Anslutning av styrkabel från FRO

19 mar 2018 17:54 - 19 mar 2018 17:55 #1 av Johan
Hej.
Skall installera två stycken FRO till en pumpgrupp.
FRO kommer att placeras vid pumparna och kraftmatas från ett apparatskåp cirka 10m bort. Skall även dras bus- kabel och styrkabel mellan FRO och apparatskåp.
Styrkabel skall innefatta funktion (larm, 0-10V, drift, start). Enl manualen till FRO så ställs högst EMC krav på styrkabeln. Dess skärm skall 360° förbindas med speciellt överfall i FRO osv. Men hur gör man med denna kabeln i apparatskåpet. Enl supporten på Danfoss drives så krävs det Inget speciellt EMC förfarande där.
Blir inte detta till att bryta emc zonen, om jag ansluter skärmen till PE skenan. Kan det bli en antennverkan av denna decimeterlånga skärm?
Mvh/ Johan

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

19 mar 2018 21:29 #2 av Torbjörn Forsman
Ja, det kan nog tänkas. Jag skulle nog föreslå att du drar kabeln förbi PE-skenan och ansluter skärmen så kort som möjligt dit, sen gör det mindre om innerledarna går oskärmat en lite längre sträcka i skåpet.

När kabeln är så lång som 10 m, så är ju kapacitansen mellan innerledare och skärm så hög att man nog kan räkna med att allihop HF-mässigt har samma potential i den ände som är längst från frekvensomriktaren.

Om det är någotsånär högohmiga kretsar som styrs via styrkabeln, så kan man få ner störnivåerna genom att sätta motstånd i serie med var och en av ledarna i ena eller bägge ändar. Kan vara lagom med storleksordningen 1-10 kohm om inte någon styrkrets är för lågohmig för att det ska kunna tillåtas.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.
Följande användare sa tack: Johan

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.051 sekunder