fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Electrum (Mickel)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Forum-kung!
 • Registreringsdatum: 18 okt 2014
 • Senaste Besöks Datum: Igår
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 07:12
 • Inlägg: 1211
 • Profil visningar: 4418
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

"Varde ljus"
1 Mosebok 1:3
Inlägg

Inlägg

emo
Precisera degblanderens effekt. Jag tyckte det verkade lite märkligt skrivet.
Nyinstallation bager ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Ja förutom det rent elektriska så kan det vara så att du måste tänka på vent, larm och utrymning.

I en restauranglokal jag nyss varit inblandad i så var det ett larm av något slag som sitter i spiskåpan över stekbord och fritöser osv som dels ska dra igång ett lokalt släcksystem och dels ska det slå av alla värmeapparater. Så jag blev tvungen att projektera in en kontaktor för alla dessa saker, (stekbord, spis, ugn fritös osv).

Allt detta för att de så slapp bygga om ventilationen massivt, med byte av kanaler och sätta in brandspjäll och allt vad det var. Dvs, de sköt över en del av lösningen till el istället.


Sen skulle vi dessutom ordna en lösning så att man inte kunde starta "väsentliga funktioner" i restaurangen innan alla utrymningsvägar var öppnade, dvs att dörrlåsen förreglar belysning.
Detta har vi inte riktigt löst än, vi tänkte först att man inte skulle skulle kunna tända belysningen i restaurangen innan slutstycken i dörrarna indikerade öppen dörr. Men nu har vi kört fast lite, ty belysning måste kunna slås igång för städning t.ex.

Sen kan du kolla upp ifall du måste ordna någon samverkan med ventilation, det är inte helt ovanligt.Jag kanske kommer på mer, men jag börjar så här.
Larm, utrymning och ventilation, är inte helt ovanligt att det måste interagera med el. Kommer jag på mer så återkommer jag i tråden.
Tips vid byggnation ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Hej.
Nu tänkte jag fråga om någon känner igen detta, och kanske t.o.m vet var man hittar info/regler.

Jag dimensionerade till en restaurang till något stekbord på 11kW och någon annan köksmaskin som också låg på 10-11kW en 16A säkring och 2,5 mm² ledare.
16 A ger ju en max effekt på 16x400x1,73 = 11072 W.

Nu hade han som monterat påstått att det inte får dimensioneras så, och bytt kablarna till 6mm², och ville nu byta 3 16A trefas personskyddsautomater till 20A, nu började chefen tycka det blev jobbigt, då dessa kostar nästan 2000 spänn styck, så han frågade mig om (varför) det var fel dimensionerat.

Jag förklarade att det inte var det, det håller sig inom effektgränsen.

(Nu är den långa förklaringen av bakgrunden klar)

Så efter det snackade jag med montören, och han hävdade ganska bestämt att man inte får dimensionera till 100% av säkringens och kabelns märkström, utan det fick vara max 85% (en faktor 0,85).
Sen började han vaja ang just 0,85, men det skulle i alla fall vara en faktor på något värde på mellan 0,75 till kanske 0,87, han minns inte riktigt exakt.


Och jag däremot vet inget om just någon sådan här faktor, men vill inte bara släppa detta utan att försöka ta reda på om det finns något bakom det han sa.

Så nu frågar jag här på forumet, är det någon här som känner igen detta?
Dimensionering preci ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Vad det gäller olika standarder så finns det så herrejösses många att du kan säkert hitta precis vilket konstigt krav som helst ifall du plöjer alla.

Kolla de standarder som kunden kräver/vill ha, i övrigt gäller väl generellt föreskrifter och ss 436 40 00

Sen kan man ju ha egna idéer och käpphästar som man känner för att följa.
konstruktion apparat ...
emo
Du har alldeles för vaga uppgifter om allt, det går inte att svara på dina frågor.

Eller visst går det att svara, men då blir svaret "JA", alternativt "det beror på", på alla frågorna.
konstruktion apparat ...
emo
Innan man väljer någon lösning öht måste man väl kolla ifall det är förenligt med koncessionen ifall det är tillåtet att ha ett enda abonnemang till flera lägenheter i huset.

Jag har ganska dålig koll, men det finns väl en del regler, t.ex. att inte sälja el vidare osv.
Dimensionera mätarsä ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Det är också intressant när frågan om strömgenomgång kommer på tal.

Ställs frågan, brukar det blir lite smått förläget tyst. Det är trots allt ganska få som direkt vill erkänna att de råkat ut för det någon gång, kanske lite då och då.

Det är ju liksom att bevisa att man inte arbetat enligt reglerna.


Men i lite allmänt fikabordssnack, då hör man ju berättelserna ...
Säkerhet vid arbete
emo
Det är precis så ute i verkligheten.
Vi som jobbar dagligen, rundar reglerna och chansar i ganska stor utsträckning.

Det har säkert blivit mycket mycket bättre än för i tiden, om vi kollar backspegeln några tiotal år bakåt.

Men att alla elektriker följer reglerna till punkt och pricka är en utopi, men så mycket slarv med det hela som både jag själv och säkert många av min kollegor runt om i landet gör ... är inte riktigt bra.


Men jag försöker ta till mig ett bra arbetssätt, försöker att inte vara lat och strunta i de där 50 metrarna bort till matande central, eller att leta efter rätt säkring. Försöker också strunta i att ta så mycket hänsyn till kunden som äger anläggningen. Ska något bli gjort, får de helt enkelt acceptera att det blir strömlöst ett tag.
Säkerhet vid arbete
emo
Ja det är bara att fetglömma två st 10A grupper i samma rör ifall det inte är rör ingjutet i betong, eller friliggande rör som har god luftkylning.
Dubbelmatning i samm ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Michell Andersson skrev:
Man måste få kunna fråga utan att det påpekas att man borde vetat, annars slutar folk fråga och då fortsätter de undra utan svar.

Någon högstadielektion är inte nödvändig. TS frågar själv tills TS är nöjd.

Jag måste hålla med.
Det blev lite malplacerat så här i Isak's tråd.
Jag gav uttryck för vad jag tycker mig märka av tillståndet i gymnasiets elutbildningar, att ungdomarna verkar få en alltför grund kunskap, trots att de harvar runt där i tre år.

Men det blev dumt, för det gick ju lätt att tolka som att jag siktade in mig på Isak själv, men det egentligen var mest en knäppt skriven reaktion på det jag tycker mig se som en generellt dålig utbildningskvalitet, som drabbar alla som går utbildningen. Inte minst de duktiga och ambitiösa.

Det blir väldigt offtopic att snacka mer om utbildningarna i denna tråd, så därför kickade jag igång denna istället.
www.fluxio.se/forum/31/37161.html


Slutligen så vill jag be Isak Lutteman om ursäkt för mitt okänsliga och malplacerade inlägg.
Och jag måste också säga, just bara det faktum att du startar en tråd här och vill fråga om saker du vill få bättre koll på visar ju din ambition, du vill ju lära dig och förstå.
Det ska vi naturligtvis ta vara på.

Den som är nyfiken och vill lära sig något varje dag, kommer slutligen komma väldigt väldigt långt...
Ström i nollan?
Kategori: Elinstallationer
emo
Då jag med jämna mellanrum har med lärlingar och praktikanter att göra så tycker jag nog att jag kan se att det generellt verkar vara en väldig låg nivå på utbildningarna.

Jag menar, det är inget fel på killarna (tyvärr får lite tjejer) som vi får, i alla fall de vi har valt, mycket bra och engagerat folk. Men de verkar inte ha lärt sig speciellt mycket under sina 3 år.
Visst, det blir en brant inlärningskurva här på jobbet.

Men varför ska företagen behöva utbilda i det som var skolans uppgift?
Jag förstår att en hel del saker är verkligen inte speciellt lätt att göra en bra utbildning av, det är saker som kommer samtidigt med att man börjar jobba.
Men jag tycker t.ex. att det vore ett minimum att alla hade lärt sig ohms lag, enfaseffekt, trefaseffekt som ett rinnande vatten på sin utbildning. Och dessutom fått en viss känsla för hur man använder detta i verkliga livet och kastar om faktorerna för att räkna ut det man ska.

Jag tycker egentligen också att det borde finnas åtminstone en något liten känsla för hur kapacitiva och induktiva komponenter beter sig, egentligen tycker jag att skolan borde lära ut något lite om jω-metoden, bara det allra enklaste, som ett stöd när man funderar på reaktiva komponenter.
Men jag tror dock inte att detta finns med i någon läroplan.Men kontentan:
Jag tycker att de nya killarna rent allmänt menar att de brukar lära sig mer på en eller två månaders lärlingstid än sina 3 år i skolan ...
- har ni hört denna? någon ...?

Och du undrar jag faktiskt, varför skippar vi inte gymnasiet helt i så fall. Låter bara ungdomarna gå en extra månad som lärling.

Tänk, då får de börja tjäna pengar nästan tre tidigare. Och samhället får ut tre extra produktiva och skattebetalande år.

Varför ska dessa duktiga och ambitiösa ungdomar sitta av 3 år av sitt liv till nästan ingen nytta?


Vad tycker du. Skulle vara väldigt intressant att höra åsikter ifrån de som har sin utbildning i färskt minne.
Hur är tillståndet f ...
emo
Anders Karlsson skrev:
Jo, det kan du ha rätt i. Det kan bli problem med spänningsfallet vid 35 A. Ska räkna lite i Febdok och ringa nätägaren och se om dom eventuellt kan gå upp till 35A. Men, jag måste dubbelkolla vilken servis som ligger.

Tack för hjälpen.

En sak till, om Zför = 0,45 är den av nätägaren uppgivna, eller framräknad på samma sätt, så är det med varma ledningar. Dvs maximala möjliga impedans.

I verkligheten kommer Zför i så fall alltid vara lägre, så det blir i praktiken inte något 16V spänningsfall vid 35A belastning, det kanske blir något runt 12V.
Fasadmätarskåp över ...
Kategori: Elmaterial
emo
Anders Karlsson skrev:
Electrum skrev:
Man får även ha kabellängden och utlösningsvillkoret i tanke.

En 16 Al motsvarar ungefär resistansen för 10 Cu.

Och ofta drar nätägaren 10 cu i servis vid 25A servis, för att inte begränsa Zför alltför mycket så det blir problem i abonnentanläggningen.

Japp, utlösningsvillkoret är 0,45 ohm i inmatningspunkten enligt nätägaren. Men vad tycker du angående större skåp?

Ja varför inte om det nu sitter en AL 16 med Zför = 0,45 i avlämningspunkten och ifall det finns en misstanke om att 35A abonnemang skulle kunna behövas i framtiden, så kan det kanske vara en tanke.
Men du man lär se till att hålla dragningarna i abonnentanläggningen korta.

Redan med ett Zför på 0,45 så är det ett spänningsfall på 16V mellan ej belastat och 35A last.

Jag för min del tror att nätägaren har valt detta som en 25A servis, och kände sig tvungen att välja 16Al för att kunna erbjuda ett rimligt Zför.
Fasadmätarskåp över ...
Kategori: Elmaterial
emo
Man får även ha kabellängden och utlösningsvillkoret i tanke.

En 16 Al motsvarar ungefär resistansen för 10 Cu.

Och ofta drar nätägaren 10 cu i servis vid 25A servis, för att inte begränsa Zför alltför mycket så det blir problem i abonnentanläggningen.
Fasadmätarskåp över ...
Kategori: Elmaterial
emo
Jag blir både road och oroad av en sådan här tråd.

Om det finns någon enda yrkesgrupp i Sverige som verkligen borde veta vad en sluten strömkrets är och innebär så är det väl ...

edit:
Men visst kan jag göra en pedagogisk genomgång utav lite av högstadiefysiken, om det finns intresse ...
Ström i nollan?
Kategori: Elinstallationer
emo
Anders Karlsson skrev:
Ronnie Lidström skrev:
Jag skulle beställa en 63A servis av nätbolaget och sätta ett 63A mätarskåp. Skåpet kostar ca 1500 kr mer än 25A.

Okej, det är en 16 Alu framdragen till huset, om jag inte missminner mig. Då kör jag på ett 63-skåp.


Går det att säkra av 16 alu mer än 25A tro?

Möjligen 35 ...
Fasadmätarskåp över ...
Kategori: Elmaterial
emo
Ronnie Lidström skrev:
D
[i]Ett personnummer anses vara en extra skyddsvärd personuppgift. Därför bör man exponera personnummer så lite som möjligt.

Innebär det att jag bör vägra att rapa upp det för alla som vill veta det, också ...

Nästa gång jag kört för fort, så vägrar jag visa körkortet eller uppge personnummer, för att det är en extra skyddsvärd personuppgift.


Det är helt nya tongångar numera då.
Man har ju liksom blivit lärd att uppge personnummer helt utan knot vad man än gör.
Hyra en videofilm, skaffa ett k-rauta kundkort, knappa in det på en skärm när man kommer till tandläkaren, ingen är intresserad utav vad man heter i det här landet, utan vill bara att man rapar upp 10 st siffror.
Nya regler för perso ...
Kategori: Företagande
emo
Hmmm, sparar 2 modulplatser jämfört med 3 st PSA

Om man nu inte köper denna, då vinner man istället 1 plats istället för denna koloss från Hager.
Nyhet från Hager! 3x ...
Kategori: Produktnyheter
emo
Försök att finna en paragraf som förbjuder flera strömkretsar (eller grupper) i samma kapsling eller rör.

Hittar du en sådan så blir alla gruppcentraler förbjudna och det blir även förbjudet att dra flera kablar i samma markrör.Och som bonus skulle den installation du hittade på också vara förbjuden.
Dubbelmatning i samm ...
Kategori: Elinstallationer
emo
trettiåttaochenhalv låter mycket bra tycker jag.

Dock har jag faktiskt dålig koll på lönelägen, så vad jag tycker har kanske inte så mycket bäring.

Men det finns många civilingenjörer med lägre lön.
Lön serviceelektrike ...
Mer
Tid för att skapa sida: 0.45 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa