fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Ronnie Lidström (Rrrrr)

  • OFFLINE
  • Author
  • Rank: Administratör
  • Registreringsdatum: 07 aug 2010
  • Senaste Besöks Datum: 14 jun 2018
  • Tidszon: GMT +1:00
  • Lokal tid: 10:26
  • Inlägg: 3383
  • Profil visningar: 57351
  • Om mig: Elinstallatör, ABL

Signatur

Företagare, Elinstallatör Björks EL i Skellefteå AB
Inlägg

Inlägg

emo
Någon som har erfarenhet av detta?

Konvertera ett "gammalt" hus med traditionell el till trådburet KNX. Inga väggar/tak ska rivas/göras om så befintliga rör måste användas.

Tips och trix? Förslag på apparater?

Vad är tunnaste två-tråds KNX-kabeln som går att dra in i befintliga rör?

Gissar att man använder "knx-puckar" ute i anläggningen istället för att samla allt i centralen.
Konvertera till KNX ...
Kategori: Teknik
emo
Föreskriften kom 1994 men hade övergångstid till 1a maj 1996.

ELSÄK-FS 1994:7 Avdelning A 546.2.1: skrev:
I TN-system skall, i den fasta installationen, en kabel med arean minst 10mm² för kopparledare eller minst 16mm² för aluminiumledare användas som PEN-ledare
2.5 kvadrat PEN unde ...
emo
Här i Skellefteå har nätägaren (Skellefteå Kraft) börjat dra 50mm² Al istället för 10mm² Cu som förr. 50 Al är tydligen billigare än 10 cu.

Montörerna brukar svära ibland när den ska anslutas i mätarskåpen. Ibland måste de skarva på en 10 CU sista biten för att få in den.
Fasadmätarskåp över ...
Kategori: Elmaterial
emo
Man kan få ström från en nolla i en felfri anläggning. Det har jag lärt mig den hårda vägen.
Ett av de första jobben jag minns att jag var på som lärling.

Eller nolla och nolla var det ju egentligen inte, men en "nolledare".

Jag tog isär några nollor i en takdosa och slog sedan på spänningen. Då fick jag ström när jag tog på en av nolledarna (som då inte längre var ansluten till nolla utan till fas bakvägen genom en glödlampa).

Jag var som tur var väldigt dåligt jordad så det firrade bara till lite, men jag minns det fortfarande eftersom jag inte trodde att nolledarna kunde vara farliga.
Ström i nollan?
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag skulle beställa en 63A servis av nätbolaget och sätta ett 63A mätarskåp. Skåpet kostar ca 1500 kr mer än 25A.
Fasadmätarskåp över ...
Kategori: Elmaterial
emo
Det verkar råda lite delade meningar kring detta. Flera andra jag pratat med säger att man nu inte får skicka personnummer i mail.

Jag försökte leta info på datainspektionen men hittade inget speciellt angående mail. Dock detta:

Ett personnummer anses vara en extra skyddsvärd personuppgift. Därför bör man exponera personnummer så lite som möjligt. Personnummer ska inte finnas på adressetiketter, i kuvertfönster eller i försändelser som sänds utan kuvert så att de är synliga för vem som helst.

Var hittade du den listan på känsliga uppgifter?
Nya regler för perso ...
Kategori: Företagande
emo
Så personnummer är inte en känslig personuppgift, men information om man är med eller ej i facket är det?

Personnummer måste vara med på fakturan om det är en ROT-faktura. Annars är inte personnummer med.
Nya regler för perso ...
Kategori: Företagande
emo
Håller med Patrik där. Blir egentligen lite kaka-på-kaka med en PSA men den har kunden större nytta av sen.

För några år sedan kostade en 2pol PSA dubbelt så mycket som en 2pol JFB + 1pol dvärg. Nu kostar det nästan samma så då hade jag valt PSA.
Personskyddsbrytare ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Lite uppdatering med vad som kommer drabba oss när detta börjar gälla om tre dagar (!).

1: Email verkar inte längre räknas som säkert nog att använda för att skicka lönebesked eller fakturor.

Enligt vår revisorfirma (PWC) så får de ej längre skicka ut lönebeskeden till mina anställda via mail. Detta sker från och med nu via Kivra istället (där man måste logga in med BankID för att läsa).

Jag har även börjat kolla på hur det funkar och vad det kostar att skicka kundfakturor via Kivra. Har inte fått något svar än. Någon som vet?


2: Man får inte skicka nyhetsbrev/reklam till dem som inte samtyckt om det.

Ni alla har säkert märkt att ni fått en miljard mail från alla möjliga där de ber er att bekräfta om ni fortfarande vill få mailutskick?

Förr kunde man samla ihop mailadresser på nätet hur som helst och lägga till i sitt reklamutskick, förutsatt att man hade en "avregistrera" knapp. Nu måste de man skickar till ha aktivt valt att prenumerera på ens nyhetsbrev. "Opt-in" istället för "Opt-out".


3: Kunder ska få veta vad vi vet om dem.

Man måste informera sina kunder (och andra man har i sina register) vilken information man har och varför. Samt erbjuda dem att bli "glömd" (raderad) om de så vill.
Nya regler för perso ...
Kategori: Företagande
emo
Alt 1: De släcker via appen.
Alt 2: De ställer in att alla/valda grupper är släckta via en av scenarioknapparna i rummet.
Alt 3: De trycker på "Släck allt" knappen i hallen.

Visst skulle man kunna sätta ännu fler knappar, t ex en 6-knappars Square TMD. Men jag tycker det mest bara blir grötigt med för många knappar.

Man skulle ju även rent av kunna skippa manuella styrningar helt i rum med många olika tändningar och istället köra 3 scener och en "släck allt".

Hur brukar du göra?
Upplägg av sidor i Z ...
Kategori: Teknik
emo
Alexander N skrev:
Jag anser mig fortfarande vara relativt nybörjare inom KNX. Vet med mig själv att man är fast i gamla tänket med knapp för varje tändning osv. Första husen jag gjorde satte jag upp alldeles för mycket knappar.

Är inte själva tanken med hemautomation att inte behöva klicka så mycket manuellt?

Har inte installerat Zennio men gissar att ni har fysiska knappar i rummen och skärmen centralt placerad som ett komplement och överblick? Jag hade nog jobbat med kund för att få fram vettiga scener som faktiskt kommer användas och lägga in endast dessa + eventuellt dom knappar för det rummet skärmen sitter i. Hur ofta vill du styra sovrumets armaturer separat ifrån skärmen i entre/vrum?

Skulle detta ge mer plats?

Skulle ni rekomendera zennios paketlösningar för installation i en "vanlig" villa? Har tidigare bara jobbat med hager KNX och är inte alls så imponerad.
Zennios priser och installation av denna pekskärm ser lockande ut får jag säga...


I villan vi håller på med nu så har vi satt Zennio Square TMD 4-kappars i nästan varje rum. Jag kan verkligen rekommendera dessa. Är mer imponerade av Square TMD än av Z41 Pro faktiskt.

Jag gjorde så här. Som sagt 4 knappar i varje rum. I de flesta rum är det fler än 4 tändningar + att man vill ha nån scenario. Så jag satte två knappar för att manuellt styra de två vanligaste tändningarna i rummet samt två scenarioknappar i varje rum.

Alla andra tändningar som inte ryms här kan kunden reglera via en sida i Z41an (eller i mobilen). Då kan kund själv ändra dessa två scenarios genom att reglera varje tändning som de vill ha det (i appen) och spara genom långtryck på nån av scenarioknapparna.

Sen har jag några "globala" scener som slås på i Z41 (eller appen). T ex Hemma, semester, "Allt av" osv. "Hemma" startar hela huset som de vill ha det. Kan också sparas genom långtryck på Hemma-knappen.
Upplägg av sidor i Z ...
Kategori: Teknik
emo
Någon som vill tillägga nåt kul i denna tråd?

Jag håller på med lite spännande funktioner nu i en villa. Men vill testa att allt funkar först innan jag lägger in dem här
Era bästa KNX styrni ...
Kategori: Teknik
emo
Visst.. Men då försvinner ju hela fördelen med att ha allt i mobilappen. Det ingår ju en app till Z41 Pro som helt enkelt speglar alla sidor i Z41an så man kan styra allt lika gärna från mobiler, surfplattor osv.

Att man bara kan ha 8 st "boxar" per sida är ju förståeligt, det måste ju rymmas utan att bli plottrigt. Men att bara ha 12 sidor känns som en konstig begränsning. Tror inte att det beror på för lite minne i enheten eller någon annan teknisk begränsning.

Kanske går att "roota" den och ändra begränsningen?
Upplägg av sidor i Z ...
Kategori: Teknik
emo
Jag har för första gången installerat en Zennio Z41 i en villa.

Ni som har erfarenhet av denna: Hur brukar ni lägga upp fördelningen av funktioner på de 12 sidor som finns tillgängligt?

Jag hade tänkt ha en sida för allmänna/globala Scener typ städ, hemma, borta osv. En sida för ytterbelysning och ventilation. Sen en sida för varje rum där allt som hör till det rummet finns (värmestyrning, belysning/uttag).

Men när jag räknar ihop allt så verkar det inte rymmas på apparatens 12 sidor. Ändå är detta en normalstor villa.

Hur får ni alla funktioner att rymmas? Är även för lite med bara 8 st boxar på varje sida för vissa rum med många tändningar. Har man styrningar för markiser, ljudsystem osv måste det ju vara helt omöjligt att rymma allt?
Upplägg av sidor i Z ...
Kategori: Teknik
emo
Niklas Hansson skrev:
Letar efter dokument över hur man gör elinstellationer i kontor ? som det t.ex. det finns för elinstellationer i bostäder. "placering av el- och kommunikationsuttag i bostadshus.


Enligt min erfarenhet så är det väldigt olika från kontor till kontor vad som behövs/önskas.

Sätt dig ner med kunden och bestäm vad det är som de vill ha/behöver.
Standard för elinste ...
emo
Funkar ju med Z41. Men överkurs med en flashig display. Vill ha en apparat för DIN-skenemontage utan display. Gärna billigare än en Z41 också.
System för styrning ...
Kategori: Teknik
emo
Hur ordnar man individuell styrning av dessa uttag? Så varje bilplatsägare kan styra bara sitt uttag med typ sms eller app
System för styrning ...
Kategori: Teknik
emo
Har en kund (förening) som har 21 st bilplatser i kallgarage. Varje bilplats har idag ett eget vanligt uttag. Varje uttag matas med egen 3-ledare från varsin elmätare. Mätaren läses av manuellt.

De skulle vilja byta till nåt smartare system där man dels kan styra uttagen samt automatisk mätvärdesinsamling för debitering av förbrukningen.

Vi brukar ju installera Garo G-CTRL men det känns inte riktigt lämpligt här där det redan sitter vanliga uttag.

Finns det nåt annat bra alternativ?
System för styrning ...
Kategori: Teknik
emo
Johan skrev:
jag tror vi missuppfattar varandra lite, men okej Ronnie om du skulle koppla in en 5G6 till en central där du enbart har en nollskena och denna går via bef. jfb då får ju centralen agera vidarekoppling från mätartavlan och från mätartavlan går PEN och 3 faser

därav jag tänkte parallellförlägga gulgrön och blå för att använda 5 ledaren som 4 ledare från vidarekopplignspunkten i bef. central. till nya centralen då där i dagsläget inte finns TN-S före jordfelsbrytaren utan att skapa en extra nollskena

på samma vis borde det gå att förlägga den direkt på mätartavlan med gulgrön och blå på utgående PEN ? mätartavlan har ju enbart 4 utgående anslutningar. så om jag kopplar på mätartavlan eller på rätt ställe i centralen kan ju inte göra ngn skillnad sålänge det är tydligt och rätt gjort?

hur hade du gjort Ronnie?


Ja, du måste ju ansluta hela undercentralens huvudledning före matande centrals jordfelsbrytare. Nolla precis som faserna. Antingen direkt på inkommande före JFB (om arean är samma som inkommande) eller via säkringar före JFB om arean är mindre. Eftersom du har en 5-ledare så har du ingen PEN-ledare därför jag blev fundersam när du snackade om minimiarea.
Mata garageundercent ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Johan skrev:
kunden har TN-C från mätartavla och till huvudcentralen där jag ska plocka ut matningen innan jfb

jag tänkte koppla in nya 5 ledarkabeln till ovansida jfb då där saknas HB i huvudcentralen och sen lägga både gulgrön och blå ledare på PE(N) skenan i huvudcentralen för att få upp arean. ...


För att få upp vilken area? Du har en 5-ledare. Dvs TN-S. Det går bra att övergå till TN-S med din nya matning till undercentralen. Förutsatt att undercentralen inte har någon utgående TN-C matning.

Jag håller med Bo här. Detta är ganska krångligt och bör definitivt överlåtas till en elektriker. Gör du fel kan du elda upp hela huset och/eller ta död på någon.
Mata garageundercent ...
Kategori: Elinstallationer
Mer
Tid för att skapa sida: 0.50 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa