fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Örjan Borgström (Örjan Borgström)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Senior
 • Registreringsdatum: 19 sep 2011
 • Senaste Besöks Datum: 15 jul 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 19:32
 • Inlägg: 282
 • Profil visningar: 3011
 • Plats: Nyköping
 • Kön: Man
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

EUU Box 545, 611 10 Nyköping,
tel direkt 0155-29 29 25, mobil 070-695 69 06,
Välkommen till vår hemsida www.euu.se
Inlägg

Inlägg

emo
Michell Andersson skrev:

En vanlig missuppfattning är exempelvis att det är Elsäkerhetsledarens direkta arbetsuppgift att frånskilja och blockera, men mig veterligen har det aldrig varit så. Det är ju Eldriftledaren som ska säkerställa att detta skett, antingen själv eller via ombud.


Ja så är det, det är väl bara på distribution och större industrier där detta fungerar. I övrigt är det oftast elsäkerhetsledaren som ser till att det blir frånskilt och då utför han en uppgift som ska ligga på eldriftledaren.
Säkerhet vid arbete
emo
Det är tråkigt med företag som inte inser att personalens kompetens är deras största tillgång. Samt att en skadad medarbetare är en oerhörd kostnad och belastning för företaget.

Vad gäller egenkontrollprogram så måste vi tyvärr dela upp det i två delar. Den del som handlar om elinstallationsarbete och den del som handlar om arbetsmiljö.
De anställdas elsäkerhet vid arbete är en arbetsmiljöfråga som inte ligger under Elsäkerhetsverket att bedöma utan det är Arbetsmiljöverkets sak.
Elsäkerhetsverket är bara intresserade av hur egenkontrollprogrammet fungerar för utförande av elinstallationsarbete, att företaget är registrerade, har en elinstallatör med rätt behörighet och att det i egenkontrollprogrammet finns en koppling mellan kompetens och färdigheter hos personalen och de arbeten de utför.
Därför är det viktigt för Elsäkerhetsverket att det framgår av t ex kompetenskorten vilken erfarenhet de som utför elinstallationsarbete har av de installationer de är satta att göra.
Säkerhet vid arbete
emo
Det här är egentligen inte en fråga för egenkontrollprogrammet utan handlar om planering av ett elarbete.
Nu ska ju det framgå i egenkontrollprogrammet hur elarbeten planeras och där bör det ingå att samråda med alla inblandade parter.
Alla elinstallationsföretag måste ha en metod hur de planerat ett arbete på andras anläggningar, där samordning med alla inblandade är en viktig punkt.

Planeringen är särskilt viktigt för elsäkerhet vid arbete om de båda företagen är på plats samtidigt. Då ska en särskilt elsamordningsledare utses som ser till att inte det ena företagets arbete skapar risker för det andra.
2 elinstallationsför ...
emo
Installatörsföretagen har tagit fram en mall till ett avtal för ett sådant förhållande så att man inte åtar sig mer än vad man tror.
Hyra ut sin behörihe ...
emo
Denna diskussion gjorde att branschen för 11 år sedan startade ett projekt som heter Elteknikbranschens Gymnasieskola, ETG. Vi startade i Nyköping med en pilotskola som efter 3 år började sprida konceptet över landet. Idag är det ett 40 tal skolor runt om i landet som följer konceptet och som kvalitetsgranskas av branschen.

Alla elever avslutar sin skolgång med ett yrkesprov där de teoretiskt och praktiskt visar att de är elektriker, godkända elever får också sitt yrkescertifikat direkt på avslutningsdagen.

Sök efter ETG-skolor i din närhet, finns det inte så påverka din kommun och skolor i din närhet så att de blir ETG-skolor.

Lär mer på www.etgsverige.se
Hur är tillståndet f ...
emo
Nej man ska aldrig hänvisa till en standard rakt av utan använda standard som de är avsett, ett smörgåsbord med idéer att tillsammans med beställaren välja bland.
Inte ens Elinstallationsreglerna går att hänvisa till rakt av då det finns många alternativa lösningar.
Standard för elinste ...
emo
I SS 437 01 02 Vägledning för anslutning, mätning, placering och montage av el- och teleinstallationer finns en hel del goda råd vad man kan behöva tänka på.
Standard för elinste ...
emo
Koncessionsreglerna är en snårig historia som förhoppningsvis får en lösning i den utredning som regeringen har tillsatt där Elsäkerhetsverkets GD ska utreda om nuvarande koncessionsbestämmelser är relevanta.

Idag är det så att all förläggning av starkströmskabel är koncessionspliktig enligt lag. Sedan har regeringen givit ut en förordning som undantar t ex förläggning av kabel inomhus och kabel från bostadshus till uthus samt en del annat.
Däremot är inte kabel till bostadshus från t ex markmätarskåp undantagen, men om nätägaren som har koncession för området sätter upp ett markmätarskåp får man anta att de inte kommer att anmäla detta då de själva är sakägare.

Detta blir ännu mer komplicerat om du har en privat ägd solcellspark utanför din byggnad. Där kan nätägaren som har koncession för området protestera då det är konkurrens.

Vi får hoppas på en modernisering vartefter.
Anslutning av bygg e ...
emo
Nja, inte behövas, det finns några kompletterande regler i LBK-handboken som är försäkringskrav för ett lantbruk. Så den ska inte underskattas.
Sen är den tyvärr inte helt uppdaterad idag, men som Michell skriver ska den läsas som ett komplement till SS 436 40 00.
Stall/Ridverksamhet
emo
Installatörsföretagen har givit ut den här boken

Elinstallationer i badrum
Badrumsregler
emo
Johan Larsson skrev:

jag upptäckte detta av att jag inte kom åt värmepumpen via nätet så jag åkte dit det hade gått 2 huvudsäkringar
allt fruset inne golvvärme värmepump och -4grader inne temp som tur är vattnet avstängt
ska dit med fläktar för att försöka tina upp...


Först i tråden skrev du att huset var helt nerkylt och att värmepumpen som matades från annan central hade stannat.

Hade värmepumpen stannat först, huset kylts ner, därefter uppstod branden?
brand i centralen
Kategori: Elinstallationer
emo
Jo det är riktigt. En väl utförd skyddsutjämning till huvudjordningsskena gör i de allra flesta fall kompletterande skyddsutjämning onödig.
Radiator i badrum
emo
Om vi har en främmande ledande del in i badrummet samtidigt som det finns skyddsjordade apparater eller armaturer.
För att det ska vara en främmande ledande del ska det vara metallisk kontakt hela vägen ut ur byggnaden och inte finnas någon anslutning till huvudjordningsskena vid inkommande serviser.
Eller att det är et stort avstånd mellan badrum och huvudjordningsskena

I nyproduktion finns det knappast behov då det inte används metallrör till vatten och avlopp längre.
Skulle möjligen kunna finnas behov vid ombyggnad av badrum i äldre byggnad där det saknas huvudpotentialutjämning.
Radiator i badrum
emo Trefas FK 1,5 i rör
Kategori: Elinstallationer
emo
Bo Siltberg skrev:
Ditt formella ansvar slutar vid lamputtaget. Nu kan man i och för sig undra hur högt i tak det är och var i förhållande till dusch det är placerat. Om man sätter ett uttag bör du ju finnas plats för plafonder och dylikt. Ljuskronor brukar inte användas i badrum... Vid tveksamheter kan det vara bättre med en kopplingspunkt för fast anslutning, då krävs det behörighet för anslutning av armatur.

Du bör givetvis förklara reglerna för kunden på ett pedagogiskt sätt som de förstår och utan att kalla dem idioter.


Håller med Bo. Har själv sett ett badrum med ljuskrona men då var det säkert mer än 3,5 meter takhöjd.
Att sätta ett lamputtag på en höjd där det är tveksamt att det på ett säkert sätt går att ha en armatur tycker jag inte är fackmannamässigt. Det går inte att ha regler för allt utan vi måste använda vår kompetens som fackmän också.
LAMPUTTAG I BADRUM H ...
emo
19 april 2019 så det är ingen ko på isen.
Jordat vägguttag med ...
emo
Bo Siltberg skrev:
Svaret på din fråga är mig veterligen nej och nej, det har aldrig varit tillåtet att blanda jordat/ojordat mellan vägguttag och lamputtag i tak.


Bo har helt rätt man får inte blanda i en ny elinstallation. Det Michell är inne på är att de gamla uttagen inte får tillverkas längre och vad händer då vi behöver byta ut ett trasigt lamputtag som saknar jord i en äldre installation. Det är ju tillåtet och om rummet i övrigt inte har jordade uttag till och med nödvändigt.

Finns det då inga lamputtag utan jorddon återstå alltså att bygga om elen i hela utrymmet så att alla uttag blir jordade.
Jordat vägguttag med ...
emo
Michell Andersson skrev:
Intressant eftersom de egentligen inte har möjlighet att göra tillsyn i bostäder. Metoden lär ju vara mest intressant då... Det blir ju någon form av statistisk sammanställning, inte en faktisk kontroll. Åtgärden på resultatet kan dock vara av stort intresse.


För olyckor pga elfel så finns det säkert olycksfallsutredningar, vad det gäller bränder så gör försäkringsbolagen ofta en ordentlig brandbesiktning. Naturligtvis i egensyfte om de ska betala eller inte, men det finns säkert material.
Elsäkerhetsverket ut ...
Kategori: Nyheter
emo
Electrum skrev:
Michell Andersson skrev:
... så är allting som inte enbart förbrukar elektrisk energi en del av anläggningen efter drifttagningen...

Vilket bör betyda att elektriskt värmegolv inte tillhör anläggningen, och vilken villaägare som helst har laglig rätt att själv installera golvvärmeslingan.


Frågan om värmekabel har jag haft uppe med Elsäkerhetsverket och deras svar är kortfattat:
"Elsäkerhetsverket har åtminstone sedan 1995 haft uppfattningen att installation och inkoppling av värmekabel, värmefolie etc är ett elinstallationsarbete som ska utföras av ett elinstallationsföretag."

Vilket innebär att detta gäller tills någon orkar ta upp det i förvaltningsrätten.
Egenkontroll program
emo
Jag vill hävda att både monteringen av tap off boxen och installationen från denna är att betrakta som elinstallationsarbete.
Installation av Cana ...
Mer
Tid för att skapa sida: 0.34 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa