fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Gamla neon-rör för reklamskyltar
(1 visning) (1) Gäst
  • Sida:
  • 1

ÄMNE: Gamla neon-rör för reklamskyltar

Gamla neon-rör för reklamskyltar 17 jul 2017 21:20 #1

Under åren har jag slaktat några reklamskyltar med riktiga neon-rör. Nu har jag inför en stundande party kopplat ihop komponenterna.
Jag antar att komponenterna har tillverkats på 60-talet.
Tekniken är så här:
Rören kunde formas av glasblåsare i vilken form som helst, oftast bokstäver. Ändarnar avvinklades och avslutades med elektroder. Flera rör seriekopplades för gemensam matning från en transformator, ungefär som dagens LED-kretsar. Trafon hade en sekundärspänning på några tusen Volt i tomgång. Under last körde den ut 20-50 mA.
Rören var fyllda med olika gasblandningar. Ädelgasen Neon ger ett klart rött ljus, Argon ger grönt. Men man använde ett annat trick också. om röret fylldes med en liten mängd kvicksilver så uppstod UV-ljus. Och på insidan var rören belagda med fluorescens-material (på engelska "phosphors") som omvandlar fotonerna i UV-ljuset till fotoner med lägre energinivå i de önskade färger. Nästan alla färgnuancer kuner ernås. Även detta påminner om dagens LED-teknik där själva chipet ibland bara utstrålar UV eller blått ljus och där phosphors ser till att detta ljus omvandlas till önskad färg.
Om någon ska plocka ned sådana skyltar är jag tacksam avnämare.
Bilagor:
  • Sida:
  • 1
Tid för att skapa sida: 0.20 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa