekunder

Från Facebook-gruppen