fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Michell Andersson (Michell Andersson)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Forum-kung!
 • Registreringsdatum: 31 mar 2013
 • Senaste Besöks Datum: 21 mar 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 15:36
 • Inlägg: 1848
 • Profil visningar: 11135
 • Om mig: Kanske lite aktiv ibland...
 • Plats: Okänd
 • Kön: Man
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Det där är jag inte med på. Var har du fått det ifrån; en grupp per slang?

Vet ej heller vad man ska ha en mångledare till då heller eller hur man ska lösa KNX-styrning av armaturer med DALI-don.

Utveckla gärna Jonas, eller härled åtminstone.
Isolerslang kabelkan ...
Kategori: Elinstallationer
emo
En spänningsförande del ska ha två skydd.
Ett skydd mot direkt beröring (basskydd), direkt kontakt med spänningsförande del. Som spänningsförande del räknar vi faser och neutralledare, men inte PEN-ledare. Det är i regel första lagret isolering för de enskilda ledarna i kabeln.
Sen ska man ha ytterligare ett skydd för de fall det är något fel på första skyddet (felskydd eller redundant skydd). Det kan vara potentialutjämning och jordat hölje i kombination med skyddsapparat som löser vid fel eller så kan det vara ytterligare ett lager isolering... Det finns andra metoder också kan tilläggas. Ibland är till och med potentialutjämning tillräcklig om den bara är tillräckligt god. Sen ska man koppla från för att skydda anläggningen också, men om vi talar om strikt personskydd så kan utjämning räcka.
Kanalen i sig själv kan agera felskydd så länge det krävs någon form av verktyg eller nyckel för att röja eller öppna det. Den i sig själv blir ett andra lager med isolering.

Är detta uppfyllt (basskydd och felskydd) så är det i regel en korrekt utförd anläggning. Att anta att det är fel är därmed lite förhastat.
Isolerslang kabelkan ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Det här med att dra kabel i mark mellan bostadsbyggnader är inget nätbolag kan ge tillstånd för. Det är en fråga som är reglerad i Ellagen och kompletterande förordningar. Tillsynsmyndighet är Energimarknadsinspektionen.

Däremot så kan man höra av sig nätbolaget för att höra om vad som gäller, men något tillstånd kan de inte ge.
Räkna ut inkommande ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag skulle dock föreslå att du hör av dig till nätbolaget för ditt område innan du kör igång med beställning eftersom koncessionsreglerna inte tillåter att du ansluter bostadshus till varandra med delad matning.

...du kommer alltså hamna på en separat servis per huskropp. Planera för det istället.
Räkna ut inkommande ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag förstod det som att kontaktor monterades efter servisanslutning och mätare.
Att bryta servis för ren funktion är inte tillåtet. Det får inte ens finnas aktiv utrustning innan mätare.

Problemet med att bryta innan är att mätare blir spänningslös och då tappar sin kommunikation med mätinsamlingen.
Kopplingsschema kont ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Finns det något annat svar än att du måste plocka ut en grupp innan kontaktorn? Har du ingen annan central som ligger parallellt får du antagligen sätta en kapsling med säkring för manöverkrets, uret och kontaktorn. Säkringen i sin tur får du antingen mata med samma dimension som huvudledning eller lägre om du kan beräkna att mätarsäkring även kortslutningsskyddar för shunten.

Helt rätt Rikard, om servisen. Ska man följa standard slutar servisen vid kunds anslutningsplint. Ska man följa domslut så slutar servis vid bottenkontakt för servissäkring.
Kopplingsschema kont ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Torbjörn Forsman skrev:
Om det är en ostabiliserad anordning (transformator, likriktarbrygga, glättningskondensator) så lämnar den förmodligen 24 V om man belastar den med märkström. Obelastad kan spänningen bli betydligt högre, i synnerhet om den är byggd för att vara kortslutningssäker (dvs att den har så hög inre impedans att kortslutningsströmmen aldrig kan bli otrevligt hög). Det är inte ovanligt med nätadaptrar som ger dubbla märkspänningen i obelastat tillstånd.

Så det kan mycket väl vara helt i sin ordning att den lämnar 38 V även i belastat tillstånd, om den är överdimensionerad i förhållande till vad elslutblecket drar.
My point exactly! Tack Torbjörn.
Blir inte klok på li ...
Kategori: Säkerhetssystem
emo
38V, med lasten ansluten (elslutblecket alltså)? Kan vara avbrott i spolen på blecket också varpå ingen ström flyter och i så fall sker inget internt spänningsfall i likriktaren heller.
Blir inte klok på li ...
Kategori: Säkerhetssystem
emo
Magnus H skrev:
Tom K. Larsson drar dahlgubbar för oss, har det han påpekar hänt, skulle nog jag hört om det eftersom jag är bosatt i Finland.
Isåfall skulle detta varit 70-80 talet eller tidigt 90 tal, då hade jag annat för är mig.
Tacka gud det fanns någon som begrep! Jag försökte förstå mig på, men det gick sådär...

När du ändå är i tråden: Kör man TN (direktjordat i nätstation) i Finland och systemspänning som i Sverige för lågspänningen, eller löser man det på annat vis? Och sen, jag har fått för mig att finska elsäkerhetslagen (1135/2016) pekar åt Standard den också (därmed IEC 60364)... Har jag fått fel för mig?
Trefas FK 1,5 i rör
Kategori: Elinstallationer
emo
Nu när jag tänker efter så hade jag motsvarande M74 ett kort tag... Men den var svår att avläsa på grund av dåligt upplägg i display, massa skröfs som bara inte ska vara där. Den åkte bort igen.
Instrument för mindr ...
Kategori: Mätteknik
emo
Det ska jag säga att jag inte har en aning om. Jag arbetar inte med några idag och har inte stött på några i arbetet tidigare heller. Jag kan däremot ge min erfarenhet av löneläge för icke-högskoleingenjörer inom elkraftsbranschen.
En del kan tjäna en bra bit mer än en högskoleingenjör, men många tjänar en bra bit under och sen har vi alla de som hamnar däremellan.

Löneläget hänger nämligen väldigt mycket på vilka kunskaper du har med dig till arbetsplatsen och inte nödvändigtvis vilka tentor du klarat. Många som pluggar har för vana att enbart plugga in gamla tentor och det är något som straffar sig senare i yrkeslivet, bland annat i löneläget men även med avseende på möjligheter till utveckling.
Elkrafttekniker Yh
emo
Tack Örjan!
Jag kan ingen finska, men för att åtminstone kunna hämta någon information från dokumentet gjorde jag en google-översättning. Dokumentet kan hämtas här. Blev en kalas översättning det där.

Oavsett, det borde klassas som ett tekniskt fel i anläggningen, men enligt den undersökningen så berodde nästan inga bränder på tekniskt fel utan vanligare var handhavande fel eller apparater som TV och någon form av värmeelement (bastu, ugn, radiatorer).

Var fick du, Tom K. Larsson, dina uppgifter ifrån?
Trefas FK 1,5 i rör
Kategori: Elinstallationer
emo
Generellt sätt ska det ju in stor del olinjär last i anläggningen innan osymmetri resulterar i större ström i neutralledaren än den största strömmen i någon av de enskilda faserna.

Som Torbjörn skrev så når man peak vid en fas med resistiv, en fas med induktiv och en fas med kapacitiv... Men de ska de vara ideala och placerade i rätt faser relativt rotationsriktningen. Med symmetrisk belastning (lika ström i alla faser) skulle man komma upp i lite mer än 2,73 ggr (1 del för den resistiva komponenten och sedan rot(3) gånger strömmen för de reaktiva komponenterna) strömmen i neutralledaren. MEN det är högst teoretiskt! ...och bygger på ideala komponenter, som inte finns.

När det kommer till övertoner är det först vid THD överstigande 15% som man verkligen börjar fundera på att göra något åt neutralledaren, men då har man troligtvis redan störningar i anläggningen som ställer till det oavsett.

I en vanlig anläggning så har du maximal osymmetri då du kör på en fas av tre möjliga. Så fort strömmen ökar i någon av faserna så ökar symmetrin också varpå neutralledarströmmen minskar.

Och det är en vanlig missuppfattning att vid jämn belastning i tvåfas så får man inte riktigt full neutralledarström, men det stämmer inte. Har du 10A i L1, 10A i L2 och 0A i L3 så lär du ha 10A i neutralledaren också (förutsatt linjär last).

Gällande finnarna så är det ju bara halva infon som framgick. Och det är lustigt att finnarna haft såna problem att det föranlett en särskild utredning medans man i Sverige inte hört talas om att detta ska vara ett övergripande problem. Om det stämmer, med finnarna då, då får jag nästan anta att de haft förutsättningar som inte är tillämpliga i Sverige. Men mig veterligen så kör de på 60364-serien där också. Man har alltså byggt enligt 60364 och ändå fått problem med avbrända neutralledare? Känner du till var det finns något underlag du kan hänvisa till?
Trefas FK 1,5 i rör
Kategori: Elinstallationer
emo
Nu vet jag inte vad du har för pris på de andra eller hur många du ska ha, men jag brukar varmt rekommendera 3125 från Metrel. Skälet är att det är ett enkelt instrument att ha med, ingen klyddig konfiguration och klarar alla de mätningar man skulle behöva vid ett servicejobb och mer därtill. Men, den ligger antagligen på 8-10k, vilket kanske är i överkant. Jag hade dock föredragit denna framför många andra dyrare instrument jag har på hyllan.

När jag själv arbetade som montör så föredrog jag en Kyoritsu, framförallt för att den var analog. Mätningen blev lite begripligare när man såg visaren vandra fram och tillbaka. Klarar dock bara kontinuitet och isolation, men det räckte för de absolut flesta servicejobb gällande kontroll och felsökning.

Meddela gärna vad det till slut blir för något.
Instrument för mindr ...
Kategori: Mätteknik
emo
Just lagerströmmar brukar väl lösas med funktionsutjämning på chassit. Man får väl tänka till bara så att funktionsutjämningen verkligen blir lågimpedant och inte bara lågresistant.

Jag ser dock inte riktigt hur lagerströmmarna hänger ihop med parallellkopplingen i sig. Lagerströmmar är väl ofta ett problem oavsett parallellkoppling.

Är det något som du själv misstänker är ett problem specifikt till följd av parallellkopplingen?
Frekvensomriktare
Kategori: Elmotorer
emo
Ni båda (föregående) skrev nog precis vad jag menade.

Kravet på yrkesbevis praktiseras inte av de anslutna företagen i någon större omfattning. Många vet inte ens vad det är för något eller att det finns.

Sen är det även allmänt känt att det ljugs ganska friskt avseende lärlingstimmarna, vissa moment ska ju klaras av. I regel fyller man bara i vad där ska stå sen får lärlingen stå och dra kabel ett år i alla fall. Systemet missbrukas därmed i väldigt stor utsträckning för att de ska bidra till ATL'en i största utsträckning trots att de inte får ta del av ackordet därefter. Är det ett fungerande system där metoden ger effekt som stämmer överens med målet?
Anställning lärling ...
Kategori: Företagande
emo
Lärlingstimmarna behövs för ECY's yrkesbevis och kan bara avverkas på ett företag med anslutning mot IN vad jag förstår.

Tro't eller ej, men en del företag praktiserar faktiskt kravet på yrkesbevis. De flesta gör det inte dock, även om de är anslutna mot IN. Begreppet är i praktiken lite urvattnat eftersom det inte förekommer att man frågar efter yrkesbevis från någon som arbetat som elektriker i 10 år.

Men arbetar man inom industri, elnät, offentlig förvaltning o.s.v. så finns det ingenting som heter lärlingstimmar i avtal.

...men det känns alltid bra att ha det avklarat. Snacka med prospekten och hör vad de själva säger...
Anställning lärling ...
Kategori: Företagande
emo
Tror du har rätt Bo, det finns andra exempel då felskydd saknas i driftrum och enbart basskydd finns. Uppställning av transformatorer är ett exempel. Samma princip gäller för automatikskåp som kräver verktyg eller nyckel för att öppnas, där är det ju vanligare med enkelisolerad än dubbelisolerad.
Förläggningssätt enl ...
Kategori: Elinstallationer
emo
En liknande diskussion har varit uppe i TK64 med anledning av de nya lamputtagen som kommer.

De nya lamputtagen finns nämligen inte i ojordat utförande, medans stickkontakterna finns i i både jordat och ojordat utförande. Man valde inom kommittén för aktuell standard att inte ta fram ojordade uttag helt enkelt, en dålig idé visade det sig.

Vid det aktuella mötet så var kommittén ganska överens, men det spelade dock ingen roll då Elsäkerhetsverket själv var med på länk. Elsäkerhetsverket meddelade då att i Sverige tillåts inga attrapper avseende uttag. Är det ett jordat uttag ska det förses med jord.

Väljer man väl att förändra installationen så att någon del av utrymmet behöver jordas eller att man jordar av annat skäl så följer egentligen med dagens regler att samtliga utsatta delar i utrymmet behöver ansluts till skyddsjord och att samtliga uttag byts till jordat utförande. Riskerna uppstår då vi har blandat utförande.

Så, hur ett äldre kök är utfört är något som härrör från då gällande regelverk, medans idag har vi ett annat. Befintliga anläggningar får givetvis vara som de är, men förändras de ska de följa de nya reglerna.
Jordat vägguttag med ...
emo
Jag får nog inge medhåll från IN i detta, MEN jag kör ändå.

Jag har formulerat de olika egenkontrollprogram jag arbetat med så att åtminstone provningarna fokuserar på olika typer av anläggningsdelar. Typ såhär:

LSP
Skyddsledarkretsar (inkl. kompletterande skyddsutjämning)
- Kontinuitetsprov enligt SS 436 40 00

Spänningssatta delar (exkl. utrustningar som ej utgör del av anläggning)
- Isolationsprov enligt SS 436 40 00

Skyddsfunktioner
- Säkring, utlösningskontroll enligt SS 436 40 00
- JFB, funktionskontroll

Jordtag
- Om driftsatt, selektiv jordtagsmätning
- Ej driftsatt, bryggmetod

HSP
Utsatta delar
- Kontinuitet enligt EBR U303:C

Ledning
- Isolationsprov enligt EBR U303:C

Mantlar
- Isolationsprov enligt EBR U303:C

Skärm
- Skärmåterledningsmätning (YMER) enligt EBR U303:C

...ja, o.s.v. Så innehåller delarna som du arbetar med något av ovanstående gör du tillämplig kontroll. På så sätt har jag bestämt i förväg vilka kontroller som ska utföras. Men det är uppenbart att det råder olika uppfattningar om detta.
Nya egenkontrollspro ...
Mer
Tid för att skapa sida: 1.00 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa