fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Bo Siltberg (bosi)

  • OFFLINE
  • Author
  • Rank: Moderator
  • Registreringsdatum: 12 jan 2011
  • Senaste Besöks Datum: Idag
  • Tidszon: GMT +1:00
  • Lokal tid: 22:35
  • Inlägg: 1597
  • Profil visningar: 5670

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Jag satt en stund och försökte lära mig detta, men tappade intresset när jag inte hittade några tillämpningar. Vad använder man det till? Förmodligen finns det riktigt bra tillämpningar, men som ligger långt bortom de gamla hjärnceller jag har kvar...
Plus- minus- nollföl ...
emo
Jag trodde mätinstrumenten var gjorda så att de inte löser en JFB vid mätning av jordslutningsström eller impedans. Åtminstone klarar mitt instrument det, för det mesta Den verkar lösa JFBn ibland om det finns mycket annan last på. Vad jag förstår mäter den med hög ström bara under nån halvperiod för att JFBn inte ska reagera.

Men å andra sidan är mätningen L-PE inte så värdefull map villkoren för automatisk frånkoppling då JFBn gör att de per automatik uppfylls. Föregående utgåva av reglerna sa detta rakt ut i en anmärkning medan nuvarande regler säger att kontinuitetsmätning där mätningen av jordfelsimpedansen inte är "möjlig". Reglerna är lite smått snurriga kring kraven på kontroll här så det är ju aldrig fel att kontrollera utlösningskarakteristiken hos en JFBn eftersom det är så enkelt o snabbt gjort, även om man egentligen inte ska behöva kontrollera en ny JFBn så.
Hur gör ni en förimp ...
Kategori: Mätteknik
emo
Christer Djerf skrev:
Jag skulle vilja säga att samtliga yrkesgrupper som Bo nämner är reglerade på något sätt, dock inte på samma sätt som ESV har valt.
Så jag anser att dessa argument haltar betänkligt!
Samtidigt ser jag ju inte varför det skulle "ursäkta" att ha en oreglerad elmarknad, dvs att vi inte ska ha någon form att auktorisation (för så tolkar jag att Bo vill att det ska fungera).

Vad är det som haltar menar du? Jag må uttrycka mig dåligt men inte förordar jag att släppa elinstallationsarbete fritt.

Tråden började med om man har en lagstadgad skyldighet att kontrollera en elfirma mot ESVs register. Det återstår att prövas vad för slags skyldighet det skulle vara.

Den skyldighet som faktiskt finns i elsäkerhetslagen är den att innehavaren ska kontrollera kompetensen, vilket även gäller för tvättmaskinsreparatören. Det har innehavaren tidigare inte kunna göra på så mycket annat sätt än att ringa en välrenommerad servicefirma, tyvärr. Men har det fungerat dåligt? Dvs har det varit ett stort problem med bristfällig kompetens hos yrkesfolket? Jag vill inte tro det. Jag har mest hört klagomål om saltade räkningar...

Numera har man möjligheten att kontrollera firman mot ett register hos ESV. Det hade varit jättebra om det inneburit ett nämnvärt bättre mått på kompetensen än vad man får genom att helt enkelt ringa första bästa elfirma, OCH om det hade varit enkelt (t.ex i form av ett leg). Nu blev det inte så, utan kontrollen har bara ett marginellt högre värde IMHO. Men som sagt, är det ett faktiskt problem? Spela roll...

Tyvärr slår man på stora trumman och kallar det en skyldighet. Man har en "skyldighet" att kontrollera att elfirmor har formell rätt att installera el, en skyldighet som inte finns mot läkare, lokförare och alla andra som kan utsätta andra för fara. Hur går det ihop? Varför skulle elinstallation sticka ut och kräva att folk kontrollerar deras legitimitet? Och varför lägga denna skyldighet på privata beställare? Jag är rädd för att den kommer att ta fokus från kärnfrågan, att säkerställa kompetensen. Man har ryggen fri när firman finns i registret och huset brinner ned så man låter bli att kolla andra referenser.

Man kan ju fundera över hur man bevisar att man uppfyllt sin skyldighet här, eller hur någon ska bevisa att man inte gjort kontrollen. Man får ju inget kvitto på att man har gjort kontrollen. Det enda handfasta "bevis" man har är anläggningens skick, det är den som talar vid en eventuell brandutredning.

Men allt detta har vi diskuterat ett antal gånger nu i otaliga gamla trådar. Tiden får väl utvisa hur detta faller ut, t.ex statistik på hur många innehavare som slår i ESV's register och om det går att mäta någon högre kvalite på elinstallationerna.
Byggmax säljer elins ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Ja står han vid dörren så blir det ju problematiskt. Det enda som skulle fungera där är ett leg. Som det är nu behöver man i förväg se till att papperen är klara innan man bokar tid. Så du får be honom återkomma och dricka upp kaffet själv.

Då kan du t.ex begära ut elfirmans egenkontrollprogram. Vet inte om en elfirma måste lämna ut det till alla som frågar, alla vill kanske inte. Och det enda du får ut av det utan kunskaper är att det finns ett namn på en person som står för behörigheten. Eventuellt finns det även namn på alla yrkespersoner som omfattas av det. Men då det inte är ett krav kan man alltså inte knyta en viss person till elfirman vad jag förstår.

Med kunskaper om hur elinstallationsarbete utförs och kontrolleras kan du göra en bättre bedömning av EKP'n, men sådana kunskaper har ju inte privatpersoner.

Observera att kontrollen mot ESV's register inte innefattar något EKP. Det ligger kvar i byrålådan hos elfirman. Det är ingen som tittat på det inför registreringen. Det är först när ESV väljer att göra en tillsyn som de läser elfirmans EKP. Den enda "säkerhetsstämpel" man får vad jag vet är att det finns en behörig elinstallatör som står bakom registreringen.

Till sist kan man som lekman försöka titta på elfirmans rykte och omdömen. Detta *borde* räcka. Och IMHO tycker jag detta är värt mer än att kontrollera ifall de har skrivit ett EKP, eller så som det kanske sker, köpt ett EKP från en konsult.
Byggmax säljer elins ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag kan faktiskt inte se att en skyldighet någonsin skulle gå före säkerhet.

Den här debatten riskerar att gå samma väg som frågan om behörighet. Folk är rädda för att begå ett brott mot behörighetslagen så de gör en "lös" installation som istället bryter mot lagen om väl underhållen och säker anläggning
Byggmax säljer elins ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Michell Andersson skrev:
De exempel du tar upp vet jag inte om de kan vara faktiskt relevanta...

Jo de är i alla högsta grad relevanta om man är intresserad av den faktiska säkerheten hos olika yrkesgrupper som kan ställa till med skada, inte bara elfirmor.
Byggmax säljer elins ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Man kan ju fråga sig hur man kontrollerar kompetensen hos bilmekanikern, brandinspektören, kylskåpsreparatören, taxichauffören, läkaren, tandläkaren och alla andra som potentiellt kan utsätta andra för fara? Några av dessa har ett leg att visa upp vilket är det enda rimliga som skulle fungera i praktiken. Här sticker ESV ut och menar att man har en skyldighet att kolla personen (närmare bestämt det företag som personen representerar) mot deras register på deras webb eller via telefon vilket jag vill minnas att jag uttryckt min åsikt om i andra trådar tidigare så det upprepar jag inte Nu är det i och för sig inte ESV som hittat på detta med registreringen och det är dessutom nog bara en rökridå.

Vill man kolla elfirman mot registret så visst, jag motsätter mig inte, jag motsätter mig bara att det skulle vara en skyldighet. Finns denna skyldighet i lag mot någon annan aktör?

Och som sagt, ska man verkligen behöva göra det? Hur många kollar leg på läkaren? Det är meningslöst för de suger i alla fall.... Låt branschen sanera sig själv utifrån de omdömen de får från faktiska arbetsresultat, inte ett papper som glänser i guld.
Byggmax säljer elins ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Enklast går du längst bort på belysningslinjen och mäter jordslutningsströmmen ("Z loop") och jämför den mot säkringen i början av ledningen och verifierar att du har lite marginal. Längst bort blir kortslutningsströmmen som lägst, och mätningen där innefattar förimpedansen dvs hela kedjan från transformatorn så du behöver inte ta fram förimpedansen i matande punkt. Uppmätt ström bör ligga minst 30% över den ström som löser säkringen inom 5 sek (under förutsättning att det handlar om en normal belysningslinje utförd som en huvudledning).

Dock vore det ju lite tråkigt om du först nu skulle komma fram till att kabeln är för klen och att säkringen inte kan sänkas pga önskad belastning.
Hur gör ni en förimp ...
Kategori: Mätteknik
emo
Man kan ju fråga sig vem som skulle anmäla den innehavare som underlåter att göra denna kontroll av elfirman mot ESVs register, vilken åklagare som skulle ta upp och driva fallet, vilken lag denne skulle dömas mot och vilket straff det skulle ge.

Det kan nog bara ske efter att det inträffat en olycka. Om elfirman orsakade olyckan pga bristfällig kompetens så finns det en skyldighet i lagen som innehavaren kan bli dömd mot (kontroll av kompetens), inte kontroll att de är registrerade. Det ska bli intressant om ett sådant fall kommer upp i domstol.
Byggmax säljer elins ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Ja alltså, inget större fel med ett sådant register, men...

- deras argument var väldigt tunt eftersom denna registrering inte på något sätt sätter en kvalitetsstämpel på elfirman, det sker ingen certifiering förutom ett papper med några namn på.
- att man inte skulle kunna lita på elfirmor är MYCKET MYCKET tråkigt, jag vill inte tro att det är så uselt, eller? Har du egen elfirma?
- man kan inte ge svenska folket skyldigheter på en hemsida...men de kan uppmana folk till att göra denna kontroll och förklara vad den betyder.
Byggmax säljer elins ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Ja men fortfarande inte skyldighet, ingen lag man kan dömas mot. Uppfattningar får de ha, inget fel i det men då får de åtminstone skriva in det i en föreskrift.
Byggmax säljer elins ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Ja sista meningen är fel - det finns ingen sådan skyldighet i elsäkerhetslagen, 2016:732.
Men denna kontroll är inget fel egentligen, det är kanske en bra grej, men det vore MYCKET tråkigt om man inte skulle kunna ringa en elfirma i gula tidningen och lita på att de har de kunskaper som krävs.
Byggmax säljer elins ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Christer Djerf skrev:
Eftersom Byggmax inte är registrerade och det är mitt ansvar som anläggningsinnehavare att kontrollera att jag anlitar en auktoriserad firma, hur gör jag det?

Att förutsätta att det är rätt håller ju inte hela vägen, jag har ju ingen kontroll över hur Byggmax handlar upp saker.

Börjar vi förutsätta är ju snart regleringen helt urholkad, då har den ingen verkan.

Du har inget ansvar att kontrollera att du anlitar en elfirma som är registrerad hos ESV. Det ansvar du har är att se till att de har de kunskaper och färdigheter som krävs vilket är en helt annan sak. Rimligen ska man inte behöva göra detta på annat sätt än att anlita en elfirma, och du måste kunna lita på att byggmax anlitar en elfirma.

Det enda man ska behöva vara försiktig med här är priset...
Byggmax säljer elins ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Varför vill du kontrollera företaget? Byggmax har troligen anlitat en elfirma med alla papper för dessa jobb och kommit fram till ett medelvärde på vad de brukar kosta plus lite marginal. Felsökning ingår ju inte, och om man installerar en JFB i en anläggning som tidigare inte haft en JFB så kan det bli betydande extrakostnader.
Byggmax säljer elins ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Eric Lander skrev:
Ofta är eljobbet inte riktigt fackmanna-mässigt utfört det kan försäkringsbolagens UE som OCAB komma fram till och då får man inte fullt betalt kanske inte alls. Vi drev bolag men privat är det nog enklare att komma undan.

Detta är något man hör ofta. Om du har faktiska belägg t.ex i form av ett skriftligt beslut från ett försäkringsbolag att de sänker ersättningen pga en icke fackmannamässig installation så får du gärna visa upp det. Det vore av värde i frågan.
Elsäkerhetsverket ut ...
Kategori: Nyheter
emo
Johan skrev:
förr var det alltid PLS vi använde men i vissa fall så fick vi åka på garantijobb där även dessa hade bränts när de kommit mot ljuskällan.

Vad innebär "komma emot ljuskällan"? Det är nog inte meningen att någon kabel ska komma emot en ljuskälla i form av halogen. Så det är nog inget fel på valet av kabel här, utan snarare fel på utförandet.
Kabel till downlight ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Det är en motor för mycket Det får inte plats 4 st som var o en drar 12 A på en trefas 16 A grupp. Känner inte till några trix här, och skulle det finnas så blir det inte billigt. Det ska möjligen vara frekvensomriktare om det finns sådana som belastar tre faser jämnt och ger enfas.
Kombinera/Splitta fa ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag förstår ung noll av din meningsuppbyggnad men det verkar som att du vill förlägga en huvudledning från mätarskåp till en stiga på tomten?

Man brukar dimensionera sådana ledningar för en största mätarsäkring som kan förekomma, normalt 25 A i bostäder. Detta för att just kunna lägga den parallellt med andra utgående huvudledningar.

Med 5070 meter till stugan behöver man räkna noga på den
Matning ifrån mätars ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Det finns en del text om styrning i IEC 60929 annex E. Där står bl.a att drivdonet ska ge 100% vid oansluten styrning vilket ju låter rimligt, och som torde gälla både för 1-10V och 0-11V.
Helvar lysrörsdrivdo ...
Kategori: Belysning
emo
Det måste ju handla om ett uttag för ett speciellt ändamål, inte ett uttag placerat där man lockas plugga in dammsugaren. En märkning på uttaget tycker jag då räcker, t.ex "dimmerstyrt, max 300 W".
Tillåtet att ha dimm ...
Mer
Tid för att skapa sida: 0.49 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa