Värmefläkt bränner trefashandske

03 nov 2019 12:40 #1 av Torbjörn Helander
I växthuset har vi ett trefasuttag för en värmefläkt. Köpte en både dyr och fin svensktillverkad fläkt,  en efter en tids användning hade plasten i trefashandsken förkolnat kring någon/ några stift, kommer inte ihåg vilka. Behörig elektriker som jag anlitade, kunde inte förklara det inträffade, men monterade en ny kontakt. Ny fläkt köptes, denna gång på Biltema. Ganska snart inträffade samma sak: sönderbränd och ihopsmält kontakt. Denna gång hade även metallen i kontakten deformerats. Vad är det som händer? Om det skulle vara något fel på fläkten (vilket torde vara uteslutet, eftersom två olika fläktar lett till samma ”resultat”) borde säkringar lösa ut. Samma sak om effekten är högre än vad som det säkrats för. Och varför brinner det just i handsken? Där finns ju mer metall (mindre motstånd) än i ledningarna.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

03 nov 2019 20:30 - 03 nov 2019 20:32 #2 av Michell Andersson
Ja, vi kan ju bara spekulera här - det finns alldeles för lite information för att vi ska kunna dra några slutsatser. Vi kan dock utesluta magi och onda andar.

Något som kan vara fel och borde kollas upp är om det bildats ärg i kontakterna i uttaget, alltså en icke ledande beläggning på kontaktytan. Detta syns inte vid första anblick eftersom det är blecken inuti uttaget vi talar om. Vid högt övergångsmotstånd så utvecklas mycket värme. Växthus kan vara en utsatt miljö med varierande temperatur och luftfuktighet.

Med andra ord, be elektrikern kolla över uttaget och se om det behöver bytas. Troligtvis har uttaget tagit skada av uppvärmningen oavsett.

Återkoppla gärna om ni blir kloka på vad felet var.
Följande användare sa tack: Bo Siltberg

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

03 nov 2019 21:09 #3 av Bo Siltberg
Jag är också inne på att det måste vara något i miljön i växthuset som spelar in här, förutom fåniga fel som att fläkten sprutar varmluft direkt mot uttaget. Eller att det under soliga dagar faktiskt blir väldigt mycket varmt i växthuset som samtidigt som fläkten går? Det skulle annars behövas en kemist och botaniker här för att kunna isolera felkällan.
Följande användare sa tack: Michell Andersson

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.076 sekunder

Från Facebook-gruppen