Nollpunktsutrustning?

27 sep 2018 14:17 #1 av osman mohamed
Hej!

Skulle uppskatta ifall någon skulle kunna förklara följande komponenters funktion i en RN station.

- Nollpunktsreaktor
- Nollpunktsmotstånd

Tack på förhand! :)

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

27 sep 2018 14:57 - 27 sep 2018 14:59 #2 av Mikael Malmgren
De används i icke direktjorade nät

I början var näten så små att de kunde köras isolerat från jord när man ökar på med luftledning eller kabel så ökar en kapacitiva strömmen som fås vid ett jordfel och tillslut blir det svårt att hantera inställningen av jordfelsskydden. I luftledningsnät har du krav på att koppa bort jordfel på upp till 3/5 kohm beroende på nät.

Då införs nollpunktsmotståndet för att skapa en aktiv definierad felström vid jordfel och därmed behöver man inte heller ändra inställningen på skydden om det görs omkopplingar utan samma känslighet behålls.

När vi sedan böjar kabla näten så ökar de kapacitiva jordfelsströmmarna markant och då för att bla minska spänning på utsatt del så införs en nollpunktsreaktor som alltså skapar en motverkande induktiv ström.

Detta gäller främst i landsbygdsnät där jordtagsförhållandena kan vara sämre och alltså svårt att få ett lågt jordtagsvärde varvid felströmmen måste hållas nere. Därav att man också måste välja relativt låga värden på motståndet ofta 5, 10 A. Det är givetvis bättre om denna kunnat vara högre så blir det lättare att detektera och problemen med transienta/intermittenta fel minskar.

I tex icke direktjordade statsnät kan de dra upp motståndet till 50-100 A pga av det är goda jordtagsförhållanden och dessutom skippa reaktorn.

Det var den kortfattade förenklade förklaringen.

Elkraftingenjör och konsult med specialitet inom Reläskydd, Selektivplaner och Elkraftberäkningar. Även stort intresse för föreskrifter & standarder, ESA samt projektledning och entreprenadjuridik.


Mikael Malmgren Installatörsbehörighet: A

www.elektroinvent.se

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Följande användare sa tack: Bo Siltberg, Claes Börjesson

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

27 sep 2018 15:08 #3 av osman mohamed
Svar från osman mohamed i ämnet Nollpunktsutrustning?
Tack för snabbt svar!

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.056 sekunder

Senaste foruminlägg