Warning: preg_match(): Compilation failed: unrecognized character follows \ at offset 24 in /home/mowininf/public_html/components/com_kunena/controller/topic/item/display.php on line 476

Är en fulltransformator lika bra som ett filter?

26 nov 2018 07:28 #1 av Arne Hellberg
Hej
En maskin har en transformator för att anpassa olika inkommande spänningar till 400VAC på nersidan. Transformatorn har en extra skärmning internt mellan sekundär och primär sida.
Mellan transformatorn och driven sitter ett filter för att ta bort störningar.


Fråga:
Skulle man kunna säga att transformatorn i sig själv tar bort störningar lika bra som filtret och att man kanske klarar sig med den galvaniska avskiljningen som transformatorn ger?

Är det bättre eller sämre att det är ett IT-nät, alltså ingen koppling till jord sekundärt av trafon?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

27 nov 2018 17:19 - 27 nov 2018 17:20 #2 av Martin Lundmark
En normal krafttransformator har svårt att släppa igenom signaler (störningar) långt över driftfrekvensen (50 Hz) via magnetisk koppling mellan primär- och sekundärsidan. En orsak är att den inte är konstruerad för detta, och bl.a. så ökar förlusterna i transformatorplåten med högre frekvens.

Sätter man in skärmar mellan primär och sekundärsidan minskar även den kapacitiva kopplingen mellan lindningarna.

Det kan vara så att man placerat ett filter efter transformatorn för att ytterligare dämpa störningar (eller att öka marginalen).

Du skriver att filtret sitter ”Mellan transformatorn och driven” av det gissar jag att det är ett drivsystem som orsakar störningar och då kan filtret även användas för att skydda transformatorn för höga transienta spänningar.

För ett tiotal år var jag med om att transienter från ett drivsystem slog sönder transformatorns isolation några varv in på lindningen.Transformatorn fick utföras med mångdubbel så stark isolering för att hålla för de transienter som uppstod vid övergången mellan kabel och lindning, eftersom där ändras ”vågimpedansen”. Kabeln har en vågimpedans och lindningen en annan och då uppstår en reflektion som kan höja transienta spänningars amplitud.

Det finns alltså inget enkelt svar på frågan.
Följande användare sa tack: Arne Hellberg

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

27 nov 2018 19:07 #3 av Torbjörn Forsman
Transformatorns läckinduktans kommer ju att fungera som del i ett lågpassfilter. Skärmen mellan primär- och sekundärlindning kan hålla en del s k common mode-störningar borta, men påverkar däremot inte differentiella störningar alls.

Det är inte alls omöjligt att det filter som sitter där förutom transformatorn, är dimensionerat för att tillsammans med transformatorns läckinduktans ge avsedd funktion.

Så om man ska säga något bestämt om saken, måste man dels veta hur filtret är uppbyggt, man måste veta alla egenskaper för transformatorn, och inte minst måste man veta vad det är för slags störningar man förväntar sig att sakerna ska eliminera.

På tal om att använda en transformators läckinduktans som del i ett filter, så är det en standardlösning för att få elstängselapparater att klara EMC-kraven. Där låter man pulstransformatorn som ska transformera upp urladdningskretsens ca 500 V till 5 - 10 kV samtidigt fungera som den ena spolen i ett T-filter med gränsfrekvens strax under 150 kHz. Den andra spolen brukar utgöras av en luftlindad sak, och mittkomponenten i T:et är en kondensator.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.
Följande användare sa tack: Arne Hellberg

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.051 sekunder