TV krångel.

04 dec 2013 17:17 #1 av Harry Tunong
När kunden släcker taklampan i köket eller släcker adventsstjärnan i rummet där tv´n finns så går tv´n ned i ett par sekunder (bild och ljud försvinner). Uttaget och armaturen ligger på samma grupp. Märket på apparaten är Samsung. Det händer inte varje gång utan intermittent.
Min teori är att överspänning alstras vid brytningen och det beror var på sinuskurvan man bryter. TV apparaten har något skydd mot överspänning och bryter. Någon som vet?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

04 dec 2013 17:30 #2 av Lars Sundbom
Svar från Lars Sundbom i ämnet TV krångel.
Låter troligt. Detta fenomen uppstår ofta om man har lågenergilampor i armaturerna eller någon annan induktiv last. Törs sätta en peng på att kunden en billig variant av lågenergilampa i armaturerna. Eller?
Följande användare sa tack: Harry Tunong

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

04 dec 2013 20:15 #3 av Torbjörn Forsman
Svar från Torbjörn Forsman i ämnet TV krångel.
Det är också vanligt att fjärrkontrollmottagaren i tv-apparater och liknande utrustning reagerar på det pulserande ljuset från lågenergilampor, om avkodningen inte är så välgjord.
Drivdonet i lågenergilampor brukar ju arbeta med en switchfrekvens på 30-50 kHz, och datahastigheten i IR-fjärrkontroller brukar också ligga inom det området.

Jag har varit med om ett fall där en lågenergilampa helt blockerade fjärrkontrollmottagaren på en luftvärmepump, jag fick sätta upp en pappskiva som avskärmning för att lösa problemet.
Och ett annat känt fall är digitalboxar av märke Emitor som var vanliga för några år sedan och bl a såldes på Clas Ohlson, en sådan som fanns i mitt föräldrahem kunde man slå på eller stänga av genom att tända en viss lågenergilampa i närheten, en annan lampa fick den att gå över till text-tv. Sedan den boxen slängdes ut och det anskaffades en LG tv med inbyggd digitalbox så har lågenergilamporna inte ställt till några problem.

En modern (efter ca 1994) lågenergilampa utgör inte någon induktiv last, ingångssteget i den består av en likriktarbrygga med glättningskondensator efter, precis som i alla andra små switchade spänningsomvandlare. De riktigt gamla, tunga lågenergilamporna, Philips SL och liknande, hade däremot inbyggd drossel och glimtändare på samma sätt som man är van vid från lysrörsarmaturer.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.
Följande användare sa tack: Harry Tunong

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

04 dec 2013 21:33 #4 av Viktor H
Svar från Viktor H i ämnet TV krångel.
Långsökt kanske, men; är det digital mottagning i TVn?

Kanske ett kabel- /antennät som läcker in störningar som får mottagaren att tappa låsningen en stund..
Följande användare sa tack: Harry Tunong

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

05 dec 2013 22:09 #5 av Prolle Fröderberg
Svar från Prolle Fröderberg i ämnet TV krångel.
Hej!
Har stött på liknande problem. Den lösningen jag kom på den gången, efter att flera försökt, var att media centralen var för klent jordad. Och då blev det spök i systemet och jorden gick konstiga vägar. Men bra blev det iallafall.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.046 sekunder

Senaste foruminlägg