fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Alexander N (Alex)

 • NU ONLINE
 • Registered
 • Rank: Junior
 • Registreringsdatum: 17 jan 2013
 • Senaste Besöks Datum: Idag
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 15:29
 • Inlägg: 172
 • Profil visningar: 1571
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Är det ett EIO Eltest som du fått så står förklaring till anmärkningarna med på pappret. För er som inte har det handlar Gul/Röd om säkerhetsfrågor.

Gul - "Påpekanden som inte bedöms innebära omedelbar fara för person, husdjur och egendom, men som bör åtgärdas"
Röd - "Allvarliga fel som bedöms innebära omedelbar fara för person, husdjur och egendom. Felnivå 2 (röd) innebär att felet måste rättas omedelbart eller kopplas bort.

Har du anlitat en elektriker för detta så är det han som gör en bedömning på plats. Bara för att något har varit tillåtet kan det fortfarande bedömas vara en brist. Som Electrum skrev så har JFB alltid varit krav på golvvärme.
Protokoll för eltest
Kategori: Mätteknik
emo
Är ingen vacker lösning men visst är det skillnad på kraven installationledning och anslutningsledning. Har inte siffrorna framför mig men skulle gissa på att kraven för anslutningsledning uppfylls?
Anslutningskabel för ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Svårt ämne. Tycker personligen det bästa är om man kan ge och ta lite och klara det utan strikta regler. Känns orimligt att lämna hemmet kl 7 och vara hemma kl 16, känns lika orimligt att lämna 5.30 och vara hemma 17.30 och få betalt 8 timmar + "lite reselön". Pengarna är ju bara en liten del i det hela med, dom flesta av oss vill vara borta så lite timmar från familjen som möjligt.

Går självklart inte att jämföra med yrken där man har anställning på EN plats och skall infinna sig där en tid varje dag, då har man gjort det valet även om man råkar bo långt bort.
Nya reseregler 2018, ...
emo
Japp då går det bra med ett vanligt ur och vriddimmer som jag föreslog.
Spotlights smyg
Kategori: Elinstallationer
emo
Johns förslag med en Plejd är kanon då får du både dimmer och astro funktionen i ett till ett super pris.
dosconverter:
2-4w e: 7981502 eller 7981000
3-5w: 7980676
6-12w: 7980927
sedan vet jag att det finns något udda fabrikat som klarar från 1w som jag inte hittar nu tyvärr.

Dessa ska gå med vanlig bakkant 315w exxact, vill man vara lite extra safe kan man ju ta exxact led dimmer: 1360113, eller plejd fungerar utmärkt!
Spotlights smyg
Kategori: Elinstallationer
emo
Gör detta relativt ofta. Ska du ha ett ur inblandat tycker jag det är dosconverters som gäller. Jag har ibland kopplat uret emot en dimmer i typ vardagsrummet som justerar alla i huset. Då kan kunden välja om den vill kunna tvångssläcka eller tända allt på dimmern. Har även lagt in en 1pol i serie med tändtråden i sovrumen för att kunna tvångssläcka endast ett sovrum när man går och lägger sig.

Mitt förslag:
Ur som lyser hela natten -> central plac.dimmer med släckfuntion -> 1pol i sovrum med släckfuntion -> 230V dimbar converter. Vill man justera var rum för sig är det såklart bara att skippa den centrala dimmern. Var bara uppmärksam på spannet som convertrarna klarar, blir lätt flimmer med 230v dimringen om du ligger utanför dessa.
Spotlights smyg
Kategori: Elinstallationer
emo
Japp håller med Patrik och Lars. Finns vad jag vet inga 12v ledspottar avsedda för almänbelysning i tak, jag har bara sett 12v avsedd för bänkbelysning.

I mina tidiga ledinstallation körde jag alltid med 1 converter till många spottar men i dagsläget är det bara "230v led" som gäller. Alltså att varje ledspott har sin egen konverter, många fördelar!
Downlight led 230 el ...
Kategori: Belysning
emo
Håller med patrik, finns inga som sitter bra i slangen direkt. Kör upp några cm med en 50mm hålsåg i regel ovan fönster och bryt bort så har du tillräckligt utrymme. Skulle det vara försent eller inte gå så finns denna designlight som inte bygger mycket 7464189, smalstrålande men jag tycker faktiskt den passar bra i dom flesta fall. Den bygger ju inte mer än smygen.
Spot till fönstersmy ...
Kategori: Belysning
emo
Ett problem jag haft innan med att dom varit för svaga men Zebra har kommit med 2st 6-12w, negativa att det är minst 5 Dot på en då. E: 7980927/28
LED drivdon med ansl ...
Kategori: Teknik
emo
Jag har övergått från att montera garos 75-3 till deras nyare 60-3 både på el och multicentral. www.garo.se/installation/mediacentraler/...f-60-3-media-itf-ubl

Multicentralen tycker jag är bättre anpassad då koax ofta inte är aktuellt längre för oss längre.

Föredrar absolut att ha två separata kapslingar brevidvarann än att ha en kombicentral.
Föreslå en mediacent ...
Kategori: Elmaterial
emo
Gissar att du vet om det men det finns numera 230v dimbara 350ma /700ma puckar upp till 12w så kan du montera en vanlig dimmeraktor i centralen. Slipper du blanda ihop knx och 230v ute i anläggningen dessutom.
LED drivdon med ansl ...
Kategori: Teknik
emo
Kör också T150 och är väldigt nöjd. Stod mellan den och alternativ med öppen strömtång men kom fram till att jag föredrar en separat liten strömtång. Om du inte saknade strömtången innan kommer du inte missa något att köpa den igen skulle jag säga
Vilken spänningsprov ...
emo
Jag fick min kurs betald av företaget. Beror såklart på vilken situation du/företaget är i. Kommer det bidra något till företaget? Ett måste är ju att dom kan känna sig säkra på att du stannar kvar. Ingen som betalar för att vara snäll utan det skall ju vara en investering.
Argument för att få ...
emo
Är det en mer klassisk lav utan ryggstöd och framsidan går ner till golv kan jag tipsa om att montera två gallerlampor under lavarna. typ 7534014. Budget variant där du sparar tusenlappar men får i princip identisk effekt, dimmer såklart.

Har även monterat hide a lite heatspot i tak eller fiber belysning på dom bastu där kostnaden inte är problem, blir mycket snyggt!
Bastubelysning
Kategori: Elinstallationer
emo
Det låter som en bra lösning om man inte vill lägga ner mer jobb på att jorda sista rummet. Ta bort gamla matningen och lägg allt över den nya och via personskyddsbrytaren. Så hade jag gjort.
Dubbla matningar i e ...
emo
Börjat fått reda ut vilka fabrikat jag skall föreslå men som du nämnde angånde jfb typ B så skiljer det sig lite.

722.531.2 Jordfelsbrytare
Följande gäller som tillägg:
722.531.2.101
Varje inkopplingspunkt ska individuellt skyddas av jordfelsbrytare av typ A eller B, vars
märkutlösningsström inte överstiger 30 mA.
Där laddningsstationer för elfordon är utrustade med ett uttag eller anslutningsdon för elfordon enligt
SS-EN 62196-serien, ska åtgärder mot likströmsfelströmmar vidtas, förutom när dessa kommer från
laddningsstationen. Inkopplingspunkterna ska skyddas av
– jordfelsbrytare av typ B, eller
– jordfelsbrytare av typ A samt utrustning som säkerställer frånkoppling vid felströmmar som är
högre än 6 mA likström.
Jordfelsbrytare ska vara utförda enligt någon av följande standarder: SS-EN 61008-1, SS-EN 61009-1,
SS-EN 60947-2 eller SS-EN 62423.


inkopplingspunkt
connecting point
punkt där elfordonet är anslutet till den fasta installationen
ANM 1 – Inkopplingspunkten är ett uttag till vilken elfordonets laddningskabel ansluts eller ett särskilt anslutningsdon där
laddningskabeln är fast ansluten till styrutrustningen för laddning.
ANM 2 – Term och definition avser avsnitt 722


Jag tolkar tyvärr detta som att varje uttag måste ha en individuell jfb typ B. Detta är omöjligt då det det finns "dubbellboxar" som levereras utan jfb B. Skall eventuellt ha 10st 1-f 16A Boxar, detta kräver då 10st jfb 1pol? Kan man välja en 3pol och lägga 3 boxar, (1/fas) på denna?

Tolkar jag detta för hårt, hur skulle ni gjort ? Har ni tips på bra JFB? Har bara kollat Garo men dom kostar ju lika mycket som laddboxarna!!
Laddbox till elbilar ...
Kategori: Teknik
emo
 • 14 laddplatser varav 10 st har möjlighet att nyttja "dubbelboxar" (5st)
 • Lastberäkning behöv på något vi och helst automatisk såklart.
 • Lastbalansering kommer troligen inte behövas i dagsläget då det är så få som nyttjar det men måste finnas som en möjlighet att koppla på senare om det behövs.
 • Debitering direkt är inget krav utan kan föreningen avläsa mätarna så läggs detta till avgiften. Kan man få med ett enkelt debiteringssystem utan för stor kostnad så kan det vara värt att kolla på.
 • Dom har redan fått godkänt bidrag


Kollat med chargeamp och garo och väntar svar från några till... detta är verkligen en djungel
Lars, Något mer jag bör kolla eller förslag ?


Lars Blomkvist skrev:
Hej jobbar med projektering av laddsystem för elbilar. Det gäller att se till helheten och inte bara välja tillverkare.
Hur många laddplatser?
Lastberäkning?
Lastbalansering?
Debitering?
Ansöka till Klimatklivet?
Mm mm.
Laddbox till elbilar ...
Kategori: Teknik
emo
Skall offerera laddboxar till en brf och kollar på lite olika fabrikat. Vad har ni för erfarenheter kring detta, något ni köpt in? Ska man gå på dom stora företagen typ Garo eller kolla på dom som endast jobbar med laddstolpar.

Alla input är uppskattad!
Laddbox till elbilar ...
Kategori: Teknik
emo
Ja det är riktigt om det inte är någon mer jfb inblandad. Mycket svårt att tro att det är en "behörig elektriker" som kopplat det där om det inte finns något mer i installationen som påverkar (tex jfb i badet) men ändå en väldigt konstig koppling. Ring upp och fråga vad han gjort och be honom komma och rätta till det gratis. Är det så att du kopplat själv tycker jag du ska ta och ringa en elfirma som finns registrerad på e-tjanster.elsakerhetsverket.se/foretag/kolla-elforetaget
Inkoppling spabad tr ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Har precis läst färdigt hos EUU och kan inte annat än rekommendera dom. Skrev lite tips i en annan tråd, ska se om jag hittar den. Var inte rädd att boka in praktiska dagarna tidigt och även proven, ger en bra motivation att plugga + att proven är enklare än man inbillar sig.
Hos vem ska man läsa ...
Mer
Tid för att skapa sida: 1.16 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa