fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Fredrik (FS)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Färsking
 • Registreringsdatum: 16 sep 2015
 • Senaste Besöks Datum: 31 okt 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 19:34
 • Inlägg: 25
 • Profil visningar: 792
 • Om mig: Elinstallatör ABL
 • Plats: Okänd
 • Kön: Man
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Jag funderar på att gå en ATEX-utbildning, mest för att trampa lite okänd mark för mig. Är det någon som kan rekommendera någon kurs/ utbildare, helst i Smålandstrakterna?

Eller skippa dyr utbildning och stänga in sig på kammaren en helg med en bra ATEX-bok? förslag?
Bra ATEX-utbildning?
emo
Eurotestern har väl lite utlösningsdata för olika säkringar inlagt så den kan ge direkt svar att en uppmätt kabel kan säkras med t.ex. B10. Det var pedagogiskt tyckte jag när jag gick en kurs och använde den. Annars har jag en Fluke 1653B och är väldigt nöjd med den.
Liten och smidig ins ...
Kategori: Mätteknik
emo
Helt rätt, när jag tänker efter så mäter man med Fluken mot det faktiska jordtaget, en elektrod på jordtaget och två ytjordselektroder, dessa kan man vattna (absolut inte själva jordtaget).
Jordtag
Kategori: Elinstallationer
emo
Frågan var hur man med en Fluke 1653B mäter jordningsmotståndet. Mätproberna är ganska små och för att få ett litet övergångsmotstånd mot marken ska man driva i dem ordentligt, och eventuellt vattna lätt precis kring mätproberna. Får man då inget bra värde så duger inte marken för att ha ett jordtag där. Då får man hitta bättre jordtagsförhållanden som andra varit inne på ovan.
Jordtag
Kategori: Elinstallationer
emo
När man står där ute i verkligheten en mörk höstdag och rimfrosten hänger i skägget så tänker man att i fallet med just två 6mm2 så borde väl den mekaniska hållfastheten räcka till och bli över, det är ju dessutom så att man har viss redundans.. går den ena ledaren av mitt på så kommer det att fungera både elektriskt och mekaniskt precis som avsett ändå, om man bortser från att det kanske kan finnas fall där man dimensionerat upp PEN-ledaren av andra (elektriska) anledningar. Det är ju inte heller direkt så att man skalar upp ledningen någonstans utan att titta lite hur det är märkt i åtminstone en ände.
Får man lägga ihop 2 ...
emo
Man kan vattna kring testelektroderna, samt trycka ner dem ordentligt i marken. Med Fluken ska elektroderna sitta med ett visst bestämt avstånd från varandra om du inte hade koll på det.
Jordtag
Kategori: Elinstallationer
emo
Håller helt med Torbjörn om att så länge man inte överskrider maxarea så kan man lägga in kablar av samma typ under samma klämma. Jag upplever att jordfelsbrytarna som regel har bättre kvalitet på sina hissklämmor än huvudbrytarna, därför lägger jag inte någon förgrening på huvudbrytarna. EK undviker jag alt. plintar av.
Flera kablar under s ...
Kategori: Elinstallationer
emo
-
Hjälp med trevånings ...
Kategori: Elmaterial
emo
Fibaro har en serie med z-waveprylar som fungerar bra.
styrning av fönsterl ...
emo
Tex E2270014 med bredd 330 mm.
Fasadskåp
Kategori: Elmaterial
emo
Jag tycker det är oftare man ser ihopsmälta ubåtar än wago/helleman.. Ubåtar använder jag också bara till nöds eller till fintrådigt.
Vilka goda gärningar ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Hästar står barfota, med fyra fötter, ofta mot ett fuktigt betonggolv, och i det läget behövs nog ingen stor krypström för att de ska känna obehag, kittling, vadsomhelst. Jämför det med att stå i duschen. Det kan vara så att de vägrar dricka om det kittlar till när de rör vattenkoppen på grund av potentialskillnad mellan golvet och vattenkoppen. En form av djurplågeri är när spänningstopparna från elstängsel letar sig in i betongplattan... hästar blir tokiga och kan försöka fly över boxkanten. Fara uppkommer också om de vagabonderande strömmarna blir så stora, eller vid ett fel i anläggningen, t.ex. nollsläpp.

Tänk på att övrig inredning i metall (boxgaller, vattenledningsrör etc) också ska anslutas till PE-potential
Hur göra potentialut ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Utav ovan nämnda anledningar är det ofta lämpligt att låta tryckströmbrytaren endast ingå i manöverkretsen för en större kontaktor med motorskydd och gnistsläckare.
Tryckströmbrytare
Kategori: Elinstallationer
emo
Ronnie Lidström skrev:
Här är en annan variant som jag tycker är bättre. Fast det kanske bara är tycke/smak

E:2677380


Det var egentligen den jag menade men jag hittade inte den just då. Kul att fler tycker den är bra!
www.selga.se/kopplingsklamma/sensotest/2...B911C631CC57.hybris1
Komplettera äldre di ...
Kategori: Elinstallationer
emo
E2251064 och liknande har jag använt några gånger till sådana situationer.
Komplettera äldre di ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Det fina med trådbundna system är att du kan välja nästan vilka sensorer som helst, olika märken emellan, bara de har lämplig inspänning och en reläutgång. DCS har dock PIR: E6337635 och rök: E6336018
Inbrott & brandlarm ...
Kategori: Säkerhetssystem
emo
Kika på t.ex. NEO2016 från DSC. Ett trådbundet och/eller trådlöst system med stor flexibilitet. Komplettera med larmsändare för Ip eller gsm
Inbrott & brandlarm ...
Kategori: Säkerhetssystem
emo
Mja, att koppla in det tillfälligt är ju alltid en lösning, men som tyvärr alltför ofta blir mer av en permanentlösning.

Kan jag själv lägga faserna rätt om jag har en fasprovare...? ?

Du svarar ganska bra på det själv..
Teoretiskt kan du det med en fasprovare, rent praktiskt tycker jag fortfarande du ska ta dit en elektriker, det finns elektriker i obygden också!
Att undvika trassel. ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Det fixar en elektriker på en halvtimme, och de brukar inte vara dyrare än vilken annan hantverkare som helst. Det är alltid fel att chansa på fasföljden, särskilt när det handlar om farliga maskiner som sätts i rörelse. Problemet med att ändra i kopplingsdosan är att det alltid kanske kommer att vara fel i uttaget, vilket kan bli nya problem den dagen du får för dig att stoppa in en annan maskin i uttaget. Elektrikern kan även förutse eventuella andra problem som man bara ser på plats, t.ex. att det behövs ny förskruvning som dragavlastning i uttaget, att uttaget är rätt avsäkrat och så vidare.
Att undvika trassel. ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Ta dit en elektriker som får kontrollera så att du har rätt fasföljd i uttaget, därefter kontrollera om bandsågen går åt rätt håll, och om inte, skifta två av faserna i bandsågen.
Att undvika trassel. ...
Kategori: Elinstallationer
Mer
Tid för att skapa sida: 0.31 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa