fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Mikael (Johnen)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Färsking
 • Registreringsdatum: 16 dec 2015
 • Senaste Besöks Datum: Idag
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 15:54
 • Inlägg: 32
 • Profil visningar: 801
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Patrik Hedlund skrev:
Skruva upp dosskruvarna lite grann så går det mycket enklare.

//Patrik


Det har jag gjort Men vissa, kanske hälften sitter hårt ändå.

Bes tips med osb! Men känna som det bör kunna finnas ett verktyg

Kanske ska man köra med en dosa med rätt djup direkt. Men tänkte det skulle vara lättare för snickaren att sätta gipsen om man tar de gröna dosorna och sen bara skruvar ut dosan.
Multifix VP-2 dosa, ...
Kategori: Elmaterial
emo
Har börjat försöka använda VP-2 doser istället för thorsmans dosor. Tycker dem är bra, men har ett problem. Det är svårt att skruva ut innerringen! Vissa går lätt att skruva ibland, men de flesta sitter rätt hårt. Finns det något verktyg eller teknik?
Multifix VP-2 dosa, ...
Kategori: Elmaterial
emo
Patrik Hedlund skrev:
8 mm tvåbensLETTI funkar i 8 mm LETTI-donet om man vrider klammern 90 grader jämfört med enbensLETTI. 10 mm funkar ej 10 mm LETTI-donet.

Jag kör elektrikerhammare för att klamra och en liten plasthammare för att kunna slå lite lätt på kabeln för att få den helt slätt jämnsmed foder och lister.

//Patrik


Jag har försökt med det, lägga den 90 grader i 8mm donet. Men tycker inte den går in rakt, då donet är lite vinklat. Kanske är övning som behövs?
Verktyg letti med tv ...
Kategori: Elmaterial
emo
Electrum skrev:
Nej det fungerar inte (jag har åtminstone inte lyckats).

Jag har ibland kört 2-ben 8mm i 10mm donet, det fungerar.

Men jag tror inte att 10mm 2-ben fungerar i 10mm donet. Känner mig dock lite osäker just nu, jag kan kolla imorgon om du vill

Nuförtiden spikar jag 2-ben rätt ofta bara med hammaren direkt.


Du får gärna prova!
Så det går att spika dem direkt med hammaren? Tar inte lacken skada av det? Det får jag prova
Verktyg letti med tv ...
Kategori: Elmaterial
emo
Har försökt använda lettis klammer med två ben för kuloinstallationer när man ska klamra ”fritt”, typ rakt ut i taket mot en lampa. Får det inte riktigt att funka tycker jag. Ska man använda samma don för 8mm enben som 8mm tvåben?
Verktyg letti med tv ...
Kategori: Elmaterial
emo
I en lägenhet är det tänkt att byta ut mattan mot kakel. Däremot finns det ingen möjlighet att lägga golvvärmen för att sedan flytspackla och sedan lägga klinkers, det bygger för mycket. Min tanke är om det går att spåra för golvvärmen och sedan lägga kaklet ovanpå. Har inte tidigare gjort så, och blir därför lite osäker.
Har inte sett golvet ännu, och vet inte om det faktiskt är betong, eller gammalt flytspackel.
Spåra in golvvärme i ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Så undantaget i ELSÄK-FS 2017:2 3 Kap 1§ där det står:
”4 Att utföra, ändra eller reparera en starkströmsanläggning som ingår i en skyddsklenspänningskrets med nominell spänning om högst 50 volt med effekt om högst 200 voltampere och ström begränsad av säkring på högst 10 ampere eller med annat överströmsskydd med motsvarande skyddsverkan.”

Det betyder att om strömmen i en 100V anläggning är högre än 2A så att effekten blir över 200VA är krav på auktorisation?
LED-installation, in ...
Kategori: Juridik
emo
Drar upp en gammal tråd som kom upp när jag sökte på käre Google.

Gäller fortfarande 50V, 200VA och 10A som gräns för att arbetet kräver en auktoriserad elektriker? Som Marcus skriver gäller ju även det att spänning, ström och frekvens inte ska vara farligt för egendom och person...

Om man tänker sig ett 100V system med högtalare, är det auktorisations krävande då?
LED-installation, in ...
Kategori: Juridik
emo
Tony skrev:
Absolut funkar det ju med Plejd, problemet är om kunderna är äldre och inte intresserade av att styra via mobilen. Då blir det krångligt för mig vid strömavbrott när den nollar sig.


Man behöver ju inte styra via sin mobil, det funkar ju lika bra utan. Däremot måste man som elektriker konfigurera via en telefon, men sen klarar man sig utan telefon om man vill. Och det enda som tappat minnet är astrofunktionen. Allt annat kommer den ihåg. Och som andra har länkat till och skrivit om så finns det ju en batteribackup.

Däremot så lät det som det var nybyggnation du skrev om (eller omfattande renovering). Då är det ju sällan äldre som inte har någon smart telefon eller som inte vill styra via telefonen. Det räcker ju med att man startar appen när den tappat minnet för att återställa det. Så det är sällan något problem för någon som är under 70.

Det känns mer störande och svårt för äldre (eller för alla egentligen) om man måste komma ihåg att en tända igen efter att ha släckt på en brytare. Man glömmer sånt, och man vill det ska skötas automatiskt.
Spotlights smyg
Kategori: Elinstallationer
emo
Brukar numera köra med Plejds dimrar. Fördelen är att du kan tända och släcka vanligt, men ändå ha en astrofunktion som du inte stör genom att t ex glömma tända spottarna i smygen igen.
Dem flesta brukar inte vilja dimra spottarna i smygen, då de ändå lyser rätt svagt. Vill de dimra får man ta ett drivdon som passar i en apparatdosa och kan dimras på primärsidan eller via 0-10V, som då styrs av Plejd pucken.
Spotlights smyg
Kategori: Elinstallationer
emo
Marcus Johansson skrev:
John skrev:
.
Fördelen med m74 är att då är det även en multimeter och strömtång. Men den kan inte isolationsmäta 1000v. Och jag är osäker på om det går att se mS på Jfb test.


Från elmas hemsida:
Test av jordfelsbrytare (Typ AC 30, 100 och 300mA) (Typ A endast 30mA) med visning av utlösningstid


Har oxå kikat på samma instrument, även M75 som kan testa data vilket kan vara användbart i servicebilen. Har dock för mig att en kollega nämnde att det var någonting som den saknar för att klara en komplett installationskontroll. Minns inte vad dock.


Det som gör mig lite osäker är det man kan läsa här: elma-instruments.se/Admin/Public/Downloa...706445500154_M74.pdf

Under de olika RCD testerna så känns deg som man kan göra något typ av ramp test och då se vilken mA den bryter på. Man kan ju inte mäta på de olika kurvorna eller x1/2 x1 X2 osv. Men tror inte det är nått krav.
Instrument för mindr ...
Kategori: Mätteknik
emo
Vi har en metrel eurotest på firman som vi delar på när det är större jobb. Men som du nämner kostar de lite mer.
De jag länkade till ligger väl runt 5-6000kr.

Fördelen med m74 är att då är det även en multimeter och strömtång. Men den kan inte isolationsmäta 1000v. Och jag är osäker på om det går att se mS på Jfb test.
Instrument för mindr ...
Kategori: Mätteknik
emo
Funderar på vilket mätinstrument man kan ha för små servicejobb och mindre renoveringar och som kan vara i bilen.

Funderar på dessa två:

elma-instruments.se/produkter/m74-multim...pas/ajax_page.cshtml

Eller

www.ahlsell.se/10/el/verktyg-och-matinst...sinstrument/4200449/

Vilka instrument kör ni med och har i bilen?
Instrument för mindr ...
Kategori: Mätteknik
emo
Örjan Borgström skrev:
Bo Siltberg skrev:
Svaret på din fråga är mig veterligen nej och nej, det har aldrig varit tillåtet att blanda jordat/ojordat mellan vägguttag och lamputtag i tak.


Bo har helt rätt man får inte blanda i en ny elinstallation. Det Michell är inne på är att de gamla uttagen inte får tillverkas längre och vad händer då vi behöver byta ut ett trasigt lamputtag som saknar jord i en äldre installation. Det är ju tillåtet och om rummet i övrigt inte har jordade uttag till och med nödvändigt.

Finns det då inga lamputtag utan jorddon återstå alltså att bygga om elen i hela utrymmet så att alla uttag blir jordade.


Bara för att förtydliga så gällde det en gammal anläggning:) man får ju förvisso inte göra en ny anläggning i ojordat utförande ändå.

Men förstår problematiken. Är det nästa år de nya uttagen börjar gälla? Man får bunkra upp!
Jordat vägguttag med ...
emo
Tack för svar!
Jag vet ju att man kan lämna en tidigare godkänd installation som den är och att man kan komplettera en ojordad anläggning med ett ojordat uttag. Men har aldrig stött på att det varit blandat i tak och vägguttag.
Men nu förstår jag att det aldrig varit godkänt:)
Jordat vägguttag med ...
emo
Man får ju inte blanda ojordade uttag med jordade i samma rum. Däremot är det ju inte ovanligt att se ojordade uttag i ett kök i "matbords"-delen medan det är jordat vid köksbänken. Detta är vad jag förstått, tillåtet sen tidigare, då det är ett tillräckligt avstånd mellan de två uttagen.

Är det samma resonemang med takuttag/lamputtag isf? Har nämligen stött på det några gånger nu att det är ojordat i taket i ett rum (fast det fanns inland jord i dosan) men jordade vägguttag. Har det någon gång varit tillåtet?
Jordat vägguttag med ...
emo
Tack för alla bra svar och tankar!
Det var gränsen mellan underhåll och utvidgning/renovering jag tänkte på mest. Och nät man kan kräva att de nya reglerna ska följas.

Låt säga att ett badrum totalrenoveras; uttag, spottar, handuksvärmare etc. Jfb installeras. Men betyder det då att resten av huset måste få jordade uttag? Nej, skulle jag säga, då det är vad jag har lärt mig.
T.ex. Ville någon att vi skulle potentialutjämna fjärrvärmerören i en samlingslokal efter att foajén hade renoverats. Kändes lite överdrivet...
Nya och gamla regler ...
emo
Har försökt söka lite men inget hittat..

Finns det någon riktlinje i någon standard när man under en renovering eller ombyggnation inte längre kan gå efter de regler som var när byggnaden byggdes? T ex krav på skyddsutjämning eller jordade uttag. Jag kan ju t ex komplettera med fler ojordade uttag i en anläggning, men hur omfattande måste en renovering vara innan det blir ett krav att gå efter dagens standard och använda jordade uttag? Likadant med skyddsutjämning, om man t ex byter ut eller installerar ett ventilationsaggregat, måste den då skydsutjämnas, och måste det då ske på hela anläggningen?

Kanske är glasklart, men när man jobbar som montör dyker vissa frågor upp ibland.
Nya och gamla regler ...
emo
Okej, tack! Lite lagom luddigt som det brukar vara då
Krav på märkning
emo
Finns det några krav på märkning?
Jag jobbar mest med nybyggen och renoveringar av villor och då är det ju bara en gruppförteckning vid centralen. Men när man är på industrier och kontorslandskap så är ju alla uttag, dosor osv uppmärkta med central och grupp. Jag förstår ju självklart att man villl ha det så, men vad är kravet? När måste man märka upp uttag och dylikt?
Krav på märkning
Mer
Tid för att skapa sida: 0.39 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa