fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Multimeter vs Motortestare
(1 visning) (1) Gäst
  • Sida:
  • 1

ÄMNE: Multimeter vs Motortestare

Multimeter vs Motortestare 18 aug 2018 12:15 #1

Går det att använda en multimeter dvs ohmmätare för att mäta lindningarna på en 3 fas motor. Borde vara någon hake i det hela annars skulle det inte finnas motortestare för många tusenlappar.

Re: Multimeter vs Motortestare 18 aug 2018 13:59 #2

Det går utmärkt att mäta motståndet över lindningarna med en vanlig multimedier

Men en riktig motortestare kan väl troligen mycket mer
El & styrkonstruktör
Följande användare (n) sa tack: Lars Nilsson

Re: Multimeter vs Motortestare 18 aug 2018 22:02 #3

Visst kan man ohmmäta lindningarna men det säger inte särskilt mycket.

Om ett enda varv är kortslutet i en lindning med flera hundra varv så påverkas likströmsresistansen knappt märkbart, men det gör lindningen helt oanvändbar för sitt ändamål (vare sig det nu är i en roterande maskin eller t ex en transformator).

Och i många elmotorer är det fullt normalt med ganska stora skillnader i resistans mellan lindningarna. 5-10 % kan man mycket väl hitta även i en trefasmotor som är helt symmetriskt byggd med övergångslindning osv, och om motorn är byggd med t ex 2- eller 3-planslindning där härvändarna är längre i en fas än i de andra, kan denna fas mycket väl ha 20-30 % högre resistans utan att det är något fel.
Enfas asynkronmotorer har ofta stora skillnader i data mellan drift- och startlindningen, och skillnaden mellan dem varierar beroende på vad respektive motorkonstruktör har för idéer.

Ett alternativ till motortestare är att skaffa sig någon form av möjlighet att mäta induktans och förlustfaktor (s k RCL-meter eller en gammaldags mätbrygga), gärna med möjlighet att mäta vid flera olika frekvenser.
Har man ingen frisk exakt likadan lindning att jämföra med, så är säkra sätt att hitta ett kortslutet varv att se att induktansvärdet varierar mycket kraftigt beroende på vilken frekvens man mäter vid, eller att förlustfaktorn är anmärkningsvärt dålig.
RCL-mätare eller mätbryggor kräver mer kunskaper och omdöme av användaren än vad en idiotsäker motortester gör, men en fördel är att man inte bara kan använda den för motortest utan även för att mäta på alla andra sorters induktiva eller kapacitiva prylar - kondensatorer, transformatorer, kontaktorspolar, olika slags drosslar, induktiva givare osv.
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.
Följande användare (n) sa tack: Electrum, Lars Nilsson
  • Sida:
  • 1
Tid för att skapa sida: 0.23 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa