PLC

05 nov 2015 21:55 #1 av ivan
PLC skapades av ivan
Hej. Jag har en skolrelaterad problem, ska lösa en uppgift men vet inte riktigt hur jag ska börja med den, hade varit super snällt om jag hade kunnat få lite pointers :)
/I

Du ska skydda en pressmaskin där en person pressar ihop 2 plåtbitar. Pressen startar med en fotkontakt som som slår till en kontaktor till hydraulventilen för pressning, när ventilen släpper går pressen tillbaka själv. För att man inte ska kunna skada händerna så har varje hand ett lina till en givare som gör att båda händerna måste var borta från pressen för att man ska kunna starta pressen.

Fotkontakten är en switch som sluter och ger 24V (1:a) ut på en ledning när man trycker på den
Handgivarna är en switch som sluter och ger 24V (1:a) ut på en ledning när händerna är borta från pressen
Hydraulventilen slår till på 24V

Redovisa med

1. Ett kopplingsschema utan PLC (alltså vanliga diskreta komponenter)

2. Gör sen ett ladder, list eller logikprogram, vad som passar dig bäst för kopplingsschemat med PLC

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

06 nov 2015 10:20 #2 av Torbjörn Forsman
Svar från Torbjörn Forsman i ämnet PLC
När du talar om diskreta komponenter, menar du då reläer eller elektronikkomponenter (motstånd, transistorer, dioder osv) ?

Är det 24 V likspänning eller växelspänning som används?

Är tanken den att alla strömbrytare redan har ena polen fast ansluten till spänningskällan så det bara är en ledare ut från varje som man har tillgänglig, eller finns båda fria?

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

06 nov 2015 12:39 #3 av Christer Djerf
Svar från Christer Djerf i ämnet PLC
I verkligheten är det ju väldigt speciella krav på säkerhetskretsarna i just pressar, tråkigt att man ger eleverna ett exempel som inte är applicerbart i verkligheten!

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

06 nov 2015 14:12 #4 av Stefan Ericson
Svar från Stefan Ericson i ämnet PLC
Ivan.
Mata med spänningen som PLC använder.
Ena hand givaren in på X1 andra på X2. Fotgivaren på X3. Y1 till ventilen. Sedan måste du ha en nödstopps krets. Beror på typ av PLC.
Ld X1
and
Ld X2
and
Ld X3
Out Y1

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

06 nov 2015 14:52 - 06 nov 2015 14:54 #5 av Claes Börjesson
Svar från Claes Börjesson i ämnet PLC
1 Koppla de 3 brytarna i serie efter varandra, om alla 3 är till så aktiverar de ett relä.

2 Reläet är ett vanligt växlande relä.
När reläet är till så går pressen ner
När reläet är av, går pressen upp

3 Nödknappen bryter ALL spänning till anläggningen

Ingen PLC behövs i detta fall.
Sen kan man komplicera till det hela med ändlägesbrytare, tider m.m.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

06 nov 2015 22:28 #6 av Torbjörn Forsman
Svar från Torbjörn Forsman i ämnet PLC
När man ser på liknande säkerhetsslingor i militärfordon (t ex förreglingar för att man inte ska kunna rikta kanonen på en stridsvagn så att den slår i en öppen lucka) så får det ALDRIG ingå något programvarustyrt i dem, allting är gjort så enkelt och idiotsäkert som möjligt, vanligtvis med seriekopplade strömbrytare och möjligen något relä eller litegrann analog elektronik om det behövs.

För övrigt slog mig en elegant lösning om vi tänker oss att manöverspänningen är 24 V ac och att alla strömbrytare har ena polen kopplad till ständig "fas" (dvs att en direkt seriekoppling inte är möjlig):
Skaffa fram två transformatorer, omsättning t ex 1:1 och lagom märkeffekt för att mata kontaktorspolen.
Ta 24 V fas via fotkontakten och i serie med ena lindningen på vardera transformatorn till kontaktorspolen, spolens andra ände till nollan.
De båda linströmbrytarna ansluts parallellt med andra lindningen på respektive transformator, och det spelar ingen roll att de dessutom råkar vara kopplade till fas i ena änden.
Om alla strömbrytare är tillslagna, så kommer kontaktorspolen att matas med 24 V via transformatorernas kortslutningsimpedanser, som ju troligtvis är försumbart låga i sammanhanget.
Om minst en av linströmbrytarna är bruten, så flyter bara transformatorns tomgångsström som definitivt inte räcker för att få kontaktorn att dra och troligen inte heller räcker för att den ska självhålla.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

08 nov 2015 19:49 - 08 nov 2015 19:51 #7 av Tomas Karlsson
Svar från Tomas Karlsson i ämnet PLC
Måste hålla med Sherlock om att det är lite bedrövligt att ge en sån uppgift. Dels att man talar om säkerhet och pressar dels att det inte ger något för normalt logiskt tänk vid en liknande uppgift i praktiken och det oaktat resonemang kring säkerhet som bör komma långt senare vid större förståelse.

Lösningarna ovan är säkert vad som förväntas av läraren dvs ren seriekoppling till en ventil med fjäderretur. Vore ett perfekt läge att börja lära in ett mer korrekt hanterande av detta med tex den typ av manöver, återstart som krävs även av enkla utrustningar som denna oavsett säkerheten.

Om du läser här igen Ivan så kolla om ni inte kan gå igenom allt med lite mer realism tex tycker jag att det är uteslutet att inte ha indikering av ett alternativt två lägen på pressen, ta med även driftvillkor från hydraulaggregat osv. Och om ni ska använda någon form av programmerbart system gå gärna genom begreppet "state machine" utgå från hierarkier av väl avgränsade sådana så kommer det aldrig finnas minsta problem med sån typ av programmering oavsett hur komplexa utrustningar det gäller.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.075 sekunder