När jag var ung fick jag lära mig ett speciellt sätt att göra en trappomkoppling. Till de båda strömbrytarna drogs fas, tändtråd och "mellantråd". På det sättet kunde man använda femledare och få med fas,nolla och skyddsjord till övervåningen.Normalt krävs det sex ledare för att detta. Vet någon hur man gjorde Hälsningsborgskopplingen?
Kopplingen användes på 1940-talet för att spara in koppar.
Detta inlägg är skrivet av en gäst eller en registrerad användare som vill vara anonym!
Vill du också skriva ett anonymt inlägg? Eller svara anonymt på någons fråga?
Använd funktionen
"Skriv anonymt inlägg"
Kärt barn har tydligen många namn, när min far och hans kompis började på ASEA i Lund i början på 60-talet visade de hur de brukade trappkoppla på firman de kom ifrån (Dahlqvist El i Vollsjö). Den varianten var tydligen okänd på ASEA Lund så den kallades "Vollsjö-kopplingen" helt enkelt. Även på Elektro-Sandberg, under bygget av Helsingborgs Lasarett (tidigt 70-tal) kallades den "Vollsjö-koppling".
Det måste ju finnas ännu fler benämningar på sparkopplingen i vårt avlånga land?
Har faktiskt kvar en skiss som farsan gjorde på 70-talet för att visa kopplingen, brytarna går att växla...
Hej vart lite nyfiken när jag läste rubriken
Under hela min tid som elektriker har jag hört talas om "uppsalakopplingen" en förbjuden kopling har alla sagt men ingen har kunnat visa hur den kopplas
Jag hade hoppats att hälsingborgskopplingen var samma så jag skulle få veta
Kan nån rita den f-bjudna uppsala kopplingen vore jag tacksam (det påstås att både fas o nolla är inblandad)
Mvh Gunnar
Tja.. Man får två ledare till lampan som båda kan vara antingen fas eller nolla. Eller båda fas, eller båda nolla.
Känns inte så seriöst. Har också läst någonstans att förbudet att bryta nollan (istället för fasen) till en lampa är borttaget i och med den nya elinstallationsreglerna (om man har jfb). Men denna koppling är ju rätt otydlig..
Om inte annat så borde den vara förbjuden enligt denna gamla klassiska föreskrift:
ELSÄK-FS 2008:1 2 kap. 1 § skrev: En starkströmsanläggning ska vara utförd enligt god elsäkerhetsteknisk praxis så att den ger betryggande säkerhet mot person- eller sakskada på grund av el.
...
Skulle vara roligt med lite historia kring trappkoppling.. När kom första trappbrytaren? När kom man på att man kunde göra "sparkoppling"?
Har för mig att det finns någon annan paragraf som säger nåt i stil med "En anläggning skall vara överskådlig och utförd på ett logiskt sätt så att ej missförstånd kan ske" fast med andra ord och kanske inte precis så..
Pytt, finns det inget viktigare att diskutera :rulla: Naturligtvis bryter vi fasen !
Men givetvis har jag noterat historien i denna fråga (från Voltimum):
Fram till och med 1987 års föreskrifter fick vi ha enpolig elkopplare i ”nolledaren” under förutsättning att det var en enfasig gruppledning max 10 A samt att det inte var ett brand- eller explosionsfarligt utrymme.
Från och med 1 januari 1987 blev det dock förbjudet att utföra ”vanliga installationer” med enpolig elkopplare i ”nolledaren”. Se STEV-FS 1985:1, § 6 mom. f samt § 36 mom. d.
Men det blev tillåtet igen i första utgåvan av SS 436 40 00 (536.5.1.2 och 530.3.2). Det lär ha sitt upphov nere på kontinenten av okänd anledning.
Mats Jonsson säger: Skrivelsen i 530.3.2 är inte bra och är då och då föremål för diskussion. Jag har förordat att antingen ta bort möjligheten till enpoliga elkopplare i neutralledaren eller så bör man kräva jordfelsbrytare om högst 30 mA enligt 412.5.1. (Just kravet på 30 mA står nämligen inte idag).
Det kanske starkaste skälet till att bryta fasen är att många är de gubbar som förutsätter att det är fasen som bryts... Dessutom ger det onödiga elektriska fält. Egentligen borde våra stickproppar vara polmärkta så att sladdströmställare alltid hamnar i fasen.
Gammal tråd, men en fråga på detta.
Är det fortfarande lovligt att utföra "Fulkoppling" som det antyds i svaren ovan?
Om det är det, vilka färger ska brukas från brytaren till lampan?
En nolla ska alltid vara blå i hela sin längd, det faller ju om man kopplar "fult"
Alltså borde denna koppling falla på färgvalet, det är inte möjligt att göra det rätt!
Eller har jag fel?
Färgvalet borde inte stoppa. Blå används fram till strömbrytarna, och en annan färg för tändtråden (på båda sidor om lampan). Att tändtråden kan anta antingen fas eller nolla är en annan sak. Färgen säger att det är en spänningsförande ledare, vilken N också är.
Hmm. Var hemma hos någon för något år sedan och då ville de att jag skulle felsöka på en trappkoppling som sköt säkringen emellanåt. Konstaterade då att man använt den "förbjudna" kopplingen och de hade dessutom bytt en av trappbrytarna till en ny.. kunde efter ett antal växlingar på brytaren konstatera att det blev kortslutning i brytaren om man slog om den för snabbt:( Troligen är brytavståndet i en ny brytare inte "långt" nog för att gnistan skall släckas och inte "följa med" till andra sidan. (Den nya brytaren var en Eljo trend)
Kommer vidare ihåg att jag var felsökte på ett annat ställe där en 70-tals Gb-brytare totalt exploderat när kunden manövererade den och kunde även där konstatera att den "förbjudna" kopplingen även använts där.. Funkade ju i allafall i 30 år men p.g.a detta borde denna koppling ändå vara förbjuden..
Apropå trappkopplingar, satte upp spottar för att belysa en vägg och gjorde om tändningarna lite i en liten kontorslokal rustad någon gång på tidigt 90-talet. Där tändes all belysning av impulsrelä i centralen och tryckknappar lite överallt. Jag tänkte sätta dit en dimmer och låna fas från en av tryckknapparna, men fick inte ihop hur det var gjort.
Visade sig att det var fast fas till impulsrelät och att det var nollan till spolen som gick genom tryckknapparna. Efter ett samtal med servicechefen så fick jag veta att det vara en hyfsad vanlig lösning.
Hej!
Den så kallade ful kopplingen hörde jag talas om på 70 talet, men har aldrig använt den, och tänker inte göra det heller.
Den andra spar kopplingen har jag inte hört talas om tidigare.
Jag håller dock med Bo Siltberg om att man ska bryta fasen. Jag skulle också vilja ha vägguttag både ute och inne som höll reda på fas och nolla. Det finns CE donen men dom har inte slagit i genom. Jag skulle vilja ha en övergång från rund 16A som sitter i byggcentralen, som har JB, till 3 st CE uttattag, men jag hittar ingen.
Stefan Ericson skrev: Hej!
Den så kallade ful kopplingen hörde jag talas om på 70 talet, men har aldrig använt den, och tänker inte göra det heller.
Den andra spar kopplingen har jag inte hört talas om tidigare.
Jag håller dock med Bo Siltberg om att man ska bryta fasen. Jag skulle också vilja ha vägguttag både ute och inne som höll reda på fas och nolla. Det finns CE donen men dom har inte slagit i genom. Jag skulle vilja ha en övergång från rund 16A som sitter i byggcentralen, som har JB, till 3 st CE uttattag, men jag hittar ingen.