fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Bo Siltberg (bosi)

  • NU ONLINE
  • Author
  • Rank: Moderator
  • Registreringsdatum: 12 jan 2011
  • Senaste Besöks Datum: Idag
  • Tidszon: GMT +1:00
  • Lokal tid: 22:12
  • Inlägg: 1625
  • Profil visningar: 5868

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Det låter som en typisk anvisning från tillverkare
Tvättmaskin i badrum
emo
Det stämmer ju bra med avsnitt 701 i reglerna Läser man 701.55 så är det uppenbart att de menar att område 1 endast ska innehålla elapparater som har ett syfte i detta område. En tvättmaskin fyller ingen funktion i området, den har ingenting där att göra. Att det inte finns någon annan plats för den är inget skäl heller. Observera att område 1 även råder direkt under duschen, inte enbart på sidan om den. Det är nog illa med TM i område 2.
Tvättmaskin i badrum
emo
Den är visserligen inte fastskruvad, men inte heller flyttbar enligt definition så det går nog att diskutera detta
Tvättmaskin i badrum
emo
Tony skrev:
Så vad gäller egentligen?

Det är avsnitt 701 i elinstallationsreglerna som gäller. Där framkommer att TM högst troligt hamnar i område 1, som vid en dusch utan kar börjar 10 cm från golvet. TM måste alltså upp från golvet. Den måste också hålla minst IPX4 vilken man på lämpligt sätt bör informera kunden om. Det är för övrigt tveksamt med en TM i område 1, det är ingenting som rekommenderas, vilket kunden också borde få information om. Anslutningen måste göras fast i anslutningsdosa. Den får placeras inom område 1, men du gör rätt i att placera den så långt bort som möjligt.
Tvättmaskin i badrum
emo
Du verkar ha flera kandidater på felkällor här bland apparaterna, vilket då innebär flera olika symptom, dvs omständigheter för när JFBn löser. Varje slag av apparat är i mer eller mindre unik där. Så du gör rätt i att koppla bort så mycket som möjligt. Är det en anläggning "i drift" där man inte kan stänga av apparater hur länge som helst så kan man, om möjligt, montera en JFB till och fördela gruppledningarna mellan dem.

Du har förhoppningsvis isolationsprovat den fasta anläggningen med alla apparater frånkopplade? Då bör du ha hittat ifall det finns en överledning N-PE någonstans.

Dimmern kommer inte att "se" din isolationsmätning. Du mäter ju inte mellan L <-> N utan mellan L+N <-> PE. Men om det finns ett isolationsfel bortanför dimmern så kan den få lite spänning över sig. Den tar dock knappast skada av en svag ström med 500 V DC. Är du osäker kan du mäta med 250 V DC.
Isolationsprovning ( ...
Kategori: Mätteknik
emo
Linne skrev:
Kollade runt lite här på internet och läste att man vid meggning ska ta bort alla belastningar. Lampor osv. Behöver man verkligen göra det?

Det beror på men oftast nej. Du mäter ju mellan skyddsjord och spänningssatta poler och däremellan finns ingen förbrukare som kan ta skada. Man brukar koppla ihop alla faser med nollan vid mätningen för att försäkra sig om att man inte skickar 500 V igenom en apparat i den händelse att det faktiskt finns ett jordfel mellan t.ex N-PE om man mäter mellan L1-PE. EMC-filter i förbrukare kan störa mätningen men ska inte ta skada av 500 V. Så den mätning du gör på VVBn bör egentligen göras med L1-L2-L3 sammankopplade, även om en VVB knappast tar skada av 500 V DC över sina värmeelement. Men snart är väl VVBer uppkopplade och innehåller elektronik...

Värmepatroner av olika slag är kända för att läcka. Din mätning i kallt tillstånd ger inte så mycket. Du skulle behöva värma upp ugnen rejält först och därefter mäta isolationsresistansen lite snabbt innan den hinner svalna. Eller använda en läckströmstång så att man ser i realtid vad som händer i drift.
Isolationsprovning ( ...
Kategori: Mätteknik
emo
Börja med att lokalisera felet som tillsammans med övriga kontroller ger en uppfattning om vad som behöver göras. Det finns inga som helst problem med att reda ut varför det finns spänning mellan nolla och skyddsjord. Man behöver bara ha koll på sitt mätinstrument och kunskaper att mäta. Nästa naturliga steg är en kontinuitetsmätning av skyddsjorden.
Byglad jord+nollsken ...
Kategori: Elinstallationer
emo
gustav skrev:
Ja, det är skyddsutjämning vi pratar om. Det är ett krav i detta fallet. Jag får undersöka var vattenrören kommer in i badrummet kanske kan man skyddsutjämna utanför badrummet.

Tack för snabbt svar!

En skyddsutjämning utför man inte i badrummet! Ska du potentialutjämna något i badrummet så handlar det om kompletterande skyddsutjämning. Det vore mycket intressant att ta del av kravet på detta, fast endast om det finns ett motiv beskrivet till kravet.
"Potentialjordning a ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag antar att det är kompletterande skyddsutjämning du pratar om. Jag skulle först kontrollera ifall det verkligen är nödvändigt, det är inte alls säkert, och om det behövs kanske det kan lösas utanför badrummet.
"Potentialjordning a ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag vore intresserad av att se säkerhetskrav som kommer från tillverkarna själva. Det flesta kommer från säkerhetsstandarder som de är förpliktade att återge.
Luftvärmepump
emo
Det finns heller ingenting i standarden som kräver att nollan bryts. Man kan ana det mellan raderna för tvåpoliga belastningar, och det kan ibland även vara rekommendabelt för att kunna bryta bort jordfel, men krav, nja. Du kan luta dig mot 536.1.2 i elinstallationsreglerna:

I TN-S- och TN-C-S-system behöver inte neutralledaren frånskiljas eller brytas.
Luftvärmepump
emo
Så svaret på din fråga är ja och nej. Du får utjämna från närmaste utsatt del men arean måste väljas enligt 544.2.2 där dock vanligen 543.1.3 överrider och kräver 2.5 eller 4 mm².
Kompletterande skydd ...
emo
Jag har mätt upp startströmmar på flera ampere, även vid varje period. Men det var några år sedan. Kanske är LED-lampor för 230 V AC bättre idag.
Problem med konventi ...
emo
Den laddade jag ned för åtta år sedan men har ännu inte fått tid att läsa den ordentligt, bara skummat igenom den
Risk för brand i str ...
emo
Då har ljusbågen uppstått trots lampan i serie!?
Risk för brand i str ...
emo
Sven Murberg skrev:
Om jag fattar rätt, så är utgående PEN-ledare 4a,felaktigt ansluten. Där går man ju från TN-S till TN-C.
Hoppas att jag har tolkat bilden rätt. Om inte, så önskar jag en bra förklaring.

Såg du mitt inlägg precis före ditt?
Bilden är lite förvillande ja. Det hade nog underlättat om det inte stod "PE" till höger.
Pen ledare
emo
Jag kan hålla med om att det är olämpligt dock utan att veta vilka förhållanden som råder här (typ av vägg etc). Visst stöd finns i handboken för elinstallationer i lantbruk som inte tillåter infällda installationer pga risken för gnagare i väggarna.
www.brandskyddsforeningen.se/lbk/lbk-parmen/5elhandbok/
Fasadmätarskåp jordb ...
emo
Jag förstår att du är förvirrad över PEN-skenan på bild som plötsligt kallas PE-skena på högra sidan. Det har jag också varit förvirrad över. Man kan argumentera för att man gör en övergång TN-C till TN-S i den punkt där skenan delas upp i N och PE. Men en PEN-skena upphör inte att vara en PEN-skena bara för att man tar ut en N-ledaren från den, inte ens om denna N-ledare matar en N-skena. Inte ens om man klipper isär PEN-skenan och drar en stump kabel emellan så upphör den att vara en PEN, det beror på vad man har bestämt sig för, om man har för avsikt att gå från TN-C till TN-S. Om man däremot delar upp PEN i separata PE- och N-ledare som går till en annan central, då har man underförstått bestämt sig för att det är TN-S som gäller även om det rent tekniskt inte behöver vara så.
Pen ledare
emo
Det får man nog förutsätta.
Pen ledare
emo
Vad jag vet brukar inte elinstallationer ställa krav på åskskyddssystem, utan endast skydd mot överspänningar från indirekta nedslag eller direkta nedslag i elledningen längre borta. Jag menar, vid en direktträff är det nog svårt att skydda elanläggningen. Man får vara glad att huset inte brinner ned. Du kan ju fråga tillverkaren, men chansen till något insiktsfullt svar är nog låg.
Krav på åskledare?
Kategori: Elinstallationer
Mer
Tid för att skapa sida: 0.38 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa