fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Marcus Norlander (McE)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Färsking
 • Registreringsdatum: 16 jul 2016
 • Senaste Besöks Datum: 07 jun 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 02:51
 • Inlägg: 22
 • Profil visningar: 622
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Jag har för många järn i elden just nu, så jag slänger ut en fråga här istället för att göra jobbet själv och slå i diverse böcker.
Ev. kund har en N1XV 5*6 säkrad 25A ut till dosa som idag inte används. Nu vill han ha hjälp med att installera skyddsbrytare och ansluta diskmaskin till denna. Diskmaskinen levereras med gummikabel 5*2,5. Det är ABB-automater och givetvis sitter de mitt i centralen! Kan jag bara köra eller måste jag säkra ner då anslutningskabeln bara är en 2,5:a??
Det är en restaurang och därav den kraftiga maskinen, av den anledningen är det inte lika populärt att bryta och byta säkringar också...
Den tid jag har att passera denna vecka krockar lite med deras verksamhet om jag måste bryta centralen.
//Marcus
Ansluta med tunnare ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Ah?! Ser ju jävligt fint ut?!? Åsså är det bättre rent skattemässigt å'!
Då den stora frågan, får du inte problem med kondens och fukt i prylarna i skåpet?? För tio år sedan körde jag VW Taro åt Banverket Produktion, sedermera InfraNord och vi hade problem med rostande verktyg och fukt. Å andra sidan var skåpet rena skämtet jämfört det du visar....
//M
Ny skåpbil, vad tror ...
emo
Inte den första tråden men säkert inte sista heller? Nåväl, jag måste kanske byta upp mig inför nästa höst och har börjat funder kring det här med ny bil. Är 191 lång, med långa ben. Åker långa sträckor. Jag behöver en skåpbil som har bra sittkomfort och går stt lita på. Caddy, Berlingo och annat är bara att glömma!! Jag satt skönt i Vivaron vi körde tidigare, men den stod ofta på verkstad och hade diverse skumma fel. Jo, den ska vara fyrhjulsdriven också!!
Är det Merca Vito eller en VW som gäller? Den behöver inte vara hellång, en kortare modell lär räcka (kör en tvåsitsig V70 från -05 idag).
Fundera och återkom!!
Ny skåpbil, vad tror ...
emo
Jag tror inte det. Jag tror inte RS gulnar lika fort nu heller, vet att ELKO hade problemet en tid innan man ändrade i sammansättningen i plasten. Så nu ska det vara bättre!
ELKO RS vs PLUS
Kategori: Elmaterial
emo
Tack Michelle! Nu får jag allt skämmas, för visst är det som du säger.
Jag borde faktiskt först ha reklamerat produkten, att fråga på ett sådant forum om fler råkat på samma problem är ju en sak....men ska nu tillverkaren ha en ärlig chans att åtgärda brister så bör de åtminstone få reda på det.
Jaja, kanske fler än jag tar till sig info. Ha en bra helg!
GARO mätartavla, fel ...
Kategori: Elmaterial
emo
Javisst, det är ju inte hela världen men dock ganska förvånande att man inte har mera koll? Det är ju inte direkt en avancerad produkt, lite 6mm2 RK från säkringselementen, genom hålen in/ut och sedan upp till kundens brytare. Och då jag varit i kontakt med tio nya mätartavlor är två felkopplade?? Ska åtgärda mätartavlan jag monterade åt brorsan imorgon förresten... I de nya mätarna som monteras är manöverkretsen helt annorlunda uppbyggd, så mätarens brytare måste aktivt slås till vid installation. Min första tanke då jag gängade i säkringarna var: Va, vad är sannolikheten för strömavbrott nu?!?! Men vid mätning hade jag full spänning på mätarsäkringarna, började ana oråd...
GARO mätartavla, fel ...
Kategori: Elmaterial
emo
Jag hjälper nätbolaget att byta mätare som har problem med mätinsamling ibland, en dag fick jag en arb.order i näven om att byta mätare hos brorsan. Jag har bytt serviskabel in, monterat ny mätartavla ovh central mm hos dem. Nu är det andra gången jag upptäcker en feltrådad tavla! De gamla ADDAX-mätarna funkade i vilket fall, de nya Metrima-mätarna med radiokommunikation måste vara rätt kopplade, annars går de inte att slå till vid installation.
Är det fler som märkt av att GARO växlat in/ut på sina mätartavlor, och har man samma problem i skåpen?

Krigade som fan med brorsan att han skulle ha mätaren ute, han tyckte skåpet skämde och ville hellre ha mätaren inne i pannrummet...
GARO mätartavla, fel ...
Kategori: Elmaterial
emo
Nu startade jag eget för att kunna bo på skogen, dvs. det finns inga anställningar att få där jag bor. Så det känns som att jag kör mitt race i min egen bubbla, jag har ingen erfarenhet alls från företagande och skjuter från höften och går på magkänsla. Men till ämnet, jag var nyss för andra gången med på ett ramavtalsrally. Första gången för tre år sedan var det absolut inga problem att fylla i trots min ringa erfarenhet, nu hade det kommunala elnätbolaget fler kolumner/svarsalternativ som gav mig huvudbry. Men då jag sen tidigare är inne i systemet och huset nöp jag den ansvarige på en kafferast och bad om info., vad saker och ting betydde? Givetvis kunde han inte annat än förklara vad saker och ting betydde, men det räckte för att jag skulle gå i mål.
Skrivet och klart på 485kr/tim men då håller jag bil mm givetvis. Jag har inte 100% utan det är veckovis på löpande, så jag har sällan mer än nån veckas framförhållning. Men på nåt vis finns det alltid mätare att byta, nätstationsbesiktningar eller nån fibernod som behöver nya uttag till UPS'en..... det blir väl 6 tim/dag i snitt?
Men vissa veckor står man där utan och får köra service eller passa på att köra hem nåt vedlass och snickra..
Ram avtal med kommun ...
Kategori: Företagande
emo
Jag tycker att Ejendals Tegera funkar klockrent. Är verksam i Sundsvall, här har många butiker gått över och börjat sälja Guide istället för de är mycket billigare. Men jag tycker de har sämre passform och sämre hållbarhet. Man får det man betalar för! Annars har Hestra schyssta montagehanskar som är fina?!
Val av arbetshandska ...
emo
Ursäkta, men tydligen har det sladdat ur rejält. Kan inte admin flytta denna tråd till elmateriel?
Den hör ju INTE hemma här.....
Knas med NOBÖ-termos ...
emo
Tydligen inte det första fallet. Händer det er andra, kolla versionsnummer på undersidan av term. Är det version 1.4 ska den bytas ut till 1.5 Händer inte alla, men vissa. Verkar vara komponentfel på kretskortet.
Knas med NOBÖ-termos ...
emo
Den har bara en "spak". NCU-1R heter termostaten. Har kollat vidare på webben, den ska bara gå att ändra via styrsystem. Ej ansluten till nätverk ska den gå på komforttemp. Då den bara varit i drift tre veckor lär det helt enkelt vara nåt som pajjat?? Ringer SELGA imorgon så får brorsan hämta en ny och byta åt tanten medans jag snyter bort skallen...
Knas med NOBÖ-termos ...
emo
En bekants svärmor hade krångel med sina radiatorer som var de äldsta jag sett. Så jag var in på grossisten i stan och hämtade fyra nya NOBÖ front 230V 40cm höga standard. Gick ju bra, tanten nöjd och glad. Ligger nu hemma i influensa med hög feber och mår allmänt dåligt då Micke ringer och berättar att tanten fryser i sovrummet. Panelen lyser med blå lampa. Enligt manual jag hittat på webben indikerar det "bortaläge"???
Jag har ju ingen central/separat styrning. Vill bara ha komfortläget tillbaka. Hur fan gör jag?
Jag har sju mil enkel till kunden så det är inte läge att bara peta i sig en värktablett och åka över och kika heller.
//Marcus
Knas med NOBÖ-termos ...
emo
Kan kanske vara att jag använde smiley ur telefonen (fruktmodellen)?
All text efter den försvinner nät jag postar??

Nåväl, jag hörde som sagt korparna kraxa..

Så nu vägrar han betala tills att jag gjort en färdiganmälan till Jämtkraft. Vilket ALDRIG kommer att ske!
Att jag förlorar 10000kr kan jag leva med bara gubb'fan får det hett om öronen!!
Jag orkar inte strida alltför mycket nu, farsan och började bygga fjällstuga i höst men som en blixt från klar himmel har han just fått ett cancerbesked, 67 år ung. Nyss hur pigg som helst. Nu med ena benet i graven. Det mesta är tungrott som ni förstår.....
Lagligt eller ej?
Kategori: Elinstallationer
emo
Ååhhhhh.. bara en del av mitt svar kommer med! Varför??
Lagligt eller ej?
Kategori: Elinstallationer
emo
Japp, slutade med att jag ringde polisen idag. Den "behörige installatören" skyllde på att grabbarna varit i Norge och arbetat och därför gjort lite tokigt. Nåväl, vi var ju där för att köparen av det nyckelfärdiga huset från Litauen ville ha en opartisk besiktning.
Men när allt såg rätt ut så ringer han och vill att jag ska göra en färdiganmälan?!

Jaja, det var ju precis det ni alla sade
Lagligt eller ej?
Kategori: Elinstallationer
emo
Det finns inte en järnväg i närheten? Visst, ett jäkla långskott men om inte annat en kul anekdot hur konstigt det kan bli. Mellan Ånge och Sundsvall längs järnvägen står en kåk där man fick stötar från duschen. Kunden var vettskrämd, installatören hade ett helvete med felsökning. Det tog en jäkla tid innan man lade ihop pusselbitarna. Det var bara kvällsduschen som gav stötar...... Man hade problem med jordningen och sugtrafon på järnvägen så när kvällståget passerade och man råkade stå i duschen samtidigt gick jordströmmen via kundens vattenledning istället!? Efter att Banverket sett över sin anläggning kunde kunden duscha utan att köra ofrivillig Riverdance...
Stötar i duschen
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag har nu besiktat merparten av nätstationerna åt nätägaren, det som slår mig är att man inte varit riktigt konsekvent i byggandet. På flera ställen har man avsäkrat en kabel i en större station och gått med kabeln rakt in på trafo i satellitstationen. Men då har man monterat jordningskulorna på sekundärsidan på trafon, på fanorna.
Vad säger ni? I detta fall skulle jag vilja ha jordningen på primärsidan. Dels då det saknas ett synligt brytställe, men även då man vid en sån enorm miss att nån ändå skulle spänningsätta kabeln så har man kortslutningseffekten genom trafon?
Jag kanske tänker fel? Hur ser ni på det hela?
Arbetsjordning trafo ...
emo
Det är inte säkert att skydd alltid hjälper. Då jag var anställd hos nätbolaget fick vi åka akut ut på fel, åskan hade tagit en anläggning. Kunden själv såg nedslaget 30 m från huset, det hade regnat några timmar innan och oturen var väl maximal?! För att slippa regnvatten intill kåken hade de lagt ut en hängränna i plåt fastnajad i stupröret och ut på gräsmattan. Där gick blixten in..! Gammal kåk på torpargrund. Stuprören satt monterade på vit knutbräda. Vid varje skarv på röret var det svart sot på den vita brädan, likaså vidare på hängrännan. Det var en kupa utbyggd mitt på långsidan som hängrännan slutade vid, där gick blixten in. På insidan satt två kopplingsdosor, hela gipsplattan hade lossnat! Centralen såg ut som ovan, elmätaren var sopslut och huvudsäkringarna likaså. De bodde i änden av en ALUS, två kilometer bort bytte vi knivsäkringar 50A där jordkabeln gick upp i stolpe vidare till fastigheten.Vi såg till att ha spänning till mätaren men de väntade då på installatör, hur det gick sen vet jag inte.

Själv sålde jag OBO Bettermans skydd och nu ringde kunden efter ett rejält åskväder. Den nya fina spisen med varmluft och induktion lade av vid en rejäl smäll!
Pinsamt, men det hade slagit ner bara en bit bort och hon har djupborrat 50m från kåken. Fundering?
Kanske man skulle montera överspänningsskydd på gruppen ut till borrhålet där pumpen är nersänkt??
Jag har monterat skydd i mätarskåp på stolpe samt inne i kåken i centralen, de saknar tele helt. Så vad tror ni om att se över utgående grupper som går ut från huset?
Big Bang
emo
Jag glömde skriva att jag kontaktat bygglovshandläggaren i Åre men ännu inte fått nåt svar, ska bli kul att höra deras syn på ärendet?
Lagligt eller ej?
Kategori: Elinstallationer
Mer
Tid för att skapa sida: 0.37 sekunder
Senaste foruminlägg

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa