fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Patrik Hedlund (Patrik_hed)

 • NU ONLINE
 • Registered
 • Rank: Moderator
 • Registreringsdatum: 12 jan 2011
 • Senaste Besöks Datum: Igår
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 01:19
 • Inlägg: 2344
 • Profil visningar: 32426
 • Om mig: Serviceelektriker
 • Plats: Hudiksvall
 • Kön: Man
 • Födelsedatum: 13 okt 1990

Signatur


Serviceelektriker som sysslar med service och olika slags renoveringar och nybyggnationer hos främst privatpersoner. Både direkt mot kund och genom mindre byggfirmor.
Inlägg

Inlägg

emo
Ja, se på sjutton! Utanpåliggande Volta-kapsling måste vara rätt så ny? Jag kan inte minnas att jag sett att Hager hade utanpåliggande Volta-kapsling innan jag valde att bojkotta deras kapslingar p.g.a. att dom är så smala.

//Patrik
Hager gamma eller vo ...
Kategori: Elmaterial
emo
Om jag måste välja så föredrar jag Gamma, men det är för att Volta inte är en utanpåliggande kapsling utan en infälld.

Behöver jag en utanpåliggande elcentral så brukar jag välja Eldon DBQ för att den finns i både 14, 20 och 26 mod bredd.
Ska man t.ex. byta en gammal gängsäkringscentral så kan man montera en 2x26 mod/3x20 mod och täcka hela den gamla centralen plus att man kan använda längre fasskenor.

Med Hager Gamma så är den vanliga lösningen att sätta två 18 mod. bredvid varandra med dörrar där handtagen sitter lite förskjutna () och i stället för att smacka dit en lång fasskena så måste man sy ihop med RK 6. Vill man ha ordning i en central så bör man sikta på att behöva använda så lite RK6 som möjligt.

//Patrik
Hager gamma eller vo ...
Kategori: Elmaterial
emo
Jag känner inte till någon sådan, men jag brukar lösa det enligt följande:

Jag brukar såga bort halva bakstycket och studsarna på två VP-2 dosor och montera mot en stående regel. En i "TV-höjd" och en på 200 mm ö.f.g. Därefter sätter jag en regel på andra sidan dosorna så att det skapas ett fyrkantigt fack i väggen. Sedan dubblar man väggen.

Eftersom man har apparatdosor så kan man då använda doslock plus att man förlorar utrymme med ett runt rör jämfört med en fyrkantig låda som det blir i väggen.

//Patrik
Uttags box infälld i ...
Kategori: Elinstallationer
emo
När man har flera som ett släpljus på vägg eller när man har i fönstersmygar. Har man KNX så är det alltid positiv när det är dimrat för då kan man ställa olika ljusvärden vid olika scenarier osv.

Eftersom man vanligtvis brukar använda drivdon med inbyggd dimmer så brukar man ju få dimmer "gratis".

//Patrik
dimra 1.2 watts föns ...
Kategori: Belysning
emo
Är det enbart en spott du tänkt dig? 350mA?

Detta drivdonet borde funka. Dock är frågan varför du vill fira med en separat dimmer? Är det för att få en vriddimmer?
Det går ju i så fall att använda en 1-10V dimmer och då få långt många fler drivdon att välja mellan, dock är den dimmer dyrare än t.ex. en transistordimmer.

www.hidealite.se/Produkter/Inomhus/Drivd...ml?variantId=1232406

//Patrik
dimra 1.2 watts föns ...
Kategori: Belysning
emo
Som Ronnie är inne på så är det en vanlig tankevurpa att nollan blir nolla först efter JFB och att det då är PEN-ledare från jordskena till JFB. Detta är dock helt fel. Nolla blir det när man går ut från jordskena och därför ska man använda blå ledare både före och efter JFB.

//Patrik
Inkoppling och färgv ...
Kategori: Elinstallationer
emo
När jag ska göra ett centralbyte brukar jag alltid skruva ur en propp i taget och kontrollera vad som blir spänningslöst. Brukar då endast använda spänningsprovare och gå runt och mäta i några uttag osv, tända/släcka lampor, slå på diskmaskin m.m.

Då när man vet vart allt går till kan man fördela jämnt över faserna och olika JFB plus skriva en komplett gruppförteckning.

//Patrik
Kunden önskar ifyllt ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Tack för hjälpen! Får testa imorgon!

//Patrik
Spärra tidkanaler i ...
Kategori: Teknik
emo
Aha, jag hittade nu. Frågan är bara hur man ska knyta spärren till tidkanalen? Kan man helt enkelt skapa en gruppadresser dit man knyter dels 1-bits värdet, dels tidkanalutgången på Z41:n? Eller tänker jag helt galet?!

//Patrik
Spärra tidkanaler i ...
Kategori: Teknik
emo
Jag vet att det går att spärra tidkanaler i Zennio Z41, men frågan är hur man går tillväga i ETS. Någon som har kläm på hur man gör?

//Patrik
Spärra tidkanaler i ...
Kategori: Teknik
emo
Kan detta vara IHC/ELKO Living system?

www.elko.se/produkter/styrsystem/control/din-produkter/

//Patrik
Info kring Eljo mini ...
Kategori: Teknik
emo
12 V LED-spottar, då finns det inga mängder utav spottar att välja mellan.

Kör med spottar med tillhörande drivdon så långt det är möjligt.

//Patrik
Downlight led 230 el ...
Kategori: Belysning
emo
Jag är nu också i tagen med att ge förslag på belysning i en frisörsalong. Väldigt bra att man fann denna tråden.

Nu 2018, kan man använda sig utav trefasskenor och spottar och möjligtvis nedpendlade armaturer vid kassan uteslutande, eller bör man komplettera med någon annan belysning också? Infällda 15W i undertak t.ex.

Kring 5500 Kelvin, bör man köra det uteslutande överallt eller kan man blanda lite grann? Jag tänker t.ex. vitt ljus vid frisörstolar m.m och kanske lite varmare vid kassadisk.

//Patrik
spottar frisörsalong
Kategori: Belysning
emo
Hide-a-lite Jolly mini Dali är ett vanligt drivdon som vi brukar använda. Brukar bli en D-box eller montage på vägg i någon garderob eller dyl. Med DIN-skenfäste så kan man montera det på DIN-skena.
www.hidealite.se/Produkter/Inomhus/Nyhet...ml?variantId=2896277

Dock har vi nyligen kläckt idén gällande drivdon för fönsterspottar att i stället för att dra alla slangar till samma ställe så monterar man en 1,5 pungdosa som är tänkt för vägguttag vid sidan av fönster. Sedan drar man en separat Dalibuss med endast + och - och går ner till varje sådan dosa. Elen syr man mellan uttagen som vanligt i varje rum.
Då kan man sätta dels en Jolly mini Dali, dels ett vägguttag.


www.hidealite.se/Produkter/Inomhus/Drivd...ml?variantId=2365461

Gällande större spottar försöker vi använda oss utav spottar med tillhörande Dali-don för att minimera drivdon som behöver monteras på vägg.

//Patrik
350 mA drivdon med D ...
Kategori: LED
emo
Ahm, på så sätt. I alla bostäder från t.ex. 70-80-talet som man varit till har det varit framdraget trefas till tvättmaskin. Jag har trott i min enfald att man drog fram trefas för att tvättmaskinerna tidigare var trefas, men det var alltså mer för att kunna koppla in både tvättmaskin och torktumlare på samma ställe eller?

//Patrik
Hur länge har tvättm ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Hur länge har tvättmaskiner och torktumlare för hushållsbruk varit 1-fas? 20 år?

//Patrik
Hur länge har tvättm ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag har på sistone lämnat Eldon mer och mer för att gå över till Garo. Dom har en infälld plåtcentral som är enklare att montera än Eldons DBI. Tycker även Garos snabbplintar för N och PE är bättre än Eldons. Finns mer utrymme.

Den finns upp till 3x25 mod och 5x20 mod. Vill jag har fyra rader föredrar jag fortfarande Eldons 4x24 mod framför Garos 5x20.

www.garo.se/installation/normcentraler/p...-inf-1r-14m-m-b-lada

//Patrik
Breda elcentraler (n ...
Kategori: Elmaterial
emo
Jag brukar använda mig utav Eldons mediacentral MED8540.
Fördelarna med den tycker jag är att den är stor och obestyckad. Alltså kan man sätta en stor mediacentral för att få plats med vägguttag, router, POE för accesspunkt och fiberöverlämningspunkt utan att för den delen behöva sätta 25 st datauttag. Vill man sätta 4 st datauttag så köper man 1 st patch panel. Vill man ha 16 st datauttag så köper man 4 st patchpaneler.

www.eldon.com/127870_MED-sv_SE-Kombinerb...px?site=installation


MEN!!! Det finns ett problem och det är att Eldon är heelt hopplösa på att leverera. Varje gång man beställer så tar det 2-3 veckor att få den och inte ofta utan att behöva trycka på dom genom grossisten. Därför letar jag efter något liknande från någon annan tillverkare för att kunna få en bra mediacentral snabbare. Gycom ska jag därför, i o.m. denna tråden, kolla närmre på.
//Patrik
Föreslå en mediacent ...
Kategori: Elmaterial
emo
Ah, på så sätt. Tänk vad fiffig vissa kan vara...

//Patrik
Vad är detta för vär ...
Kategori: Elmaterial
emo
Har bytt en golvvärmetermostat till Devi Smart idag. Värmekabeln var av en typ som jag inte är helt bekant med. Det var en värmekabel med en ledare och jordfläta. Sedan gick det en nolla och en PE bredvid in i golvet.

Hur är detta ihopkopplat egentligen? Tänkbart årtal? 90-tal?
//Patrik
Vad är detta för vär ...
Kategori: Elmaterial
Mer
Tid för att skapa sida: 1.01 sekunder
Senaste foruminlägg

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa