Laddstation lastbalansering

09 jun 2020 21:02 #1 av ronni sonesson
Hej.
Idag så installeras laddstationer i hemmet (bostaden) för sk hemmaladdning av elfordon.
För att inte överbelasta huvudsäkringen så kan man som tillval köpa en energimätare för lastbalansering,. (Tex Garo 0900135) som kommunicerar med laddstationen.
Men många småhus har idag redan en effektvakt (lastbalansering) som är kopplad till elpannan. Och reglerar ner denna i steg när spis,bastu tvättmaskin mm. är i drift.
Jag kan inte se att man kan ha två effektvakter i samma central då dessa kommer att jobba mot varandra.
Finns det någon som har stött på detta problem. Och hur har ni löst det.

RSN

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

16 jun 2020 10:48 #2 av Torbjörn Forsman
Jag har varken stött på eller behövt lösa problemet, däremot funderat på det och studerat en del elpannor/värmepumpar med inbyggd effektvakt.

Någorlunda moderna (00 - 10 -tal) elpannor har som regel två D-kopplade värmepatroner. Ett hörn av D:et är fast anslutet till motsvarande fas (vanligen L2 på bägge elpatronerna), de två andra hörnen styrs av var sitt enpoligt relä. Det där innebär ju att pannan skulle kunna stänga av lasten på L1 eller L3 helt och hållet, men ändå leverera ett visst tillskott av värme. Blir det överström på L2 kan den däremot inte dra ner utan att stänga av helt och hållet.
En värmepump med inverterstyrd kompressor borde - åtminstone om utvecklarna har tänkt på saken - kunna dra ner effektförbrukningen linjärt vid behov. Om den är trefasansluten, så kommer den dock alltid att vara en symmetrisk last.
Det kan variera hur bra möjligheter effektvakten har att identifiera vilken fas som är överbelastad. Ofta ser det ut så att de tre strömtransformatorerna har var sitt belastningsmotstånd, spänningarna över dessa motstånd halvvågslikriktas och efter likriktningen kopplas de ihop med varandra. Styrsystemet får alltså bara reda på det högsta strömvärdet för ögonblicket men vet inte vilken fas som är mest belastad. Teoretiskt sett skulle programvaran kunna prova sig fram och minska lasten på en fas i taget för att avgöra den saken, men jag vet inte om det görs i praktiken.
Det finns dock även konstruktioner med helt separata mätkretsar för alla tre faserna.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.061 sekunder

Från Facebook-gruppen