Warning: Trying to access array offset on value of type bool in
/home/mowininf/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line
3660
Nu är det ju olika beroende på vilken spänning och vilken nivå man pratar om, sydvästlänkskabeln, en 19 mil likspänningskabel på 320 kV, som är aktuell nu är det extremt viktigt att kabeln är rund men det är även att verktygen för avlägsnande av yttre ledande skiktet ska ta jämt. Liknande principer för Baltic Cable, 25 mil likspänningssjökabel om 450 kV, förstärkt för undervattensförhållande.
Principen är att PEX-isoleringen omges av ledande skikt som du var inne på, skadas detta kommer det leda till glimningar på sikt, beroende på förhållanden och spänningsnivå, men det kan ta många år eller decennier.
Sen har man även försett yttermanteln med ledande skikt för att kunna testa kabeln för yttre fysiska skador oberoende om den ligger i jorden eller ej, ett så kallat mantelprov.
Svällband, svällpulver och aluminiumfolie för att undvika vattengenomträngning, kabel är i TotalTätt utförande, skyddad inåt och längs med. Förutom att PEXen är anpassad för likspänning ser det ungefär lika ut för de flesta kablarna, vissa har inte det förläggningsoberoende mantelledarskiktet, men i det stora hela så.
Mellanspänning.Kabeln är rund eller sektorformad, yttre ledande skiktet är strippbart eller fastsittande vilket kräver specialverktyg för att avlägsna.
Vad gäller PEX-kablarnas svagheter så övergick man på vissa håll till den beprövade pappersoljeisolerade kabeln igen i början på 80-talet, en fabrik fanns i Kladno, Tjeckien, denna var till skillnad från de flesta gamla aluminiumisolerad och blymanteln var inplastad, tyvärr höll den ingen vidare kvalitet och problemen med glimmningar mitt på kabelsträckor upprepade sig med många kabelfel till följd.
De som höll sig till PEX utan vattengenomträngingen klarade sig utan större problem, fel uppstår typiskt i en skarv p.g.a. dåliga förhållanden eller slarv dock vidhåller kabeltillverkaren att en kabel max klarar 50 år. Vill ju sälja kabel också såklart.

I äldre installationer uppstod problem ofta genom att skarvarna rostat sönder och tömts på olja, även avslut med dessa kan övervakas. Vanligt idag är övergången papper-plast, överslag i pappersgrenen mellan faser eller mot bly, oljebarriären har kapslat in fukt exempelvis.