Sitter här på lunchen och tittar igenom ELSÄK-FS 2008:1 och jämför lite med den förväntade nya ELSÄK-FS 2022:X.
Är det någon som har kollat igenom och reagerar på något speciellt?
Jag tycker att dom ändringar som gjorts är till det bättre med till exempel hänvisningarna i kapitel 1 istället för texten.
Även definitionerna 3 §i har fått en annan formulering i vissa fall bla allmänt distributionsnät, elchock mm.
Sedan har det även tillkommit en hel del i den delen bla hängkabel, hängspiralkabel, PEL-ledare, PEM-ledare, driftbyggnad mm.
Några som plockats bort är uttag, jordtag, mekanisk ledning mm.
I 3 kap. har man stuvat om lite, 7 § verkar ny och gemensamt för 6 § och 7 § verkar vara att man ändrat frasen från den tidigare 8§ ”Dokumentationen ska finnas på svenska, om inte något annat språk är lämpligare från elsäkerhetssynpunkt.” till ”Dokumentationen ska finnas på svenska och det språk som är lämpligt för de personer som ska ta del av dokumentationen.” vilket jag tycker är en förbättring och ökar tydligheten vid arbete på anläggningar.
Även 8 § är ny och lyder:
Bestämmelser om arbetsgivarens ansvar för att ta fram instruktioner för arbetet finns i 7 § Arbetsmiljöverkets föreskrifter 2001:1 om systematiskt arbetsmiljöarbete och allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna, eller författning som trätt i dess ställe.
4 Kap har fått en rejäl förändring med endast 2 kvarvarande punkter:
1 § Allmänna distributionsnät för lågspänning ska vara utförda som TN-system. Nätets PEN-ledare ska vara jordad i närheten av strömkällan. I distributionsnät som inte ingår i sammanhängande jordningssystem ska PEN-ledaren även vara jordad på lämpliga platser i nätets utkanter.
2 § Nätanslutna uttag för allmänbruk i lågspänningsanläggningar ska uppfylla kraven i Elsäkerhetsverkets föreskrifter (2019:1) om stickproppar och uttag för allmänbruk, eller författning som trätt i dess ställe. Uttag ska antingen vara försedda med petskydd eller utföras eller placeras så att risken för barnolycksfall begränsas.
Där man tagit bort förtydliganden som:
1 § I starkströmsanläggningar för lågspänning är det inte tillåtet att använda skyddsmetoden ”isolerad miljö” som skydd mot elchock vid indirekt beröring, såvida inte speciella förhållanden gör metoden nödvändig.”
Och
”4 § För anläggningar i byggnader som inrymmer bostäder, grundskolor, förskolor, fritids- eller daghem och där det i enlighet med bestämmelserna i 3 kap. 2 § behövs skydd mot elchock vid indirekt beröring gäller följande. I den del av byggnaden, som används till ändamål som avses i första stycket, ska det finnas tilläggsskydd för uttag med högst 16 A märkström. Tilläggsskyddet ska bestå av jordfelsbrytare med högst 30 mA märkutlösningsström. Jordfelsbrytaren ska skydda mot fel i de grundläggande skyddsåtgärderna eller vid ovarsamhet hos användaren. Om avbrott i ett uttag skulle medföra allvarliga konsekvenser, får dock uttaget undantas från tilläggsskyddet.”
Vilket jag kanske tycker är lite synd men som ändå kanske ska ses som praxis och standardiserat.
5 Kap har jag bara hunnit skumma igenom lite och där verkar det ha hänt en hel den med, mest med förtydliganden så som Krav på frånkoppling 4 § får titta mer på det en annan lunchrast.
Som sagt är det någon mer som ser något intressant i den nya kontra den gamla?
Mvh Patrik
ELSÄK-FS2022:XELSÄK-FS2022:X
ELSÄK-FS2008:1