fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Michell Andersson (Michell Andersson)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Forum-kung!
 • Registreringsdatum: 31 mar 2013
 • Senaste Besöks Datum: 16 jan 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 06:28
 • Inlägg: 1816
 • Profil visningar: 10883
 • Om mig: Kanske lite aktiv ibland...
 • Plats: Okänd
 • Kön: Man
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Niklas Hansson skrev:
-hade en leverantör som sa att ingen Dc brytare behövdes installeras på dc sidan för det var intregerat i omrikatren. Känns spontant att man skall ha en extern om man skall byta omrikatren eller gör service.
Ah, men så är det i vart fall. Man kan ju alltid plocka säkringarna för strängarna och på så vis göra spänningslöst vid brytaren. Alternativt så utför man det som arbete med spänning. Så länge lasten är bruten så torde inte detta vara ett problem. Vidare så kan dessutom omriktaren vara ansluten med snabbkopplingsdon den också, även om det är ovanligt.

Niklas Hansson skrev:
-sen hur är det med transienta överspänningar ? I installationens utgåvan 3 så står det att man ska komplettera med skydd om installations kostnaden överstiger 5 gånger kostanden för att installera skyddet ? Eller är det bara en rekommendation?
Gällande standard så är den aldrig tvingande. Däremot så uppfyller du starkströmsföreskrifterna om du följer standarden som reglerar området (om inget annat visas då). Gällande överspänningsskydd så finns det ingen sådan skrivelse som du hänvisar till. Istället gäller den riskbedömning som beskrivs under 712 i SS 436 40 00. Regeln säger, förkortat, att om det behövs överspänningsskydd i anläggningen enligt de allmänna delarnas riskbedömning i 443 ska det även finnas skydd på likströmssidan.

Om det INTE fordras skydd enligt de allmänna delarna ska en särskild riskbedömning utföras för likströmssidan. Riskbedömningen beskrivs i standarden och grundar sig på en omgivningsfaktor samt åskfrekvensen för det geografiska området.

Används skärmade, jordade, kablar för likströmssidan så kan man sägas vara säker från influens. Men så bygger vi i regel inte i Sverige. Det är i regel oskärmade kablar som används. Kör man skärmade kablar ska man i regel nämligen jorda ner hela systemet på plus- eller minussidan vilket i sin tur får andra konsekvenser.
Allmänt om solpannel ...
Kategori: Elinstallationer
emo
En tanke bara:
Det har inte tillkommit vibrationer i anläggningen sedan problemen uppstod?
Beroende på kontaktmetaller så kan det med tiden utvecklas oxidation på kontaktytorna. Silveröverdrag används i några system, men även silver reagerar ju med svavel i luften. Aluminiumet oxiderar o.s.v. Vibrerande aluminiumkontaktytor exempelvis har ju en tendens att med tiden bygga upp ett oxiderat lager eftersom en del av aluminiumet alltid exponeras mot atmosfär när det vibrerar.

Sen är det lustigt att bara skarvarna påverkas. Skarvarna kanske har sämre konvektion internt om det är så att de sluter lufttätt eller med begränsat luftflöde mot övrig skena, men det bör ändå ske värmeledning genom ledarna.
övertoner
Kategori: Mätteknik
emo
Jag hamnade på Projektledare Elteknik istället på Campus Nyköping. Därefter blev det diverse ströstudier i fysik, matematik och kemi och så småningom elkraftingenjör på MiUN som är pågående. Dock så har jag slarvat med dessa studier ska jag erkänna. Tänkte söka Master på Lth till våren istället. Blev för mycket med turerna till Sundsvall parallellt med heltidsjobb i Lund och eget företag sidan om.

Idag undervisar jag inom samma kurser som jag tidigare läst, vilket är... annorlunda...

Läser du Elkrafttekniker hos EUU är det höga odds att du råkar på mig vid HSP-delarna, bl.a. KFiD HSP.
Elkrafttekniker Yh
emo
Till Anders; Avdelningschefen för tillsyn av anläggning (vilket även innefattar installatörer och elinstallationsföretagen) har uttryckligen sagt så. Tror det va under presentation på ELSÄK 17, Arlanda, 4 december 2017 under presentationen "5 månader med ny elsäkerhetslag".
Och gällande registreringen så finns inte företagen registrerade per installatör utan istället installatören registrerad per företag, det kan du ha rätt i. Dock så är det en liten sak att i ett digitalt register korssöka; "Sök om registrering av elinstallatör förekommer i mer än ett företags registrering".


Till Elmont; Precis! Du kanske blir troligare föremål för tillsyn, men har du gjort det du ska så är det svårt att hävda att du inte skulle få förekomma som EFR i flera företag.
Att hyra ut sej som ...
Kategori: Företagande
emo
Jag Tror de flesta skulle begränsa omfattningen till att varje utrymme behandlas för sig.
MEN, läser man lag, förordning och föreskrifter bokstavstroget så gäller det för en anläggnings omfattning.

...dock så kan man fråga sig hur man ska uppfylla nya regler för exempelvis en foajé om huset i sin helhet inte har potentialutjämning för alla utifrån kommande ledande delar... Du kan i princip inte uppfylla fordringarna gällande skyddsutjämning och alla komponenter i skyddsmetoden skydd genom automatisk frånkoppling av matningen lokalt för en foajé (jmfr torrt utrymme) om inte fjärrvärmerören potantialutjämnas om de även finns tillgängliga i samma utrymme.
Nya och gamla regler ...
emo
I början av tråden snackas om hela armaturer. Jag antar att det innebär att man kan mata med en konstantsspänningstrafo så länge man sätter motstånd i serie för varje armatur?
Hela biten med temperaturreglering och så vidare är väldogt intressant och säkert relevant med enskilda kortmonterade LED, men tämligen svårt att i praktiken hantera i TS fall.
Konstantström på kon ...
Kategori: LED
emo
Nu kanske jag dravlar, men; Konstantströmstrafo har väl motstånd inuti och används för armatur/ljuskälla utan eget motstånd? Kör du med vanlig spänningstrafo har du väl inget motstånd i kretsen om du kör med samma ljuskälla/armatur?

...men jag har egentligen ingen aning om hur kombinationerna med ledarmaturer och drivdon ser ut egentligen. Vet bara hur en led fungerar generellt. Jag kan vara ute och cykla också med andra ord...
Konstantström på kon ...
Kategori: LED
emo
Bo Siltberg skrev:
Men nu var frågan var gränsen går mellan underhåll, utvidgning och ombyggnad.
Frågan var väl hur man ska bedöma om man ska tillämpa tidigare eller nu gällande föreskrifter.
Underhåll = Ingen förändring av de elektriska förutsättningarna -> då gällande regler tillämpas
Utvidgning = Ombyggnad = Förändring av de elektriska förutsättningarna för anläggningen -> nu gällande regler tillämpas, men genom tillämpning av nu gällande regler kan vissa undantag tillämpas från de allmänna kraven på LSP-anläggningar vid utvidgning.

Vad som inte tas upp är förändrad användning; exempelvis en lokal som övergår från att vara ett kontor till att vara en förskola.
Nya och gamla regler ...
emo
Nja... Jag menade att överinseende (som dock inte längre är möjligt med den nya lagstiftningen) inte är skälet till varför man skulle vilja anställa en auktoriserad installatör alltid utan snarare för att de har en bra blandning av teori och praktik i ryggsäcken.

Jag tror att om utbildningen innehöll teori för att uppfylla auktorisationskraven så skulle den bli betydligt mer attraktiv. Jag tror även att en ingenjör med auktorisation skulle bli betydligt mer attraktiv på arbetsmarknaden för exempelvis elnät eller konstruktion eftersom en ingenjör MED praktik klart slår en tekniker med praktik. Problemet är väl bara att många ingenjörer saknar just grundläggande praktik. De hoppar rakt in på utvecklingstjänster istället.
Att hyra ut sej som ...
Kategori: Företagande
emo
...mm, och texten Örjan skrivit är den vanligaste anledningen till varför folk tror att de utvidgar eller bygger om enligt gamla föreskrifter fast de i själva verket inte ska förhålla sig till gamla föreskrifter vid utvidgning eller ombyggnad. Tycker att det är en bra poäng. Även om inte alla missat denna text så gör de flesta det fortfarande och därav missuppfattningen.
Nya och gamla regler ...
emo
Alla gånger kategori 2-5 mätning (strömtrafomätning LSP eller ström- och spänningstrafo HSP).
Ledningarna som går via diazed till mätare ska vara 1,5mm2 (nästan ingen ström så väldigt låga förluster). Ledningarna som går från strömtransformatorerna till mätaren ska vara 2,5mm2.
Späningskrets vs Str ...
emo
"...sej..." Bra Mikael! Och tack Martin!

Jag tror inte det råder större behov av faktisk auktorisation än vad som finns tillgängligt på marknaden. Det finns ju väääldigt många enmansföretag som säkert övergått till traditionell anställning om villkoren vore bättre vilka de blir om marknaden tryter. Däremot så tror jag att det finns en önskan från marknaden att anlita folk med auktorisation av andra skäl. Den med auktorisation brukar allmänt falla in som väldigt goda tekniker. Så varför ta en tekniker framför en ingenjör? Jo, för en nyexad ingenjör ofta inte har det praktiska benet att stå på varför många ingenjörer kan bli väl teoretiska på ett sätt som inte är helt förenligt med praktiken. En elektriker har det praktiska men inte tillräckligt av det teoretiska. Någon med auktorisation borgar ofta (verkligen inte alltid) för att det finns teori försent med praktik => tillämpbara lösningar.

...detta är min egen teori.
Att hyra ut sej som ...
Kategori: Företagande
emo
Electrum skrev:
Nätbolaget kanske har, eller installerar jordfelsövervakare.
Som ren info: Det är väldigt sällan det förekommer någon form av aktiv utrustning i lågspänningsfördelningen inom elnät. Mest är det laskar och säkringar. Vanligtvis är lågspänningsfördelningen inte alls övervakad.
Varför kan man inte ...
emo
Tekniskt sätt är det inget problem, anläggningen fungerar ju. Däremot så har du i bild tagit ut en PEN-ledare från en PE-plint och det är ett direkt fel och enligt standard inte tillåtet. Problemet ligger i att du nu har driftström i en ledare som är markerad som PE, en ledare i vilken det inte ska finnas driftström. Alltså, PE-ledaren på inkommande behöver märkas om som PEN-ledare i bägge ändar eller så får du mata TN-S mellan centralerna.

Extremt våghalsigt av elnätsbolaget att byta till TN-S till befintliga anläggningar bara sådär, i många fall dessutom med all säkerhet ett direkt fel.
Varför kan man inte ...
emo
Nja... Fel blir det väl ändå inte. Det är väl inget konstigt med att ta ut en huvudledning innan JFB. Att sy över JFB har diskuterats, men det skiljer väl sig inte från att sy RK på undersida dvärgbrytare?

En förutsättning för frågan är underförstått att JFB ligger i serie med matning som genom JFB är TN-S, men sedan nedströms är TN-C.
Varför kan man inte ...
emo
Håller med! Superbra skoluppgift.

Som start kan jag bara tipsa om att rita upp hela den slutna kretsen från trafo till last med TN-C till TN-S till TN-C samt med JFB inritad.
Varför kan man inte ...
emo
Mikael Malmgren skrev:
Tror inte någon vill eller kan ha en fisk som auktoriserad elinstallatör.


"Förlåt, kunde inte låta bli.. igen"
Va...!? ...den får du förklara Mikael.
Att hyra ut sej som ...
Kategori: Företagande
emo
På elsäkerhetsverkets sida kan man läsa om vad de anser vara bra exempel på arbetsuppgifter för rollen som elinstallatör för regelefterlevnad.
Rollen som elinstallatör för regelefterlevnad
En elinstallatör för regelefterlevnad ska stötta ledningen i arbetet med att se till att företaget följer reglerna, men det är ledningen som ska se till att företaget faktiskt följer dem. Exempel på aktiviteter som kan omfattas i elinstallatörens uppdrag.
 • Ta fram förslag på egenkontrollprogram
 • Leda arbetet med egenkontrollprogrammet
 • Göra uppföljningar och uppdateringar
 • Samordna organisationen för egenkontrollprogram i företaget
 • Utbildningar
 • Återkommande avstämningar med företagsledningen
 • Just dessa arbetsuppgifter är ju bara förslag, men kan ändå ge en fingervisning om vad elsäkerhetsverket förväntar sig att elinstallatören för regelefterlevnad ska svara för. Beroende på hur stort företaget är, vilka verksamhetsområden de är aktiva inom, frekvensen och komplexiteten av arbetena samt befintlig kompetensnivå på företaget så kommer antalet timmar du behöver lägga ner på arbetet att variera varför det egentligen inte går att säga någonting om vad man ska fakturera. Det beror ju helt enkelt på hur mycket arbete du behöver lägga ner...

  ...så vida det inte är tal om ren bulvanverksamhet ; ...du står för registrering och ett namn i egenkontrollprogrammet, men arbetar i verkligheten inte alls som elinstallatör för regelefterlevnad inom företaget.
  En nackdel då är att just elinstallatörer som förekommer som registrerad elinstallatör för regelefterlevnad för mer än ett företag kommer ha betydligt högre risk att bli markerade för tillsyn av elsäkerhetsverket än andra (enligt elsäkerhetsverkets egen utsaga). Om man då blir föremål för tillsyn så gäller det att man verkligen är elinstallatör för regelefterlevnad i praktiken, inte bara på pappret.
  Att hyra ut sej som ...
  Kategori: Företagande
  emo
  Läser man omfattningen i ELSÄK-FS 2008:1 så är det utförande (ny konstruktion) som omfattas, men att man även ska betrakta ombyggnad eller utvidgning som utförande.

  ELSÄK-FS 2008:1 står inte på agendan att ses över än på ett tag vad jag förstått. Tycker det är en bra föreskrift som ram, och det är framförallt det det är, åtminstone för LSP.
  Nya och gamla regler ...
  emo
  Utan att ha läst PM som bifogats vill jag ändå påstå att föreskrifterna är väldigt tydliga. Nya föreskrifter, primärt 2008:1, tillämpas för ALLT som inte kan betraktas som underhåll. När du tillämpar nu gällande föreskrifter så har du dock möjlighet till undantag från kraven om JFB och jordade uttag, men du tillämpar fortfarande nu gällande föreskrifter, inte de gamla föreskrifterna.

  Gällande standard så gäller att man håller sig till relevant skyddsmetod. Gör man för stora ingrepp i en anläggning stör man eventuellt även skyddsmetodens integritet som i regel består av flera komponenter. Som exempel: Skydd genom automatisk frånkoppling av matning bygger på flera komponenter; skyddsutjämning, jordade utsatta delar, kort frånkopplingstid o.s.v. Om en av dessa komponenter försvinner fungerar inte skyddsmetoden längre som avsett och då är det inte heller garanterat att den är säker.
  Nya och gamla regler ...
  Mer
  Tid för att skapa sida: 0.84 sekunder
  Senaste foruminlägg

  Mer ämnen »

  Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

  Klicka här!

  Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
  (Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
  Dina mottagna Tack!
  Finns inga ämnen att visa