Ytterbelysning med LED 1-10V som fasadbelysning runt hela huset på en större byggnad.
Blir totalt ca 15 armaturer.
Har aldrig sett 1-10V på en LED armatur utan bara på gamla där en vanlig 1-10V dimmer används.
Finns det nån bra poäng med att ha detta på fasadarmaturer runt en större byggnad?
I så fall....Hur gör man en bra styrning till detta?
Effektmässigt fungerar det ju med en vanlig 1-10V dimmer, men det blir ju ganska långt till armaturen längst bort så det känns inte som nån bra lösning.
Tanken från början var samma armatur via ett astronomiskt ur i elcentralen men med bara On-Off. Men tillverkaren hade bara 1-10V som standard. Vill man ha On-Off är det en specialprodukt med lång leveranstid och dyrare pris.
Jag förstår ju att jag kan koppla som jag vill med On-Off även med 1-10V armaturen eftersom den ger 100% om jag inte använder funktionen,
Eric Lander skrev: Finns bättre än 1-10V dim. hört att de börjar dimma på ca 50 % och släcks vid 80-90 %. De går inte ner till 1V som man kan tro.
Du har skrivit det i andra trådar också, men kan du säga något mer exakt om fabrikat, typbeteckning och tillverkningsår på de 1-10 V -prylar som detta gäller? Har de betett sig dåligt redan som nya eller har de försämrats genom åldring? Utan mer bestämd information måste man dessvärre ta detta som bara ett grundlöst rykte, kanske sprunget ur "säljsnack" som någon nasare har hävt ur sig utan att tänka sig för.
0-10 V användes förr i tiden (70-80-tal) som styrspänning för ljusregleringar i scensammanhang, och den typ av problem som du beskriver är helt okända i den branschen. Under 80-talet ersattes 0-10 V -standarden där av ett digitalt protokoll, DMX, som gjorde att man slapp ifrån klumpiga signalkablar med många ledare och kunde ersätta allt med ett RS-485-par.
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.
Tack för svaren
Men egentligen är det inte det som frågan gäller, utan hur man gör en styrning på detta på ett stort hus.
Går det att få nån typ av samkörning av alla armaturer från en central plats?
1-10V dimmer funkar ju att styra men känns lite B kan jag tycka, Och om den klarar de längderna som det blir om den ska sitta i mitten av huset?
Nej inte vad jag kan läsa mig till
Jag får kontakta tillverkaren om detta tänkte jag,
Men styrningen på armaturerna är jag nyfiken på....
Kanske en dimmer på fasadsida....totalt 4st 1-10 V dimmrar
Men jag tycker att det låter stenåldern....
Ska du dimma allt samtidigt eller i olika grupper?
Välj en aktor med antal kanaler lika många som du vill gruppera armaturerna i, kanske en kanal per väderstreck, alla armaturer entréer på egen kanal osv
Komplettera med en knapp eller en binäringång där du ansluter en tryckknapp och den potentialfria slutningen från astrouret
Köp en eller flera vriddimrar för 1-10V. (En per zon du vill reglera separat)
Låt astrouret styra fasen till armaturerna och ställ in nivån på respektive vriddimmer.
Plejds puck med 1-10V skulle funka också.
Välj till batteriet för backup av klockan.
Astrofunktion finns inbyggt.
Japp plejd var min första tanke. Billigare än en vanlig 1-10v dimmer + trådlös synk så du kan placera jämt fördelat i dom kopplingsdosor som behövs. Även astrouret inbyggt... no brainer