Två luft/luft-värmepumpar på en trefas-grupp.

28 jan 2022 03:55 - 28 jan 2022 03:59 #1 av Kennet
Hej!

Skulle ni säga att det är en bra eller dålig idé att koppla in två stycken luft/luft-värmepumpar på en trefasmatning? Varsin fas såklart, den tredje fasen är obelastad. Avsäkrat 10A. 5G2,5 ca 15 meter, varar 4 meter är infällt i vägg, resten utomhus på vägg.

Jag tänker på belastningen av neutralledaren med tanke på snedbelastningen och fasförskjutningen.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

29 jan 2022 16:35 #2 av Bo Siltberg
Vad är det för märkdata på pumparna då? Det går öht inte att svara på frågan utan grundläggande info. Dina uppgifter tyder på en pump för "hushåll" och sådana har ingen fasförskjutning att tala om, men väl övertoner. Det är i praktiken bara övertoner man ev behöver titta på då ev fasförskjutning är åt samma håll, men dagens elmateriel ska inte ge ifrån sig sådana mängder med övertoner.
Varför denna tumregelmässiga överdimensionering av ledningen?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

30 jan 2022 04:15 - 30 jan 2022 04:42 #3 av Kennet

Bo Siltberg skrev: Vad är det för märkdata på pumparna då? Det går öht inte att svara på frågan utan grundläggande info. Dina uppgifter tyder på en pump för "hushåll" och sådana har ingen fasförskjutning att tala om, men väl övertoner. Det är i praktiken bara övertoner man ev behöver titta på då ev fasförskjutning är åt samma håll, men dagens elmateriel ska inte ge ifrån sig sådana mängder med övertoner.
Varför denna tumregelmässiga överdimensionering av ledningen?


Tack för svar!

Yes, modeller för husåll.

Tanken med den överdimensionerade kabeln var att kompensera för eventuellt övervelastad nolla.

Enligt utedelarna:
1,27kW / 5,6A
och
2,18kW vilket innebär ca 9,5A

Nu är de ju inte det, men om det skulle varit total förskjutning vore det ju ändå lugnt för 2,5mm². Innedelarna bör ju inte dra något märkvärt ifall de inte är inräknade.
Det kan dock tänkas att den klenare pumpen vid framtida byte blir av modell större, likt den andra.

Märkskyltar för både ute- och innedelar (även om innedel knappt säger mer än modell):

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

30 jan 2022 12:01 #4 av Bo Siltberg
Fasförskjutning kan bara orsaka högre ström i nollan än i fasledarna om fasförskjutningen är åt olika håll, om pumpen på första fasen är kapacitiv och den andra induktiv. Teoretiskt kan strömmen i neutralledaren bli summan av strömmen i fasledarna. I ditt fall finns ingen anledning till oro. Normalförbrukningen ligger dessutom en bit under de max som anges.

Övertoner, den tredje och multiplar av denna, kan däremot öka strömmen i neutralledaren. Jag tror inte att dagens pumpar ger ifrån sig sådan i de mängder som skulle kunna överbelasta ledningen.

Du kan ju alltid mäta strömmen så får du se. Du ska teoretiskt landa på runt 8.3 A i neutralledaren om båda pumparna drar för fullt.

Om jag vore kund och elektrikern drar en 2.5 mm² bara för att han tror det behövs så skulle det bli en anmälan till konsumentverket.
Följande användare sa tack: Mats Jonsson

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

09 feb 2022 12:23 #5 av Richard Stoll
Fasförskjutning kan öht inte ge överbelastning i nolledaren. Vid ett symmetriskt trefassystem utan övertoner är strömmen i nolledaren 0. I ett osymmetriskt med samma förutsättningar aldrig högre än högsta ström i en fasledare. Vid 3-e toner (3e, 6e, 9e o.s.v.) är det en helt annan sak. Anlita en kunnig yrkesman istället för att försöka gissa och prova!
Friskt kopplat är hälften brunnet!

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

09 feb 2022 21:21 #6 av Torbjörn Forsman
Nja, teoretiskt kan man faktiskt få ökad ström i nolledaren pga fasförskjutning, om man har laster med olika fasförskjutning inkopplade till olika faser. Tänk dig t ex fallet att en last med effektfaktor 0,5 induktivt ansluten mellan L1 och N, samtidigt med en lika stor last med effektfaktor 0,5 kapacitivt mellan L2 och N, då kommer ju strömmarna att adderas aritmetiskt i nolledaren. Men det är ju knappast någon risk om man ska ansluta två likadana värmepumpar. Om de är moderna inverterstyrda värmepumpar så är effektfaktorn mycket nära 1, om det är gamla on/off-styrda med asynkronkompressor så är effektfaktorn förmodligen kring 0,8 induktivt.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.
Följande användare sa tack: Bo Siltberg, Patrik

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

09 feb 2022 23:34 #7 av Bo Siltberg

Torbjörn Forsman skrev: effektfaktor 0,5 induktivt ansluten mellan L1 och N, samtidigt med en lika stor last med effektfaktor 0,5 kapacitivt mellan L2 och N,


Jag skulle vilja kasta om L1 och L2 här, beskriva det som 60 grader kapacitivt L1 - N och 60 grader induktivt L2 - N, eller ?
Men, f**, måste tänka (jobbigt), du har nog rätt. Den första fasen måste fördröja strömmen, och L2 måste tidigarelägga den.
Då skrev jag fel i mitt inlägg ovan.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.281 sekunder

Senaste foruminlägg