Effektberäkning och dimensionering, kontor

23 maj 2012 16:53 #1 av Rikard Ågren
Vi har ju en del konsulter här

Hur går ni till väga när ni beräknar effektbehov och dimensionerar matningar/stigare på lite större kontorsanläggningar, säg 2-300 arbetsplatser? Finns det schabloner för hur många watt per kvadratmeter som behövs? Jag förstår att man såklart får ta särskild hänsyn till hissar, ventilation, värme etc. Det är mer själva kontorsytan jag är intresserad av.

Projektledare el, styr och automation

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

24 maj 2012 14:04 #2 av Magnus H
Bra fråga, jag kastar in en till om du inte har något emot de.

Hur räknar eldistributionsnätets ägare ut hur stor transformator de skall ansluta t.ex medelstora industrier?
Hur många % är de överdimensionerade?

I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work.
Thomas A. Edison

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

24 maj 2012 18:47 - 24 maj 2012 18:58 #3 av Ronnie Lidström

SS 437 01 45 Utgåva 4 2004

Elinstallationer i byggnader - Grundläggande dimensioneringsregler, Standarden ger grunsläggande dimensioneringsregler som tillgodoser säkerhetskraven och avses motsvara normalt god kvalitet för såväl starkströmsinstallationer som svagströmsinstallationer. Standarden är avsedd att användas vid projektering och utförande av installationer i byggnader. Standarden gäller elinstallationer i byggnader för bostadsändamål, inklusive fritidshus. Den är tillämpbar också för kontor-, butiks- och småindustrilokaler. 11 sidor.

>> SS 437 01 45 Utgåva 4 2004 på Elförlaget

Elko-boken 2010-2011 skrev: Bostäder utan elvärme
För att dimensionera en huvudledning rätt måste belastningen beräknas med hänsyn till sammanlagring av delbelastningarna samt framtida belastningsökning.
Den sammanlagrade belastningen för hela byggnaden kan uppskattas enligt följande tabell.



Effekt beräknad enligt ovan inkluderar fastighetens allmänna behov med undantag för gemensam tvättstuga med lera tvättmaskiner.
En viktig förutsättning är att belastningsobjekten ansluts så att man får en så jämn fördelning som möjligt av den totala belastningen i huvudledning. Detta kan lämpligen ske genom att anslutning av lägenheter sker jämnt fördelat, t ex med fasordning L1 ‑ L2 ‑ L3, L2 ‑ L3 ‑ L1 och L3 ‑ Ll ‑ L2 (dvs med oförändrad fasföljd).

Kontors-, butiks- och småindustrilokaler utan elvärme
Den sammanlagrade belastningen i huvudledning för belysning och små bruksföremål inom mindre kontors‑, butiks‑ och småindustrilokaler kan beräknas till 100 W/m2 bruttoarea. Om lokalens användning är säkert bestämd görs en detaljerad beräkning av belastningen.

Bostäder, kontors-, och småindustrilokaler med elvärme
Där elvärme och övrig belastning ansluts till samma huvudledning beräknas den sammanlagrade belastningen som den totalt installerade effekten för rumsuppvärmning och uppvärmning av varmvatten, plus 70% av den enligt
ovan beräknade belastningen.
Där elvärme ansluts till särskild huvudledning beräknas belastningen som summan av den totalt installerade effekten för rumsuppvärmning och uppvärmning av varmvatten.

>> Elko-boken 2010-2011 som .pdf

Just matningen till kontorsarbetsplatser ska man dock akta sig för att snåla in på för mycket. Datorer och skärmar har ganska hög startström. Har varit på ställen där de måste slå av alla datorer och starta några åt gången efter strömavbrott för att inte säkringarna ska flyga.

Dessutom ska man väl räkna med 30% utvidgningsutrymme eller liknande?

Fil bilaga:
Företagare, Elinstallatör Björks EL i Skellefteå AB
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

24 maj 2012 21:49 #4 av Reijo Eriksson
Enligt SS 437 01 45, utgåva 4, avsnitt 4.2.3 Kontors-, butiks- och småindustrilokaler utan elvärme gäller
Den sammanlagrade belastningen i huvudledning för belysning och små bruksföremål inom mindre kontors-, butiks- och småindustrilokaler kan beräknas till mellan 30 W/m2 och 50 W/m2 bruttoarea. Om lokalens användning är säkert bestämd görs en detaljerad beräkning av belastningen.

Jämför detta med ELKO-boken som anger 100 W/m2.

Reijo Eriksson

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.117 sekunder