fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Janne Larsson (GlufsGlufs)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Moderator
 • Registreringsdatum: 14 jan 2011
 • Senaste Besöks Datum: 26 nov 2013
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 06:11
 • Inlägg: 501
 • Profil visningar: 1953
 • Om mig: El-projektör/Handläggare
 • Plats: Uppsala
 • Kön: Man
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Låter fint det, man ska lära av varandra, om inte annat få lite nya synvinklar som säkert underlättar vidare i livet...jag återkommer med mina "idéer"
Två kablar i en dvär ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Bo Siltberg skrev:
Jag är fortfarande förvånad över att detta faktiskt är ett problem, och enbart på ovansidan.
Vem lägger en EK och RK under samma hissklämma???


Värmeutveckling har du på båda sidor så problemen är inte bara på ena sidan. De som gör det? Ja, ganska många, lata, snåla, okunniga osv, dvs så fort det finns en anläggning med både EK och RK/FK/MK och möjlighet.
Två kablar i en dvär ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Ni får ursäkta mig i diskussionen till i morgon.....jag skrev ett ingående och långt inlägg till Michell för att försöka svara så gott jag kunde från alla möjliga synvinklar men när jag ska skicka så är jag tydligen utloggad och hela inlägget förlorat......jag går och dör en smula....
Två kablar i en dvär ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Bo Siltberg skrev:
Janne Larsson skrev:
... det är inte lika lätt att göra rätt med två ledare som med en ledare och detta har uppmärksammats och i synnerhet de senaste åren då värmekamera används oftare och från nu 2013 är krav att ha som besiktningsman (det är mitt hjälpmedel i de fall man inte vill/kan slita i trådarna eller komma åt och se rent optiskt).


Detta var intressant. Menar du att det idag faktiskt finns ett signifikant antal fall per år där en elektriker inte klarar av att lägga två trådar bredvid varandra under hissklämman på en dvärg, och t.o.m misslyckas till den grad att det glappar !!!!!

Medan de däremot inte har några problem med dubbla RK6 under dvärgen?


Hur många fall det finns vågar jag inte svara på men att det är betydligt fler fall med glapp/varmgång där det är två ledare inblandade än en ledare är dock mer uppenbar. Att blanda EK med FK tex och upptäcka att det inte pressar till 100% har man ju märkt på alla typer av skruvkopplingar, främst när man skruvade själv. När jag sedan personligen då kollat med värmekamera så är det anslutningar till olika typer av pressklämmor samt anslutningar till dvärgbrytare som skiljer ut sig (lyser gula) samt då att dubbla ledare (även som jag dragit åt själv och tyckt att det är kanon då jag sedan slitit i trådarna) visat sig vara inte alls så bra som jag själv ansåg. Detta plus vad man sedan hör av andra besiktningsmän, kursledare osv osv osv samt att jag inte sett någon fabrikant (har dock inte kollat alla) som påvisat att det är ok att köra med dubbla ledare. Detta är tillräckligt för att jag ska ha en riskbedömning i bakhuvudet vid besiktning.

Nu ska ju också det påpekas att jag personligen sett fler kopplingar med två ledare som inte "varit avvikande" men de som jag då mer haft något att tycka om (och som jag också tror är grunden till 99% av varmgångarna) inklusive min egen var att det vid rent slarv har blivit så att isoleringen på ena ledaren klämts in och sedan "sjunkit ihop" med tiden och därmed framkallat ett glapp. Nu kan man ju ta just denna grej som anmärkning men det är inte alla gånger man optiskt kan se/komma åt detta. Så, ja....det är svårare att göra rätt med två ledare än med en ledare och jag vet att man kan klämma isolering även på en ledare (vilket förespråkar fasskena) men man ökar risken med dubbla då man kanske inte kan hålla sina två ledare så att de båda hålls in i hålet ordentligt vid fastskruvning....ja, de som micklat med centraler och överkopplingar mellan brytarna vet vad jag menar.
Att lösa det eventuella problemet har ju många då löst genom att tvinna ihop sina ledare men det är ju inte heller alltid det blir bra sedan då skruven dras åt.

Men, summa sumarum....vilken tillverkare påpekar uttryckligen att det är ok med två ledare på samma skruv/klämma? Om inte de kan garantera att allt blir bra om man gör på ett visst sätt, vem kan då garantera? Varför chansa när det finns möjligheter att göra saker bättre? (det var mer en retorisk fråga till alla personligen).
Två kablar i en dvär ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Nädå Michell, jag har själv en förmåga att i text "låta" fel, blir lätt så när man skriver direkt från tanken och försöker hinna med alla tankar på en gång.

Om vi nu då helt koncentrerar oss på detta aktuella då, dessa besiktningsmän som går dessa årliga utbildningar är i min gissning till 90% anslutna till EN och "lär" sig besikta med riskbedömning på befintliga anläggningar åt försäkringsbolag...kort förklarat. När det då kommer "nya" rön om något så går det ju så klart hus i helvete på just den saken och just gällande det här med säkringar så är det precis som Bo nämner ovan, det är inte lika lätt att göra rätt med två ledare som med en ledare och detta har uppmärksammats och i synnerhet de senaste åren då värmekamera används oftare och från nu 2013 är krav att ha som besiktningsman (det är mitt hjälpmedel i de fall man inte vill/kan slita i trådarna eller komma åt och se rent optiskt).

Som besiktningsman är det väldigt bra att ha en förklaring till varför man bedömer som man gör, det mesta kan man ju hänvisa till skrivna regler och normer rakt av men som ett fall som detta då så kan jag ju antingen göra nedslag för att det helt enkelt "glappar" och det ger värmeutveckling och det ser man med värmekameran och kan påvisa med bild från den, jag skulle kunna slå ned med hänvisning till att tillverkaren inte heller uttryckligen godkänner att två ledare får kopplas in på samma klämma (eller att montören inte kan påvisa att det är en av tillverkaren godkänt sätt) som exempel. Skulle jag vid tillfälle få info om att det varit massor av problem med just sådana kopplingar och varmgång/bränder orsakats av detta så skulle jag självklart påpeka detta och kan inte montören påvisa att det är helt ok att göra på det sättet så kan jag ju slå ner på det med hänvisning till brandfara, det är en riskbedömning alltså.

Besiktning gör man inte för att hitta en massa fel, man gör det för att utesluta faror i anläggningen och ju mindre att anmärka på ju bättre, sen måste man ju ha lite förnuft också gällande saker som kan tolkas eller inte är skrivna i sten, bedömningen av detta får man ju då medla mellan beställare och utförare fast man får aldrig tala om hur det borde göras, då har man gynnat den ena eller andra parten.

Sen som Tomas då uttrycker det att man först och främst ska se till att det är fackmannamässigt gjort och det betyder ju då att man följt de regler och normer som finns, i korta drag, har man gjort som SS säger så har man gjort en fackmannamässig anläggning men i aktuellt fall så utrycker det ingenstans varken att man får eller inte får ansluta två ledare och då får man vända sig till tillverkarens anvisningar, och vad skriver då tillverkaren? Tillåtet eller inte? eller kanske varken eller. Är det då varken eller så får man ju göra en riskbedömning av kopplingen och i regel brukar det säkert inte vara några problem men om nu tex EN fått in en jäkla massa påvisningar om att dubbla ledare på en hissklämma orsakar varmgång och kanske t o m brand så kommer besiktningsmans riskbedömning att vara att det är en större risk med två ledare än en ledare och kanske då tycka att det bör göras om.

Vad tillverkare anser har ju med deras åtaganden och garantier att göra och det är ju något man absolut inte ska lämna därhän. Om en tillverkare har "krångliga" hänvisningar till vad man får och inte får göra med deras grejer så slutar man ju att köpa dem, jag kan/vill ju inte tex projekter in en armatur som ska sitta ute och då hittar en som håller IP-klass osv men inte en hänvisning att den av tillverkaren är godkänd för utomhusbruk, likaså när jag köpte prylar som installatör.

Men åter till Michell då....ja, hur det går till på dessa utbildningar vet jag inte, jag kan bara gissa mig till det när jag hör gargongen i efterhand av folk som varit på plats men om vi tar den här köksfrågan tex så kan jag ju inte svara på varför någon bedömt som de gjort men självklart innefattar ju missar av besiktningsmän att de också är människor, precis som man missar något när man installerar osv men vad jag vet är att EN folk utgår hårt i riskbedömningarna på saker som kan vara brandfara, jag har själv som montör kommit till ställe där det varit revision och hittad mer fel än vad protokollet påvisat, men men.....har även sett 2 påföljande protokoll från samma besiktningsman där det första påvisat ett fel som sedan aldrig åtgärdats av någon anledning men ändå inte kvarstått vid nästa besiktning för att sedan uppmärksammas igen vid tredje besiktningen av en annan besiktningsman, detta i ett spann på 4-5 år eller så.

Men hur som.....som montör frågar jag "var står det att jag inte får?, vad kan gå fel?" som besiktningsman kan jag fråga "var står det att du får? Detta kan gå fel" Förstår ni skillnaden och de svårigheter man som besiktningsman har att bedöma i vissa fall, tråkigt är ju dock att det kan skilja så otroligt i nivå mellan olika besiktningsmän.
Två kablar i en dvär ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Michell Andersson....spelar det egentligen någon roll vad det slås ner på vid besiktningen om det är fel då?
Om vissa saker som är tillåtna visar sig vara i längden en vanlig grund till fel så kommer det att tas upp via ESV och spridas ut så att inga nya anläggningar byggs med detta felet. Det är inte besiktningsmännens fel att det blir anmärkningar pga att vi lärt oss något nytt utan mera installationsföretagens fel som inte skickat sina anställda på utbildning och/eller tagit åt sig info för att förmedla det vidare till sina montörer.
Det som tas upp och blir en "vanlig" anmärkning är ju inget man kommit på veckan före direkt utan ett uppkommet fel som blivit vanligare och vanligare samt pågått under längre tid.
Just gällande det här med två ledare på samma hissklämma tex....det var under många års tid (då jag jobbade som elektriker) som konsulterna skrev in i ramarna att man vid 2-årsbesiktning även skulle dra åt skruvar, det verkar ju ha varit lösningen för stunden (och borde ju också påvisa att det kanske inte är helsmart att lägga två ledare på samma skruv) och nu gör man helt enkelt nedslag på installationen, i synnerhet när man vet att det finns dvärgbrytare gjorda för två ledare.

Tvärtomscenarion är ju det här med skyddsutjämning som många gånger har övertolkats av elfirmorna och installatörerna, inget man slår ner på men som man inte tar med så ofta vid projjning/framtagning av handlingar.

I övrigt så såg jag av en händelse här om dagen gällande Hagers 10kA brytare att de föreskrev mjukledare 25mm2 (max) eller gaffelskena....inget om enkla eller dubbla ledare i klartext just där i beskrivningen över dvärgbrytaren.
Två kablar i en dvär ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Det närmaste jag kommer är ett eljo exxakt tidur (13 380 20) men det är väl lite väl avancerat då istället.
Separat enhet för pr ...
Kategori: Teknik
emo
Jag ställer ett par motfrågor......vem som helst kan ju svara på detta då förstås.
Var skulle detta rör (alu-delen) komma i kontakt med annat ledande material så att en skyddsutjämning skulle krävas. Om det skulle krävas skyddsutjämning, hur skulle man då gå tillväga och hur ska man garantera att alu-delen har kontakt i hela sin längd?
Potentialutjämning a ...
emo
Det är mycket man får numera men som de flesta inte gör ändå, i synnerhet de som arbetade innan sådana grejer blev tillåtna, som tex att förlägga kabel löst i lättväggar istället för rör osv.
Får man sätta koppli ...
emo
Varför gör man inte montaget på denna skiva på ett enkelt sätt så man kommer åt, dvs utanför skåpet (som gjorts) för att sedan skruva fast det i väggen under skåpet och sedan klammrar fast slingen på slangen/kabeln också i väggen? Grejerna sitter fast samt att man lämnar inte uttagsbrunnen uppåt (under köksskåp som kan ha diskbänk, vattenrör, avlopp osv osv osv).
IKEA kök
Kategori: Elinstallationer
emo
Lösa lampsladdar är tillåtet dock. Skulle man ha problem med bitsugna djur så har man inte lösa lampsladdar i vilket fall som helst men även om lösa sladdar är olämpliga / större risk fast godkänt så försvarar det ändå inte en "fast" installation som är lös...eller?
Farlighet är en tolkningsfråga/avvägning som stödjer sig på det regelverk vi har, att folk är snåla/dumma och belamrar ett boende med skarvsladdar istället för att utöka anläggningen med uttag kan man ju inte göra så mycket åt mer än att kanske påpeka den eventuella faran för dem.

Däremot så skulle det vara kul att höra om det finns några bra förklaringar på detta avsteg som eventuellt skulle kunna godkännas vid en besiktning, någon som har något bra att komma med?
IKEA kök
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag vet att alternativen är få men va fasiken.......jag hade nog gjort en anmärkning på den där varianten med lös skiva.
Vad händer när katten eller hunden lyckats trockla sig in under skåpet och får fatt på grejerna och sedan sliter och drar tex?
Utrymmet är knappast ett teknikutrymme och kommer väl aldrig att kunna falla under några "lättnader". Sockeln kan man väl forcera utan verktyg så....mmmm osv osv......fy på sig
IKEA kök
Kategori: Elinstallationer
emo
Total lönekostnad för företaget 13 858.8 kr

Arbetsgivaravgifter och sociala avgifter - 1 858.8 kr

Bruttolön = 12 000.0 kr

Inkomstskatt på lön - 3 720.0 kr

Nettolön = 8 280.0 kr

Beräknat på skattetabell 31

Sen tillkommer ju lite handverktyg osv, dyra maskiner kanske inte behövs direkt då killen ändå inte ska jobba ensam så om projekten tillåter så behövs det nog inte investeras så grymt mycket till en början.


Det är ju knivigt det där med lärlingar, risken är ju att dom hamnar i en typ av moment 22 och det tar evigheter innan de blir "färdiga" då man inte kan garantera längre anställning, jobba några månader, vara arbetslös ett tag, jobba lite igen, vara arbetslös osv osv, tyvärr är och ar SEF varit grymt dåliga på att säkra den biten, eller rättare sagt, de har skitigt totalt i färskingarna i senaste avtalsrörelsen (gäller väl LO totalt kanske). Dock får ju lärlingen in foten och du kan ju ha tur att få in mer jobb löpande så det kan ju ordna sig så klart.
Farsan (aktiv i byggnads) var fly förbannad i våras för NCC varslade grabbar och tjejer med bara veckor kvar av sina lärlingstider....tydligen gick det att göra så men va fan....så frågan är ju, vad är bäst för lärlingen, anställa på lite osäker grund (vill han så självklart) eller låta han försöka med en firma som kan garantera.

Det du självklart ska göra är ju att om du tror dig få in jobb framöver som verkligen kräver mer folk och du vill ha grabben på företaget är ju att anställa samt behålla honom även om han under en period kostar mer än vad det smakar, det är ju ändock en utbildningsperiod.
Anställa lärling
emo
Ja det är ok under förutsättning att botten på armaturen täcker rören, att armaturen har två ingångar för rören med tätnippel, att kopplingsplinten kan hantera dubbla trådar. Annars så får man sätta en kopplingsdosa någonstans
Utebelysning på fasa ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Olle Andersson skrev:
Janne Larsson skrev:
Nu blev jag nyfiken på allvar....räknas inte uttag i bänkbelysning som uttag? Var kan man läsa om det? Det har jag aldrig reflekterat över, kan ju vara bra isf att tänka på vid författning av systemhandlingar.


Det är en paragrafryttarfråga... Om det i AMA text finns både ett Belysningsystem (63.F) och Elkraftsystem (63.B ) så kan det vara så, i det fall Bänkbelysningen är beskriven i Belysningsystemet och uttaget i Elkraftsystemet, att du inte uppfyller kraven. Bänkbelysningen tillhör då antingen Belysningsystemet eller Elkraftsystemet, men inte båda. Alltså har du bara fyllt kraven för en av dem.

Finns det andra förklaringar som gör att det inte räknas även om det inte finns en AMA text?


Ah....just det ja, så klart. Fast det där är ju ett "problem" man egentligen aldrig stöter på då man sätter ut ett uttag (läs i mitt fall hörnbox) på varje arbetsyta som överstiger 60 cm i vilket fall som helst. Men det var ju kul att veta något man aldrig reflekterat över, kan ju vara bra att tänka på vid besiktning någon gång om man nu vill vara en jobbig besiktningsman.
Snygg hörnbox metall ...
Kategori: Elmaterial
emo
Martin skrev:
Jag har också för mig att armaturer under köksskåp mm inte räknas in som just uttag även om det sitter ett eller flera brunnar där i.

I alla mina ritningar jag har haft har jag endast haft en symbol för armaturer. Sen om det kanske bara är något som faller mellan stolarna då det är "under förstått" att det är eller kan vara så.


Till ritningarna finns (ska finnas) en tillhörande armaturförteckning som talar om vad för typ av armatur det är och om det då innefattar ett uttag, därav ingen symbol med uttag på ritningen.
Snygg hörnbox metall ...
Kategori: Elmaterial
emo
Paco skrev:
Urban Holmlund skrev:
Notera dock att evbutikens priser är ink. moms och frakt;) Har dock inte handlat där..

Priserna jag skrev var inklusive moms, visserligen inte med frakt.
Då det här är ett forum för "alla inom elbranschen" antog jag bara att trådskaparen kunde handla hos grossist. Om nu trådskaparen inte har möjlighet att handla hos grossist kan jag förstå att han/hon tycker priserna är rimmliga.


Inte alla inom branschen som jobbar på företag med bra eller någon rabatt hos grossist.....konsultfirmor tex eller så kanske inte firmorna låter sina anställda handla genom firmans rabatter hos grossisterna.
Men visst förstår jag hur du tänkte.
Handla via internet
Kategori: Elmaterial
emo
Nu blev jag nyfiken på allvar....räknas inte uttag i bänkbelysning som uttag? Var kan man läsa om det? Det har jag aldrig reflekterat över, kan ju vara bra isf att tänka på vid författning av systemhandlingar.
Snygg hörnbox metall ...
Kategori: Elmaterial
emo
Precis som Martin skriver.
En av de första saker man ska lära sig som projektör/elkonsult är att tala om för arkitekter vad som är möjligt och inte. De har sina visioner utan någon som helst tanke på det praktiska gällande elen oftast.
Bara en sån sak som när man börjar projektera ett helt nytt hus så får man i 9 ggr av 10 bråka om storlekar på elschakt och utrymme för fastighetsel. Man får "lära" sig en typ av akitektförakt som konsult kan jag säga.....fast många är ju bra och förstående när man väl berättar läget, iaf de som varit med ett tag FÖRUTOM inredningsarkitekter för de har ingen förståelse alls för praktiska ting så att deras slutliga vision ska funka.
Snygg hörnbox metall ...
Kategori: Elmaterial
emo
Martin skrev:


Tänk på dammet! det kan ta dagar innan partiklar har lagt sig så en dammsugare och munskydd bör starkt användas! Står dessutom i avtalet att alla slagborr ska ha någon form av damsugare, annars får de inte användas.


Damsugaren till maskinen använda man ju bara för att inte skräpa ner hos kund, knappt det för den tar sån jäkla plats.....
Vilken batteriskruvd ...
Mer
Tid för att skapa sida: 0.43 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa