fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Alexander N (Alex)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Junior
 • Registreringsdatum: 17 jan 2013
 • Senaste Besöks Datum: Idag
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 13:50
 • Inlägg: 195
 • Profil visningar: 1844
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Tack, jag skall ha det i minnet!
Lastbalansering, fjä ...
Kategori: Teknik
emo
FM = fasadmätarskåp, korrekt. Ja en effektvakt är helt klart enklast problemet är att då får jag bara med ett av husen.

Hade hoppats på att det fanns en lösning mellan simpel effektvakt och programmering med plc m.m. haha.

Väntar på svar från eltako vad dom kan lösa. Fjärrstyrning och övervakning är ju inga problem, men dom har även energimätare så kanske att dom kan lösa den programmeringen för lastbalansering.
Lastbalansering, fjä ...
Kategori: Teknik
emo
Tjena, ny regning dag med nya problem.
Har en kund som bor i tyskland och har fastighet ute på en ö här i sverige.

- Elanläggningen i stort skall få sig ett lyft. Kund har haft problem med att huvudsäkringarna går när värmen sätter igång samtidigt (el-element), önskan var att få en lastbalansering som kopplar bort delar i olika steg, typ element, golvvärme, spabad osv.

Finns det någon lösning att få detta trådlöst? FM fördelar inkommande till 3 olika hus och har ingen möjlighet till signalkablar där emellan.

Var inne på schneider "smarta" centraler men dom verkade inte ha något sådant.

- Skulle även vilja kunna fjärrstyra grupper, värme, belysning m.m.

- Till sist även få en övervakning och larm om säkring eller jordfelsbrytare löser ut. (tar resi9 detta??)

Har ni några bra förslag och lösningar på detta?
Lastbalansering, fjä ...
Kategori: Teknik
emo
Ok tack. Funderar på hur viktigt det är med ljusfärgen om man ändå ser till att ha en RA>90. Många mindre salonger vill ändå ha en mysig och "inredd" känsla, svårt att få till det med 4kK.
spottar frisörsalong
Kategori: Belysning
emo
Zebra har både drivdon och dimmer:
7980749 + 1360341

Edit: Drivdonet är 1-10V inte dali...
DALI-drivdon för dos ...
Kategori: Elmaterial
emo
Dags för mig att göra salong nu. Patrik, vad landade du på för skenor och armaturer?
spottar frisörsalong
Kategori: Belysning
emo
Vill du nödvändigt ha en kombi så finns denna från garo, också bara 60 moduler dock: www.garo.se/installation/kombicentraler/...-3r-60m-kombi-n-u-bl

För mina villor brukar 60 mod räcka fint fast jag gillar inte kombicentralerna så brukar köra 2st 3x20 bottenlådor central/multi, underlättar att komma in med alla slangar om det är 2 separata tycker jag.

Behöver du absolut mer plats har dom ju både central och multi i storleken 3x25mod:
www.garo.se/installation/normcentraler/b...or/bottenlada-3r-75m
Stor kombinerad el- ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Kapar tråden lite. Rikard, du nämnde att det finns stegtrafo med 1-10v ingång. Det enda fabrikat jag hittar är "Eveco" var det något annat alternativ du hade koll på?
Styra stegtrafo med ...
Kategori: Teknik
emo
Håller helt med dig electrum. Problemet är att kunden vill kunna styra eventuell frekvensare externt. Via: Brytare utomhus på altan och/eller timer, hittar ingen passande lösning på detta.
Sänka varvtal på poo ...
Kategori: Elmotorer
emo
Torbjörn: Har skickat ett PM till dig, ta gärna en titt på det om du har möjlighet. Tack
Sänka varvtal på poo ...
Kategori: Elmotorer
emo
Torbjörn Forsman skrev:
Det innebär ingen större skillnad om det är en trefasmotor som körs på enfas med startkondensator eller om motorn från början är byggd för den sortens drift (då är det egentligen en tvåfasmotor, med 90° fasförskjutning mellan lindningarna istället för 120° som en trefasmotor har).

Enklaste sättet är väl att sänka spänningen till motorn provisoriskt - har man en tillräckligt stor vridtransformator kan man prova ut ett lämpligt varvtal med den, annars kan man prova att koppla in olika stora kondensatorer - låta motorn gå ett tag och kolla att det inte blir otrevligt varmt någonstans. Känn i synnerhet på axeln och lagersköldarna nära lagren.
Kolla att den säkert orkar starta även på sänkt spänning.
Jag kan tänka mig att lagom värde på en seriekondensator blir några tiotal uF.


Electrum:Blir till att åka ut till kund och kolla på motorn.

Torbjörn, har du ett kopplingsschema på kondensatorkopplingen eller är det så enkelt som det låter att bara lägga den i serie på fasen? Känns som det enklaste hade varit den lösningen för då hade det räckt med ett växlande relä får till/från koppling av sänkningen och enkelt att styra det extern, kanske tom via plejd

Bara lite orolig för kylningen....
Sänka varvtal på poo ...
Kategori: Elmotorer
emo
Electrum skrev:
Ja är en trefas asynkronmotor så är det väl i princip bara en frekvensomriktare som gäller.

Motorn är ju konstruerad för att gå lite under synkront varvtal, och ändras inte så lätt.

Om man strömbegränsar eller ökar lasten så kan man få att eftersläpningen ökar och motorn alltså går långsammare, men då ökar förlusterna i motorn och den går varmare och inte med gynnsamt driftsläge.

Du bör kolla att det verkligen är en riktig trefasmotor och inte en enfas med startlindning som kondensatorn är kopplad mot.


Vet ärligt talat inte om det är en "riktig" 3-fas eller inte, har bara fått uppgifterna ovan från kund. Det bör inte vara problem att sänka varvtalet med tanke på kylningen då foolkpool som levererat motorn även levererar lösning för varvtalsstyrning. Hade köpt deras produkt om den var snyggar och gick att placera utomhus.

Om det är en "falsk" 3-fas motor vad innebär det för möjligheterna att styra varvtalet?

Torbjörn: Ja det är motorn för cirkulationen. Hur undersöker jag om det skulle funka bra med typ 5-stegstrafo eller kondensator lösningen (den sista måste jag erkänna att jag inte är bekant med)?
Sänka varvtal på poo ...
Kategori: Elmotorer
emo
Hej. Behöver lite ideer från er som är vana att jobba med motorer.
Har en kund som tycker hans poolmotor låter för mycket och vill kunna sänka varvtalet på dagtid.

Är en 3fas motor som matas med 1fas och har en 16uF konding i sig. 0,43kW.
Märkning på motor: E7KC2BS-7-480

Vill kunna justera varvtal med med någon slags extern brytare/vred. kan vara 2 fasta varvtal man växlar mellan behöver inte vara steglöst. Folkpool har en lösning som kostar ca 4000:- men den går endast att placera inomhus och jag vill kunna placera styrningen ute på altanen alterantiv kunna styra den med ett ur.


Är det frekvensare som gäller eller vad finns det för andra alternativ?
Några förslag?

Tack!
Sänka varvtal på poo ...
Kategori: Elmotorer
emo
För hantverksdata/entre office så behöver man ju uppkoppling hela tiden vad jag vet för den ligger och arbetar direkt mot webben och inget lagras på mobil tror jag. Så är man mycket på områden utanför täckningen så kan det bli jobbigt.

Tommy: Vi använder entre office som ett orderhanteringsprogram endast, så vi sköter allt från klar faktura och frammåt i Fortnox.
Några problem med integrationen är att fortnox har lite mer begränsningar vilket innebär att om du skrivit in en lång textrad i entre så klipps den i fortnox. Entre skickar inte heller över alla fält, några viktiga, tex mobilnummer, email, momsregnr. addressrad 2, omvänd moms. Detta ligger under arbete tydligen och skall åtgärdas snart säger dom.

Sista stora problemet är ROT-hanteringen. Som du, så vill vi, sköta all kundreskontra i Fortnox vilket innebär att vi även sköter roten där. Det är inte entre förberett för. Dom har funktion för att skriva in rot-uppgifter och göra en rotfaktura men då måste du även hämta rot-filen från entre = du måste läsa in kundinbetalningar i entre.

Vi har löst det tillfälligt genom att vid ROT-fakturor helt enkelt skriva en textrad med notering "OBS ROT" + kunduppgifterna. Som tur är ROT-hantering i fortnox busenkel så på den fakturan är det bara att kryssa i rot på arbetskostnadraden + fylla i uppgifter så är det klart.

Dom jobbar på en större uppdatering som kommer ändra flödet och lösa även detta problemet, den uppskattades vara klar till våren dock.


Tommy skrev:
Letar med nytt ordersystem och just nu ligger Mowin och Hantverksdata som favoriter.
Någon som bor utanför det tätbebyggda området och använder Hantverksdata? Dessa har flest funktioner som jag vill ha men det jag är orolig över är hur det kommer fungera online! Någon med erfarenhet?

Alexander, vad är problemen med integrationen mot FortNox?
Jag kör med samma program...
Är det omständligt om man vill sköta kundreskontran i FortNox?

/Tommy
System för tidsregis ...
emo
Vi brukar köra obo bettermans grejer.
Lämpligt överspännin ...
Kategori: Elmaterial
emo
Vi bytte (efter mycket fram och tillbaka) för ca 1 år sedan till Entre office/Hantverksdata. Jag är nöjd men det finns även brister. Kör det med integrationen mot fortnox och där uppstår dom flesta problemen. Vet ej hur det är mot andra bokföringsprogram. Dock så kan du köra hela faktura, kundreskontra och bokföring direkt i hantverksdata. Då bör det vara mindre problem men kan inte svara på hur hanteringen är. Har du någon fråga så är det bara att skriva.

Av dina punkter så vet jag att dom inte har någon bra lösning på lönerapporteringen. Man kan få fram en tidrapport men den är lite dåligt utformad och går inte att föra över automatiskt (går att få i excel, csv format dock)

Jag kan rekommendera dom men du bör gå igenom programmet ordentligt för att se om det passar erat arbetsflöde, hänger också mycket på hur du vill bokföra.

Mowin som andra har nämnt var det starkaste alternativet när jag kollade. Hade kollat på dom igen idag om jag skulle byta.
System för tidsregis ...
emo
Jag monterade spottar i badrumsgolv för några år sedan och då var montages som tony beskriver, alltså ingen påverkan på tätskikt. Har för mig det var hidealite spottar men dom verkar inte ha den typen längre.

Tony skrev:
Hej!
Spottar för golv i badrummet passerar inte tätskiktet, utan dom brukar vara lika tjocka som en klinkerplatta. Kablarna förläggs sedan i fixet eller fogen, fram till ett rörsläpp som du gör vid lämpligt ställe längst ner på väggen mot golvet. Sen upp till en kopplingsdosa med dostrafo i.
Spottar i badrumsgol ...
emo
När jag gick ut gymnasiet för 11 år sedan så vill jag minnas att vi hade fått lära oss grunderna du beskriver men jag kände samtidigt att jag på praktik /mina första månade på jobb lärt mig med än hela skoltiden, precis så som du beskriver.

Jag började på en firma med mestadels villa installationer, servicejobb, små renoveringar osv. inga storbyggen. Kan erkänna att man då tappade dom teoretiska bitarna ganska snabbt och fyllde på med vad som jämförelsevis kändes som 3 års kunskap av mer praktisk och verklighetsbaserad sort.

Om vi nu pratar om ungdomarna som är duktiga, ambitiösa och engagerade så finns där mycket mer dom kan lära sig i skolan och det vill dom säkert själva om det presenteras på rätt sätt. Tyvärr är min erfarenhet både från min egen skoltid och från praktikanter och lärlingar att 80% inte är tillräckligt engagerade. Tror inte lärarna har tid och ork att jaga på elever som inte vill och jag har då verkligen inte lust att lägga tid på en praktikant som inte vill jobba.
Hur är tillståndet f ...
emo
Jag anser mig fortfarande vara relativt nybörjare inom KNX. Vet med mig själv att man är fast i gamla tänket med knapp för varje tändning osv. Första husen jag gjorde satte jag upp alldeles för mycket knappar.

Är inte själva tanken med hemautomation att inte behöva klicka så mycket manuellt?

Har inte installerat Zennio men gissar att ni har fysiska knappar i rummen och skärmen centralt placerad som ett komplement och överblick? Jag hade nog jobbat med kund för att få fram vettiga scener som faktiskt kommer användas och lägga in endast dessa + eventuellt dom knappar för det rummet skärmen sitter i. Hur ofta vill du styra sovrumets armaturer separat ifrån skärmen i entre/vrum?

Skulle detta ge mer plats?

Skulle ni rekomendera zennios paketlösningar för installation i en "vanlig" villa? Har tidigare bara jobbat med hager KNX och är inte alls så imponerad.
Zennios priser och installation av denna pekskärm ser lockande ut får jag säga...
Zennio Z41
Kategori: Teknik
emo
Nej men har installerat deras tidigare (?) variant för mobil/app anslutning, Domovea, och den imponerade verkligen inte. Dåligt översatt och inte användarvänlig. Skall denna produkt ersätta detta kan det nog bara bli bättre. Återkom gärna om du prövar!
Hagers Coviva (Trådl ...
Kategori: Teknik
Mer
Tid för att skapa sida: 0.36 sekunder
Senaste foruminlägg

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa