Jag tror inte man kör på tumregler nät det kommer till högre areor pga kostnaden. Där vill man ha exakt den area som krävs. Belastningsförmågan fins angiven i SS 436 40 00.
Lär dig hellre Ohm's lag, P = U*I
400 / √3 är lika med 230.
Jag vet inget fall där man måste använda den ena eller andra varianter, utan det är mest vad som är mest praktiskt med givna data.
Det skulle jag inte hugga i sten. 16 mm² koppar tål mellan 52 och 115 A i belastningsström beroende på antalet belastade ledare och dess förläggningssätt.
En 63 A smältsäkring kräver en minsta belastningsförmåga på ca 70 A (63 * 1.6/1.45)
En EXQJ är PEX-isolerad och avsedd för mark, och då går det bra, fast inte med jättestor marginal.
Det kan dock bli problem om den dras in i byggnader.
Sedan ska man räkna på det s.k utlösningsvillkoret också, som ger en max längd.
En 63 A diazed kräver en kortslutningsström på 320 A för att lösa inom 5 sekunder (om man antar att det handlar om en huvudledning).
Det ger en högsta total impedans på 230 / 320 = 720 mΩ. Om man drar bort nätets förimpedans så hamnar man kanske på 400 mΩ för kabeln i sig.
Med det kan man räkna ut max längd genom att dividera max impedans med impedans per meter hos kabeln, L = 400 mΩ / (2 * 18.3 / 16) = 175 meter.
Till sist behövs säkerhetsfaktorer och varma ledare etc. Man kan höfta 25 % så 175 / 1.25 = 140 meter.
Här kan man behöva räkna noggrannare, även med hänsyn till förluster i en kabel som belastas högt, dvs man kan behöva räkna på om man tjänar på att välja en högre area.
Du menar 250 A?
Ström brukar alltid anges per fas så din beräkning är rätt.
Men den förutsätter rent resistiv last.
Den ström som anges på märkskylten är den "skenbara" ström som ledningen bär.
Den nyttiga effekten är lägre. För motorer anges både fasvinkeln ("cosfi") och verkningsgraden (ɳ).
Dår blir P = I * Uf * 3 * cosfi * n
Jag brukar dividera och multiplicera med 693 vid snabba trefasiga beräkningar (vilket är 400*roten ur 3 avrundat) tillsammans med cosf och n vid behov.
Detta ger tillräcklig precision och kan oftast lösas med ett snabbt överslag i huvudet utan räknare (då brukar jag använda 700)
Mvh Patrik
Last edit: 30 nov 2024 08:23 by Patrik . Orsak: Kompletterade
Cosφ (obs, det är den grekiska bokstaven φ som ska användas, inte f) måste du räkna med i kretsar där effektfaktorn är dålig (avviker kraftigt från 1). Typiskt t ex där det ingår asynkronmotorer, drosslar eller andra induktiva komponenter. Tänk på att effektfaktorn också kan bli dålig pga övertoner trots att ström och spänning ligger i fas vid grundtonen och därför cosφ trots allt är 1 , sådant kan förekomma när man har med kraftelektronik eller andra olinjära saker (lysrör/gasurladdningslampor, ljusbågsugnar, svetsning, tomgångsström hos transformatorer mm) att göra.
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.