fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Kontroll före idrifttagning Högspänning
(1 visning) (1) Gäst
  • Sida:
  • 1

ÄMNE: Kontroll före idrifttagning Högspänning

Kontroll före idrifttagning Högspänning 28 jun 2017 16:59 #1

Hej,
Var kan man hitta underlag för att göra kontroll före idrifttagning av dels ställverk för högspänningsanläggningar och dels luftlinjer dito?

Re: Kontroll före idrifttagning Högspänning 28 jun 2017 20:17 #2

När det gäller högspänning i allmänhet brukar jag säga att det är relativt få företag som arbetar i denna bransch och ofta finns specialister i dessa företag och därmed behövs inte så mycket mer regler än Elsäkerhetsverkets föreskrifter. Dessa specialister kan själva räkna ut hur man ska bygga och kontrollera för att få en tillförlitlig drift- och elsäkerhet. Men sedan nära nog 20 år tillbaka finns en del detaljanvisningar om utförande av elanläggningar för högspänning, numer SS-EN 61936-1 och SS-EN 50522.

I SS-EN 61936-1 finns ett kapitel om hur man kan verifiera överensstämmelse med standarden. Men detta avsnitt är inte lika detaljerat som motsvarande i 6.4 i SS 4364000 för lågspänning. Och skälet är som ovan nämnt, specialisterna vet vad som ska kontrolleras. I avsaknad av sådana specialistkunskaper så ska man väl just verifiera, i tillämpliga delar, överensstämmelse med föreskrifterna och nämnda standarder.

Mats Jonsson, Eltrygg Miljö AB
Mats Jonsson
Elsäkerhet i praktiken Elsäkerhetsingenjör
  • Sida:
  • 1
Tid för att skapa sida: 0.21 sekunder
Senaste foruminlägg

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa