fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Lars (Lars80)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Färsking
 • Registreringsdatum: 29 mar 2016
 • Senaste Besöks Datum: 10 mar 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 00:16
 • Inlägg: 28
 • Profil visningar: 613
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Christer > Jag vet inte vart jordtaget finns men jag tänkte evt göra en slingsimpedansmätning om jag ska dit igen för att se vad jag får för värde. Vill minnas att det var TN-S evt inkommande matning TN-C och sedan 5 ledare ut i anläggningen.

Bo > Jag tyckte också det var märkligt med tanke på att det var en väldigt kort bit som byttes. Vill minnas att jag kontinuitetsprovade men jag kan ha mätt precis före kabeln som byttes så jag missat ifall den var dåligt ansluten. Sitter flera centraler ihopbyggda och jag bara kollade att jorden var hel (till den första) hela vägen mellan huvudcentralen och den i tvättstugan. Så mycket möjligt har den varit dåligt ansluten, frågan är vem som satt dit en så klen PE ledare från första början. Jag vet att dom är och pillar på elen själva vilket jag har fått påpeka så dom har nog blivit försiktigare.

Claes > Det kan ju faktiskt vara en tänkbar orsak. Då bör ju snart säkringarna lösa tänker jag. Ska ta med mig den tanken nästa gång jag träffar honom för det känns ju fullt möjligt.
Jag har meggat allt fram till maskinerna och kopplingsdosor är grönt. Det är i maskinerna felet händer iom att jag kan bryta alla maskiner med arbetsbrytare när jag testar.
Ingen läckström kan noteras förrän vi sen startar maskinerna med on knappen.

Blir nog så att jag får åka dit igen och öppna maskinerna så jag kan isolera motorn och värmeelement och göra ny meggning.
Läckströmmar tvättst ...
Kategori: Mätteknik
emo
Ja det är lite konstigt.
Åsknedslag kanske kan skada isoleringen på samtliga maskiner annars har jag ingen ide om varför det blivit så här.
Osymmetri, men varför isåfall? Jag har inte kunnat identifiera någon större osymmetri som jag tycker är nåt att bry sig om.
Maskinerna mättes upp en och en med övriga i avstängt läge på arbetsbrytare och summaströmmarna stämmer överens väl med totala läckströmmen när allting sedan var påslaget.

Jag tror läcket ligger över lindningarna på 3fas motorerna men hur länge kan dom fungera på detta viset innan säkringarna löser ut?
I månader? År?

Kan det vara frekvensstyrningar i maskinerna (dom är säkert 20år gamla) så strömmen vandrar över motorlager till jord? Det har jag varit med om tidigare på värmepumpar.
Läckströmmar tvättst ...
Kategori: Mätteknik
emo
Det finns inte längre någon potentialskillnad. Servicekillen bytte PE ledaren i första centralen till grövre dim och fick bort potentialskillnaden.
Jag tror det va 2,5mm från början (enligt han i styrelsen) och det satt 10mm nu.

Fråga mig inte vem som monterat 2,5mm från början... men jag spänningsmätte och potentialskillnaden är hur som helst borta av den åtgärden.

Mätte läckströmmarna med läcktångsamperemeter över PE ledaren i central.
Det är 3 TM och 1 TT samt 1 torkskåp trefas.
Som lägst 30mA och torkskåpet tror jag läckte 500mA vid påslag. Så samtliga maskiner läcker mer eller mindre.


Hade tänkt föreslå jordfelsbrytare för anläggningen men det går ju inte nu.
Jag har aldrig mätt upp så mycket läckströmmar men så håller jag normalt inte på med sånt här.

Jag kan inte minnas att jag noterade nåt felkopplat utan allt ser ok ut men vid isolationsprovningen första gången så minns jag att jag misstänkte kanske lindningarna på motorerna va skadade men dom har ju kört maskinerna varje dag i 4månader sen jag va där första gången.
Vid nån maskin misstänkte jag kanske dålig isolering i anslutningskabeln men det förklarar ju inte felen på dom andra maskinerna.
Läckströmmar tvättst ...
Kategori: Mätteknik
emo
En bekant till mig som sitter i styrelsen för en bostadsförening bad mig kolla på en tvättstuga där allting inte stod rätt till. Han hade fått en stöt från en torktumlare när han kom i kontakt med ett element.
Mycket riktigt låg det 115v över till elementet.

Jag gjorde lite mätningar och konstaterade att det verkade finnas isolationsproblem på flera maskiner i tvättstugan och sa åt honom att tillkalla servicepersonal för att kolla upp saken.

Servicekillen hade kommit dit och felsökt en lång stund för att sedan byta en kort snutt PE ledare till grövre dimension i en central längre bort och fick på så sätt bort spänningen.

Min bekant ville jag skulle komma igen för han kände sig fortfarande orolig så jag mätte upp läckströmmarna på maskinerna och blev lite fundersam då samtliga maskiner läckte ganska mycket. allt mellan 0,03A till 0,5A. Med alla maskiner igång mätte jag upp en läckström som snittade på 1.2A i PE ledaren och som toppade upp till 1,5A till o från.
Med samtliga arbetsbrytare frånslaga försvinner alla läckströmmar så allting kommer från tvättstugan.

Vad ska man råda i ett sånt läge?
Anses det normalt att gamla tvättmaskiner läcker flera hundra mA när servicekillen lämnar det så?
Hur länge kan en motor fungera under sådana förhållanden?
Läckströmmar tvättst ...
Kategori: Mätteknik
emo
Mina erfarenheter så här långt med den nya elsäkerhetslagen är blandade.
tex..
Kunder som inte vill betala för extra tid som åtgår för anläggningskännedom (obefintliga gruppscheman tex).
Kunder som gör sina egna installationer och flinar när man påtalar vad lagen säger.
Kunder som anlitar utländska allservice firmor som installerar felaktig och livsfarlig el.

Man känner en viss uppgivenhet inför att branschen är rena vilda western och att kunderna inte bryr sig.
Har man ingen behörighet och kommer från annat land är ju risken näst intill obefintlig för repressalier.
Särskilt när så många jobb görs utan kvitton.
Pengarna är det som styr människors val först och främst, elsäkerhet är prio nr 2.
Folk skiter högaktningsfull i vad dom får och inte får göra med el.
Om elsäkerhetsverket vill skapa bättre elsäkerhet så har nog lagen väldigt liten betydelse på privatmarknaden.

Jag behöver nog bli påmind om vad som skulle bli bättre med den nya ellagen för mycket ute i verkligheten fungerar ju precis som innan.
Syftet kanske var gott men det känns inte helt genomtänkt. Från början hette det ju att problemet för vanligt folk var att dom inte kunde veta ifall dom anlitade en behörig elektriker. Jag vet inte om dom ens bryr sig.

Någon som kan delge lite positiva förändringar sen 1 juli?
Nya egenkontrollspro ...
emo
Oavsett om blå är nolla eller fas i sammanhanget så är han 1 kabel kort för att koppla in så som han avser.
Inkoppling av ny spi ...
Kategori: Elinstallationer
emo
För din egen skull ska du nog anlita någon som är behörig innan det händer en olycka.
Inkoppling av ny spi ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Absolut kan hot om kronpelle fungera i många fall.
Det fungerar ju så länge kunden inte bestrider betalningen vilken hen kan göra för att vara besvärlig.
Ingen som varit med om att kund har bestridigt betalningen så ärendet har hamnat i tingsrätt?

Det är ju inte önskvärt att dra ärenden i långbänk och jag tänker att vissa kunder kan av ren elakhet utnyttja detta faktum att få människor orkar processa om betalning om summorna är små.
Hemska och besvärlig ...
Kategori: Offtopic
emo
Som rubriken lyder är jag nyfiken på era erfarenheter kring hopplösa kunder som antingen klagar, inte betalar eller som på annat sätt komplicerar tillvaron.

Vad är det värsta ni har varit med om med kunder och hur löste ni det?
Hemska och besvärlig ...
Kategori: Offtopic
emo
Förresten, är det någon som har koll på hur en montör skall dokumentera sin yrkeserfarenhet efter 1juli i händelse av behörighetsansökan till elsäkerhetsverket?

Om ingen behörig elinstallatör längre har ansvaret att övervaka montörernas arbete vem är då behörig att intyga montörens kompetens?
Tidigare har ju detta ansvar legat hos den som stått för firmans behörighet men om han inte längre behöver jobba på företaget så vet jag inte vem som ska ha befogenheter att kunna intyga kunskapskraven.
Man kan ju hoppas att det görs av någon med relevant elutbildning i alla fall.
Nya egenkontrollspro ...
emo
När jag läser svaren i den här tråden så blir jag inte direkt mer övertygad om den nya lagens förträfflighet.
Snarare tvärtom så ser jag få konkreta förbättringar i praktiken.
Jag ska dock inte gå in på det jag anser vara förbättringar nu för detta inlägg blir långt nog.

Att företag nu tvingas inför egenkontrollsprogram innebär inte i praktiken att nånting kommer bli annorlunda ute i verksamheterna.
Bara att dom kommer göra ett program för att kunna fortsätta utföra elinstallationer.
Tror ni att montörerna kommer bry sig om denna förändringen? Folk vet ju knappt idag vad det är för nåt och jag har sett massor av exempel på montörer som inte ens vet hur dom utför en korrekt kontinuitetstest.

Med all respekt för Mats Jonsson för han besitter stor kunskap i ämnet men när Mats var du ute i verkligheten senast och arbetade?
Du skriver att arbetsgivaren ska leda och fördela arbetet. Det är helt korrekt. Han skall även se till att den montör han fördelar arbete till ska ha nödvändig kännedom om utförandet av arbetet.
Detta kan jag garantera dig inte fungerar i den verklighet som jag rör mig i. Chefer som saknar relevant elutbildning sitter i det här landet och skickar killar på självständiga jobb som inte har varken kunskap eller mätutrustning till att kontrollera sina jobb.
Jag vet chefer som inte ens förstår vad egenkontrollsprogram är för något och i sin tur hänvisar till någon annan regional chef som "säkert löser det där".

citat:
"Men som sagt; har företaget beslutat att kontroll av utfört arbete ska dokumenteras så är väl detta en arbetsuppgift som ska utföras. Utförs inte detta får man väl varna personen och följer man trots detta inte företagets föreskrifter (egenkontrollprogram) så får det väl leda till ytterligare konsekvenser."

Jag har varit med om så många ggr att det har saknats relevant mätutrustning på mindre jobb där oerfarna killar skickas ut och när jag ifrågasätter varför det saknas mätinstrument och instruktioner om vad som skall kontrolleras så har jag i vissa fall möts av pust o stön. Har fått instrument som saknar märkning om/när dom senast var kalibrerade. Mätinstrument som inte uppfyller kraven i DEL 6 för att dom helt enkelt är från stenåldern.
Det är nämligen så här att dessa instrument kostar pengar och arbetsgivare idag är inte intresserade av att investera. Dom är intresserade av att fakturera och kan dom komma undan kontrollerna så skiter dom högaktningsfullt i vad reglerna säger om den saken.
Det är budgetresultatet som räknas. Vi har en arbetsmiljölag som tex är helt klar gällande vinterkläder till montörerna, ändå får dom inga vinterjackor.
Man stramar åt utgifter överallt.
Du tycker alltså att man med rätta ska straffa den enskilda montören om kontrollen inte har utförts?
Isåfall känner jag mig provocerad för den dagen arbetsgivare sköter sin del av uppdraget och ger montörerna rätt resurser att utföra jobbet, den dagen kommer jag hålla med dig.
Men vi är inte där nu och vi kommer inte vara där 1juli heller. För i verkligheten kommer inte mycket i branschen att bli värst annorlunda.

Får jag fråga, ska min chef om han saknar elutbildning delegera mig arbetsuppgifter och tvinga mig att utföra dom utan rätt resurser om jag är auktoriserad installatör?
Om jag står på bygget och vägrar slå på strömmen trots protester uppifrån, ska jag behöva ta ansvar för att jag inte kunnat kontrollera arbetet pga att jag inte får mätutrustning och resurser?
För enligt reglerna är jag ansvarig för egna installationer som elinstallatör samtidigt som det är arbetsvägran att inte följa en direkt order uppifrån.
Hur skulle du göra?
Jag har stått i den situationen och ställde frågan till elsäkerhetsverket som svarade mig "ja det är ju tråkigt när det blir så men kan du inte försöka prata med din chef om saken".
Det var deras svar kort o gott...
Ska jag bli straffad för att mina överordnade inte sköter sina jobb?

Jag vill gärna tro att saker o ting kommer bli bättre efter 1juli men som jag ser det är det här landet i fullständigt förfall och ingen vill erkänna att det fuskas kopiöst där ute.
Det är bara el-nördar (såna som oss) som hänger på såna här forum som bryr sig, andra kommer skita i vilket och slå på strömmen även i fortsättningen utan att ens veta vad ett egenkontrollsprogram är för nåt.
Jag har hört kollegor ute i landet som vittnar om samma sak och jag kan bara konstatera att mycket inom bygg har blivit rena vilda western och folk är trötta på det.

Jag vill inte klanka ner för mycket innan jag sett utgången av förändringen men ni som sitter vid era skrivbord hela dagen kanske skulle göra ett besök ute i verkligheten och se hur det fungerar.
Pressade byggtider, låglönekonkurrens och EU har inte direkt bidragit till att höja elsäkerheten som jag ser det.
Bortsett från detta tycker jag att Mats Jonsson bidrar med bra och intressant information på forumet och jag hyser stor respekt för hans kunskap.
Nya egenkontrollspro ...
emo
thomas_blekinge skrev:
Ursäkta mig som startade ämnet. Jag fattar att ett klenare kabelsystem är svårt att få in i dagens regelverk men jag spanar lite i framtiden.
Belysningskretsaran behöver allt mindre effekt och sällan skyddsjord som anmärktes här. Så varför inte använda smalare rör kanske 10 mm för 2 x 0.75 ledningar för belysning och några grova grupper med 3G1,5 för tunga förbrukare?
Jag är medveten om att hela regelverket behöver ändras för det. Men jag inser inte riktigt argumentet att det har varit så i hundra år så får det förbli så.
Och man kan väl inte bygga ett regelverk som täcker hempulare när hempuleriet är förbjudet?


Man skulle kunna tro att det är så som du säger men jag vill nog påstå att framtiden kanske snarare kräver högre ledningsdimensionering för att klara av den belastningsströmmen som blir med modern teknik.
Jag tror du lurar dig när du utgår från att endast frekvenser kring 50Hz kommer vandra i ledningarna och då räknar du inte med med den belastning som övertoner kommer att skapa.
Såvida vi inte löser detta med filter av nån slag?!

Det kan fungera i en perfekt värld med endast elexperter men när Kalle Klant har sett inredningsprogram på SVT och börjar renovera på egen hand så kanske han installerar schyssta bel armaturer han köpt billigt på "antik rundan" i metall. Kopplar han detta till ojordat uttag så börjar problemen.
Att vi har 1,5mm är för att skapa lite säkerhetsmarginal så inte folks hus brinner ner.
Dessutom blir det vansinnigt svårt för alla martin timellare att göra korrekt bedömning av lämpliga ledningslängder när dom inte har koll och förstår förimpedansens betydelse för skyddsfunktioner.

Kostnadsbesparingen är så marginell att jag finner det ointressant som konsument att ens överväga en sådan lösning.
Tror mer på produktutvecklande för att ta fram billigare och effektivare sätt att leda ström.
Koppar är en gammal lösning som garanterat kommer bli förbisprungen en vacker dag av något nytt och bättre och förmodligen mycket billigare att producera.
Men det är vad jag tror om framtiden.
Ny standard för klen ...
emo
Svar till Electrum:

När människor löser ett problem, i detta fallet ett jordfel med att som dom uttryckte sig "säkra upp" jordfelsbrytaren på samma sätt som dom gör när säkringarna löser ut för ofta.
Då är det bara att sätta i en större säkring enligt en kund som tröttnat på sin jordfelsbrytare.

Jag försökte förklara att det vore olämpligt att byta mot en JFB på 30mA till 100mA för att bli kvitt problemet.
Kunden hade svårt att förstå varför man inte kan göra så.

Då är min tanke att 0.75mm enligt dessa människor är billigt, godkänt och därmed också tryggt.
Sen när dom installerar kaffekokare, mikro, dammsugare osv och säkringen löser ut så kommer dom byta till en större säkring.

Det är nu jag blir bekymrad när människor inte inser faran när dom "säkrar upp" på egen hand utan kunskaper.
Dessutom finns ingen som helst förståelse för att ledningar inte får vara hur långa som helst.
Ny standard för klen ...
emo
Jag skulle vilja se "svensson" när han räknar på utlösningvillkoret om det plötsligt blev tillåtet med lägre ledningsdimensioner.
Har vi problem med elrelaterade bränder nu så skulle nog försäkringsbolagen älska en sådan förändring.

När kunder vars JFB löser ofta insisterar på att "säkra upp" (100mA) jordfelsbrytaren så den inte behöver lösa i "onödan" så skulle de kännas tryggt om biltema började sälja 0.75mm
Ny standard för klen ...
emo
Angående dödsolyckan så var tanken vem som bär ansvaret för att olyckan skedde.
Vem gav arbetsordern?
Vem skulle säkra att personalen hade rätt kunskaper innan påbörjat arbete?
Vem kommer att straffas för olyckan?
Om ansvar läggs på en juridisk person, dvs ett företag, vad händer egentligen då om ansvar skall utdelas?
Som systemet varit utformat hittills har elinstallatören haft ett stort ansvar med sitt överseende. Nu har detta ansvar i praktiken varit ett mission impossible men det har ändå slagit an en ton i ämnet hur allvarligt vi faktiskt ska se på ansvaret.

Kan ansvariga plötsligt skylla på varandra och ingen kan dömas för brott så har vi snart en situation som kommer spåra ur.
Förstår du tanken?
Nya egenkontrollspro ...
emo
Mats Jonsson skrev:
Jag fick i dag ett samtal från en chef på ett lite större företag i installationsbranschen som hade frågor om egenkontrollen. Han sa att inte förrän nu, på riktigt, hade satt sig in i nuvarande regelverk men hade då blivit bekymrad över hur systemet såg ut. Han upplevde systemet som märkligt. Han hade, som jag förstod det ett lite större antal elinstallatörer i företaget. Han konstaterade att tydligen så gjorde var och en av dessa sina egna bedömningar av ”kunskaper och färdigheter” av hans personal. Han hade i sin enfald trott att det fanns fastställda kunskapskrav från bransch/myndighet för den som skulle utföra elinstallationsarbete, inte att hans elinstallatör efter eget huvud bedömde vem som fick göra vad. Likaså var han förvånad över att det var den enskilde elinstallatören som bedömde vad som var i en ”betryggande omfattning” när det gällde kontroll före idrifttagning. Även här trodde han att myndigheterna hade fastställt minimikrav på vad kontrollen skulle innehålla.

Han såg väldigt positivt på att företaget nu skulle få ett (1) system som skulle gälla hela företaget och att grunderna för hur man utförde elinstallationsarbete skulle bli lika. Just detta med kompetens och kompetenskrav för olika arbeten framhöll han som mycket positivt. Det lät som om han var förvånad över att han inte redan hade ett sånt system men försvarade sig med att han hade trott att elinstallationsarbete var tydligare reglerat än vad det faktiskt är.
Så det finns i alla fall en som ser positivt på behörighetsreformen

Mats Jonsson, Eltrygg Miljö AB


Tycker det är lite tragiskt att en företagsledare i branschen inte har bättre koll på hur regelverken ser ut men jag känner igen det.

Jag känner en smula tveksamhet till att behöva rätta mig efter vad andra elinstallatörer kommer fram till om ambitionsnivån inte är samma eller högre.
Ofta ställer jag krav på högre säkerhet just därför att det ligger i min natur att ha stort kontrollbehov.
Ta kontinuitetsmätning som exempel, där säger alla att Unitest med lampa är godkänd och därför ska vi använda dessa.
Den lampan lyser upp till 10 Ohm om jag minns rätt.
Jag vill helst inte ha värden över 1 ohm.
Det kanske är liten sannolikhet att något kommer gå snett men vad gör jag den dagen det kanske går snett och jag har följt företagets egenkontrollprogram men något ändå missat något?
Kan jag bli straffad av ESV om jag följt programmet men ändå missat något som jag borde vetat?

Hypotetisk tanke men ju fler kockar desto.... översätt detta till elinstallatörer så kan det naturligtvis bli olika slutsatser utifrån erfarenheter och ambitioner.
Ju mer jag lär mig desto mer extrem blir jag i mitt säkerhetstänk och det kan därför lätt bli en intressekonflikt i mitt fall om andra elinstallatörer inte har samma ambition.
Jag kanske oroar mig i onödan men det ligger i min natur att förutse det som kan gå fel.

Säkert finns det saker som kommer bli bättre iom regeländringarna men det ursprungliga syftet som var tanken till ändringen har på nåt vis kommit bort anser jag.

Mats har dock fått mig att känna mer hopp inför ändringen än tidigare.
Dock är jag fortfarande skeptisk som alltid.
Nya egenkontrollspro ...
emo
Gällande frågan om systembolaget så var det inte en fråga hur vi stoppar problemet utan ett exempel där vi stiftar lagar med syfte att stävja alkoholrelaterade problem genom att begränsa försäljningen till en aktör men fortfarande kan sälja alkohol till dom personer som uppenbarligen inte kan hantera sprit.

Ett ganska tandlöst system med andra ord och där fanns möjligen en liknelse till den nya ellagen som inte riktigt blev som det var sagt från början.
För att en lag skall fylla ett syfte så bör den avhjälpa ett grundproblem som föranledde till beslut om ett regelverk.
Nya egenkontrollspro ...
emo
Jag hoppas ju att det kommer bli så som Mats säger men dessvärre är jag nog lika negativ som Electrum för jag delar hans syn på hur verkligheten ser ut.

Folk vill ju ha igång sina anläggningar utan att jag testar av dom först. "det är ju bara en kabel, behövs det?"
Nu är jag ju världsmästare (ironi) så folk känner sig uppenbarligen helt trygga med mina jobb.

Var och handlade på biltema idag. En kund före mig ville ha hjälp att hitta 4mm2. Han skulle ha 30m till något hemma (ny spis?) och det var rätt uppenbart att han inte var elektriker när han stod där och förklarade. Hans medhjälpare såg lika osäker ut. Biltema hade inte 30m 4mm2 så han blev hänvisad till Selga. Tur han inte bor i samma trapphus som mig.
Tänk om systembolaget lät alkoholister handla hos dom tänkte jag sagt men ja.... suck...verkligheten igen...

Installationstestare, hur många har en sådan med sig i bilen om dagarna?
Folk tittar ju på mig som om jag vore idiot när jag frågar ifall jag åtminstonde kan få en digital kontinuitetstestare och en isolationsprovare med mig på jobb.
Det är ju konstigt att jag har en installationstestare hemma privat. Jag har en mer välsorterad uppsättnings verktyg och mätinstrument hemma än när jag är på jobb, konstigt...

Angående detta med att företaget ska ta över ansvaret, vad innebär i praktiken? Ska VDn ställas till svars eller blir det en juridisk person som elsäkerhetsverket ska sparka på om nåt går fel?
Det där med juridiska personer är ju en fantastiskt kreativ ide som jag själv har velat tillämpa många ggr när jag har gjort bort mig.
"Det var inte jag, det måste ha varit min juridiska tvillingbror"

Den här elinstallatören som har till uppgift att se till så kontrollplanen efterlevs, vad är straffet ifall han missköter den uppgiften?

Säg så här, den arbetslösa elinstallatören Pelle blir anvisad att söka ett jobb hos Konkursia EL AB då dom söker en elinstallatör för att få sin kontrollplan godkänd.
Jag behöver nog inte förklara vad som händer hos AF om Pelle vägrar men vad händer om Pelle tar Jobbet och Konkursia använder honom som målvakt?

Ska elsäkerhetsverket ta behörigheten ifrån honom? Kan dom sätta honom i fängelse? Eller händer som jag kanske befarar, just ingenting?
Syftet med personligt ansvar var väl att sätta tonen på allvaret i det vi faktiskt jobbar med och om ingen längre har ett personligt ansvar så får vi kanske samma situation i branschen som vi fick bland politiker när tjänstemannaansvaret avvecklades. Nu kan man ta vilka galna beslut som helst.
Säg att Mall of Scandinavia 2.0 brinner ner och flera inblandade har jobbat med installationerna, vem ska rättsväsendet sätta fast om bristerna är uppenbara?
Dödsolyckan i Dalarna med 2 estländska elektriker, vem bär ansvaret för en sån sak?

Som Ronnie är inne på en elektriker-legitimation hade väl kunnat vara en grej. Ett litet ID kort som man alltid har med sig med behörighetsnr som kan uppvisas vid förfrågan.
Det är ju inte konstigare än att det ställs krav på att ha Liftkortet med sig när man kör lift.

Ja, jag vet inte. Det är hur som helst väldigt intressant att ta del av er andras tankar för jag funderar som sagt en hel del över detta.
Jag kan säga ett ställe som definitivt inte kommer påverkas av dom nya reglerna (kommer skita högaktningsfullt iallafall) och det är landets alla pizzerior. Där gäller nämligen en egen standard och en standardfråga som brukar komma är "Tjena kompis är du elektriker? Jag har massa jobb här till dig. Svarta pengar".
Nån mer som brukar bli erbjuden pizza som betalning för eltjänster här?
Ibland tänker jag att man kanske skulle hjälpa dom så ingen behöver dö av alla lösa trådar i tak och väggar men så kommer rysningen och man skyndar sig därifrån.

Var ringer man för att kontrollera att läkare verkligen är läkare?
Om folk är osäkra på om elektriker är elektriker så är min erfaranhet att jag mer och mer undrar ifall svenska läkare verkligen är läkare på riktigt eller låtsas.
Nya egenkontrollspro ...
emo
Jag är inte emot förändringar om det faktiskt leder till att saker blir bättre.
I detta fallet har jag svårt att förstå rent konkret vad som kommer att bli bättre.

Jag minns Anna Kinberg Batra uttalade sig i en radio intervju (2014?) att ellagen var föråldrad samt att vanligt folk hade svårt att veta vilka elektriker som var behöriga och detta "problem" skulle genom förändringen försvinna och göra det enklare för folk att känna sig trygga med den elektriker dom anlitar.

Jag citerar lösryckt ur Kommittédirektiv 2013:81 "...Möjligheten för den som beställer ett arbete, t.ex. en privatperson, att kontrollera yrkeskompetensen hos den som utför en installation är därmed begränsad. "

Ok, utifrån denna problemställning skall alltså jag som privatperson kunna kontrollera yrkeskompetensen hos den som gör installationer hemma hos mig.
Hur gör jag det? Förstår jag som privatperson vad egenkontrollsprogram är för något? Kan jag tolka uppgifterna?
Hur ska privatpersoner jämföra prisofferter om kontrollprogrammen skiljer sig åt?
Orkar jag bry mig efter 8h arbete och sedan krävande fru/småbarn på kvällen?
Jag tror inte folk är intresserade för dom vet inte ens skillnaden på elektriker och elinstallatör.
Vad dom frågar är "är du behörig elektriker" vad det sedan innebär har dom inte en aning om.

Personligen tycker jag det är bra med ett register över behöriga elinstallatörer men ett sådant register finns ju redan idag (om än något omständigt) och de flesta elektriker har ju ECY certifikat.
Hade det inte räckt med ett ID kort för branschen, ett personligt ID06 ungefär som kan uppvisas mot kund vid förfrågan och sedan kan kontrolleras mot elksäkerhetsverkets register vid behov?

Jag tror nånstans att detta kommer leda till förvirring och ta mycket administrativ tid från verksamheten när varje enskild medarbetare ska utbildas i egenkontrollen. Väldigt många elektriker vet inte ens idag vad vi mäter eller varför, än mindre har dom hållit i ett multitestinstrument och vad gör då denna lag för skillnad i praktiken?
Hur gör vi när vi lånar personal av varandra? Vems egenkontroll ska gälla när vi är flera firmor som gör jobbet?
Hur säkerställer vi att kontrollerna blir tillförlitliga om vi jobbar enligt olika premisser?

Det finns en anledning till att man väljer standardiserade arbetssätt inom verksamheter och jag föredrar faktiskt att vi alla jobbar enligt samma praxis, kommer vi göra det nu undrar jag?
Vad kommer egentligen att bli annorlunda/bättre för kunden med nya reglerna än det tidigare systemet???

Sen vad det gäller utländska elfirmor så har jag inte kunnat hitta information hur dom kommer bli påverkade. Eftersom vi lyder under EU direktiv så är jag inte helt övertygad att andra EU länder kommer vara tvugna att följa våra regler på samma villkor, om någon med säkerhet kan säga hur det blir med den saken så upplys mig gärna.

Jag är inne lite på samma linje som Mats. Kanske nåt enkelt och lättbegripligt protokoll kunde vara på sin plats för kunder som vill ha svart på vitt.
Där kan ju framgå behörighetsnr, vad som är testat och mätvärden med enkla förklaringar.
Ett besiktningsprotokoll liknande det bilbesiktningen lämnar efter utfört arbete och som kunde kan begära ut vid förfrågan.
Jag fick faktiskt lite ideer precis hur jag skulle kunna utveckla ett eget sådant kundprotokoll för att hjälpa kunden att förstå vad jag faktiskt gör.
Nya egenkontrollspro ...
emo
Min erfarenhet av ackord är blandad.
Jag tycker i det är bra att ackord finns då det ger flexibilitet och kan fungera som morot.
Samtidigt har jag sett hur det skapat osämja och dålig stämning.

Personligen föredrar jag att få ett uppgör om lönetillägg under förutsättning att projektet blir klart i tid.
Ackordet brukar förstöras av dålig planering av tex materials placering osv.
Att ställa materialbodar längst bort från bygget gör inte att motivationen blir värst hög när man springer bort tiden och detta inte kompenseras tillräckligt vid beräkningen.
Ackord, bra eller då ...
Mer
Tid för att skapa sida: 0.53 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa