fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Hydroforanläggning
(1 visning) (1) Gäst
  • Sida:
  • 1

ÄMNE: Hydroforanläggning

Hydroforanläggning 11 maj 2017 14:30 #1

Tänkte höra mig för om det är någon av er som har installerat en hydroforanläggning på senare tid, antingen privat hemma eller till kund.

Skall igång och bygga nytt hus och har egen vattenbrunn på tomten.

Några tips på en bra anläggning som ni kan rekommendera?

Re: Hydroforanläggning 11 maj 2017 20:52 #2

De är några olika frågor som måste ha svar....

Vilket tryck, om kranvatten vill man ofta ha 3-5 bars tryck.
Varifrån kommer vattnet, sjö, borrad brunn ......

Men OK en billig Biltema 799:- (slut för tillfället) den som finns till salu just nu kostar 1199:-
http://images.biltema.com/PAXToImageService.svc/product/large/2000038619

eller lite mer proffsiga där du kan välja alla möjliga olika:

Avloppcenter.se cirka 2-3000:- se länk

https://shopcdn.textalk.se/shop/11994/art94/h1068/11951068-origpic-f3bc34.gif?max-width=294&max-height=147&quality=92


"Hydrofor" enligt gamla sättet (och i större anläggningar) består av 3-delar. En tank fylld med luft som lagrar vatten, en pump och en tryckvakt som startar och stoppar pumpen, dessa måste man fylla med luft då och då. Moderna "hydroforer" är mera ett slutet kärl, försedd med en luftballong förladdat med ett visst tryck.
Senast redigerad: 12 maj 2017 15:05 av Claes Börjesson.

Re: Hydroforanläggning 11 maj 2017 21:22 #3

  • elmont
  • ( Användare )
  • OFFLINE
  • Junior
  • Inlägg: 160
Nu måste jag protestera, hydrofor är den g:a typen av vatten/lufttank och den nya typen med membran mellan luft och vatten är en hydropress.
Själva pumpen och tryckbrytaren ingår inte i hydroforen men i en hydroforanläggning ingår alla delarna.

Re: Hydroforanläggning 11 maj 2017 22:20 #4

Är det grävd eller borrad brunn? Om grävd brunn, tänker du ha dränkpump i brunnen eller pumpen inomhus? Hur stor är i så fall sughöjden?

Ska du använda anläggningen bara för hushållsvatten eller kommer det dessutom att pumpas upp mycket vatten för t ex bevattning av odlingar?

Vet du något om vattenkvaliteten? Finns det risk att det måste in en massa skrymmande filter för att man ska få drägligt dricksvatten? Andra faktorer (t ex om vattnet är hårt eller om det är korrosivt på något sätt) kan påverka vilken typ av material man bör välja i hydrofor/hydropress, pump, varmvattenberedare mm. T ex lär det vara mindre lyckat med rostfritt om man har hårt vatten, om vattnet innehåller mangan bör man inte använda emaljerade varmvattenberedare med offeranod (anoden reagerar kemiskt med manganet och får vattnet att lukta illa).

Undvik de billigaste pumpautomaterna om det är frågan om permanentboende, de brukar inte hålla särskilt länge.
Välj om möjligt en trefaspump, då får man lägre startströmmar, mindre problem med att lyset blinkar när pumpen startar, längre livslängd hos pressostaten osv.
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Re: Hydroforanläggning 12 maj 2017 16:23 #5

Det kommer bli en grävd brunn på 8 meters djup. Vatten prov skall tas för att få ett mera utförligt svar vad för filter som krävs när det är färdig grävt. Förra ägaren hade ett järn filter då vattnet är järnhaltigt och ett brunnsdjup på 4 meter. Hade ut en äldre herre med slagruta och han kom fram till att gräv 4 meter längre ner och du kommer aldrig att ha problem med vatten i din brunn

Anläggningen med pump, hydrofor/hydropress, filter skall jag installera i kommande garaget och sedan en kulvert in till boningshuset som kommer bli ett permanent boende med normal hushållsfamiljs vatten konsumtion.

Har förstått att anpassa kommande anläggning till hur vattnet är med järn, mangan, hårdhet osv.

Re: Hydroforanläggning 13 maj 2017 22:18 #6

Om du har möjlighet att sätta en dränkbar pump i brunnen, så gör det! Då slipper du alla problem med oljud från pumpen, och irritationsmoment som kan uppstå vid stor sughöjd om t ex pumpen vill suga luft pga mikroskopiska otätheter i sugledningen.

Passa åtminstone på att lägga ett rör parallellt med sugledningen så du lätt kan få fram en eller flera elledningar till brunnen om det skulle behövas i framtiden.

Utmärkt att ha vattenutrustningen i ett svalt utrymme, då är det mindre risk att vattnet blir unket om förbrukningen är låg och det står länge i hydrofor/hydropress/filter. Om det blir ett enkelt grovfilter med filterkopp av genomskinlig plast (man sätter gärna ett sådant före t ex ett mer avancerat järnfilter), så se till att det sitter i mörker, annars kommer det att börja växa alger i det.
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Re: Hydroforanläggning 14 maj 2017 10:06 #7

Tack för tipsen
  • Sida:
  • 1
Tid för att skapa sida: 0.24 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa