fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Mattias Sjöholm (Matte1986)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Färsking
 • Registreringsdatum: 03 jan 2016
 • Senaste Besöks Datum: 13 nov 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 20:38
 • Inlägg: 21
 • Profil visningar: 534
 • Plats: Varberg
 • Kön: Man
 • Födelsedatum: 22 jul 1986

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Pulserar kanske var lite fel ordval. Men när jag pratade med en person från Vadsbo nämnde han olika former av källor till störningar och de hade haft problem en gång med en värmepump som startade och då ballade dimmern ur.

I mitt fal tändes hallbelysningen där dimmern var placerad cirka 3 meter ifrån pannan, under en kväll helt random när jag och frun satt i soffan och tittade på tv. Ingen rörde några tryckknappar och det var i samband med att pannan ökade i varvtal på kompressorn hastigt. Antagligen efter en cykel med avfrostning på kompressorn och det var ett par minusgrader utomhus.
Kan nämnas att detta bara hänt 1 gång där jag sett det, har försökt återskapa scenariot, gå igenom alla kopplingar som rör dimmern och tryckknaparna utan att hitta något konstigt förutom längden på synktråden.

Med plejd's dimmer har jag inte haft något problem med detta. Vadsbos grejjer är bra också, jag har dem lite här o var i huset också och är för övrigt väldigt nöjd med deras kvalitet och väldigt trevlig suportande personal också. Inget ont om Vadsbo med andra ord
Vadsbo LD220 problem
Kategori: Elinstallationer
emo
Har problem i min hall som är ganska lång, har 5 st tändpunkter på samma dimmer då det är flertalet rum som ansluter till hallen och man vill ju gärna kunna slå på hallbelysningen direkt när man gör entre så att säga.

Jag hade problem med "överhörning" mellan synktrådarna som jag kallar dem. (Tändtråden).

Jag kontaktade Vadsbo som inte hade någon lösning mer än att tråden får max vara 15 meter och därefter är det stor risk för överhörning till synktråden. Jag hade såklart längre kabel än så.

Jag tror din lösning kan vara Plejd's dimmrar. Du säger att du har X antal punkter du tänder på. Plejd's variant av dimmer jobbar med Bluetooth och kan kopplas samman trådlöst. Du slipper på så sätt synk-tråden mellan dimmrarna och slipper överhörning. Nu vet jag inte om du får plats med så många puckar eftersom du satt du körde med krondimmrar och hade olika grupperingar av belysningen.

Jag har installerat ett par av dessa Plejd-produkter både där jag sammanlänkat dem för styrning av ytterbelysning i en lägenhet samt att jag styr min ytterbelysning med en "Controler" och i hallen slänge jag ut Vadsbos dimmer och ersatte med plejd eftersom de hade en gräns på 50 meter synktråd enligt säljaren jag pratat med. Problemen försvann med spök-tändning och slocknande belysning, dock dimmrar den väldigt hastight upp från 70% till 100%. Men det kan jag leva med, tror det kan vara min störkälla i form av fas och synktråd i samma rör samt en värmepanna som pulserar.
Vadsbo LD220 problem
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag har Thin LED 3000K med borstat stål i mitt kök och är nöjd. Tycker inte ljuset är för gult, har 4000K i min spisfläkt och upplever ljuset från denna alldeles för "vitt" vid matlagning. Maten ser inte alls rolig ut, finns väl en anledning till att de välsorterade mataffärerna har varmt ljus mot tomater och paprika....

De är ganska bra tryck i dessa så jag har dem ofta nerdimmrade, har monterat de under 2 stycken 60 skåp och 1 styck 80 skåp med 2 stycken "armaturer" under varadera. Två utav skåpen är vitrinskåp så där har jag även inne i skåpen. Hade tänkt köra med förhöjningsramar så inhandlade några sådana men fick lite täcksidor över så valde att fälla in dessa istället. Behöver du rostfria sådana så hör av dig! Har 10 st som bara ligger numera...

Kör med Hide a Lite's Jolly Mini och pushdim-funktion och det funkar bra.

2800K tror jag kanske är lite väl gult, min egen åsikt är att runt 3000K strecket är bra i hemmamiljö men 4000K kan göra sig också i vsssa rum. Men smaken är som baken, många anser att 4000K är det enda som gäller.
Tips LED spottar und ...
Kategori: LED
emo
Skulle vilja se den installationen

Vadsbo har svarat för en tid sendan och det är helt ok att dela gruppmatning, enda man ska se upp med är att synktrådarna inte ska ligga för nära varandra. Det kan annars bli överhörning mellan dessa två och då blir det kajko med dimmringen.
Detta har jag löst genom att dra synktrådarna i skiljda rör men de sammanstrålar i dosorna igen. Hoppas på att det ska räcka för att bli av med problemet med överhörningen.
LD220 - flera dimmer ...
Kategori: Belysning
emo
Bara om det blir bra....
Anslutning av Hide a ...
Kategori: Belysning
emo
Ok,

Jag har mejlat Vadsbo's support också men inväntar fortfarnde svar av dem.

Kommer som sagt ha två brytare och två dimmerpuckar som styr vardera varsi grupp av downlights (G2 Tune).
Båda är dock på samma matande grupp i köket. Har ju fortfarande möjligheten att ändra detta men det är väl antagligen ganska vanligt att det blir två dimmermöjligheter i ett kök där dimmrar får dela gruppmatning. Tänker exempelvis att en ska vara för bordsbelysning och en annan för själva köksdelen.

Får se vad Vadsbo svarar. Än så länge låter jag det vara som det är.
LD220 - flera dimmer ...
Kategori: Belysning
emo
Patrik Hedlund skrev:
Perfekt!

//Patrik


Skönt att höra!
Anslutning av Hide a ...
Kategori: Belysning
emo
Någon som har erefarenheter av att ha flera dimmerpuckar på samma grupp som styr olika LED-spottar?
Läser i produktbladet från Vadsbo om att flera dimmerpuckar av typen LD220 inte kan styras av samma strömställare. Min tanke är då, blir det problem med flera puckar på samma grupp men med olika strömställare?

För hur vet puckarna vilken strömställare som styr vilken puck isåfall?
Ska ha två puckar på samma grupp i mitt kök (olika strömställare dock), vore bra att veta om detta funkar innan snickarna gipsar igen väggar och tak och jag står med problemet i efterhand.
LD220 - flera dimmer ...
Kategori: Belysning
emo
Har nu mätt ut vart spottarna skall monteras, (Core 15 och 45 graders)
När jag och min kusin (elektriker han också) mätte ut för att få centrum på fönsternischen hamnade dessa i den yttre 170 regeln så vi gjorde helt enkelt så att vi tog en 50 mm hålsåg och borrade ur 35-40 mm i den inre kanten av regeln (mot rummet) och sen ett 16 mm borr för slangen i kanten på det borrade hålet.

Får hoppas vi tänkt rätt, har ju lite justermån med tanke på 50 mm hålet så det borde bli bra. Skulle vi gjort hål i 45 regeln tyckte vi att det skulle bli för långt in i rummet som spotten hamnar.

Tänker vi rätt här eller är vi dumförklarade?
Anslutning av Hide a ...
Kategori: Belysning
emo
Har köpt Hide A Lite's G2 Tune till mitt hus, 40 stycken skall fördelas till kök, hall, trappa, v-rum och två toaletter.
Vi tyckte den gav ett ganska trevligt ljus neddimmrad, påmminde om Halogenlampans utseende.

Får hoppas vi blir nöjda, lånade hem en från säljaren på Hide A Lite som jag har kontakt med och vi tyckte den var ok då iallfall.
Tune
Kategori: LED
emo
Har ställt frågan i ett annat inlägg tidigare utan något bra svar så gör en rak fråga nu istället

Ny villa under uppförande, kommer ha KNX med en 20-polig brytaraktor (Hager) och 2 dimmeraktorer.
Ut till samtliga rum som skall försörjas kommer det bli en fast fas för kraft (Vägguttag) och flertalet tändtrådar (dimmer eller av/på). Vill inte ha olika grupper på belysning och vägguttag då jag vill ha en smidig installation fram till takdosa för att sedan grena av där och att ha två olika grupper med två olika nollor i samma rör är ju inte ok.

Frågan jag gnider lite på är hur jag ska grena upp den fasta fasen inne i elcentralen så att jag får en ren fast fas ut ur centralen och flertalet tändtrådar från aktorerna i samma rör. (Gemensam nolla på dessa då alltså)

Alternativen jag kommer på är::

1. 2 stycken FK-trådar direkt ifrån säkringen , 1 till VU och 1 till aktorn (aldrig sett eller gjort detta själv)

2.Grena av på själva aktorns ingång som har 2 portar. Alltså en tråd från säkring till aktorn där jag sedan på samma "plint" ansluter utgående FK till vägguttagen. (Antar att ingångsportarna tål minst 10A eller 16A beroende på aktor)

3. Plinta av samtliga ledningar i centralen och grena av fast fas på innersidan av plinten ner aktorn. Dvs. två trådar på insidan av plinten och en FK på utgående sida till VU-gruppen.

Bilder på egna KNX-centraler är gärna välkomna.
Grena av faser i elc ...
Kategori: Teknik
emo
Tack för fint svar!

Precis så jag tänkte göra efter lite konsultation av en kompis som är aktiv elektriker i branschen.

Borrar du inte ut hela regeln med dosborret eftersom du skriver att du borrar ut för 16 slangarna? Har sett lösningar där de skurit av 45-regeln ovanför spotten helt och fäst slangarna med clips/spik istället.
Anslutning av Hide a ...
Kategori: Belysning
emo
Funderar på smidigaste viset att ansluta 6 stycken fönstersmygsbelysningar av typen "Core" från Hide a Lite.

Det alternativet jag titar på är att ha ett Jolly Mini-drivdon i en 1,5 bigbox dosa och sedan ansluta alla 6 stycken "Core" spottar till en kopplingsbox (6-vägs) som Hide a Lite tillhandahåller. På så vis slipper jag klippa de färdiga snabbanslutningarna till alla spottarna.
Dock funderar jag på om denna lösning är särskilt bra, en bigbox dosa är vad jag kan se bestyckad med 2 stuttsar och kanske kan byggas ut med 4 eller kanske 6 stutsar till. Jag behöver i vart fall med denna lösning 7 stusar (6 spottar + 1 matning).
Ett alterativ är att ha drivdonet i en bigbox och kopplingboxen i en annan dosa med 7 stycken anslutningar.
Man kan ju ta en teledosa som har massor med plats för material och rör, dock gillar jag inte denna lösningen alls, blir ett stot fult lock i köket där jag ska ha dessa.

Hur brukar ni ansluta dessa? Kapa kablaget på spotten och sy mellan lamporna inne i installationsskicktet då core är ca 23mm bred så de får inte plats i varken VP16 eller VP20-rör.
Anslutning av Hide a ...
Kategori: Belysning
emo
Tack för svar och råd från er alla!

Det blir RQ-bygel efter vad ni skriver, kommer ha en ganska stor elcentral (Hager FW-skåp 120 moduler) så mina plintar kommer placeras där de lämpligast passar. Så RQ-bygel kanske är nödvändigt och att köpa färdiga byglar är onödigt.

MVH
Mattias Sjöholm
Hager Noll- och jord ...
Kategori: Elmaterial
emo
Använder ni er av Hagers Noll- och jordbygel när ni ska bygla ihop en eller flera N/PE-plintar i Hagers elcentraler. Eller kör ni med ren RK och byglar mellan dessa? De byglar jag tänker pånär Hagers KN99N och KN99E

www.hager.se/produkter/elcentraler-och-n...kaap/kn99n/53995.htm

Jag behöver igentligen bara en utav varje då jag ska ha dessa till min elcentral i huset som byggs just nu och det känns lite onödigt att beställa ett tiopack av båda sorterna. Kostar på elbutik.se 245/275 kr paketet (10st) och jag får säkert ett mycket bättre pris av firman jag handlar av. Känns ändå lite som att kasta pengarna i sjön när jag får 18 stycken byglar över efter installationen är färdig...
Hager Noll- och jord ...
Kategori: Elmaterial
emo
Rikard Ågren skrev:
Ensto har fina förgreningsplintar om du faller för det alternativet, vilket jag själv tycker är ganska smidigt

m.products.ensto.com/catalog/15177/produ...320/KE66.2_SWE1.html

Dina tändtrådar kommer ju inte att användas i första skedet om jag fattat dig rätt. Jag skulle hur som helst plinta av dom i centralen så att det blir tydligt att dom tillhör samma grupp. Sen trådar du enkelt ner till aktorerna när det blir dags att införskaffa. Köp aktorer med separata in/ut. Kolla tex på Zennios MAXinBOX eller DIMinBOX


Tack för tipset på förgreningsplintar!

Tänker du att man isåfall byglar matningen från utgående plint (till VU) isåfall på internsidan av centralen ner till aktorn då?
På själva aktorn kan man ju iallafall på Hagers aktorer ansluta två ledare på varje ingång/utgång, så där kan man ju sy/bygla mellan anslutningarna
Grena upp inkommande ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Hej

Håller på med mitt nybygge och är inne på projekteringen av elentralen nu, Kommer ha minst 2 jordfelsbrytare i husets elcentral, en för uppvärmninngen och en för resterande delar med möjlighet att dela upp eller komplettera med fler PSA eller JFB i framtiden.

Frågan 1 är:
Hur brukar ni göra när detta "problem" stöts på med flera JFB.

Alternativ:
1. Grena av på inkommande plint på första JFB och gå vidare till nästa JFB och så vidare.

2. Monetera separat plint i elcentralen och plinta av inkommande nolla och ut till respektive JFB.

Alternativ 2 tycker jag verkar smidigast vid komplettering och ur säkerhetssynpunkt så att det är överskådligt vid felsökning. Har varit i många industri/apparatskåp där märkningar saknas och all tråd/kabel går rakt in i en kanal som man inte vill lossa locket på för då får man börja snuttra upp allt systematiskt i flera timmar.

Frågan 2 är:
Sen kommer jag förbereda min elcentral för KXN i framtiden, kommer dra ut 5G1,5 till alla rummens takdosor så jag har fast fas till VU och två tändtrådar "lediga" för framtida bruk.
Min fråga är hur man på korrekt vis gör för att få till det med avgreningen i elcentralen från säkringen så att jag får samma gruppsäkring i VP-röret ut på fast fas för VU och de två tändtrådarna för belysning.

T.ex. jag tar ut fast fas från säkringen på 10A till VU och ska även ha matning till KNX-aktorn för belysningen, Är det ok att ha två trådar ut ur säkringen eller ska jag grena av senare vid/på t.ex. aktorns plint eller via plint/wago/u-båt?
Min tanke grundar sig i att jag har många rum och det är många säkringar/tändningar så det kommer bli många plintar för att grena av matningarna så att jag inte får två olika grupper i VP-rören ut till respektive rum. Jag har någonstans i min baktanke att man inte får blanda grupper med tillhörande nolla som inte är en gemensam 3-fasgrupp i samma rör.

Kommer köra på Hagers FW-skåp med 120 modulplatser så borde finnas plats iallafall.

Tack på förhand för svar!
Grena upp inkommande ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Tack för alla svar om potentialjordningen och dess vara eller icke vara. Jag kommer överväga detta grundligt innan det blir skarpt läge.
Speciellt tack till Michell Andersson som kom med grundligt och mycket väformulerat svar!

Jag tror jag har så det räcker med info nu om pot.jordningen så jag önskar gärna svar på övriga frågor om ni har detta, tänker mest på materialfrågorna och tillvägagångssätt som till viss del har besvarats.
Material för gjuten ...
Kategori: Elmaterial
emo
Har varit i kontakt med min leverantör nu och fick priser på ett kitt från Solar för en 150 kvm stor platta med 50 m tråd, 30 klämmor och 1 styck övergångsklämma från varmförzinkat till koppar. Landade på cirka 2300 kr + några kronor för någon meter eller två kopparkabel som ska till elcentralen.

Tycker inte det var någon större kostnad så kommer nog bli ett sådant paket.

Hur brukar ni göra i villainstallationer där mätarskåpet sitter som i mitt fall på ett fristående garage, drar ni in kopparkabeln direkt in i centralen och ansluter till jordskenan där?
Material för gjuten ...
Kategori: Elmaterial
emo
Tack för era svar! =)

Rickard Ågren: Bra tips, får nog handjaga lite ändå tror jag, har förhoppningsvis lite tid och kanske en hjälpreda till hands. Men ska kolla upp priser på att hyra maskin. Hur brukar du lägga rören då?

Stefan Ericson: Absolut, riskerna finns! Jag tänker inte dra allt i plattan men vissa saker såsom matning till köksö är nödvändig. Tänker dock lägga minst 1 extra rör i reserv ifall att något mot förmodan skulle hända. Har dock pratat med lite känningar som lagt flertalet matningar/gruppledningar i bottenplattan för att korta ner ledningslängder.
Material för gjuten ...
Kategori: Elmaterial
Mer
Tid för att skapa sida: 0.37 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa