fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Mattias Lilliesköld (Grottan)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Färsking
 • Registreringsdatum: 12 apr 2015
 • Senaste Besöks Datum: 06 dec 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 05:56
 • Inlägg: 41
 • Profil visningar: 1002
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Då PEM slang duger till fiber så lär det gå finemang med UTP i densamma (själv har jag en vanlig PM Flex mellan hus och garage, dock bara ett par meter, och den funkar fortfarande efter 16 år).

Finns flera tillverkare/leverantörer av PE mantlad nätverkskabel du kan använda, risken är nog övervägande att det mesta säljs på hel kartong om 305m

Solar Plus: 49 013 43
Commscope: 49 347 80 (Solar har denna på lösmeter)
Schneider: 49 334 85
Cat 6 i mark
Kategori: Elinstallationer
emo
Budgetvariant: Såga ett hål av den större diametern i en bit tunn plyfa eller masonite, spika fast den mallen försiktigt över det gamla hålet (spikas med fördel i det utrymme som döljs av ramen/armaturen) och låt den styra sågen rätt.

Lämplig spik har för mig varit från TC3-5, behöver inte sitta så hårt för att ge en tillräcklig början även att såga ett hål med nya diametern.
Förstora hål i inner ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Marknaden för myndighetsbruna anonyma kuvert lär skjuta i höjden nu när facken rimligen inte får skicka sina månadsfakturor i en "märkt" kuvert
Nya regler för perso ...
Kategori: Företagande
emo
Värt att beakta, då neutralledaren bär ström blir den dock farlig i fall man bryter den - då får man en potentialskillnad mellan de två ändarna på "nollan".

Har för mig jag läst om ett olycksfall där en montör skall utöka en uttagsgrupper i en kontorsmiljö (FB kanal antagligen) och delar på neutralledaren "då den är ofarlig" och utsätts för strömgenomgång mellan de lösa ändarna
Ström i nollan?
Kategori: Elinstallationer
emo
Konstruktör är ingen skyddad titel så det är bara att köra på
Elkonstruktörer
Kategori: Offtopic
emo
Så sant vid närmare eftertanke (man skall inte skriva inlägg för tidigt på dagen ).
brand i centralen
Kategori: Elinstallationer
emo
Vattenångan i luft kondenserar väl på ytor kallare än 12 grader om jag minns rätt.
brand i centralen
Kategori: Elinstallationer
emo
Ser ut att vara adresserade brytare (dålig bild) så det är inte IHC utan något bussystem (vilket rubriken antyder).

Designen tyder på något väääldigt gammalt, har IHC komponenter i huset som varit i drift 16 år nu till påsk och dom ser trots sin ålder mycket modernare än det TS lagt upp.

Men, det bör ju rimligen inte vara omöjligt att renovera en brytare genom att pilla isär den och byta ut den kretskortsmonterade brytaren - torde vara en standardkomponent där under trycket
Info kring Eljo mini ...
Kategori: Teknik
emo
Varit med om liknande förhållanden men då mättes det i förväg så då blev valet att sätta upp en s.k MFN lösning från Telia, i korthet så innebär det att dom ställer upp en 4G station kopplad till nätet på samma sätt som vilken mast som helst men utan utvändiga antenner utan enbart med inomhustäckning eller väldigt avgränsad utomhustäckning.

Bra - ja
Billigt - nej

Slamkrypare är om man byter mobiloperatör till "fel" aktör (d.v.s någon som inte är virtuell operatör i det nät noden är kopplad till) så blir det att öppna börsen på nytt
Installation utav 3G ...
Kategori: Kommunikationsnät
emo
Du kan ju även prova med sinusfilter, har en installation med två Altivar 650 omriktare som driver sju motorer vardera via ett sinusfilter utan några driftproblem.
Frekvensomriktare
Kategori: Elmotorer
emo
Hierarkisk märkning hittar man nog bara i de mest avancerade systemen (som t.ex KKS) medan man i t.ex SSG märker alla "individer" med ett eget nummer som sedan är listat i pärmar/tabeller.

Vill man veta var en apparatlåda är kopplad så är det dokumentation som gäller. Kabelnummer ges från en av individerna så beroende på ände kan man få en hint om vad som sitter anslutet då man kan utläsa "andra ändens namn" utifrån kabelnummer.

Går nog att doktorera i dylika system - helt enkelt är det inte
Märkningar av apprat ...
emo
Är väl mycket upp till beställaren i fall dom har något system som skall användas

Skogsindustrin använder ofta SSG's standards (www.ssg.se) vilka bygger på ett "masterblad" som styr märkning ned i minsta detalj. Har även stött på KKS som standard
Märkningar av apprat ...
emo
Har dom en Electrolux / Husqvarna / AEG diskmaskin med invändig belysning så är den ett hett tips, verkade inte helt ovanligt enligt reparatören att packningen till lampan läcker.

Kunde fungera utmärkt flera dagar, en vecka eller så för att sedan lösa ut efter 10-15 minuter diskning. Beroende på "dagsform" rann vattendropparna ned efter en ledning och landade på kontaktstycket till värmaren eller så droppade det bredvid.

Läckströmstång?
Kategori: Mätteknik
emo
Det är reglerat i arbetsmilöverkets föreskrift "Skyltar och signaler (AFS 2008:13)"

www.av.se/globalassets/filer/publikation...ifter-afs2008-13.pdf

"Skylt till nödstoppsdon ska vara grön. Om skylten är en del av en nödstoppslina ska den vara röd."
Märkning av nödstopp
emo
En utmaning med UPS:er är den interna bypass funktionen - ansluter du UPS:en med TN-S kan du inte koppla samman PE och N på växelriktaren då N går obruten genom UPS:en (schema från en Eaton PM93).

Hade uppe denna fråga med Schneider Electric när vi byggde ett datacenter och fick förmånen att välja hur UPS skulle anslutas (en 250kW UPS) till ställverket och deras samlade råd var att om möjlighet fanns ansluta bypass och likriktare med TN-C men utgående matning till ställverk som TN-S enligt detta schema:Ansluter man UPS med TN-S blir det viktigt att hålla koll på övergången TN-C till TN-S eller fundera på isolationstransformatorer.


En bra skrift från Eaton i ämnet:
Reservkraft vid TN-S
emo
Inga som helst behov av IT utan det var en fundering som dök upp när jag råkade läsa instruktionen till ett QAS aggregat. Den stationära maskinen är TN-C då den även kan köras parallellt med elnätet.

Får bli en vanlig reservkraftomkopplare och sedan säkerställa att man får ett ändamålsenligt aggregat den dag det behövs.
Erfarenhet av genera ...
Kategori: Elmotorer
emo
Frågeställningen var nog e.g mest riktad kring erfarenhet av jordfelsövervakningen på mobila (hyrda) aggregat och huruvida dom är justerbara/möjliga att frånkoppla. Då man på QAS aggregaten med en brytare kan koppla bort jordfelsövervakningen så bör dessa rimligen gå utmärkt att använda men det är ju inte säkert att Cramo levererar ett sådant trots det är en sådan på bild i katalogen utan man kan nog få annat fabrikat också så frågan är om alla "riktiga" aggregat har den möjligheten.

Pumpen är på 22kW men blev nog lite väl överdimensionerad så verklig last i nuläget är c:a 5kW för att upprätthålla önskvärt flöde i kylkretsen

Generatorn kommer driva en enskild pump/omriktare vid några få tilflällen per år.

Gissar att VA verk äger en park med egna aggregat där man kunnat anpassa aggregatet mot de anläggningar dom kommer betjäna.
Erfarenhet av genera ...
Kategori: Elmotorer
emo
Är det någon som har erfarenhet av att driva en 3-fas frekvensomriktare via en mobil generator?

Har tittat på en lösning där en vanlig 63A reservkraftomkopplare ansluts mellan ställverksfacket och omriktaren men börjar ana en viss utmaning i hanteringen av läckströmmarna från EMC filter i omriktaren. Tittade på hur en relativt vanlig hyrmaskin (Atlas Copco QAS) är konstruerad och den är att betrakta som en IT matning med inbyggd jordfelsövervakning vilken sannolikt inte trivs så bra med en omriktare

På just detta aggregat går det att stänga av jordfelsövervakningen med en brytare (S13) men frågan är hur det ser ut på andra aggregat - erfarenheter av det?Anläggningen har ett riktigt jordtag då den även är försedd med en stationär generator.

Uttagspanelen i aggregatet (CEE don 63A, 32A, 16A + schucko med PSA) är ansluten på den gulmarkerade delen till höger
Erfarenhet av genera ...
Kategori: Elmotorer
emo
Kan nog vara klokt att ta hjälp av någon som gör detta dagligen då hela mobilvärlden är en djungel av olika nätoperatörer, tjänsteleverantörer, gamla och nya frekvensband, 3G/4G, regler mm

www.pts.se/upload/Ovrigt/Radio/Radiotill..._infoblad-140924.pdf

mobilepartners.com/fragor.asp

Sedan spelar det ju förståss stor roll om det är ett kontor med 10 anställda där alla har samma mobilavtal eller om det är en butik/galleria/hotell där man behöver många lokala antenner, stödja flera operatörer o.s.v
Installation utav 3G ...
Kategori: Kommunikationsnät
emo
Ett annat reltivt informativt dokument kring inkoppling av UPS är detta från APC/Schneider Electric ( http://www.apc.com/salestools/MBPN-8NUGHP/MBPN-8NUGHP_R2_EN.pdf ) där man berör det faktum att en UPS kan anses som en energiproducent och därmed skall vara försedd med ett lokalt jordtag

"Additional Requirements when the Generating set (the UPS) Provides a Switched Alternative to the Public Supply (IEC/EN 60364-5-55 551.4.2)
Protection by automatic disconnection of supply must not rely on the connection to the earthed points
of the public supply system when the generator is operating as a switched alternative to a TN system. A
suitable earth electrode must be provided."

Kan nog vara lämpligt att etablera kontakt med UPS tillverkaren i ett tidigt skede och få med dom i processen då olika tillverkare eller för den delen olika grenar inom samma koncern har olika syn på frågan - i dokumentationen kring Schneider Galaxy UPS (kommer från Merlin Gerin ursprungligen) berör man inte jordtag överhuvudtaget.
Reservkraft vid TN-S
Mer
Tid för att skapa sida: 0.35 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa