Warning: preg_match(): Compilation failed: unrecognized character follows \ at offset 24 in /home/mowininf/public_html/components/com_kunena/controller/topic/item/display.php on line 476
Vi ska dra fiber till 86 lägenheter och det blir således 86 fiberkablar som ska in i paneler i telerummet, men de paneler jag har tittat på har bara 1-2 ingångar vilket förstås funkar utmärkt när man har fiber in i kåken och koppar till lägenheterna.
Nu behöver jag alltså tips på paneler som passar mitt ändamål!
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/mowininf/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 3660
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/mowininf/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line 3660
Ni borde kunna använda en ODF för microdukter även om ni bygger med kabel, principen i ODF är nära nog densamma. Du kommer in med kablarna på vänster sida (fäst med buntband), svänger runt med fibern in slingutrymmet där du svetsar som vanligt
Andreas Öhr skrev: Om du klickar på bilden så kan du välja andra bilder. Där ser du att hela bakstycket är öppet. Och så är det piggar för att sätta fast fiberkablarna med buntband. Baksidan blir tät genom att locket har en skumgummilist som sluter om runt kablarna.
Nu ser jag! Kollade bilden på mobilen igår så det syntes inte så tydligt .
Mattias Lilliesköld skrev: Ni borde kunna använda en ODF för microdukter även om ni bygger med kabel, principen i ODF är nära nog densamma. Du kommer in med kablarna på vänster sida (fäst med buntband), svänger runt med fibern in slingutrymmet där du svetsar som vanligt
Detta ser också absolut intressant ut.
Andreas Öhr skrev: Ska väl tillägga att det blir ju ganska rörigt med så många kablar in. Men det blir tyvärr så
Mattias förslag på Lightmate-panelerna/ODFerna är bra. Dock är dom några prisklasser upp och dom gör det egentligen inte mycket lättare heller.
Du får en lättare och snyggare struktur vid insvetsningen, men det blir samma meck med att du vill komma in med x antal kablar i samma låda. Sen beror det ju iofs också på vilken fiberkabel ni drar. Är det nån mini/mikro? Så det rent fysiskt går smidigt att klämma in 24 kablar i samma panel/ODF ?
Ja kostnaden är ju alltid i fokus, på gott och ont. Tyvärr kommer vi inte att använda mikrokabel utan en "vanlig" svart 4SM G.652D för att "det är den vi alltid använder och har bäst pris på" (enligt min arbetsledare) så det kommer nog att bli ganska trångt i panelen.
Jag får nog ta ett snack med firman och se om vi kan beställa mikrokabel istället. I lägenheternas mediaskåp är det ju också trångt så ju mindre skrymmande kabel desto bättre.
Vad innebär bättre mekaniskt skydd i detta fall? Från stativet kommer kabeln att gå i rör plattan, vertikalt på stege och sedan i rör in till varje lägenhet. Måste den ligga i rör även på stegen?
Har inte hållit på så mycket med fiber tidigare, därav alla frågor
Måste och måste, beror väl som alltid på hur "i fred" kabeln får ligga på stegen.
Är det inget annat som skall vara där och stegen är bakom lås och bom så går det säkert bra att låta microkabeln ligga buntad som den är. Är det däremot risk för yttre åverkan är det ju inte fel att lägga ett rör i den vertikala delen som ett extra skydd (behöver ju inte vara ett rör per kabel utan du får ju in flera kablar i samma rör.
Ett tips är att inte slarva med infästning av väggbox/mediakonverter i lägenheten - kör driften åt ett fastighetsbolag och de flesta felanmälningar första året var losslitna mediakonverters med tillhörande fiberbrott.
Montörerna som gjort jobbet pluggade inte utan körde 2 eller 3 gipsskruvar vilka antagligen satt rätt dåligt från början så fler än en konverter följde med l'genhetsinnehavarens dammsugare.
Lösningen blev en kundanpassad plåtbygel som skruvades över konvertern...
En del verkade inte heller förstått det här med böjradie på slangen utan vi fick flera fel där slangen var vikt 90 grader vilket även det gav ett garanterat fiberbrott.