fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Torbjörn Forsman (torbjorn)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Expert
 • Registreringsdatum: 07 okt 2012
 • Senaste Besöks Datum: 22 mar 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 01:16
 • Inlägg: 791
 • Profil visningar: 3115
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.
Inlägg

Inlägg

emo
Problemet med fasskenor och kondens är att det är så små krypavstånd mellan faserna i skenan (alltså över/runt plastmellanväggen), att det lätt blir krypströmmar som utvecklas till ett rejält överslag eller brand.

Det finns ingen anledning att en JFB skulle vara mer känslig för kondens än t ex en enkel huvudbrytare eller en dvärgbrytare som är byggd med i grunden samma teknik.
Elfel i senaste Bygg ...
Kategori: Elfel i TV-program
emo
Ja, det kan nog tänkas. Jag skulle nog föreslå att du drar kabeln förbi PE-skenan och ansluter skärmen så kort som möjligt dit, sen gör det mindre om innerledarna går oskärmat en lite längre sträcka i skåpet.

När kabeln är så lång som 10 m, så är ju kapacitansen mellan innerledare och skärm så hög att man nog kan räkna med att allihop HF-mässigt har samma potential i den ände som är längst från frekvensomriktaren.

Om det är någotsånär högohmiga kretsar som styrs via styrkabeln, så kan man få ner störnivåerna genom att sätta motstånd i serie med var och en av ledarna i ena eller bägge ändar. Kan vara lagom med storleksordningen 1-10 kohm om inte någon styrkrets är för lågohmig för att det ska kunna tillåtas.
Anslutning av styrka ...
Kategori: Elmotorer
emo
Om automatiken bara går på tid för att bestämma när den ska koppla om från Y till D så går det definitivt bra. Om den däremot är strömkännande, så kan det vara bra att kolla om strömgränsen går att ställa in.
Automatisk YD-start
Kategori: Elmotorer
emo
Den här spishällen borde väl rimligtvis vara provad enligt EN60335 ? Troligen -1 samt understandarden för spisar mm -2-6 .
Nu har jag ingen modern upplaga av dessa standarder tillgänglig, men i en gammal 60335-1 finns följande tabell för area hos anslutningskablar.
Anslutningskabel för ...
Kategori: Elinstallationer
emo
I högtalarfallet blir det väl en fråga om hur mycket förstärkaren styrs ut också, och om man räknar på medelvärden över en längre tid eller inte.

Vi har ju också något som kallas för TNV, Telecommunication Network Voltage, som ju ligger utanför SELV-gränser (ringsignalen kan ju vara upp mot 120 V AC, oftast 20-25 Hz, och likspänningen på linjen är visserligen nominellt 48 V DC i Sverige men kan i praktiken ofta vara en bit över 50 V, på en vanlig analog telefonlinje). På vissa slags ISDN-linjer kan uppemot 80-100 V DC förekomma. Men den typen av teleinstallationer har ju normalt aldrig ansetts kräva behörighet.
LED-installation, in ...
Kategori: Juridik
emo
Det blir utmärkt med 4 A dvärgbrytare. Jag ser ingen anledning att de skulle behöva vara tvåpoliga. Standardtyper duger utmärkt för 24 V AC.
Kabellängd lågvoltsi ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Fukt borde inte vara något större problem.
Jag har grundvärme (ca 12 grader) i stugan, och temperatur- och fuktloggning igång.
Följande mätvärden kan noteras just nu:
Ute ca -5 grader, 85 % luftfuktighet (medelvärde av två mätpunkter)
Kök 13,5 grader , 14 % luftfuktighet
Sovrum 11,2 grader , 32 % luftfuktighet
Från igår kan man notera 12,0 grader och 40 % luftfuktighet i duschrummet, då hade tvättmaskinen nyss körts, golvbrunnen svämmade över och jag höll på med att svabba upp vatten från golvet.
brand i centralen
Kategori: Elinstallationer
emo
Borde det inte gå att använda de här väggboxarna med lucka som används i VVS-sammanhang, t ex för att kunna komma åt avstängningskranar i rörschakt, ställdon för golvvärmeventiler och sånt?
Uttags box infälld i ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Om det bara gäller att öka belastningen så man kommer över 2 W, så borde man väl kunna lägga ett lämpligt motstånd i serie med LED:en. Ett trådlindat motstånd 22 ohm 4-5 W kanske?
dimra 1.2 watts föns ...
Kategori: Belysning
emo
Ett par funderingar, ur utredningssynpunkt:
De dvärgbrytare som är nerfällda, hade de löst ut i samband med branden eller var de frånslagna manuellt sedan tidigare?
Hade JFB löst ut?
brand i centralen
Kategori: Elinstallationer
emo
Om det är en ostabiliserad anordning (transformator, likriktarbrygga, glättningskondensator) så lämnar den förmodligen 24 V om man belastar den med märkström. Obelastad kan spänningen bli betydligt högre, i synnerhet om den är byggd för att vara kortslutningssäker (dvs att den har så hög inre impedans att kortslutningsströmmen aldrig kan bli otrevligt hög). Det är inte ovanligt med nätadaptrar som ger dubbla märkspänningen i obelastat tillstånd.

Så det kan mycket väl vara helt i sin ordning att den lämnar 38 V även i belastat tillstånd, om den är överdimensionerad i förhållande till vad elslutblecket drar.
Blir inte klok på li ...
Kategori: Säkerhetssystem
emo
Eftersom radiatorn är dubbelisolerad (klass II-utförande) så varken kan eller får den skyddsjordas, och det borde väl betyda att den inte heller får anslutas till kompletterande skyddsutjämning?
Radiator i badrum
emo
Tobias skrev:
Tommy Larsson skrev:
Ja, förstorad nolla, 2,5 till 4 kvmm för att klara osymmetrisk last i faserna.


Varför behöver det en större area på neutralledaren vid större osymetri. Hur stora strömmar kommer du upp i vid osymetri??


Teoretiskt sett skulle strömmen i nolledaren kunna bli nästan tre gånger fasströmmarna vid absolut värsta fall av osymmetrisk last (rent resistiv last på en fas, rent induktiv på en annan, rent kapacitiv på den tredje). Men den typen av lastkombination är det ju högst osannolikt att man får till i praktiken.
Om man har kraftig tredje överton så adderas ju den också från alla fasers laster, det är ett känt problem i samband med gammaldags lysrörsarmaturer och andra slags urladdningslampor.
Trefas FK 1,5 i rör
Kategori: Elinstallationer
emo
Det finns kullager med en isolerande keramisk beläggning på ytterringen. Ett sätt att bli av med lagerströmsproblemen är att byta det ena eller ev båda lagren i den utsatta motorn mot ett sådant.
Jag har också sett en del elmaskiner där det ena kullagret har varit isolerat från stommen på andra sätt, t ex med ett plastinlägg i lagerhuset.
Frekvensomriktare
Kategori: Elmotorer
emo
Prova att koppla en gnistsläckare (RC-nät eller varistor) parallellt med matningen till lysrörsarmaturen. Eller parallellt med strömbrytaren för lysrörsarmaturen.
Ledlampan blinkar i ...
Kategori: Belysning
emo
Du kan räkna med strömtransienter (även kallat inkopplingsströmstöt) då effektbrytaren slår till, och spänningstransienter då den slår ifrån.

Spänningstransienterna orsakas av den magnetiskt lagrade energin i transformatorns induktans och uppstår i samma mån på både primär- och sekundärsidan. Om det finns resistiv last på sekundärsidan av transformatorn så kommer den nog att svälja det mesta av transienterna, om den däremot är obelastad eller reaktivt belastad så kan transienterna bli värre.
Före effektbrytaren kan det bli spänningstransienter om det är en stor ström som ska brytas (t ex en kortslutning). De uppstår som följd av induktansen i matande nät.

Vad man än talar om för slags transienter så bör man vara medveten om att de kan bli mycket olika från gång till gång, beroende på t ex var i nätspänningsperioden brytningen sker, om brytaren slår ifrån samtidigt i alla faser eller inte osv. En och samma manöver kan vara ofarlig 99 gånger men ställa till med skador pga transienter den 100:e.
Kopplingstransienter
Kategori: Elmiljö
emo
Det är inte så att det är någon form av tyristorstyrning kombinerad med likriktare?
Och är du säker på att den trasiga komponenten är en tyristor och inte en triac?

För länge sedan, innan det fanns triacs, förekom det att man använda tyristorer för att reglera en växelspänning. Men då antingen med två motriktade tyristorer, eller med en likriktarbrygga kopplad i serie med lasten och tyristorn "på tvären" i likriktarbryggan.

Ibland förekommer det att man gör en styrd likriktare genom att ersätta två av dioderna i likriktarbryggan med tyristorer. Vanligt i tvättmaskiner med likströmsmotor, laddningsregulator på fordon med permanentmagnetgenerator (MC, små kommuntraktorer, utombordare mm).

En triac kan ibland gå sönder på så sätt att den bara triggar på ena halvperioden och börjar fungera som en oönskad likriktare.

Det brukar sällan vara lyckat att använda en belysningsdimmer för att reglera en fläktmotor, ofta blir det problem med pendlande varvtal mm.
Ersätta tyristor med ...
Kategori: Elmotorer
emo
Ja, det är definitivt tillåtet om de ojordade (lamp-)uttagen är gjorda så att bara klass II-utrustning (förstärkt isolering) kan kopplas in till dem.
Likaså är det tillåtet om lamputtagen matas med SELV via ett drivdon/transformator i klass II -utförande.
Jordat vägguttag med ...
emo
Jag tittade i schemat för en Cylindamaskin från 2001 (schemat var daterat 1998). Den har endast tillverkats i enfasutförande, och förutom standardutförandet för Europa finns även speciallösningar för Japan, USA och Canada inritade. Men enligt schemat är plinten för nätkabeln 5-polig och uppmärkt för alla tre faserna, åtminstone i Europautförandet. Så det talar för att fabriken rimligtvis producerade andra tvättmaskinsmodeller för trefas vid samma tid.
Hur länge har tvättm ...
Kategori: Elinstallationer
emo
De flesta 60- och 70-talstvättmaskiner, utom riktigt små lägenhetsmaskiner, var trefasanslutna. Den tidens maskiner hade ju större vattenmängd än dagens tvättmaskiner, och med 70-talets tvättmedel var det mer vanligt att man måste tvätta i 85 grader för att få rent. Det sammantaget gjorde att tvättiden blev odrägligt lång om man inte fick ha mer än 2 kW värmeeffekt. Dåtida tester i t ex Råd&Rön brukade också premiera maskiner som tvättade snabbt.
Alla tvättmaskiner som jag är uppväxt med - Benco och Westinghouse från tidigt 60-tal, liten toppmatad Cylinda från 1972 - har varit trefasanslutna men med möjlighet att koppla om till enfas med begränsad värmeeffekt.

I elschemor för 80-talsmaskiner (just nu tänker jag främst på ett par toppmatade Philips jag har haft att göra med, en från 1984 och en från 1988) brukar det finnas inritat ett ytterligare värmeelement och förberedelser för en trefasvariant, men uppenbarligen såldes maskinerna på den tiden i enfasutförande i Sverige.
Fysiska tecken i maskinen på förberedelsen är en blindplugg i trumman för det extra värmeelementet, plats för ett ytterligare värmerelä, plats för en större plint för nätkabeln.
Hur länge har tvättm ...
Kategori: Elinstallationer
Mer
Tid för att skapa sida: 1.00 sekunder
Senaste foruminlägg

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa