fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Vadsbo LD220 problem
(1 visning) (1) Gäst
 • Sida:
 • 1

ÄMNE: Vadsbo LD220 problem

Vadsbo LD220 problem 10 sep 2017 07:25 #1

 • Tobias
 • ( Användare )
 • OFFLINE
 • Färsking
 • Inlägg: 18
Hej,

Jag har gjort en installation där jag använde vadsbos LD220 dimmrar, eftersom att det var en öppen planlösning med möjlighet att komma in ifrån tre håll så kändes det som en bra lösning eftersom att man då fick möjlighet att dimmra takbelysningen från alla ingångar.

Belysningen i taket består av ca 16 spottar som är delade på två grupper som går på en varsin LD220 dimmer, för att tända och släcka så sitter det tre stycken vanliga exxact kronbrytare med impulsfder, allt går på samma gruppsäkring och tändtrådarna går i samma rör men dimmerdonen är placerade på olika ställen.
Problemet är att ibland så tänder grupperna varandra, t:ex om man dimmrar ner den ena gruppen släcks ibland den andra gruppen eller om man tänder den ena så tänds eller släcks den andra också.
I kanske 2/3 av falllen fungerar det som det ska och resterande fall krånglar det.

Har någon annan haft samma problem? kan det bero på induktion mellan trådarna?
Samma dimmrar sitter på andra ställen och där fungerar det bra...

/Tobbe

Re: Vadsbo LD220 problem 10 sep 2017 14:44 #2

Skulle gissa på kapacitiv koppling (alltså inte magnetisk induktion) mellan tändtrådarna och andra spänningsförande ledare som går i samma rör.
Man slipper mycket problem om man kan planera installationen så att tändtrådar bara går tillsammans med nolla och ev skyddsjord, dvs inga ständigt spänningsförande fasledare eller "främmande" tändtrådar i samma rör eller flerledarkabel.
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Re: Vadsbo LD220 problem 10 sep 2017 15:56 #3

 • Tobias
 • ( Användare )
 • OFFLINE
 • Färsking
 • Inlägg: 18
Om det beror på kapacitiv koppling, går det då att lösa på något sätt? Att riva upp väggar och tak och sära på trådarna är inget alternativ...
Går det sätta något form av motstånd där tändtråden (den från impulsbrytaren) går in i dimmeraktorn?
Senast redigerad: 10 sep 2017 15:57 av Tobias.

Re: Vadsbo LD220 problem 11 sep 2017 20:10 #4

En annan möjlighet, som jag kanske borde ha nämnt i förra inlägget, är att sätta kronomkopplare som impulsbrytare och koppla dem så att tändtråden kortsluts till nollan när brytaren står i viloläge.

Men annars kan man ju mycket väl prova med ett motstånd eller kanske kondensator för att hålla tändtråden "lugn". Tänk dock på att motståndet måste tåla effektutvecklingen om en impulsbrytare skulle fastna ständigt tillslagen.
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Re: Vadsbo LD220 problem 11 sep 2017 21:14 #5

 • Jonas
 • ( Användare )
 • OFFLINE
 • Junior
 • Projektering, cad, m.m.
 • Inlägg: 68
Transientskydd - E13 015 45

?

Re: Vadsbo LD220 problem 12 sep 2017 05:52 #6

Hjälper troligen inte. De kapacitivt kopplade spänningarna kan ju aldrig få högre toppvärde än vad nätspänningen har normalt, så transientskyddet får nog aldrig tillfälle att gripa in.
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Re: Vadsbo LD220 problem 12 sep 2017 07:26 #7

 • Tobias
 • ( Användare )
 • OFFLINE
 • Färsking
 • Inlägg: 18
Hade det bara gått att tända på ett ställe hade nog lösningen med att kortsluta tändtråden mot nollan varit en bra idé men eftersom där sitter knappar på tre ställen så blir det ingen bra lösning

Har någon något tips på ett motstånd eller en kondensator som tål effekten, det borde väl fungera bäst att lägga kondesatorn/motståndet mellan tändtråden och nollan?
Den kommer bara vara spänningssatt ganska korta stunder, max 10-15 sekunder åt gången skulle jag tro (medans någon dimmrar upp eller ner).

När jag skriver tändtråd så menar jag tråden från impulsbrytaren till dimmeraktorn, vad kallar man den styrda tråden från dimmeraktorn till armaturerna?

Re: Vadsbo LD220 problem 12 sep 2017 07:59 #8

Är detta ett bekymmer som enbart Vadsbo har eller är det generellt för alla dimmerpuckar?

Sitter med samma bekymmer och har testat att byta till en LD440 som Vadsbo:s support sa att det skulle lösa problemet men icke.
Senast redigerad: 12 sep 2017 08:23 av Mattias Wehlén.

Re: Vadsbo LD220 problem 12 sep 2017 20:55 #9

Prova med t ex ett motstånd 47 kohm 5 W. Eller en X2-godkänd kondensator på 1 uF.
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Re: Vadsbo LD220 problem 08 jan 2018 14:58 #10

Som en liten återkoppling så gick jag på Torbjörns spår och provade en kondensator på 1 uF.
Det fick bort överslaget mellan tändtrådarna men gjorde en fördröjning i dimmringen. Det är som att kondensatorn måste ladda upp och ur mellan de olika manövreringarna.

Men det är en bra lösning om man gör som jag att man lägger tändtrådarna i samma rör en längre sträcka.
Följande användare (n) sa tack: Patrik Hedlund

Re: Vadsbo LD220 problem 08 jan 2018 21:28 #11

Kanske dags för ett samtal till Vadsbo?

Re: Vadsbo LD220 problem 22 jan 2018 12:20 #12

Har problem i min hall som är ganska lång, har 5 st tändpunkter på samma dimmer då det är flertalet rum som ansluter till hallen och man vill ju gärna kunna slå på hallbelysningen direkt när man gör entre så att säga.

Jag hade problem med "överhörning" mellan synktrådarna som jag kallar dem. (Tändtråden).

Jag kontaktade Vadsbo som inte hade någon lösning mer än att tråden får max vara 15 meter och därefter är det stor risk för överhörning till synktråden. Jag hade såklart längre kabel än så.

Jag tror din lösning kan vara Plejd's dimmrar. Du säger att du har X antal punkter du tänder på. Plejd's variant av dimmer jobbar med Bluetooth och kan kopplas samman trådlöst. Du slipper på så sätt synk-tråden mellan dimmrarna och slipper överhörning. Nu vet jag inte om du får plats med så många puckar eftersom du satt du körde med krondimmrar och hade olika grupperingar av belysningen.

Jag har installerat ett par av dessa Plejd-produkter både där jag sammanlänkat dem för styrning av ytterbelysning i en lägenhet samt att jag styr min ytterbelysning med en "Controler" och i hallen slänge jag ut Vadsbos dimmer och ersatte med plejd eftersom de hade en gräns på 50 meter synktråd enligt säljaren jag pratat med. Problemen försvann med spök-tändning och slocknande belysning, dock dimmrar den väldigt hastight upp från 70% till 100%. Men det kan jag leva med, tror det kan vara min störkälla i form av fas och synktråd i samma rör samt en värmepanna som pulserar.

Re: Vadsbo LD220 problem 22 jan 2018 19:15 #13

Vad menar du med att din värmepanna pulserar?

Re: Vadsbo LD220 problem 12 feb 2018 21:30 #14

Pulserar kanske var lite fel ordval. Men när jag pratade med en person från Vadsbo nämnde han olika former av källor till störningar och de hade haft problem en gång med en värmepump som startade och då ballade dimmern ur.

I mitt fal tändes hallbelysningen där dimmern var placerad cirka 3 meter ifrån pannan, under en kväll helt random när jag och frun satt i soffan och tittade på tv. Ingen rörde några tryckknappar och det var i samband med att pannan ökade i varvtal på kompressorn hastigt. Antagligen efter en cykel med avfrostning på kompressorn och det var ett par minusgrader utomhus.
Kan nämnas att detta bara hänt 1 gång där jag sett det, har försökt återskapa scenariot, gå igenom alla kopplingar som rör dimmern och tryckknaparna utan att hitta något konstigt förutom längden på synktråden.

Med plejd's dimmer har jag inte haft något problem med detta. Vadsbos grejjer är bra också, jag har dem lite här o var i huset också och är för övrigt väldigt nöjd med deras kvalitet och väldigt trevlig suportande personal också. Inget ont om Vadsbo med andra ord

Re: Vadsbo LD220 problem 12 feb 2018 21:51 #15

Okej.
Anledning till att jag frågade är att jag har ett problem hos en kund att belysningen börjar pulsera i hela huset vid samma tillfälle. Sitter Eltakodimmrar utan nolla men har testat en dimmer med nolla med samma resultat.

Eftersom detta fenomen bara uppstår ibland så är det svårt att felsöka.

Re: Vadsbo LD220 problem 15 nov 2018 09:14 #16

 • Electrum
 • ( Användare )
 • OFFLINE
 • Forum-kung!
 • Inlägg: 1284
Vadsbo Bluetoothdimmer LD220WCM har jag nu upptäckt är störkänslig, mycket känslig.

Började med att en kollega rapporterade att de han har satt in hemma (2-3 st) tänds och släcks utav ljusarmaturen i badrummet.
Och här hemma har vi upptäckt att hårtorken tänder och släcker slumpvisa.
Och så håller jag på med ett rum på övervåningen och tänder och släcker taklampan med ett tillfälligt arrangemang, en wago 221 mellan fas och tändtråd medan väggarna spacklas och fixas.
När jag kopplar i och ur spänningen här så brukar några vadsbo-dimrar runt om i huset tändas eller släckas.

Ja, allt ligger på olika grupper.

Jag ska ta upp detta med säljaren från Vadsbo, Johan som han heter här i mälarregionen, en väldigt trevlig prick förövrigt.
"Varde ljus"                                                                                 Frilansare med AL
1 Mosebok 1:3
Följande användare (n) sa tack: Patrik Hedlund

Re: Vadsbo LD220 problem 15 nov 2018 09:18 #17

 • Electrum
 • ( Användare )
 • OFFLINE
 • Forum-kung!
 • Inlägg: 1284
Om fler har upplevt problem så tar jag väldigt gärna del av detta!
"Varde ljus"                                                                                 Frilansare med AL
1 Mosebok 1:3

Re: Vadsbo LD220 problem 15 nov 2018 11:17 #18

Det låter ju inte alls så roligt. Finna det något sätt för Vadsbo att uppdatera programmet i dom eller måste man byta ut pucken till en ny?

Jag valde att köra med Plejd hemma (5 st) och har hittills inte haft några problem
El & styrkonstruktör
 • Sida:
 • 1
Tid för att skapa sida: 0.38 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa