fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Alexander N (Alex)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Junior
 • Registreringsdatum: 17 jan 2013
 • Senaste Besöks Datum: 16 jan 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 06:41
 • Inlägg: 165
 • Profil visningar: 1423
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Håller med patrik, finns inga som sitter bra i slangen direkt. Kör upp några cm med en 50mm hålsåg i regel ovan fönster och bryt bort så har du tillräckligt utrymme. Skulle det vara försent eller inte gå så finns denna designlight som inte bygger mycket 7464189, smalstrålande men jag tycker faktiskt den passar bra i dom flesta fall. Den bygger ju inte mer än smygen.
Spot till fönstersmy ...
Kategori: Belysning
emo
Ett problem jag haft innan med att dom varit för svaga men Zebra har kommit med 2st 6-12w, negativa att det är minst 5 Dot på en då. E: 7980927/28
LED drivdon med ansl ...
Kategori: Teknik
emo
Jag har övergått från att montera garos 75-3 till deras nyare 60-3 både på el och multicentral. www.garo.se/installation/mediacentraler/...f-60-3-media-itf-ubl

Multicentralen tycker jag är bättre anpassad då koax ofta inte är aktuellt längre för oss längre.

Föredrar absolut att ha två separata kapslingar brevidvarann än att ha en kombicentral.
Föreslå en mediacent ...
Kategori: Elmaterial
emo
Gissar att du vet om det men det finns numera 230v dimbara 350ma /700ma puckar upp till 12w så kan du montera en vanlig dimmeraktor i centralen. Slipper du blanda ihop knx och 230v ute i anläggningen dessutom.
LED drivdon med ansl ...
Kategori: Teknik
emo
Kör också T150 och är väldigt nöjd. Stod mellan den och alternativ med öppen strömtång men kom fram till att jag föredrar en separat liten strömtång. Om du inte saknade strömtången innan kommer du inte missa något att köpa den igen skulle jag säga
Vilken spänningsprov ...
emo
Jag fick min kurs betald av företaget. Beror såklart på vilken situation du/företaget är i. Kommer det bidra något till företaget? Ett måste är ju att dom kan känna sig säkra på att du stannar kvar. Ingen som betalar för att vara snäll utan det skall ju vara en investering.
Argument för att få ...
emo
Är det en mer klassisk lav utan ryggstöd och framsidan går ner till golv kan jag tipsa om att montera två gallerlampor under lavarna. typ 7534014. Budget variant där du sparar tusenlappar men får i princip identisk effekt, dimmer såklart.

Har även monterat hide a lite heatspot i tak eller fiber belysning på dom bastu där kostnaden inte är problem, blir mycket snyggt!
Bastubelysning
Kategori: Elinstallationer
emo
Det låter som en bra lösning om man inte vill lägga ner mer jobb på att jorda sista rummet. Ta bort gamla matningen och lägg allt över den nya och via personskyddsbrytaren. Så hade jag gjort.
Dubbla matningar i e ...
emo
Börjat fått reda ut vilka fabrikat jag skall föreslå men som du nämnde angånde jfb typ B så skiljer det sig lite.

722.531.2 Jordfelsbrytare
Följande gäller som tillägg:
722.531.2.101
Varje inkopplingspunkt ska individuellt skyddas av jordfelsbrytare av typ A eller B, vars
märkutlösningsström inte överstiger 30 mA.
Där laddningsstationer för elfordon är utrustade med ett uttag eller anslutningsdon för elfordon enligt
SS-EN 62196-serien, ska åtgärder mot likströmsfelströmmar vidtas, förutom när dessa kommer från
laddningsstationen. Inkopplingspunkterna ska skyddas av
– jordfelsbrytare av typ B, eller
– jordfelsbrytare av typ A samt utrustning som säkerställer frånkoppling vid felströmmar som är
högre än 6 mA likström.
Jordfelsbrytare ska vara utförda enligt någon av följande standarder: SS-EN 61008-1, SS-EN 61009-1,
SS-EN 60947-2 eller SS-EN 62423.


inkopplingspunkt
connecting point
punkt där elfordonet är anslutet till den fasta installationen
ANM 1 – Inkopplingspunkten är ett uttag till vilken elfordonets laddningskabel ansluts eller ett särskilt anslutningsdon där
laddningskabeln är fast ansluten till styrutrustningen för laddning.
ANM 2 – Term och definition avser avsnitt 722


Jag tolkar tyvärr detta som att varje uttag måste ha en individuell jfb typ B. Detta är omöjligt då det det finns "dubbellboxar" som levereras utan jfb B. Skall eventuellt ha 10st 1-f 16A Boxar, detta kräver då 10st jfb 1pol? Kan man välja en 3pol och lägga 3 boxar, (1/fas) på denna?

Tolkar jag detta för hårt, hur skulle ni gjort ? Har ni tips på bra JFB? Har bara kollat Garo men dom kostar ju lika mycket som laddboxarna!!
Laddbox till elbilar ...
Kategori: Teknik
emo
 • 14 laddplatser varav 10 st har möjlighet att nyttja "dubbelboxar" (5st)
 • Lastberäkning behöv på något vi och helst automatisk såklart.
 • Lastbalansering kommer troligen inte behövas i dagsläget då det är så få som nyttjar det men måste finnas som en möjlighet att koppla på senare om det behövs.
 • Debitering direkt är inget krav utan kan föreningen avläsa mätarna så läggs detta till avgiften. Kan man få med ett enkelt debiteringssystem utan för stor kostnad så kan det vara värt att kolla på.
 • Dom har redan fått godkänt bidrag


Kollat med chargeamp och garo och väntar svar från några till... detta är verkligen en djungel
Lars, Något mer jag bör kolla eller förslag ?


Lars Blomkvist skrev:
Hej jobbar med projektering av laddsystem för elbilar. Det gäller att se till helheten och inte bara välja tillverkare.
Hur många laddplatser?
Lastberäkning?
Lastbalansering?
Debitering?
Ansöka till Klimatklivet?
Mm mm.
Laddbox till elbilar ...
Kategori: Teknik
emo
Skall offerera laddboxar till en brf och kollar på lite olika fabrikat. Vad har ni för erfarenheter kring detta, något ni köpt in? Ska man gå på dom stora företagen typ Garo eller kolla på dom som endast jobbar med laddstolpar.

Alla input är uppskattad!
Laddbox till elbilar ...
Kategori: Teknik
emo
Ja det är riktigt om det inte är någon mer jfb inblandad. Mycket svårt att tro att det är en "behörig elektriker" som kopplat det där om det inte finns något mer i installationen som påverkar (tex jfb i badet) men ändå en väldigt konstig koppling. Ring upp och fråga vad han gjort och be honom komma och rätta till det gratis. Är det så att du kopplat själv tycker jag du ska ta och ringa en elfirma som finns registrerad på e-tjanster.elsakerhetsverket.se/foretag/kolla-elforetaget
Inkoppling spabad tr ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Har precis läst färdigt hos EUU och kan inte annat än rekommendera dom. Skrev lite tips i en annan tråd, ska se om jag hittar den. Var inte rädd att boka in praktiska dagarna tidigt och även proven, ger en bra motivation att plugga + att proven är enklare än man inbillar sig.
Hos vem ska man läsa ...
emo
Detta fabrikat tror jag är vanligast på villorna vi gör. Tror det är 1-10v ingång på alla fläktar som heter "EC" men inte helt säker. kolla här: www.systemair.com/sv/Sverige/Produkter/f...ktar-for-takmontage/


Terminal Kabel Beskrivning
1 Svart 1 Tachosignal, Isink max 10mA
2 Svart 2 GND
3 Svart 3 Styringång 0-10 VDC/PWM
4 Svart 4 Utgång 10 VDC max 1.1 mA
Intern potentiometer, standard
Styra stegtrafo med ...
Kategori: Teknik
emo
Hur gammal är motorn? Dom flesta nya går att få med 1-10v ingång. Kanske kan vara värt att byta motorn istället, känns som det blir enklare än att börja bygga och en 5-stegstrafo och kanske underlättar programmeringen med? Bara en tanke...
Styra stegtrafo med ...
Kategori: Teknik
emo
Är också lite intresserad av detta. Vi testade knx i början när det var nytt men kände väl att det inte var riktigt aktuellt i "vanliga villor" som det såg ut då. Ska försöka prova på det igen nu när dom kommit lite längre. Har hittills bara kört med Hager då vi har dom till övrig centralutrustning, nu har dom nytt system för programmering och styrning via app. Misstänker dock att dom ligger bland dom högsta i priserna.

Rickard, vad skulle du som läst på lite rekommendera för en vanlig villa, sett till funktion och pris? (Om man skall hålla sig till 1 fabrikat)
KNX - Vilka produkte ...
Kategori: Teknik
emo
Detta problemet med glödande LED har jag inte haft sedan dom tidiga drivdonen/armaturerna och vi monterar många i veckan. Jag har upplevt att Jolly donen är extra känsliga för att ligga överbelastade och om du har 22 core så lastar du den med 1,4w för mycket (core är i verkligheten 1,2w/st). Kan bero på detta. Prova att dela upp dom på två convertrar eller 1 kraftigare med 2 kanaler, typ 7984298.

Ett annat säkert sätt är ju att bryta 230 matningen helt om det går. Ska det dimras så måste du ju ha plats för en vriddimmer. Zebra har en converter som orkar alla 7981338.
LED-armaturer som gl ...
Kategori: LED
emo
Det tror jag du gör helt rätt i. Svårt att tro att det blir billigare inköp där även i små mängder. Dock kommer du inte kunna ha något särskilt stort påslag om du vill konkurera med deras priser ut till kund. Som kristian säger så får man ofta ytterligare rabatt om man pratar med säljare och ber om offert. Räcker med ett samtal/mail och ingen behov av att åka in och prata med dom.
Enmansföretag inköp ...
Kategori: Företagande
emo
Fredrik Wall skrev:
Hej!

Jag ska börja plugga i Augusti på distans, nu heter det ju Auktoriserad installatör. Jag skall läsa hos EUU yrkeshögskola.

Studietiden är 1 år halvfart och jag har tänkt att kombinera detta med så mycket arbete som möjligt och 2 barn

Är det någon mer som ska läsa den kursen här på forumet?

Tips på saker angående studieteknik och saker man behöver fräscha upp mottages gärna


Jag läste klart och fick ut min behörighet i maj. Får hålla med Kristian och Tobias att det inte alls var särskilt komplicerat. Allt handlar i princip om att kunna söka och ta till sig information. Vid tentor har du tillgång till allt ditt studiematrial och anteckningar så inget behöver memoreras. Dock kanske inte tiden räcker till om du måste leta igenom allt vid varje fråga utan en aning om var du finner svaret.

1 år är ganska lagom skulle jag säga. Pluggande hinner man med men sedan ska tentor och praktiska dagarna bokas in också. De 2 barnen är nog största hindret för att hinna det i tid

Det jag tror många, inklusive mig själv, behöver repetera innan är ju matten. Detta är ju det ända du måste kunna i huvudet och inte information du kan läsa bara. EUU har en prep kurs för matten, den e bra. I verkligheten kommer du antagligen knappt få någon fråga som kräver att du räknar (jag fick typ 2). Ledningsdimensioneringen/beräkningar är väl det som kan ta lite tid innan det helt "klickar" och man kan räckna på det enkelt utan att behöva fundera och läsa någon mall varje gång.

Tips är att boka in dom praktiska dagarna för kursen du ska läsa innan eller tidigt i läsningen. Gör att man får lite mer känsla för hur det passar in i verkligheten och en motivation för att sätta sig med näsan i böckerna. Var inte rädd att boka in tentorna heller, det ger om inte annat dig en deadline då du måste ha läst klart en viss del.

Lycka till!
Att plugga till ABL
emo
Brukar lägga 2 kablar på standardplintarna till höger om huvudbrytaren med gott samvete om dom har samma area. (Alltså inte på huvudbrytaren som du skrev men misstänker att du bara skrev fel)
Fasadmätaskåp Garo, ...
Kategori: Elinstallationer
Mer
Tid för att skapa sida: 1.12 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa