fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Bo Siltberg (bosi)

  • OFFLINE
  • Author
  • Rank: Moderator
  • Registreringsdatum: 12 jan 2011
  • Senaste Besöks Datum: Igår
  • Tidszon: GMT +1:00
  • Lokal tid: 01:03
  • Inlägg: 1537
  • Profil visningar: 5184

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Nej parallella ledare är bara dumheter, och 2 x 1.5 mm² når ändå inte upp till 4 mm²
Anslutningskabel för ...
Kategori: Elinstallationer
emo
För en installationsledning får säkring för kortslutningsskydd av 1.5 mm² vara högst 20 A. För apparater anger standarden 4 mm² för märkströmmar upp till 32 A men det innefattar belastningsström.
Anslutningskabel för ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Ohms lag och säkringars utlösningskarakteristik är desamma vid 24 V, det är inga konstigheter. Pga den lägre spänningen och den högre strömmen får man räkna med att man behöver upp i area ganska mycket, beroende på längd och belastning. Så beroende på ev kortslutningsskydd i transformator, en säkring som löser för kortslutning längst bort i kabeln. För spänningsfall gäller som sagt vanliga formeln ∆U = I * 2*L * p/A där p kan sättas till 0.0183.
Kabellängd lågvoltsi ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Det skulle jag klassa som en tumregel, dock en god sådan. Men vad vet man egentligen om den främmande ledande delens kontakt med elsystemets nolla? Hur påverkas villkoret av ett jordtag precis utanför huset och ett jordtag 1 km bort? Det är inte lätt att veta och då är ju den lätta vägen ut att i första hand göra en skyddsutjämning (alltså inte kompletterande skyddsutjämning utan skyddsutjämning) för då är det enkelt att räkna på om det även behövs en kompletterande skyddsutjämning i badrummet.
Radiator i badrum
emo
Jo det låter rimligt. Robin får nog reda ut begreppen lite, servis eller huvudledning, före eller efter mätaren.
Kopplingsschema kont ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Får man verkligen montera dylika kretsar och bryta nätägarens servis?? Känns som att det borde ske efter anslutningspunkten, dvs att det monteras en servislåda före elmätaren?
Kopplingsschema kont ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Missade att TS skrev att den var dubbelisolerad.
Undrar hur många som kan redogöra för när kompletterande skyddsutjämning behövs?
Radiator i badrum
emo
Eftersom du postar på ett elforum antar jag att det är en elfråga. I detta sammanhang heter det områden, inte zoner. Bara ifall du råkat läsa någon skrift som handlar om vattenzoner och inte elområden?

Nåväl, för område 2 gäller allmänt kapslingsklassen IPX4. Om radiatorn är stickproppsansluten ska uttaget vara placerat i oklassat område. En 400 V radiator ansluts fast, och det är bra. Sedan ska det givetvis vara en radiator som tillverkaren tycker passar bra i badrum. Det kan vara bra med sänkt yttertemperatur. IPX4 tillåter allmänt att den duschas med vatten, men kolla tillverkarens anvisningar. Sedan får du välja plats efter de förhållande du har. Behovet av kompletterande skyddsutjämning bör också kontrolleras.

Där med "knapp" i oklassat område har jag inte hört talas om. Står det i någon bruksanvisning? Vad för slags knapp menar du?
Radiator i badrum
emo
Ditt formella ansvar slutar vid lamputtaget. Nu kan man i och för sig undra hur högt i tak det är och var i förhållande till dusch det är placerat. Om man sätter ett uttag bör du ju finnas plats för plafonder och dylikt. Ljuskronor brukar inte användas i badrum... Vid tveksamheter kan det vara bättre med en kopplingspunkt för fast anslutning, då krävs det behörighet för anslutning av armatur.

Du bör givetvis förklara reglerna för kunden på ett pedagogiskt sätt som de förstår och utan att kalla dem idioter.
LAMPUTTAG I BADRUM H ...
emo
Över 225 cm är det oklassat område, dvs kapslingsklass väljs efter hur fuktigt det är där.
En nedpendlande armatur som hamnar under 225 cm är ett fråga jag inte ställs inför tidigare, men rimligen måste det betraktas som att den hamnar i område 1 eller 2.
LAMPUTTAG I BADRUM H ...
emo
Avstånden gäller, 60 cm från karkant eller 120 cm från duschhuvud. Det finns inga undantag där, inte för att just dessa exakta mått är motiverade i alla lägen utan för att man måste sätta en gräns någonstans, så det gör ju ingenting att sätta uttag än längre bort. Om uttaget sitter inne i ett skåp kan man dock räkna "sladdvägen" runt kanten på skåpet in till uttaget om det hjälper.
Badrumsskåp med inby ...
emo
Hur mycket är 30-40 A då? Ledararea? Förläggningssätt? Säkring? Slag av förbrukare? Det måste vara under speciella förhållanden.
Trefas FK 1,5 i rör
Kategori: Elinstallationer
emo
Om jag förstår din fråga rätt så handlar den om ifall man bör sätta sig över innehavarens löfte om att hålla sin totala belastning inom 25 A? Visst är det så att de aldrig kommer att ha koll på detta, så visst kan man rekommendera trefas.

Men jag förstår samtidigt inte möjligheten till att dra in trefas. Det är ju naturligtvis alltid önskvärt men brukar begränsas av fastigheten, dvs det är vanligen inte möjligt utan att renovera hela huset.
Enfas lägenheter
Kategori: Elinstallationer
emo
Svaret på din fråga är mig veterligen nej och nej, det har aldrig varit tillåtet att blanda jordat/ojordat mellan vägguttag och lamputtag i tak.
Jordat vägguttag med ...
emo
Skilj på mantlad enledare (=kabel med 1 ledare, typ FKK) och enkelisolerad ledare (=typ FK)!
Det finns alltså ingen dubbelisolerad RQ för då heter den inte RQ utan i så fall RQQ eller nåt.
Det kan likväl vara tillåtet att använda RQ i ställverk där tillträdet är begränsat, det vet jag inte.
Förläggningssätt enl ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Du får sluta grubbla över egenkontrollprogram när du installerar!
Idag fick jag en stö ...
emo
Du fick bakspänningen från en annan fas via en 400 V-förbrukare som alltså är inkopplad mellan faserna. Det kan vara en varmvattenberedare, elpatron eller troligt en mindre trefasig vattenpump eller nåt med lite mindre effekt. Din dränkpump bli då seriekopplad med denna förbrukare. Om ni båda har ung samma effekt så får ni alltså dela på 230 V, ca 115 V var. Tydligen hade inte den andra förbrukaren så hög effekt att den orkade driva dränkpumpen. När du mäter med din multimeter så mäter du naturligtvis 230 V eftersom multimetern är en mycket låg belastning.
Bakspänning i 230v u ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Det jag antar elmont menar med jordfel är just kontakt mellan N och PE någonstans i kretsen till belysningen.

Med alla säkringar brutna så kan inte den egna centralen lösa ut JFB utan det måste vara en ström som kommer utifrån. Lådan måste ha kontakt med sann jord, och det måste flyta en ström från en annan anläggning i jorden (t.ex husets elcentral). Ett klassiskt exempel på vagabonderande ström.

Här är en tafflig bild jag ritade för länge sedan
Fråga om ett elfel m ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Det kan ha med placering av pucken att göra, dvs den fysiska kretslösningen. Kanske blir pushtråden störd av någon intilliggande tråd. Kanske är det för långa ledningar.

Så, om möjligt, börja med att möblera om, flytta pucken.
Led belysning beter ...
Kategori: Belysning
emo
Hur håller man dem på samma temperatur då?
Jag antar att du också menar att det finns en strömbegränsning i kretsen som matar?
Kommer de verkligen att lysa lika starkt?
Konstantström på kon ...
Kategori: LED
Mer
Tid för att skapa sida: 1.04 sekunder
Senaste foruminlägg

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa