fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Anonym Gäst (anonym)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Junior
 • Registreringsdatum: 17 jul 2011
 • Senaste Besöks Datum: 21 okt 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 05:56
 • Inlägg: 172
 • Profil visningar: 2220
 • Om mig: Anonym Fluxio-användare
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Detta inlägg är skrivet av en gäst eller en registrerad användare som vill vara anonym!
Vill du också skriva ett anonymt inlägg? Eller svara anonymt på någons fråga?
Använd funktionen "Skriv anonymt inlägg"
Inlägg

Inlägg

emo
Idag jobbade jag tillsammans med en rörkrökare som jobbar på en rörfirma som anställt en elinstallatör, problemet han har är att nu säger hans chef att alla anställda får utföra alla slags elarbeten. Jag hävdade bestämt att detta var fel och att man behöver en utbildning för att kunna kalla sig yrkesman. Men när jag granskat detta på elsäkerhetsverket verkar det som det är upp till företaget att avgöra vilka elarbeten man har kompetensen att utföra. Rörkrökaren vill gärna ha torrt på fötterna när han nekar till att göra elarbeten han inte känner sig säker på att utföra. Vart står det att man behöver vara utbildad elmontör?
Mvh Lars
Vem får utföra elarb ...
emo
Har en uppgift i skolan där läraren frågar varför en jordfelsbrytare kan lösa ut om man går ifrån 5-ledarsystem till 4-ledarsystem?
Varför kan man inte ...
emo
Hej!

Jag studerar just nu Projektledare Elteknik på Campus Nyköping. En utbildning som jag har som mål ska leda till en projektledartjänst.
Var precis inne på EUUs hemsida och såg att deras program ”Elteknikingenjör” har samma kursutbud medans de ha en annan utbildning för projektledare.

Då jag inte visste om detta innan blev detta lite av en tråkig överraskning.
AL behörigheten är inte särskilt viktig för mig och jag börjar nu blir rädd att jag gjort ett misstag då det är projektledare/serviceledare som är min framtidsvision.

Tror ni man läser nuvarande utbildning i onödan? Känns ju grymt surt att behöva göra ett omtag såhär en termin in.
EUUs kurser är onekligen mer lämpade med kalkyl och installationssamordning som tillägg. Samtidigt som campus Nyköpings utbildning ger en mer teknisk bredd (vilket kanske inte kommer vara så nödvändigt i själva arbetet sen mer än att man har en ökad förståelse).

Hoppas det finns några bra svar här ute
Projektledare Campus ...
emo
Vi brukar ibland limma ändskydden på fasskenorna med limpistol.

Nu ifrågasätter kunden detta.

Gör vi fel?
OK att limma ändskyd ...
Kategori: Elmaterial
emo
Vilket system för automatisk elektronisk körjournal (gps) använder ni er av? Skiljer ju väääääldigt i pris mellan de olika jag tittat på.

Tar gärna emot tips/förslag samt ev varningar
Vilken GPS använder ...
emo
I en lgh med enfassystem sitter en gammal spis, med 3 plattor och 2 ugnar, inkopplad sedan 60talet.

Sedan centralen bytts till en modern med jfb löser den ut ibland vid användning. Till spisen går 4mm2, fas nolla och jord. Husqvarna typ 29002, elementspänning 220v. Kopplingsschema på spisen ger 4 alt; 2 eller 3 faser, med eller utan nolla. Den är kopplad alt 2 faser utan nolla där nollan är inkopplad som fas nr 2!

Är detta farligt, olämpligt, säkert? Ska spisen ut asap?
Tacksam för råd!
Felaktigt inkopplad ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Hej!

Jag är lite osäker på vem jag ska kontakta ang detta då alla säger olika men jag hoppas att ni kanske kan vägleda mig isf eller ev vidarebefordra detta till någon som kan.
Jag har jobbat på ett bemanningsföretag 2015-2016 då var jag anställd som Elektriker och utförde elarbeten, Jag har fått höra i efterhand att om man var anställd innan 2016 så är de företaget som man blir uthyrd till som automatiskt står för behörigheten, samt att jag har fått höra att Om företaget som man blir uthyrd till (Företag B ) ska stå för behörigheten ska ett dokument skrivas på av samtliga företag inblandade samt en kopia ska lämnas till yrkesutövaren, Dock har inte detta skett när jag jobbade där och inte heller för mina kollegor.

När jag därför begärde ut mitt Praktikintyg av Företag B, då bemanningsföretaget (Företag A) Inte har någon anställd med behörighet, Fick jag som svar att han inte haft överseende över mina installationer (över 12 månaders arbete)

Uthyrningen har inte varit begränsad i förtid utan har varit löpande (Sålänge företaget behövt personal, vilket dom alltid gjorde) alltså att jag var där dagligen i över ett års tid.

Efter att jag fick reda på detta tog jag kontakt med facket (SEF samt IF-Metall) som säger att bägge företagen har gjort fel, men att dom inte kunde göra något, att de va över deras befogenhet, att jag skulle kontakta Elsäkerhetsverket.

Efter att jag kontaktat Elsäkerhetsverket så menar dom på att jag ska göra en polisanmälan då dom menar att vi som varit anställda på Företag A har utfört en brottslig handling genom att utföra elinstallationer utan behörighet eller under överseende av någon med behörighet.

Därefter så kontaktade jag polisen som menar på att jag ska gå vidare med detta via Elsäkerhetsverket då detta inte är ett prioriterat ärende och innefattar ur en "Tilläggslag" som dom kallade de.

Vårat problem är att vi har varit 5st anställda elektriker från perioden 2014-2017 och jag och min kollega som var anställda först hade Beteckningen "Elektriker" på anställningsavtalet, för resterande som blev anställda efter 2016 står deras beteckning som "Tekniker/Mekaniker" Pga att Företag A inte får hyra ut elektriker då dom inte har någon anställd med AB/ABL/BB1, vilket vi fått höra i efterhand.
Dock så arbetade dessa personer fortfarande med Elinstallationer då enligt intervjuerna, att dom skulle arbeta som elektriker fast med en annan beteckning.
Första kollegan sa upp sig sommaren 2016, Jag September 2016.
2st blev uppsagda pga arbetsbrist nyligen 2017, och den sista killen har sagt upp sig och avslutar sitt arbete juli 2017.

Företag A har alltså hyrt ut obehörig personal sedan 2014 och låtit de anställda arbeta som Elektriker under god tro om att någon stod för behörigheten vilket inte stämde.
I praktiken skulle de innebära att alla jobb som vi har varit på sedan 2014, inte är godkända pga att de utförts av obehöriga elektriker. Vi är alla oroliga nu i efterhand på vad som skulle hända om de blir elfel / olycka på någon av samtliga arbetsplatser då Företag B´s garantier inte gäller om inte vi har varit under någons behörighet. Efter att jag pratat med Elsäkerhetsverket och Polisen så har dom båda olika uppfattning då Polisen menar att vi inte kan bli dömda för de då vi inte haft uppsåt till brott, medans Elsäkerhetsverket menar motsatsen.

Efter alla samtal med Facket, Elsäkerhetsverket och Polisen så säger alla samma sak,
- Dom kan inte göra något.
Trots att Företag A har hyrt ut elektriker utan giltig behörighet,
tekniker och mekaniker som utför elinstallationer i god tro,
utan dokumentation att Företag B står för behörigheten,
Samtliga företag som vi varit uthyrda till(2st) Vet om att Företag A inte har behörighet och när jag pratat med min nuvarande arbetsgivare så menar företag A och B att de ska hållas under radarn, Att inte prata med för många, Att dom vet om att Företag A inte får hyra ut elektriker.

Utan att nämna företagens namn pga risk för smutskastning / förtal, Så väljer jag att döpa om dom.

De finns inget som säger att dom hyr in fler elektriker, Utan giltig Behörighet, som arbetar under god tro. Händer de då att någon kopplar fel, att någon blir skadad, att någonting börjar brinna, så är de enligt Elsäkerhetsverket yrkesmannen som åker på de, Och de verkar okej med samtliga organisationer?

Vad kan man göra, Tips och idéer, Frågor och svar..
Jag är tacksam för alla svar, Har ni någon som ni känner som kan mer om detta och kan fråga vad som gäller, vem som gör fel, vem som blir straffskyldig m.m eller bara någon som kan hjälpa till allmänt, så är ni jättevälkomna!
Vem har behörighetsa ...
emo
Om byggström alltid ska skyddas av jordfelsbrytare. Hur gör ni då när ni ska hänga ut en 416 eller 432 handska på gummikabel ur en central som ska mata en byggcentral.

Enligt dessa regler så ska ju då gummikabeln/handsken FÖRE byggcentralen vara skyddad med jordfelsbrytare?

Det är ju inte så lätt i en gammal diazedcentral. Eller har ni byggcentraler med fast anslutning? Finns det?
Jordfelsbrytarkrav p ...
emo
Enligt "normala" kraven i SS4364000 så är det bara krav på jordfelsbrytare (30 mA) för uttag upp till 32A. Men enligt 704 "Bygg- och rivningsplatser" är det högre ställda krav på jordfelsbrytare. Då ska alla kretsar skyddas av jordfelsbrytare som inte överstiger 500 mA.

Var går gränsen när en installation ska klassas som en "Bygg- och rivningsplats"? I föreskrifterna står det:

704.1.1
Fordringarna i detta avsnitt gäller för tillfälliga elanläggningar som anordnas för bygg- och rivningsplatser t ex vid:
– nybyggnadsarbeten
– arbeten med reparation, förändring, utvidgning eller rivning av befintliga byggnader
– industribyggen
– markarbeten
– liknande arbeten.
Fordringarna gäller för såväl fasta som flyttbara installationer

"Arbeten med reparation, förändring, utvidgning eller rivning av befintliga byggnader" - Ska man tolka detta som att det alltid är krav på jordfelsbrytare så fort man ska anordna en tillfällig matning till en byggare?

Vi har ett aktuellt arbete nu där jag ska hänga ut en 63A gummikabel ur en central med en 63A 3fas hona på sladden. Detta är till en golvslipare.
Jordfelsbrytarkrav p ...
emo
Räknade för ett tag sedan på ett jobb. Att byta ca 50 armaturer.

Det är till en kund som jag gärna vill "få in en fot" hos så jag räknade extra snålt både på materialpåslag och arbetstid.

Dock så var jag väldigt stressad och när jag räknade ihop slutsumman så glömde jag att ta med posten med arbetskostnad. Gissa om jag fick jobbet

Om jobbet går riktigt bra så kommer jag att gå back ca 30 000 kr på att göra jobbet.

Har ni räknat bort er lika illa någon gång?

(Det går bra att svara med "Skriv anonymt inlägg" /Admins tillägg)
Att räkna bort sig : ...
Kategori: Företagande
emo
Vad tycker ni om ackordsjobb? Bra eller dåliga erfarenheter? Nedan följer ett meddelande inskickat via "Skriv anonymt inlägg". /Admin

Jag tycker att ackordsjobb förstör sammanhållningen i projekt och driver fram fuskare och luftarbete som inte kunden har nytta av.

Det är ju löjligt att tro att man kan detaljplanera allt! Att hålla på att peka finger om det blir en försening oavsett orsak gör ju ingen glad. Det man vill ha betalt för är sin TID som man lägger ner på sitt förvärvsarbete. Sen kan man ju dela på eventuell extra vinst på projektet. Då ska Projektledaren också få en del då dom ofta jobbat sena kvällar (och har oftast lägre beräknad timlön).

Släpp röda fanan och jobba tillsammans istället!
Ackord, bra eller då ...
emo
Kommer inte ihåg vad som sas på senaste kursen. Är det krav på jordfelsbrytare även om man inte monterar uttag? Bara belysning ute?
Installera ytterbely ...
emo
Någon som vet vilket år FK introducerades i Sverige?
När infördes enkelle ...
Kategori: Elhistoria
emo
Söker elavfall som äldre stora kontaktorer och strömbrytare, samt kontaktlameller från starkström reläer....kasserade/trasiga menar jag då!

önskar helst större partier då det blir mer värt med frakten!

Så om det finns någon elektriker här, som har såna här liggandes nånstans eller kan lägga undan tills det finns en stor mängd på dessa, så hör jättegärna av er!
istället för att ni slänger dom på tippen...

Frakten betalar jag som sagt...

Såvida inte någon bor/finns i, eller i närheten av Karlstad!

Ring eller sms:a 0728-591424

Mvh Richard
Elavfall/skrot sökes ...
Kategori: Köp och Sälj
emo
Hej,

Nyfiken på att jämföra ingångslön samt utvecklingen på lönerna för elkonstruktör och el konsult.
Någon som har koll på läget?
Ingångslön för elkon ...
emo
Jaha, så sitter man på pottan tydligen.

Upptäckt för sent att man måste ha potentialutjämning i stall... Tyckte att jag har läst och läst men detta har jag missat och byggare som gjutit plattan har inte nämnt nåt.

Det är ett stall med två boxar. Inga vattenledningar.
Behöver inte förpröva bygget men jag vet ju inte ens om försäkringarna gäller om inte detta krav är uppfyllt. Finns det någonting jag kan göra såhär i efterhand, känner mig skapligt panikslagen faktiskt.
Och ffa hur farligt kan det bli för hästarna?


/Karro
Hur göra potentialut ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Är det någon som gått Lernias YH-utbildning Reläskyddsspecialist?

Eller någon som vet nåt om utbildningen? Bra eller dåligt?

www.lernia.se/utbildning/distans/el-inst...yddsspecialist-26645
Utbildning till "Rel ...
emo
Hej Har en liten fråga.

Elskåp där det sitter variatoruttag där man kan sätta olika variatorboxar De brukar vara låsta men olika personer tar väck låsen. Till vilken lag kan man hänvisa att dessa skall vara låsta?

Har man rätt att bryta strömmen till dessa även om det blir problem för företaget. Vem är ansvarig? Jag som elektriker som ser att de är olåsta jämt och ständigt fast jag låser dem varje gång jag ser det?

Mvh
Irriterad elektriker
Olåst elskåp med var ...
emo
Var och skruvade i en central igår och upptäckte att det inte fanns någon kontinuitet mellan nolla och jord.

Jag la då ut inkommande jord och nolla och kollade igen, denna gång med kontinuitet. Upptäckte då till min förvåning att kontinuiteten upphörde då huvudbrytaren slogs på.

Från trafo är det 4 ledar system till mätarskåp och 5 ledar där ifrån till central och det ser sjysst ut. Någon som vart med om något liknande eller har en aning om vad som kan orsaka detta ?
Kontinuitet mellan j ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Hej, Jag har några frågor gällande framtida undercentraler.

Tanken är att planera in totalt 3 st i garage, gäststuga samt i en källare.

När huset byggdes så förlas en 5 ledare 6kvmm där man la ihop PE & N till en PEN i stolpen. Inne i centralen så övergår detta till TN-S efter JFB. Huvudsäkringar är 20A i dagsläget. Max avsäkring på undercentralerna kommer ligga på 16A (CEE uttag, genomströmmningsvärmare etc).

Min idé är att man innan JFB (har ännu inte bestämt om faserna ska tas innan eller efter HB) drar ner en 5G6kvmm (har ett antal m över från huvudledningen) till en kopplingsbox (A-box eller liknande), kopplar samman PE+N och går vidare som TN-C ut till respektive UC för att sen gå över till TN-S efter respektive JFB. Egentligen så är min största ovisshet hurvida en 6mm får användas som TN-C på det här sättet då jag vill minnas att det ska vara 10kvmm då.

Tacksam för kommentarer eller andra tips som jag kanske missat? Med vänlig hälsning Andreas
TN-C fyrledarsystem ...
Mer
Tid för att skapa sida: 0.37 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa