Fluxio.se - Elbranchens mötesplats!
fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Alexander N (Alex)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Junior
 • Registreringsdatum: 17 jan 2013
 • Senaste Besöks Datum: Idag
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 20:41
 • Inlägg: 180
 • Profil visningar: 1761
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Vi bytte (efter mycket fram och tillbaka) för ca 1 år sedan till Entre office/Hantverksdata. Jag är nöjd men det finns även brister. Kör det med integrationen mot fortnox och där uppstår dom flesta problemen. Vet ej hur det är mot andra bokföringsprogram. Dock så kan du köra hela faktura, kundreskontra och bokföring direkt i hantverksdata. Då bör det vara mindre problem men kan inte svara på hur hanteringen är. Har du någon fråga så är det bara att skriva.

Av dina punkter så vet jag att dom inte har någon bra lösning på lönerapporteringen. Man kan få fram en tidrapport men den är lite dåligt utformad och går inte att föra över automatiskt (går att få i excel, csv format dock)

Jag kan rekommendera dom men du bör gå igenom programmet ordentligt för att se om det passar erat arbetsflöde, hänger också mycket på hur du vill bokföra.

Mowin som andra har nämnt var det starkaste alternativet när jag kollade. Hade kollat på dom igen idag om jag skulle byta.
System för tidsregis ...
emo
Jag monterade spottar i badrumsgolv för några år sedan och då var montages som tony beskriver, alltså ingen påverkan på tätskikt. Har för mig det var hidealite spottar men dom verkar inte ha den typen längre.

Tony skrev:
Hej!
Spottar för golv i badrummet passerar inte tätskiktet, utan dom brukar vara lika tjocka som en klinkerplatta. Kablarna förläggs sedan i fixet eller fogen, fram till ett rörsläpp som du gör vid lämpligt ställe längst ner på väggen mot golvet. Sen upp till en kopplingsdosa med dostrafo i.
Spottar i badrumsgol ...
emo
När jag gick ut gymnasiet för 11 år sedan så vill jag minnas att vi hade fått lära oss grunderna du beskriver men jag kände samtidigt att jag på praktik /mina första månade på jobb lärt mig med än hela skoltiden, precis så som du beskriver.

Jag började på en firma med mestadels villa installationer, servicejobb, små renoveringar osv. inga storbyggen. Kan erkänna att man då tappade dom teoretiska bitarna ganska snabbt och fyllde på med vad som jämförelsevis kändes som 3 års kunskap av mer praktisk och verklighetsbaserad sort.

Om vi nu pratar om ungdomarna som är duktiga, ambitiösa och engagerade så finns där mycket mer dom kan lära sig i skolan och det vill dom säkert själva om det presenteras på rätt sätt. Tyvärr är min erfarenhet både från min egen skoltid och från praktikanter och lärlingar att 80% inte är tillräckligt engagerade. Tror inte lärarna har tid och ork att jaga på elever som inte vill och jag har då verkligen inte lust att lägga tid på en praktikant som inte vill jobba.
Hur är tillståndet f ...
emo
Jag anser mig fortfarande vara relativt nybörjare inom KNX. Vet med mig själv att man är fast i gamla tänket med knapp för varje tändning osv. Första husen jag gjorde satte jag upp alldeles för mycket knappar.

Är inte själva tanken med hemautomation att inte behöva klicka så mycket manuellt?

Har inte installerat Zennio men gissar att ni har fysiska knappar i rummen och skärmen centralt placerad som ett komplement och överblick? Jag hade nog jobbat med kund för att få fram vettiga scener som faktiskt kommer användas och lägga in endast dessa + eventuellt dom knappar för det rummet skärmen sitter i. Hur ofta vill du styra sovrumets armaturer separat ifrån skärmen i entre/vrum?

Skulle detta ge mer plats?

Skulle ni rekomendera zennios paketlösningar för installation i en "vanlig" villa? Har tidigare bara jobbat med hager KNX och är inte alls så imponerad.
Zennios priser och installation av denna pekskärm ser lockande ut får jag säga...
Zennio Z41
Kategori: Teknik
emo
Nej men har installerat deras tidigare (?) variant för mobil/app anslutning, Domovea, och den imponerade verkligen inte. Dåligt översatt och inte användarvänlig. Skall denna produkt ersätta detta kan det nog bara bli bättre. Återkom gärna om du prövar!
Hagers Coviva (Trådl ...
Kategori: Teknik
emo
müssli skrev:
Alexander N skrev:
:pinch: Varning: Spoiler!


okej så det är bara ingång 2 som går att välja vilken utgång den skall styra, var väl det enda jag inte provat. Vet du om man kan koppla flera utgångar till ingång 2? Har någon annars testa att bygla ingång 1+2 för att styra både "ingångspucken " och en extern med samma knapp?

Nej, du kan styra vilken puck du vill med båda ingångarna. Har du provat att gå in i "Konfigurera ingångar"? Först måste du tala om vilken ingång som ska användas genom att klicka på den brytaren, det spelar ingen roll om det är S1 eller S2. När du har gjort det kan du välja vilken eller vilka puckar som ska styras.


Ah hittade! Konfigurera ingång > Trådlös synk> Välj enheter
Klockrent tack, missat att översta "Trådlös synk" gick att välja, klantigt.
Plejd vs Vadsbo.
Kategori: Teknik
emo
:pinch: Varning: Spoiler!


okej så det är bara ingång 2 som går att välja vilken utgång den skall styra, var väl det enda jag inte provat. Vet du om man kan koppla flera utgångar till ingång 2? Har någon annars testa att bygla ingång 1+2 för att styra både "ingångspucken " och en extern med samma knapp?
Plejd vs Vadsbo.
Kategori: Teknik
emo
Har satt några plejd och är mycket nöjd. Det enda jag inte fått ihop (dock inte haft riktigt behov av det ännu) är det som du beskriver med att koppla en plejd för ingång till en annan plejd för utgång. Enda sättet att göra det på som jag hittat är vi scenario och då får man ju bara ett läge, tex på. Vill alltså kunna lägga en plejd bakom strömbrytaren för att styra en lampa i annan grupp dit jag inte har tråd. Supporten hade säkert löst det direkt men nu var jag ändå inne härBillan skrev:
Köpte 2st vadsbo när dom släpptes och riggade upp och satt och lekte lite på firman med dom. Tyckte appen va krånglig och kände inte riktigt att de va som jag förväntat mig.

Förra veckan bytte jag ut ett 20-tal push-dimmers mot plejd i en 3- plans villa. Är MYCKET nöjd med resultatet. Gick så långt att jag installerade plejd i hela lägenheten hemma.
Så himla lätt att förstå via appen och kanonsupport via telefonen. Riktigt bra med 2 olika ”ingångar” så man kan egentligen bara byta ut en trappbrytare mot en kron för att kunna köra 4 olika scenarier på en plejdpuck. (2st vanliga push samt 2st dubbelpush). Anser att plejd, förmodligen, kommer konkurrera ut KNX och liknande system, iallafall vid lägenhetsrenoveringar.
Ett annat plus är den trådlösa synkningen som gör att man inte behöver dra en massa kabel från närmsta dosa som angränsar till brytare för att få tänd/släck, dimmringsfunktion på önskad belysning.

Bygger man nytt (större hus, villa etc.) så förespråkas självklart annat smart system, typ KNX, för att kunna integrera larm, värme,vatten, vent, ljud, bild, solskydd mm. i elinstallationen.

Men men... min röst lägger jag iallafall på plejd och väntar med spänning på nya produkter som borde släppas i år
Plejd vs Vadsbo.
Kategori: Teknik
emo
Är det ett EIO Eltest som du fått så står förklaring till anmärkningarna med på pappret. För er som inte har det handlar Gul/Röd om säkerhetsfrågor.

Gul - "Påpekanden som inte bedöms innebära omedelbar fara för person, husdjur och egendom, men som bör åtgärdas"
Röd - "Allvarliga fel som bedöms innebära omedelbar fara för person, husdjur och egendom. Felnivå 2 (röd) innebär att felet måste rättas omedelbart eller kopplas bort.

Har du anlitat en elektriker för detta så är det han som gör en bedömning på plats. Bara för att något har varit tillåtet kan det fortfarande bedömas vara en brist. Som Electrum skrev så har JFB alltid varit krav på golvvärme.
Protokoll för eltest
Kategori: Mätteknik
emo
Är ingen vacker lösning men visst är det skillnad på kraven installationledning och anslutningsledning. Har inte siffrorna framför mig men skulle gissa på att kraven för anslutningsledning uppfylls?
Anslutningskabel för ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Svårt ämne. Tycker personligen det bästa är om man kan ge och ta lite och klara det utan strikta regler. Känns orimligt att lämna hemmet kl 7 och vara hemma kl 16, känns lika orimligt att lämna 5.30 och vara hemma 17.30 och få betalt 8 timmar + "lite reselön". Pengarna är ju bara en liten del i det hela med, dom flesta av oss vill vara borta så lite timmar från familjen som möjligt.

Går självklart inte att jämföra med yrken där man har anställning på EN plats och skall infinna sig där en tid varje dag, då har man gjort det valet även om man råkar bo långt bort.
Nya reseregler 2018, ...
emo
Japp då går det bra med ett vanligt ur och vriddimmer som jag föreslog.
Spotlights smyg
Kategori: Elinstallationer
emo
Johns förslag med en Plejd är kanon då får du både dimmer och astro funktionen i ett till ett super pris.
dosconverter:
2-4w e: 7981502 eller 7981000
3-5w: 7980676
6-12w: 7980927
sedan vet jag att det finns något udda fabrikat som klarar från 1w som jag inte hittar nu tyvärr.

Dessa ska gå med vanlig bakkant 315w exxact, vill man vara lite extra safe kan man ju ta exxact led dimmer: 1360113, eller plejd fungerar utmärkt!
Spotlights smyg
Kategori: Elinstallationer
emo
Gör detta relativt ofta. Ska du ha ett ur inblandat tycker jag det är dosconverters som gäller. Jag har ibland kopplat uret emot en dimmer i typ vardagsrummet som justerar alla i huset. Då kan kunden välja om den vill kunna tvångssläcka eller tända allt på dimmern. Har även lagt in en 1pol i serie med tändtråden i sovrumen för att kunna tvångssläcka endast ett sovrum när man går och lägger sig.

Mitt förslag:
Ur som lyser hela natten -> central plac.dimmer med släckfuntion -> 1pol i sovrum med släckfuntion -> 230V dimbar converter. Vill man justera var rum för sig är det såklart bara att skippa den centrala dimmern. Var bara uppmärksam på spannet som convertrarna klarar, blir lätt flimmer med 230v dimringen om du ligger utanför dessa.
Spotlights smyg
Kategori: Elinstallationer
emo
Japp håller med Patrik och Lars. Finns vad jag vet inga 12v ledspottar avsedda för almänbelysning i tak, jag har bara sett 12v avsedd för bänkbelysning.

I mina tidiga ledinstallation körde jag alltid med 1 converter till många spottar men i dagsläget är det bara "230v led" som gäller. Alltså att varje ledspott har sin egen konverter, många fördelar!
Downlight led 230 el ...
Kategori: Belysning
emo
Håller med patrik, finns inga som sitter bra i slangen direkt. Kör upp några cm med en 50mm hålsåg i regel ovan fönster och bryt bort så har du tillräckligt utrymme. Skulle det vara försent eller inte gå så finns denna designlight som inte bygger mycket 7464189, smalstrålande men jag tycker faktiskt den passar bra i dom flesta fall. Den bygger ju inte mer än smygen.
Spot till fönstersmy ...
Kategori: Belysning
emo
Ett problem jag haft innan med att dom varit för svaga men Zebra har kommit med 2st 6-12w, negativa att det är minst 5 Dot på en då. E: 7980927/28
LED drivdon med ansl ...
Kategori: Teknik
emo
Jag har övergått från att montera garos 75-3 till deras nyare 60-3 både på el och multicentral. www.garo.se/installation/mediacentraler/...f-60-3-media-itf-ubl

Multicentralen tycker jag är bättre anpassad då koax ofta inte är aktuellt längre för oss längre.

Föredrar absolut att ha två separata kapslingar brevidvarann än att ha en kombicentral.
Föreslå en mediacent ...
Kategori: Elmaterial
emo
Gissar att du vet om det men det finns numera 230v dimbara 350ma /700ma puckar upp till 12w så kan du montera en vanlig dimmeraktor i centralen. Slipper du blanda ihop knx och 230v ute i anläggningen dessutom.
LED drivdon med ansl ...
Kategori: Teknik
emo
Kör också T150 och är väldigt nöjd. Stod mellan den och alternativ med öppen strömtång men kom fram till att jag föredrar en separat liten strömtång. Om du inte saknade strömtången innan kommer du inte missa något att köpa den igen skulle jag säga
Vilken spänningsprov ...
Mer
Tid för att skapa sida: 0.48 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa