Två frågor om Kombicentral i bostad

09 apr 2015 11:44 #1 av Daniel Norrström
Hej,

Har två frågor om kombicentraler det skulle vara intressant att höra synpunkter på.

1. Jag har tittat på ett par kända fabrikat och de har alla sina kombicentraler (infällnad) med dörr i plåt.
Är det någon som har stött på att detta kan orsaka problem med signalöverföringen om t.ex. en trådlös router placeras i kombicentralen? Stör plåtdörren signalen eller är det överkurs att ens tänka tanken.

2. Enligt nya SS 437 01 02 så finns det en anmärkning att multimediacentralen som placeras i varje bostad bör ha ett innermått (djup) av minst 200 mm. Har någon sett att någon tillverkare har kombicentraler med innerdjup 200 mm? Tänker främst för infällnad, och det är inget som jag hittar.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

09 apr 2015 18:48 #2 av Markus Ågren
1. Jag har inte kollat med alla större tillverkare, men vet att GARO har tidigare gjort en undersökning av deras infällda central hos ett nätverksföretag och för att kontrollera signalerna för ett WiFi nät. Enligt de uppgifter jag fått från detta så var det så svaga störningar att man inte kunde säga att centralen försämrar signalerna.

2. Kan inte heller tänka mig att det finns någon som har 200 mm innermått, Det blir rejäla väggar som man måste ha för att kunna fälla in i en sådan central.

Markus Ågren

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

09 apr 2015 19:00 - 09 apr 2015 19:00 #3 av Claes Börjesson
En plåtdørr stoppar effektivt WiFi-signalen. Det bæsta ær att anvænda extern antenn med kabel.
typ denna
www.dustin.se/product/5010223846/magnetfotsantenn-med-sma-hane

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

10 apr 2015 17:13 #4 av Torbjörn Forsman
Man kan säga att plåtdörren säkert dämpar signalen en del, men det blir nog inte totaldött eftersom en plåtkapslad elcentral inte precis är EMC-tät. Det kommer ju ändå att läcka ut en hel del genom kabelgenomföringarna, alla kablar fungerar som passiva antenner, gliporna runt dörren fungerar som vågledare osv osv.

Med tanke på ömsesidiga störningar mellan kraft och radio så skulle jag ändå inte vilja placera en router eller någonting annat med trådlös funktion inne i en elcentral, det är bättre att ha routern några meter från större kabelstråk mm.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

10 apr 2015 18:58 #5 av Peter
Oftast så är det väl så att det blir installationer från två olika leverantörer.
Elektrikern installerar kombicentral. Sen kommer telecom-installatören och installerar router.
Har inte sett att de har förlängt antenn på router. När man kommit dit efteråt när de har flyttat in så står dörren till centralen halvöppen.
Brukar i varje fall vid infällt montage lägga dit ett tomrör som går ut bredvid central, så att det går att dra kabel för att sätta acesspunkt /switch utanför bredvid central.
Följande användare sa tack: Stefan Ericson

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

10 apr 2015 20:34 #6 av Torbjörn Forsman
Sen är det förstås en annan fråga om man ska räkna med att routrar och annan nätverksutrustning har så lång livslängd (nu menar jag inte teknisk livslängd, utan livslängden tills den anses hopplöst föråldrad) att det är någon mening att kosta på en snygg fast installation.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

10 apr 2015 21:26 #7 av Paul Wargenstahm
Jag för min del hade inte rekommenderat att installera accesspunkter eller annan wifiutrustning i en kombicentral med plåtdörrar. Med tanke på att dörrarna säkerligen är anslutna till jord så bildar de ett perfekt jordplan vilket i och för sig dödar signalen, men vad värre är, är att det inuti centralen kommer det att bli stående vågor som reflekterar tillbaka energin i radiovågorna in i utrustningen.
Alla som petat runt lite med radiosändare vet att man inte vill ha ett ståendevågförhållande på mer än 1:1,1, dvs att inte mer än 10% av den utmatade effekten reflekteras tillbaka in i sändutrustningen.
Nu kanske det inte händer så mycket när det är fråga om milliwatt i uteffekt, inga explosioner eller så, men det kan bli tillräckligt för att ha sönder utrustningen (bränna slutsteget för att använda lekmannatermer).

Men det är klart, utrustningen inom detta område blir ju omodern fort så det kanske spelar mindre roll... ;)

Mina tre ören av åsikter, andra har kanske andra. ;)

Und setzt ihr nicht das leben ein, nie wird euch das leben gewonnen sein.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

13 apr 2015 13:07 #8 av Daniel Norrström
Tack! Har hört med en del kända fabrikat och dem säger att inga tester har gjorts på om huruvida wifi-signaler försämras av plåtdörren eller inte, men att dem inte tror att det inte försämras på grund av ventilationshål i kaplsingen. Men, vi ska inte göra frågan större än vad den är. Det kanske helt enkelt bara är att se en kombicentral som den kopplingsutrustning den faktiskt är.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

13 apr 2015 16:44 #9 av Torbjörn Christensen
Jag vet att vissa leverantörer tillverkar sin dörr i aluminium vilket i sin tur skall släppa igenom signalerna bättre.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

13 apr 2015 17:41 #10 av Mattias Lilliesköld
Det kommer säkert fungera med accesspunkten innanför en plåtdörr, dock ytterst tveksamt om man får ut någon vettig hastighet - sitter man med ADSL så torde det inte märkas men för den bandbreddhungrige är det nog ett dåligt alternativ. Att köpa en dyr 802.11ac accesspunkt torde i alla fall vara bortkastade pengar.

Nu hittade jag inte dokumentet med "riktigt dåliga exempel" som Cisco publicerat, dock visar detta dokument till viss del varför man inte skall ha metalliska delar i närheten av antennen

7signal.com/blog/poor-antenna-placement-is-a-wi-fi-killer/

Tycker förslaget med ett rörutlopp i närheten av mediacentralen är riktigt bra, annars kan TV bänken vara en bra plats så dit kan jag tycka det alltid borde vara ett dubbeluttag draget så man kan patcha inkommande ledning till TV bänken och där ha routern/accesspunkten men ändå ha kvar möjligheten att patcha tillbaka till mediacentralen för vidare distribution.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

14 apr 2015 18:55 #11 av Claes Börjesson
Aluminium släpper inte igenom något den heller.

Sändningseffekten på WiFi bruakar ligga omkring 20 Milliwatt och frekvens 2,5 eller 5 GigaHz.

Praktisk räckvid brukar ligga på max 20 meter, med en skorsten I en äldre villa går det ner till 5 meter.

Trä släpper igenom WiFi bra, jord och sten dämpar kraftigt ett tunnt lager metal stoppar signalen helt.

Vid de höga frekvenser som gäller för WiFi reflekteras signalen lätt mot metal (fungerar som en spegel). Är man smart kan man utnyttja detta, men det är lättare att skaffa en bättre antenn. Signalen blir inte starkare men får en riktningsverkan.

Om routern sitter I ena änden av huset riktar man antennen mot den andra änden av huset.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.051 sekunder

Senaste foruminlägg