Laddbox - minst 2,5 kvmm?

19 dec 2022 15:06 #1 av Viktor
Hej,

Läste någon fråga om laddboxar på Elinstallatören där Fredrik Byström skriver att man ska ha minst 2,5 kvmm kabel fram till laddboxar.

Var hittar jag denna regel? Varför skulle man inte få använda 1,5 kvmm om laddboxen är inställd på 8 eller 10 Ampere?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

19 dec 2022 15:34 - 19 dec 2022 15:36 #2 av elmont
Svar från elmont i ämnet Laddbox - minst 2,5 kvmm?
Det är ledningens avsäkring som bestämmer (inte vad man kan ställa/ ställer boxen på ), men det kan ju vara klokt att "framtidssäkra" och ha möjligheten att säkra med 16A då man ändå håller på.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

20 dec 2022 12:56 #3 av Viktor
Svar från Viktor i ämnet Laddbox - minst 2,5 kvmm?

elmont skrev: Det är ledningens avsäkring som bestämmer (inte vad man kan ställa/ ställer boxen på ), men det kan ju vara klokt att "framtidssäkra" och ha möjligheten att säkra med 16A då man ändå håller på.


Det var inte det jag frågade. Men för att formulera mig tydligare då...

Ponera att jag har några meter EXLQ 5G1,5, får jag använda den kabeln för att installera en laddbox eller inte?

Om inte, var kan jag hitta den regeln? Har kollat i både Installationsreglerna och handbok 458 men hittar inget om det, så vad är det jag missar?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

20 dec 2022 15:45 - 20 dec 2022 15:46 #4 av Rikard Ågren
"En laddbox" är ju ett ganska vitt begrepp? Vilken laddbox gäller det? Jag skulle t.ex. inte dra fram 1,5 och säkra 10A om det är en Tesla Supercharger, även om säkringen kommer att skydda kabeln så blir det en ganska dålig funktion för kunden.

Tror du hittar svaret genom att titta i den specifika laddboxens installationsanvisningar, där bör det framgå vad tillverkaren rekommenderar för dimension och avsäkring på matningen.

Gissar hej vilt nu men tror knappast att du hittar några "regler" kring detta. Tumregler möjligtvis.

Projektledare el, styr och automation

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

20 dec 2022 16:06 #5 av elmont
Svar från elmont i ämnet Laddbox - minst 2,5 kvmm?
Ja, om du avsäkrar kabeln med 10 A.
Avvikelser på säkringsstorlek kan förekomma pga omständigheter men det är rätt sällsynt. Och jag skriver en gång till: det är inte förbrukaren som avgör vilken kabel man får använda, däremot kan ju förbrukaren behöva en viss ström men det är en helt annan sak.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

20 dec 2022 21:19 #6 av Mats Jonsson
Mig veterligen finns inget förbud mot att använda 1,5 kvmm och heller inget krav på att använda minst 2,5 kvmm till laddboxar Jag har inte läst Fredriks artikel men det kan vara rimligt att rekommendera minst 2,5 kvmm. Inte minst med tanke på de energipriser vi har och elektrikers i allmänhet basala kunskaper om ledningsdimensionering. Med 2,5 kvmm kommer man i många fall att få en rimlig anläggning.

Med en kabeltyp som S1XZ1-U 1,5 kvmm kan normalt säkra den 16 A och använda som matning till en laddbox i villamiljö. Men vid 10 meters kabel får man en effektförlust på ca 80 W (enfasigt). Det vill säga; efter 12 timmars laddtid (16 A) har man använt 1 kWh till att värma upp kabeln. Med 2,5 kvmm tar det ca 22 timmar och med 6 kvmm ca 57 timmar. Uppgifterna här ovan är ungefärliga.

Använder man i stället en EXLQ 1,5 kvmm är det inte säkert att den kan avsäkras med 16 A, inte ens i villamiljö. Men det får man räkna noggrannare på. Men en laddström på 13 A och ett överströmsskydd om 13 A bör nog gå bra i villamiljö. I slutändan vill väl dock kunden ha en anläggning som fungerar med hänsyn till behovet och som inte kostar skjortan, varken i inköp eller drift. Det vill säga; installationen ska vara fackmässigt utförd. Kanske innebär det 2,5 kvmm till laddbox i en villamiljö :)

Mats Jonsson Eltrygg Miljö
Följande användare sa tack: Patrik Hedlund, Viktor, Patrik

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

20 dec 2022 23:49 #7 av Viktor
Svar från Viktor i ämnet Laddbox - minst 2,5 kvmm?
Tack Mats! Får nästan höra av mig till IN och fråga varför han skriver så.

För er som själva vill läsa så hittade jag det påstådda kravet under rubriken "Vilka krav gäller för laddstationer" på elinstallatörens hemsida.
Eftersom det verkar vara någon tävling i vem som kan mest vill jag också skicka in ett bidrag...

Visste ni att man även kan säkra en 1,5kvmm med 20 A, förutsatt att säkringen agerar kortslutningsskydd och att man kompletterar med ett överlastskydd? Väldigt bra att veta om man ska koppla in motorer som kan dra upp till 8 ggr märkström vid start.
Men motorer över 4kW ska inte direktstartas, då blir nätägaren sur!

Men jag säger som tidigare, avvikelser kan förekomma beroende på yttre omständigheter osv osv....Ska vi fortsätta eller kan vi hålla oss till ämnet?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.054 sekunder